«Ο ΠΑΟΚ είναι επανάσταση, να δούμε σύντομα τη Νέα Τούμπα»

Από sdna.gr : Ο ΠΑΟΚ γιορτάζει τα 94α γενέθλια του συνεχίζει να γράφει την δική του «ασπρόμαυρη» ιστορία. Ο Κώστας Ορφανός, μίλησε στο SDNA με αφορμή τα γενέθλια του Δικεφάλου, χαρακτηρίζοντας τον "επανάσταση" και ξεχωρίζοντας την δική του ανεπανάληπτη στιγμή.
Πηγή: sdna.gr
«Ο ΠΑΟΚ είναι επανάσταση, να δούμε σύντομα τη Νέα Τούμπα»

12 Απριλίου του 1926 η ημέρα της... γέννησης του ΠΑΟΚ. Σαν σήμερα πριν από 94 χρόνια, μία παρέα Κωνσταντινουπολιτών ίδρυσε στη Θεσσαλονίκη την ομάδα του ΠΑΟΚ. Ο Κώστας Ορφανός που ξεκίνησε από τα «σπλάχνα» του Δικεφάλου και έγραψε την δική του ιστορία με την «ασπρόμαυρη» φανέλα έστειλε τις δικές του ευχές για 94α γενέθλια του ΠΑΟΚ.

Ο βετεράνος ποδοσφαιριστής αναφέρθηκε αρχικά σε αυτά που έκαναν τον ΠΑΟΚ να ξεχωρίζει στα δικά του μάτια και σε μεγάλη μερίδα των φιλάθλων. «Ο ΠΑΟΚ ήταν μια ομάδα "επανάσταση" κόντρα στις ομάδες της Αθήνας, μια επανάσταση που συνεχίστηκε καθώς αγωνιζόταν και πάλευε με Έλληνες παίκτες κόντρα σε άλλες ομάδες που έκαναν εκείνες τις περίφημες ελληνοποιήσεις. Ο ΠΑΟΚ ήταν μια ομάδα που αντιστάθηκε όσο καμία άλλη ομάδα, μέχρι την δεκαετία του 70' με τον ερχομό του Γκουερίνο και του Φορτούλα οι οποίοι όμως στη συνέχεια έγιναν πραγματικοί Έλληνες και ζουν ακόμα στην Ελλάδα.

Όλα αυτά δημιουργούσαν στον κόσμο του ΠΑΟΚ τη φλόγα και το πάθος καθώς ήταν μια ομάδα που πάλευε ενάντια στο κατεστημένο. Γιατί μια ομάδα όταν πάει να γίνει δυνατή ο στόχος της είναι να εκτοπίσει από την κορυφή τις ομάδες τις οποίες πρωταγωνιστούν μέχρι εκείνη τη στιγμή. Αυτό ήταν μια ιδέα που υπήρχε στο μυαλό των φιλάθλων και για αυτό ο κόσμος αγαπούσε και στήριζε την ομάδα».

Συνέχισε ξεχωρίζοντας την δική ανεπανάληπτη στιγμή όταν όλο το γήπεδο της Τούμπας φώναζε δυνατά το όνομα του, όταν μάλιστα ο ίδιος είχε επιστρέψει αντίπαλος με την φανέλα του Ολυμπιακού: «Υπάρχουν πολλές στιγμές που μου έχουν μείνει χαραγμένες. Αλλά ξεχωρίζω την πρώτη φορά που αγωνίστηκα με την φανέλα του Ολυμπιακού στο γήπεδο της Τούμπας ως αντίπαλος του ΠΑΟΚ και στην προθέρμανση το γήπεδο φώναζε το "Ποίος ποίος ο Κώστας Ορφανός", είναι πραγματικά ανεπανάληπτη. Δεν πιστεύω πως θα συμβεί ποτέ κάτι παρόμοιο να έρθει δηλαδή κάποιος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού στην Τούμπα και να το επευφημεί όλο το γήπεδο.

Αυτό το κρατάω ως κάτι που μου δημιουργεί την αίσθηση ότι η οικογένεια μου είναι ο ΠΑΟΚ στον οποίο ανδρώθηκα, επέστρεψα και ακόμα και τώρα είμαι πολύ κοντά στην ομάδα. Είναι κάτι πολύ βαθιά χαραγμένο στη μνήμη μου»

Οι αλλαγές που έφερε η οικογένεια Σαββίδη και το μπόλιασμα του επαγγελματισμού στον οργανισμό του ΠΑΟΚ είχαν ως αποτέλεσμα ο Δικέφαλος να επιστρέψει και πάλι στις μεγάλες επιτυχίες.«Δεν θα μπορούσα να συγκρίνω δύο διαφορετικές εποχές, αλλά κυρίως προ του "Σαββίδη" εποχή ο ΠΑΟΚ χαρακτηριζόταν κυρίως από το συναίσθημα και όχι από μια επαγγελματική νοοτροπία. Προσπάθησαν και οι προηγούμενες διοικήσεις να δώσουν μια επαγγελματική νοοτροπία αλλά με την έλευση του κ.Σαββίδη ολοκληρώθηκε.

Οι τίτλοι που κατάφερε να κατακτήσει ο ΠΑΟΚ με την διοίκηση της οικογένειας Σαββίδη και τα επόμενα που θα έρθουν είναι κάτι που χαρακτηρίζεται από την επαγγελματική νοοτροπία. Υπάρχει οργάνωση και δεν στηρίζεται αποκλειστικά στο συναίσθημα όπως τις παλαιότερες δεκαετίες κάτι που είναι φυσιολογικό γιατί όλα αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Νομίζω ότι αυτή η περίοδος χαρακτηρίζεται ως εποχή του "Ιβάν Σαββίδη" και πιστεύω πως για πολλά χρόνια θα υπάρχει αυτή η σταθερότητα στα διοικητικά και στην διεκδίκηση των υψηλών στόχων».

Συνέχισε λέγοντας πως ο ΠΑΟΚ θα πρέπει συνεχίσει τα βήματα "μπροστά" προσθέτοντας και ευρωπαϊκές επιτυχίες με τον σωστό προγραμματισμό:

«Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στο σωστό χρόνο και δεν επιτρέπονται παλινωδίες ο κόσμος δεν μπορεί να δικαιολογήσει πισωγυρίσματα και έχω την αίσθηση ότι αυτό δεν θα συμβεί. Ο επόμενος στόχος του ΠΑΟΚ θα πρέπει να είναι η καθιέρωση στη συνείδηση του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Είναι ένας στόχος που δεν είναι κάτι εύκολο αλλά ούτε και ανέφικτο αν υπολογίσουμε τα δεδομένα που υπάρχουν στην ομάδα».

Στο τέλος επέλεξε να δώσει τις δικές του ευχές για τα 94 γενέθλια του Δικεφάλου, με το όνειρο της Νέας Τούμπας να είναι αυτό που πρωταγωνιστεί: «Να συνεχίσουμε στο πλάνο που έχουν οι άνθρωποι της ομάδας και στην διεκδίκηση των υψηλών στόχων και πολύ σύντομα να δούμε αυτό το περίφημο καινούργιο γήπεδο που έχει σχεδιαστεί. Ώστε να προλάβουμε και εμείς οι μεγαλύτεροι να μπούμε στο γήπεδο και να δούμε τον ΠΑΟΚ στη Νέα Τούμπα. Ανυπομονώ να μπω στο γήπεδο της Τούμπας το οποίο πιστεύω θα είναι ένα από τα ωραιοτερα γήπεδα στην Ευρώπη».

Διαβάστε ακόμη...