Οι ισορροπίες και η λογική του «άσε μωρέ αυτοί δε μιλάνε»

Απο sdna.gr: Η λεπτή ισορροπία ανάμεσα σε χιούμορ και χυδαία ασέβεια, η αδιαφορία και ο φόβος που φέρνει σχεδόν υποχρεωτική προβολή μιας πλευράς και «ποινικοποίηση» προβολής των υπολοίπων.
Πηγή: sdna.gr
Οι ισορροπίες και η λογική του «άσε μωρέ αυτοί δε μιλάνε»

Η Ελληνική τηλεόραση, το Ελληνικό ραδιόφωνο, έχουν αποτελέσει κατά καιρούς μεγάλο θέμα συζήτησης γύρω απ' την αντιμετώπιση συλλόγων. Κυρίως σε επίπεδο «χιούμορ» που ξεπέρασε κάθε όριο, αναφορών που έγιναν για... χαβαλέ, αλλά έθιγαν την ιστορία και την ίδια την ύπαρξη σωματείων που έχουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να τα ακολουθούν πιστά.

Το τελευταίο παράδειγμα είναι απ' τα πλέον χοντρά. Η εκπομπή «Ρουκ Ζουκ». Το θέμα θεωρητικά έληξε, καθώς σωστά το κανάλι απολογήθηκε και ανέλαβε την ευθύνη για το τραγικό λάθος των αντεθνικών αναφορών ως περιγραφή του ΠΑΟΚ. Ένα λάθος, βέβαια, που προήλθε από μαγνητοσκοπημένη εκπομπή, τη στιγμή που δε θα υπήρχε δικαιολογία ούτε σε κάποια ζωντανή. Όχι απλά προσβλητικές αναφορές προς τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, αλλά για ένα τεράστιο γεωγραφικό κομμάτι της χώρας, περιοχών ευαίσθητων σε πολλά επίπεδα.

Τα ερωτήματα είναι πολλά. Γιατί κανείς δεν σκέφτηκε να κοπεί το σημείο ή η εκπομπή ολόκληρη; Γιατί κανείς δεν το πρόσεξε; Η απάντηση είναι απλή. Αφορούσε τον ΠΑΟΚ. Οπότε ευαισθησία και... φόβος, δεν υπήρξε. Μην παρεξηγηθούμε, φόβος με τον τρόπο που το εννοούν πολλοί σε αυτή τη χώρα, εννοείται πως δεν πρέπει να υπάρχει. Όμως είναι απαιτητό να «φοβάται» ο καθένας πως δε θα έχει κάνει σωστά τη δουλειά του, δε θα έχει αντιδράσει σωστά ως άνθρωπος, αν αφήσει τέτοιου είδους εμετικές αναφορές.

Η ευαισθησία απουσιάζει γιατί η γραμμή ανάμεσα σε χιούμορ και προσβολή, είναι λεπτή. Στην Ελληνική τηλεόραση, στο Ελληνικό ραδιόφωνο, έχει παρατηρηθεί συχνά το φαινόμενο να ξεπερνιέται το όριο αυτής της λεπτής γραμμής και... ούτε γάτα ούτε ζημιά. Ακριβώς επειδή ουδείς δεν μπαίνει στη διαδικασία να σκεφτεί διπλά και τριπλά το τι θα ακολουθήσει. Πόσοι πραγματικά θα θιγούν, θα ενοχληθούν, θα προσβληθούν.

Το έχουμε δει στο παρελθόν πολλές φορές με τον ΠΑΟΚ. Και για να είμαστε ειλικρινείς, το έχουμε δει και με άλλες ελληνικές ομάδες με την ΑΕΚ, τον Παναθηναϊκό θεωρώντας πως... δεν έγινε και τίποτα! Με όλες εκτός από μία! Ήταν επιβεβλημένη η αντίδραση του ΠΑΟΚ και σωστά έγινε. Είναι επιβεβλημένη η αντίδραση των ομάδων, σε αυτό το κακής ποιότητας χοντροκομμένο, χυδαίο «χιούμορ». Το οποίο στην ουσία θέλει να θίξει, να προσβάλλει, να μειώσει.

Σαφώς και η καζούρα, το πραγματικό χιούμορ, είναι ευπρόσδεκτα απ' όλους. Όχι στα λόγια, αποδεδειγμένα. Έχει γίνει πολλές φορές και κανείς δεν αντέδρασε. Αλλά αυτό δε σημαίνει πως έχει κάποιος το δικαίωμα να περάσει σε άλλη... πίστα, βγάζοντας τα όποια συμπλέγματά του.

Είτε πρόκειται για αθλητικές εκπομπές, είτε σειρές, είτε χιουμοριστικές/ενημερωτικές εκπομπές. Οτιδήποτε.

Την ίδια ώρα, δύσκολα, σπάνια, έως καθόλου, παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα ακραίων καταστάσεων ή «λαθών», για ανάλογα ζητήματα που αφορούν τον Ολυμπιακό. Φανταστείτε απλά ανάλογης προσβολής αναφορές σε κάποια εκπομπή της Ελληνικής τηλεόρασης. Οποιουδήποτε καναλιού. Κρέμασμα στα μανταλάκια! Και αυτή θα ήταν απλά η αρχή της αντίδρασης.

Το γνωρίζουν οι πάντες αυτό. Ακριβώς επειδή το γνωρίζουν, στην ίδια εκπομπή που έγινε αυτό με τον ΠΑΟΚ αν συνέβαινε κάτι ανάλογο για τον Ολυμπιακό, θα είχε εξαφανιστεί/κοπεί/ακυρωθεί η προβολή, μέσα σε λεπτά! Διότι η λογική του εκφοβισμού, που είναι το εντελώς άλλο άκρο, τους έχει όλους... σούζα. Κατά συνέπεια, η νορμάλ αντίδραση, η πιο light αντιμετώπιση άλλων σωματείων, θεωρείται αιτία για να μην ασχοληθούν, να μη δίνουν σημασία. «Έλα μωρέ, αυτοί δε μιλάνε κιόλας» με λίγα λόγια.

Είναι αυτή η περιβόητη ατάκα απ' το μπάσκετ γυναικών της περασμένης σεζόν. Τον πρώτο τελικό στο ΣΕΦ που επαναλήφθηκε. Με τους τεχνικούς να ακούγονται να λένε: «Ευτυχώς νίκησε ο Ολυμπιακός, αλλιώς δε θα φεύγαμε». Αυτή ακριβώς η ατάκα, περικλείει τα πάντα. Ευτυχώς έγινε αυτό που ήθελε ο Ολυμπιακός, οπότε τώρα έχουμε ήσυχο το κεφάλι μας...

Φόβος προς τη μία πλευρά και αδιαφορία ή υπερβολική χαλαρότητα, προς τις άλλες. Εδώ δε δίστασαν να την... πουν σε ολόκληρο υπουργό εξωτερικών. Όταν ο κ. Δένδιας «τόλμησε» να φορέσει μάσκα με τριφύλλι σε συνάντηση που είχε με την Ισπανίδα ομόλογό του. Λίγες μέρες μετά, σε εκπομπή της ΕΡΤ όπου ήταν καλεσμένος, ο δημοσιογράφος βγήκε με μάσκα του Ολυμπιακού, για να... ισορροπήσει τις αντιδράσεις. Αντιδράσεις γιατί; Για το τίποτα. Για την οπαδική προτίμηση ενός υπουργού. Αν ο κ. Δένδιας ήταν Ολυμπιακός, λέτε ο δημοσιογράφος να φορούσε μάσκα του ΠΑΟΚ, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ; Ρητορικό το ερώτημα...

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...