Άνθρωποι και υπάνθρωποι

Από sdma.gr:Αν οι ΠΑΟΚτσήδες είναι «υπάνθρωποι», ένας εισαγγελέας που υποτιμά εκατομμύρια ανθρώπους με άνεση, τι ακριβώς είναι;
Πηγή: sdna.gr
Άνθρωποι και υπάνθρωποι

Οι λειτουργοί της δικαιοσύνης, οφείλουν πάνω από όλα να είναι αμερόληπτοι, ανεπηρέαστοι και με αντικειμενική ματιά (γέλασε κανείς;).

Ταυτόχρονα, οι άνθρωποι που διαθέτουν ( υποτίθεται...) την μόρφωση για να ερμηνεύουν τον κόσμο σε βάθος και όχι απλοϊκά, οφείλουν και να κοιτάζουν πέρα και πάνω από τα παρωχημένα και λανθασμένα στερεότυπα που κυριαρχούν ακόμα στην ελληνική κοινωνία. Και κυρίως, οφείλουν να βοηθούν και τους υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο – οφείλουν, δηλαδή, να μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε στο μέλλον και όχι να μας κρατούν καθηλωμένους στο παρελθόν.

Το στερεότυπο του άξεστου ΠΑΟΚτσή κυκλοφορεί στην πιάτσα εδώ και δεκαετίες. Βολικό, αναμφίβολα. Με γερές ρίζες στα μυαλά πολλών, ίσως των περισσότερων που δεν ζουν στη Θεσσαλονίκη. Η βάση των οπαδών του ΠΑΟΚ ήταν και παραμένει λαϊκή. Στην Τούμπα πράγματι έχουν συμβεί κατά καιρούς πολλά. Τα δυο παραπάνω στοιχεία στάθηκαν αρκετά, με την βοήθεια των κυρίαρχων ΜΜΕ, για να στηθεί το παραμύθι. Οι ΠΑΟΚτσήδες είναι υπάνθρωποι. ΟΚ. Ενώ όλοι οι υπόλοιποι στα ελληνικά πέταλα διαθέτουν πτυχία απ' την Σορβόνη, σωστά;

ΟΙ ΠΑΟΚτσήδες, όπως και οι περισσότεροι οπαδοί, είναι παθιασμένοι και φανατικοί. Έχουν ζήσει δεκαετίες πίκρας – ανίκανων διοικήσεων, κλεμμένων τίτλων, αφραγκίας, υποτίμησης, μιζέριας. Και φυσικά σφαγές. Πολλές σφαγές.

Τις περισσότερες φορές, η «καφρίλα» τους αποτελούσε αντίδραση στα παραπάνω. Λανθασμένη και καταδικασμένη αντίδραση, ουδεμία αντίρρηση έχω. Αλλά μήπως θέλετε να σας απαριθμήσω τα ανδραγαθήματα των οπαδών των άλλων ομάδων, σε συνθήκες μάλιστα απείρως πιο ευνοϊκές από εκείνες που βίωναν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ; Θα χρειαζόταν χιλιάδες λέξεις, πιστέψτε με.

Προσέξτε τώρα τι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια: με θλιβερή εξαίρεση τα επεισόδια στον τελικό του Βόλου, και κάποιες μεμονωμένες στιγμές (μια φωτοβολίδα στην Νέα Σμύρνη π.χ.) οι ΠΑΟΚτσήδες έχουν γίνει υπόδειγμα οπαδικής συμπεριφοράς! Δεν ξέρω πώς κατάφεραν και διατήρησαν την ψυχραιμία τους στα προπέρσινα ντέρμπι με Ολυμπιακό και ΑΕΚ αλλά την διατήρησαν.

Στο πρώτο ματς, υπήρξε βεβαίως το περιβόητο ρολό και αυτό ήταν. Χιλιάδες άνθρωποι είδαν τον Γκαρθία να αποχωρεί ... «βαριά τραυματισμένος», το παιχνίδι να ματαιώνεται και δεν άνοιξε ρουθούνι! Στο δεύτερο ματς, με την ΑΕΚ, είδαν ένα γκολ τίτλου να μετράει και μετά να ακυρώνεται, στο 90 λεπτό. Πάλι δεν άνοιξε ρουθούνι!

Γιατί; Μα επειδή όλοι στην Τούμπα γνώριζαν τότε, όπως γνωρίζουν και τώρα, ότι η ομάδα διαθέτει πια ισχυρή διοίκηση. Και ό,τι της κλέβουν εκτός αγωνιστικού χώρου, έχει την δύναμη να το ξανακερδίσει μέσα σε αυτόν, τίμια και στα ίσια. Όπως συνέβη με το περυσινό αήττητο πρωτάθλημα, κατά την διάρκεια του οποίου το γήπεδο του ΠΑΟΚ ήταν σταθερά γεμάτο και υπέροχο!

Ο λαός του «Δικεφάλου» δεν νοιώθει ότι χρειάζεται πια να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Υπάρχει ο Ιβάν για αυτό. Και κάπως έτσι, την ώρα που οι «πολιτισμένοι» κάνουν επεισόδια σε αγώνες Τσάμπιονς Λιγκ ή σε ματς U18 (!), οι «υπάνθρωποι» έγιναν παράδειγμα προς μίμηση.

Και για να τελειώνουμε: οι ΠΑΟΚτσήδες που έχω γνωρίσει εγώ, είναι κατά κανόνα ροκ τύποι, ανοιχτόκαρδοι, με ενδιαφέρουσες απόψεις και σκέψη έξω από το κουτί, οι οποίοι δεν αρκούνται στις εύκολες απαντήσεις.

Ασφαλώς, μέσα σε χιλιάδες, πιθανόν εκατομμύρια οπαδούς, υπάρχουν και κάφροι, ανεγκέφαλοι, προβληματικοί. Το στίγμα όμως των ΠΑΟΚτσήδων δεν το δίνουν - πια - αυτοί.

Οι ελιτίστικες ανοησίες και οι γενικεύσεις της ποδοσφαιρικής μπουρζουαζίας, δεν είναι τίποτα παραπάνω από αναμασήματα που δείχνουν άγνοια και κομπλεξισμό! Ένας ξεκάθαρος ναρκισιστικός αυτοπροσδιορισμός δια της αντίθεσης.

Και εντάξει, από αστούς Αρειανούς ας πούμε, το περιμένεις, μέχρι ένα βαθμό είναι θεμιτό, έχει και την πλάκα του.

Από αθλητικό εισαγγελέα όμως, δεν θα έπρεπε ούτε να το περιμένεις, ούτε ως οργανωμένη πολιτεία να το ανέχεσαι.

Υπάνθρωπος δεν είναι αυτός που αφήνει τα εσώψυχα του στα τσιμέντα της Τούμπας. Υπάνθρωπος είναι εκείνος που παρά τα πτυχία του, δεν διαθέτει την στοιχειώδη παιδεία και την στοιχειώδη ανθρωπιά να αντιληφθεί ότι η ομαδική υποτίμηση εκατομμυρίων άλλων, με βάση ένα και μόνο χαρακτηριστικό τους, διαθέτει μια ξεκάθαρη φασιστική χροιά. Και εντέλει δεν προσβάλει τους υποτιθέμενους «υπανθρώπους»,. Προσβάλλει τον ίδιο και το λειτούργημά του.

Διαβάστε ακόμη...