Εξαετής απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο σε Γκιρτζίκη - Καραβασίλη

Από soccerplus.gr: Ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Γκιρτζίκης "δεν ήξερε", ο πρώην Εκτλεστικός Γραμματέας Παυσανίας Παπανικολάου "έδειξε" ως υπεύθυνους τους Γκιρτζίκη, Καραβασίλη και Θεοφίλου, ο πρώην ταμίας Χρήστος Καραβασίλης "έδειξε" τους Παπανικολάου και Τοπολιάτη (πρώην αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ) και ο τέταρτος κατηγορούμενος Γιάννης Θεοφίλου (οικονομικός διευθυντής) "έδειξε" τους ανωτέρους του.
Πηγή: soccerplus.gr
Εξαετής απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο σε Γκιρτζίκη - Καραβασίλη

Κοινώς, στην εκδίκαση του σκανδάλου "Τravel Plan" στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή της Ομοσπονδίας, το απόγευμα της Τετάρτης 24/2, που ζημίωσε την ΕΠΟ οικονομικά ούτε λίγο, ούτε πολύ με 3.373.481 ευρώ, o ένα κατηγορούμενος τα έριχνε στον άλλον!

Όλοι τους έχουν κριθεί ένοχοι σε πρώτος από την Επιτροπή Δεοντολογίας και έχουν τιμωρηθεί οι Παπανικολάου και Θεοφίλου με πρόστιμο 50.000 ευρώ, ενώ οι άλλοι οι Γκιρτζίκης και Καραβασίλης με πρόστιμο 70.000 ευρώ και απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο για 10 χρόνια.

Πρόκειται για την υπόθεση που ανακάλυψε η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή και στην οποία η ΕΠΟ αντί να καταβάλει τα ποσά της συνεργασίας με το Travel Plan στη θυγατρική εταιρεία της Εθνικής Τράπεζας, την Εθνική Factor στην οποία είχαν εκχωρηθεί τα δικαιώματα είσπραξης του ταξιδιωτικού πρακτορείου (εν γνώσει της Ομοσπονδίας), συνέχισε να καταθέτει τα χρήματα στους λογαριασμούς του Travel Plan.

Γι' αυτή την περιβόητη εκχώρηση έγινε κουβέντα πάνω από δύο ώρες, στην Επιτροπή Εφέσεων μέσω τηλεδιάσκεψης.Ακολουθεί το ρεπορτάζ από την εκδίκαση στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, όπως δημοσιεύθηκε στο sdna:

Λίβας: «Ο Γκιρτζίκης δεν είχε γνώση»

Ο δικηγόρος του Γιώργου Γκιρτζίκη, Αργύρης Λίβας υποστήριξε ότι ο τότε πρόεδρος της ΕΠΟ «είχε τη γνώση ότι δεν υπήρχε πλήρης εκχώρηση δικαιωμάτων και ότι έχουν εκχωρηθεί μερικές απαιτήσεις μόνο. Δεν είχε καμία ενημέρωση για την καρτέλα της Εθνικής Factor, δεν είχε καμία γνώση για το πρόβλημα. Όταν είδε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά τον Ιούνιο του 2016 ζήτησε να μη συνεχιστεί η συνεργασία και όταν του ζητήθηκε να υπογράψει επιταγές 800.000 ευρώ το αρνήθηκε κατηγορηματικά και κίνησε διαδικασία να γίνει συνεργασία με άλλη εταιρία».

Στάθηκε επίσης στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν στοιχεία εις βάρος του Γιώργου Γκιρτζίκη. «Από τότε που ενημερώθηκε είχε μόνο δύο μήνες θητεία ως πρόεδρος, αρχές Σεπτέμβρη παραιτήθηκε, Ιούνιο ενημερώθηκε. Δεν μπορούσε να προβεί σε τόσο δραστικά μέτρα, όσο επιμελής και αν ήταν. Η ΠΔΕ χρειάστηκε ένα χρόνο για να κινηθεί εις βάρος της εταιρίας ο Γκιρτζίκης θα του έφτασαν δύο μήνες; Από πουθενά δεν προκύπτει ότι υπέπεσε σε πειθαρχικό παράπτωμα. Αμέλεια για δύο μήνες να το δεχτούμε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να δεχτώ ότι έχει υποπέσει σε αδίκημα πόσο μάλλον να καταρρακώσει τα οικονομικά της ΕΠΟ με ίδιον όφελος. Από πουθενά δεν προκύπτει να έχει δώσει εντολές πληρωμής».

Καραβασίλης: «Δεν ήξερα που πήγαιναν τα χρήματα»

Ο πρώην ταμίας της ΕΠΟ, Χρήστος Καραβασίλης δήλωσε άγνοια και έριξε την ευθύνη στον πρώην οικονομικό διευθυντή, Γιάννη Θεοφίλου, ο οποίος «ποτέ δεν μας εμφάνισε καρτέλα της Εθνικής Factor. Εγώ δεν υπέγραψα κανένα ένταλμα πληρωμής. Μου έλεγε ο Θεοφίλου το ποσό που θα πληρωθεί. Ποτέ δεν μας έφερε ένταλμα πληρωμής. Κωδικούς είχε ο πρόεδρος και ο αναπληρωτής πρόεδρος ο κ. Τοπολιάτης. Δεν μπορώ να ξέρω τι λεφτά δώσαμε αν πηγαίνουν στο Travel Plan ή στην Εθνική Factor».Η δικηγόρος του, Βασιλική Ρήγα, υποστήριξε ότι στον πελάτη της «ποτέ δεν είχε έρθει email με εκχώρηση. Υπάρχει σωρεία email από τους κ. Θεοφίλου και Παπανικολάου προς το Travel Plan που ουδέποτε είχαν κοινοποιηθεί στον κ. Καρσαβασίλη. Ο κ. Παπανικολάου αναλάμβανε πρωτοβουλίες που δεν κοινοποιούνταν στον κ. Καραβασίλη.Δεν υπάρχουν τα έγγραφα, στοιχεία που να αποδεικνύουν γνώση του Καραβασίλη για την εκχώρηση στην Εθνικη Factor».

Παπανικολάου: «Δεν είχα δικαίωμα υπογραφής, δεν είχα λάβει γνώση»

Ο πρώην εκτελεστικός Γραμματέας Παυσανίας Παπανικολάου, έδειξε ως υπαίτιους τους άλλους τρεις κατηγορούμενους.«Τα τιμολόγια του Travel Plan πήγαιναν λογιστήριο, τα έλεγχε ο Θεοφίλου, πήγαινε το ένταλμα στον ταμία και τον πρόεδρο που είχαν το δικαίωμα να υπογράψουν και μετά γινόταν η πληρωμή. Ο Θεοφίλου εισηγείτο για τις πληρωμές σε Καραβασίλη, Γκιρτζίκη. Δεν είχα δικαίωμα υπογραφής εγώ, ούτε λάμβανα γνώση των τιμολογίων. Δεν είχα λάβει ποτέ γνώση για τη λογιστική καρτέλα της Εθνικής Factors. Δεν μου κοινοποιήθηκε ποτέ, είναι ένας όγκος τέτοιος... Η λογιστική καρτέλα με τα χίλια τιμολόγια έχει και δύο χιλιάδες εγγραφές» τόνισε μεταξύ άλλων, ο Παυσανίας Παπανικολάου

Ο δικηγόρος του, Αλέξανδρος Ανδρουτσόπουλος, υποστήριξε ότι ο Παυσανίας Παπανικολάου δεν μπορεί να τιμωρηθεί από την Επιτροπή Δεοντολογίας. «Δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Επιτροπής Δεοντολογίας, ήταν υπάλληλος όχι αξιωματούχος της ΕΠΟ. Οι διοικητικοί υπάλληλοι της ΕΠΟ προστέθηκαν στους αξιωματούχους το 2017. Παρόλα αυτά, δικάζεται».Ο έτερος νομικός εκπρόσωπος του Π. Παπανικολάου, Νικόλαος Κουλοχέρης τόνισε ότι «φέρεται διεφθαρμένος ένας άνθρωπος από μια απόφαση που δεν έχει ούτε ένα στοιχείο επί τούτου».

Παναγιωτάκης: «Δεν έπαιρνε ο Θεοφίλου την απόφαση για τις καταβολές»

Πρώτος τον λόγο είχε πάρει ο δικηγόρος του Γιάννη Θεοφίλου, Στέλιος Παναγιωτάκης που ισχυρίστηκε ότι «υπάρχουν ρητές οδηγίες από τον κ. Καραβασίλη και τον κ. Παπανικολάου» ρίχνοντας τους ουσιαστικά τις ευθύνες και σημειώνοντας ότι ο πελάτης του έκανε ότι του έλεγαν οι άλλοι δύο.«Η εξουσία του ήταν εξαιρετικά περιορισμένη, η έννοια του οικονομικού διευθυντή διερευνήθηκε το 2016. Διερωτώμαι, ο άνθρωπος που ενεργούσε από αυτές τις συνθήκες, ρωτάει τους ανωτέρους του "να προχωρήσω;" Τι έπρεπε να κάνει να τους αγνοήσει. Δε νομίζω ότι έχει την αρμοδιότητα να αρνηθεί να εκτελέσει μια εντολή. Στο βαθμό που μπορούσε ρεαλιστικά προσπάθησε να μειώσει τη ζημιά. Όπου υπήρχε λάθος, π.χ. εσφαλμένοι τόκοι, επέστρεφε πίσω το τιμολόγιο. Την απόφαση για τις καταβολές δεν τις έπαιρνε ο Θεοφίλου, δεν έχει διαχειριστική εξουσία. Πρέπει να δούμε, ένας υπάλληλος της ΕΠΟ, αν είναι ρεαλιστικό να αναμένεται να έρθει σε κόντρα με τους ανωτέρους του. Θεωρώ ότι δεν είναι. Την απόφαση για τις πληρωμές τις ελάμβανε ο κ. Παπανικολάου και ο κ. Καραβασίλης. Γι' αυτό και έχω mail από τον Παπανικολάου που λέει "εγώ συμφωνώ, κανόνισε τα διαδικαστικά". Την διευκόλυνση στην Travel Plan την έκανε γιατί άλλοι του είπαν να την κάνει. Καραβασίλης και Παπανικολάου ήταν ενήμεροι». Πηγή: https://soccerplus.gr

Διαβάστε ακόμη...