Η UEFA επαναφέρει, αλλά τροποποιεί- το Financial Fair Play!

Aπό sdna.gr:Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην UEFA, η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία είναι έτοιμη να επαναφέρει, με αρκετές τροποποιήσεις, το Financial Fair Play!
Πηγή: sdna.gr
Η UEFA επαναφέρει, αλλά τροποποιεί- το Financial Fair Play!

Η εποχή της πανδημίας έπληξε ανεπανόρθωτα το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, οι απώλειες της τελευταίας διετίας υπολογίζονται στο αστρονομικό ποσό των 7 δις ευρώ. Αυτός ήταν ο λόγος που η UEFA χαλάρωσε εντελώς τους όρους του Financial Fair Play, θέλοντας να δώσει στους συλλόγους ένα χρονικό περιθώριο να ανασάνουν και να ορθοποδήσουν.

Ωστόσο, αυτό φαίνεται ότι επανέρχεται, με αρκετές τροποποιήσεις, αφού η UEFA εκτιμά ότι η τήρηση του Financial Fair Play ήταν ο λόγος που υπήρξαν τόσες λίγες χρεοκοπίες ομάδων, παρά την τρομακτική απώλεια εσόδων.

Το πρώτο πράγμα που επιθυμεί η ευρωπαϊκή ομοσπονδία είναι η αύξηση στο αποθεματικό των συλλόγων, η αύξηση των ίδιων κεφαλαίων τους, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν άμεσα το ενδεχόμενο απωλειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RMC η UEFA θα αναλύει τους ισολογισμούς και τις χρήσεις της τρέχουσας χρονιάς, όχι της προηγούμενης, εστιάζοντας σε τρεις κυρίως τομείς.

Τα μισθολογικά έξοδα, τα μεταγραφικά κόστη και τις προμήθειες σε ατζέντηδες που θα πρέπει να υποχρεωτικά καλύπτουν ένα συγκεκριμένο ανώτατο όριο σε σχέση με τον ετήσιο τζίρο του συλλόγου.

Σε ότι αφορά το ανεκτό όριο χρεών εντός της τελευταίας τριετίας για κάθε σύλλογο, αυτό πρόκειται να ανέβει από τα 30 στα 60 εκατομμύρια ευρώ, πάντα με την προϋπόθεση ότι αυτό θα καλυφθεί από την ιδιοκτησία του συλλόγου.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τους κανονισμούς του FFP, οι ποινές θα είναι αυτές που ισχύουν και σήμερα: πρόστιμα, μείωση των παικτών που μπορούν να δηλωθούν στην ευρωπαϊκή λίστα, απαγόρευση μεταγραφών, αφαιρέσεις βαθμών από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ευρωπαϊκός αποκλεισμός κτλ.

Στις αλλαγές αυτές, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία δείχνει πως έχει για σύμμαχο την ECΑ (ευρωπαϊκή ομοσπονδία συλλόγων), που όμως θέλει να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων μέχρι να προκύψει η νέα τελική μορφή του FFP.

Όλα αυτά αναμένεται να συζητηθούν στην σύσκεψη της εκτελεστικής επιτροπής της 10ης Μαΐου και σε περίπτωση που ψηφιστούν θα έχουν ισχύ από την 1η Ιουλίου, με μία λογική περίοδο προσαρμογής, δοκιμών και ανοχής μέχρι το καλοκαίρι του 2024, που θα αρχίσει ο νέος τριετής κύκλός των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, αλλά και θα εγκαινιαστεί το Champions League με την νέα του μορφή.

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...