Η “Μεγάλη Δευτέρα” της αδειοδότησης και τι ισχύει για Άρη και ΠΑΟΚ…

Ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ για την διαδικασία αδειοδότησης που πλέον μπαίνει στη ζωή των ομάδων της Α1 φιλοξενεί σήμερα το basketa.gr, μια που η προθεσμία τελειώνει για όλες τις ΚΑΕ.
Πηγή: basketplus.gr
Η “Μεγάλη Δευτέρα” της αδειοδότησης και τι ισχύει για Άρη και ΠΑΟΚ…

Διαβάστε το, με τη σημείωση ότι ο ΠΑΟΚ έχει ολοκληρώσει, όπως ανέφερε ο Κλείτος Καρκανιάς στην χθεσινή (27/5) εκπομπή του BasketPlus.Gr “Μένουμε Μπάσκετ”, το μεγαλύτερο μέρος του φακέλου αδειοδότησης και θα είναι, εκτός απρόοπτου, έτοιμος σε όλα τα επίπεδα. Στον Άρη εκφράζεται η αισιοδοξία ότι θα μπορέσει να ολοκληρώσει χωρίς προβλήματα και αυτός τη διαδικασία και θα είναι “μέσα” στις προθεσμίες, άσχετα αν χρειάζεται ένα μεγάλο ποσό, το οποίο θα συγκεντρωθεί.

Την Δευτέρα λοιπόν, 30 Μαϊου, 12 ΚΑΕ πρέπει να καταθέσουν στον ΕΣΑΚΕ ένα φάκελο με «λεφτά». Η λέξη μπαίνει σε εισαγωγικά αφού επί της ουσίας πρόκειται για εγγυήσεις και όχι για μετρητό. Πριν περάσουμε στις λεπτομέρειες, να πούμε ότι οι 12 είναι οι φετινές πλην Ηρακλή που έπεσε. Οι δύο που θα ανέβουν από την Α2, δηλαδή η Καρδίτσα και όποια από Ψυχικό η Τρίτωνα τα καταφέρει, θα έχουν έναν μήνα μετά την επικύρωση της βαθμολογίας για να κάνουν την ίδια διαδικασία, αφού θα πρέπει να συστήσουν ΚΑΕ και άλλα πολλά.

Οι 12 λοιπόν θα πρέπει να «δείξουν» 800 χιλιάρικα τη Δευτέρα. Σε αυτό είχαν συμφωνήσει πριν από περίπου δύο μήνες όλες οι ΚΑΕ, αποδεχόμενες αυτό το ποσό ως το μίνιμουμ (μικτό εννοείται) αγωνιστικό μπάτζετ. Πώς θα καλυφθεί αυτό το ποσό;

** Με τον μέσο όρο τηλεοπτικών εσόδων της τελευταίας πενταετίας που θα παρουσιάσει η κάθε ΚΑΕ.

** Με την καλύτερη χρονιά εισιτηρίων της τελευταίας πενταετίας (εκεί λόγω κορονοϊού δεν μπορούσε να μπει μέσος όρος). Εισιτηρίων που… δήλωνε εννοείται, άρα και τα έσοδα εξ αυτών.

** Με δεδομένες, υπογεγραμμένες δηλαδή, χορηγικές συμφωνίες που μπορεί να υπάρχουν για του χρόνου. Είτε από τον ΕΣΑΚΕ (πονεμένη ιστορία αυτή) είτε αυτόνομη της κάθε ΚΑΕ.

** Το κυριότερο τώρα. Ο,τι… υπόλοιπο υπάρχει από τα παραπάνω μέχρι τις 800 χιλιάδες, θα πρέπει να καλύπτεται από εγγυητική τράπεζας. Βγάζουν δηλαδή τα παραπάνω σύνολο 700 χιλιάρικα για παράδειγμα σε μια ΚΑΕ; Θα θέλει και εγγυητική 100 χιλιάδων. Βγάζουν 800 ή περισσότερο; Δεν θα θέλει εγγυητική, περάσατε, καλή χρονιά να έχετε

Αύξηση λόγω χρεών και η «γέφυρα» της ΕΟΚ
Το ποσό αυτό θα αυξάνεται για ΚΑΕ που πιθανώς έχουν διαπιστωμένα χρέη. Πιστοποιημένα δηλαδή από τις αρμόδιες αρχές, FIBA ή, ό,τι άλλο. Αν δεν είναι διακανονισμένα θα προστίθεται όλο το ποσό, αν είναι, το ποσό για την ερχόμενη χρονιά. Παράδειγμα (πολύ απλοϊκό). Εχει καταλογιστεί σε μία ΚΑΕ χρέος 1.000 ευρώ από το παρελθόν. Αν δεν είναι διακανονισμένο θα πρέπει να εμφανίσει στον ΕΣΑΚΕ κάλυψη για 801.000 ευρώ, αν είναι ας πούμε σε δύο χρόνια, θα πρέπει να εμφανίσει 800.500 ευρώ.

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να επισημανθεί κάτι πολύ σημαντικό. Πριν από λίγες μέρες, υπήρξε συνάντηση της ΕΟΚ με τον ΕΣΑΚΕ, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας. Εκεί ειπώθηκε ξεκάθαρα, ότι από την ώρα που η εναρμόνιση του καταστατικού της ΕΟΚ με αυτό της FIBA της δίνει πολύ μεγαλύτερες αρμοδιότητες και δυνατότητες διαμεσολάβησης και εγγυήσεων, όποια ΚΑΕ έχει χρέη βεβαιωμένα από τη διεθνή Ομοσπονδία και επιθυμούσαν μπορούσαν να απευθυνθούν στην ΕΟΚ για να διεκδικήσουν από κοινού διακανονισμό. Τον οποίο και θα πετύχουν όπως είθισται, αλλά πλέον αν κάτι δεν τηρηθεί, θα ανακαλούνται όλα τα δελτία παικτών αυτής της ομάδας. Μια διαδικασία που ουσιαστικά μπορούσε να λύσει τα χέρια κάποιων εν όψει της κατάθεσης του φακέλου, άγνωστο αν και πόσοι έκριναν ότι τη χρειάζονται και προχώρησαν τις διαδικασίες.

Τα επόμενα βήματα
Δευτέρα, λοιπόν, πάνε οι φάκελοι στον ΕΣΑΚΕ και… Τρίτη ανοίγουν. Η συμφωνία είναι να μην γίνει και φέτος το γνωστό… ΕΣΑΚΕικο, να περάσει καναν μήνας μέχρι να βρουν από… πού ανοίγει ο φάκελος, και μετά να έρθει καλοκαίρι και… πάμε για του χρόνου. Προφανώς και θα υπάρξει ένα διάστημα ημερών και δυνατότητα… διορθώσεων, αλλά η πρόθεση είναι να αρχίσει άμεσα η διαδικασία, να δείξουν ότι κάτι κινείται.

Τι θα γίνει αν κάποια ΚΑΕ δεν φέρει τα απαιτούμενα, γιατί εκεί είναι το μεγάλο ερωτηματικό. Η αρμόδια επιτροπή του ΕΣΑΚΕ έχει σαφές δικαίωμα να την «κόψει». Να μην στείλει δηλαδή στην ΕΕΑ το φάκελό της για μελέτη των επόμενων στοιχείων που κοιτάζει η κρατική επιτροπή. Τυπικά θα εισηγηθεί στον αθλητικό δικαστή και αυτός θα επικυρώσει, ενώ η πιθανή θιγόμενη ΚΑΕ θα έχει δικαίωμα προσφυγής στο ΑΣΕΑΔ.

Το τελευταίο ερώτημα είναι φυσικά τι θα γίνει αν πράγματι «κοπεί» κάποια ΚΑΕ. Σημαντικό μεν, πολύ μακρινό δε. Αν τυχόν υπάρξει τέτοια περίπτωση, ο ΕΣΑΚΕ θα συνεδριάσει εκ νέου για να πάρει αποφάσεις, για wild card, λιγότερες ομάδες ή ό,τι άλλο μπορεί να υπάρξει σα λύση. Για την ώρα πάντως, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην πληρότητα των φακέλων που θα κατατεθούν”.

Πηγή: basketa.gr

Διαβάστε ακόμη...