«Πιο ώριμος ο Ουάρντα, θα αντέξει στην πίεση του ΠΑΟΚ»

Από sdna.gr: Ο ποδοσφαιρικός πατέρας στην Ελλάδα του Αιγύπτιου παίκτη, μιλάει αποκλειστικά στο SDNA για τη νέα θητεία του «Φαραώ» στην Τούμπα, ενώ συγχρόνως γυρίζει το ρολόι του χρόνου πίσω και ανασύρει από το αρχείο την πρώτη τους γνωριμία στον Παναιτωλικό.
Πηγή: sdna.gr
«Πιο ώριμος ο Ουάρντα, θα αντέξει στην πίεση του ΠΑΟΚ»

Κάθε αρχή και δύσκολη. Έτσι δεν λένε; Ο Αμρ Ουάρντα ήρθε για πρώτη φορά στη χώρα μας το καλοκαίρι του 2015 για λογαριασμό του Παναιτωλικού.

Κι η αλήθεια είναι πως στο ξεκίνημα της (εν Ελλάδι) θητείας του αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες προσαρμογής.

Σε μια διαφορετική (ευρωπαϊκή) χώρα κι έχοντας περάσει για πρώτη φορά στην καριέρα του εκτός των ποδοσφαιρικών συνόρων της Αιγύπτου.

Η συνεργασία του με τον τότε τεχνικό της ομάδας του Αγρινίου, Γιάννη Ματζουράκη, αποδείχτηκε καταλυτική για τον «Φαραώ» και την εξέλιξη της διαδρομής του στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Δίπλα στον έμπειρο τεχνικό ο Ουάρντα άρχισε σταδιακά να «κουμπώνει» μαζί με την υπόλοιπη ομάδα και να μπαίνει σε ποδοσφαιρικά... καλούπια και συστήματα που μέχρι τότε του ήταν άγνωστα, παρουσιάζοντας συν τω χρόνω ραγδαία βελτίωση σε όλους τους τομείς.

Κάπως έτσι άλλωστε έφτασε στο σημείο να αποκαλεί «my father» τον κόουτς - Ματζουράκη και να τον θεωρεί ποδοσφαιρικό του πατέρα στην Ελλάδα.

Με αφορμή την μεταγραφή του Ουάρντα στον ΠΑΟΚ και την επιστροφή του στην Τούμπα, το SDNA επικοινώνησε με τον 71χρονο προπονητή και πήρε την δική του άποψη για τη νέα ευκαιρία του Αιγύπτιου μεσοεπιθετικού να παίξει σε υψηλό επίπεδο και να διεκδικήσει την καθιέρωσή του στο Δικέφαλο του Βορρά».

- Κόουτς άξιζε ο Ουάρντα μία ακόμα ευκαιρία να αγωνιστεί σε μια μεγάλη ομάδα και να επιστρέψει στον ΠΑΟΚ;

«Σίγουρα το αξίζει. Τα τελευταία χρόνια σε όποιες ομάδες κι αν πήγε διακρίθηκε, έκανε τη διαφορά και συγχρόνως και την αυτοκριτική του.

Θα έλεγα μάλιστα πως ήταν επιβεβλημένο να επιστρέψει στον ΠΑΟΚ και να αντλήσουν οι άνθρωποι της ομάδας τα μεγάλα του προσόντα. Ο Ουάρντα γυρίζει στην Τούμπα πολύ πιο ώριμος, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και έτοιμος να ανταπεξέλθει με επιτυχίες στην πίεση μιας μεγάλης ομάδας.

Σίγουρα πάντως θα πρέπει να τον βοηθήσει και η ίδια η ομάδα που παίζει μεγάλο ρόλο στην ενσωμάτωση και στην εξέλιξη ενός ποδοσφαιριστή. Το πλαίσιο που βάζει ο κάθε προπονητής και η συμπεριφορά του παίκτη, πάντα και παντού παίζουν τεράστιο ρόλο».

«Σύγχρονος παίκτης με υψηλή τεχνική κατάρτιση»

- Θεωρείς πως θα καταφέρει αυτή τη φορά να καθιερωθεί στον ΠΑΟΚ και να εξελιχθεί σε έναν πολύτιμο παίκτη της ομάδας;

«Ο Ουάρντα δεν μπορεί να αποτύχει ως ποδοσφαιριστής. Είναι ένας σύγχρονος – ποιοτικός παίκτης. Το ποδόσφαιρο σήμερα βασίζεται περισσότερο στην τακτική και λιγότερο στην φυσική κατάσταση όπως συνέβαινε τις περασμένες δεκαετίες.

Χωρίς την τεχνική δεν μπορείς να κάνεις μεγάλη καριέρα και ο Ουάρντα είναι ένας ποδοσφαιριστής με υψηλή τεχνική κατάρτιση. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα. Σε ένα παιχνίδι μέτριας έντασης αυτός θα έχει πάνω από 40 επαφές με την μπάλα. Ξέρει πολύ καλά πως να ξεμαρκάρεται, να διατηρεί την μπάλα στην κατοχή του και να κινείται γύρω από αυτή».

Η γνωριμία στον Παναιτωλικό και τα μαθήματα ποδοσφαιρικής παιδείας

- Τι θυμάσαι από την πρώτη γνωριμία μαζί του στον Παναιτωλικό και τι ήταν αυτό που σου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση;

«Θυμάμαι πως όταν πήγα στον Παναιτωλικό λίγο μετά το ξεκίνημα της σεζόν δεν έπαιζε πολύ και δεν έβγαζε όλα τα 90λεπτα. Μου λέγανε πως ήταν ένας ταλαντούχος ακριβοπληρωμένος παίκτης, αλλά προβληματικός στην συμπεριφορά του.

Τότε τους είπα πως προέρχεται από μια χώρα όπου το ποδόσφαιρο είναι ημιεπαγγελματικό και πως θα πρέπει να τον βοηθήσουμε να αποκτήσει ποδοσφαιρική παιδεία. Να γίνει επαγγελματίας και να έρθουμε περισσότερο κοντά του.

Δεν ήταν εύκολο να αποκτήσει ο Ουάρντα ποδοσφαιρική παιδεία και να ξεκινήσει να λειτουργεί όπως έπρεπε σε επίπεδο ατομικής και ομαδικής τακτικής.

Συν τοις άλλοις, τα όποια προβλήματα έχουν σχέση και με το πλαίσιο που δουλεύει ένας προπονητής. Για παράδειγμα είναι διαφορετικό να γυρίζει η μέλισσα πάνω από το κεφάλι σου και άλλο να σε τσιμπήσει.

Ο Ουάρντα από την στιγμή που τον πλησιάσαμε άρχισε να αισθάνεται πιο οικείο το περιβάλλον στον Παναιτωλικό.

Τόσο εγώ, όσο και οι συμπαίκτες του τον βοηθήσαμε σε επίπεδο τακτικής. Άρχισε να κάνει καλά παιχνίδια. Τότε θυμάμαι πως μου έλεγε πως του αρέσει να παίζει πίσω από τον φουνταριστό ως οργανωτής.

Του είπα πως μπορείς να παίξεις και σε αυτή την θέση όμως δεν είσαι ακόμα έτοιμος. Θα πρέπει να συμπληρώσεις τακτικά περισσότερα πράγματα και να σε μάθουν καλύτερα οι συμπαίκτες σου.

Ξεκίνησε να παίζει από τα άκρα που είναι πιο εύκολη η τακτική και σταδιακά ξεδίπλωσε το ταλέντο του που αναγνωρίστηκε από τον κόσμο και έγινε πολύ αγαπητός.

Θα πρέπει να προσθέσω πως ο Ουάρντα είναι δουλευταράς. Δουλεύει με κέφι και όρεξη στις προπονήσεις».

- Ποια είναι η θέση που σήμερα θεωρείς πως του ταιριάζει καλύτερα;

«Μπορεί να παίξει με την ίδια ευχέρεια σε όλες τις θέσεις της μεσοεπιθετικής γραμμής. Δεξιά, αριστερά και στο κέντρο με την τεχνική που διαθέτει και το πολύ καλό άλμα του».

- Ποια συμβουλή θα του έδινες με αφορμή τη νέα σελίδα που ανοίγει στην καριέρα του;

«Πιστεύω πάρα πολύ στο ταλέντο του Ουάρντα. Του εύχομαι καλή επάνοδο στον ΠΑΟΚ.

Να είναι σοβαρός και να δείξει στο χορτάρι όλα εκείνα τα αγωνιστικά στοιχεία που διαθέτει. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να εξελιχθεί και γιατί όχι να αποτελέσει το σκαλοπάτι για την μεταγραφή του σε ένα κλαμπ του εξωτερικού, κάτι που πάντα υπάρχει στα σχέδια του».

Διαβάστε ακόμη...