Το BCL για την μάχη ΠΑΟΚ-Νεπτούνας

Απο basketplus.gr: Όπως συμβαίνει πριν από κάθε ματς του ΠΑΟΚ στο BCL έτσι και ενόψει αυτού με τη Νεπτούνας η διοργάνωση προχώρησε σε ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα.
Πηγή: basketplus.gr
Το BCL για την μάχη ΠΑΟΚ-Νεπτούνας

"To παιχνίδι της Νεπτούνας με τον ΠΑΟΚ είναι από τα πιο identical της σύντομης ιστορίας του BCL, καθώς οι δύο ομάδες μόνο μία χρονιά δεν έχουν βρεθεί αντιμέτωπες" αναφέρεται αρχικά, ενώ στην στατιστική ανάλυση τονίζεται οτι στις 14 αναμετρήσεις της Νεπτούνας με ελληνικές ομάδες το σκορ είναι 9-5 εναντίον των Λιθουανών. Ο "Ποσειδώνας" έπαιξε με τον Πανιώνιο (2013-14 στο Eurocup) και με ΠΑΟΚ, Άρη, ΑΕΚ, Προμηθέα, Ολυμπιακό για την Ευρωλίγκα. Με τον ΠΑΟΚ το επιμέρους σκορ είναι 2-2, καθώς οι δύο ομάδες έχουν κρατήσει τις έδρες τους. Η Νεπτούνας ιστορικά εμφανίστηκε στην ΕΣΣΔ τη δεκαετία του ΄60, αλλά μόλις τη σεζόν 2012-13 πήρε το πρώτο μετάλλιό της στο λιθουανικό πρωτάθλημα (χάλκινο).

SCOUTING

Σύμφωνα με το BCL σε τεχνικό επίπεδο... "Η Νεπτούνας είναι μία τυπικη λιθουανική ομάδα, που προσπαθεί να τρέξει, να σουτάρει γρήγορα ακόμα και στο πέντε εναντίον πέντε. Στηρίζεται στους Λιθουανούς παίκτες (μόλις δύο Αμερικανοί) με ψηλά κορμιά, κάτι που βοηθά τον κόουτς Τόμας Ρινκεβίτσιους να χρησιμοποιεί σχήματα με μεγάλα μεγέθη.

Αυτό μπορεί να τους κάνει ευάλωτους στο ένας εναντίον ενός σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά στην ομαδική άμυνα χρησιμοποιούν πολύ καλά τα χέρια τους, κλείνουν τους διαδρόμους και ματσάρουν τις αδυναμίες στο 1 vs 1. Ο βασικός επιθετικός εκτελεστής είναι ο Ντελινινκάιτις, ωστόσο πολύ καλή σεζόν κάνει ο Μασιούλις. Πάντως το βλέμμα πέφτει και στον θηριώδη Γκαλντίκας, ο οποίος είναι πάρα πολύ δυνατός, ενώ αν και στερείται επιθετικού ταλέντου, είναι πολύ καλός δημιουργός και παρά τον όγκο του πολύ καλός στην πικ εν ρολ άμυνα".

"Ισορροπημένος ο ΠΑΟΚ"

Ο κόουτς Ρινκεβίτσιους αναφερόμενος στο παιχνίδι της Θεσαλονίκης, σχολίασε: "Ο ΠΑΟΚ είναι πολύ ισορροπημένη ομάδα. Οι γκαρντ μοιράζονται την ευθύνη της ηγεσίας της ομάδας και στη θέση "4" διαθέτει πολύ ευέλικτους παίκτες που μπορούν να σουτάρουν πολύ καλά. Κάτω από το καλάθι έχουν μερικά ψηλά παιδιά που ποστάρουν εξαιρετικά. Είναι μία επικίνδυνη και δυνατή ομάδα. Πρέπει να πάρουμε τα ριμπάουντ και να σταματήσουμε τον αιφνιδιασμό τους".

ΤΟΜΑΣ ΝΤΕΛΙΝΙΝΚΑΙΤΙΣ

Ο Τόμας Ντελινινκάιτις έπαιξε μόλις δύο μήνες στον ΠΑΟΚ, αλλά έφτασε να προσφύγει στο ΒΑΤ για να πάρει τα χρήματα του. "Νιώθω περίφημα που επιστρέφω σε μία πόλη, που πέρασα πανέμορφα, έστω και αυτούς τους δύο μήνες που έμεινα εδώ τότε" σχολίασε και πρόσθεσε: "Θυμάμαι ότι είχαμε πολύ καλή ομάδα, με τον Ντρόμπνιακ, τον Λάζο και άλλους. Χάσαμε στους προημιτελικούς. Μπορούσαμε να πάμε ψηλότερα, είμαι σίγουρος, αλλά κάτι δεν πήγε καλά. Ο ΠΑΟΚ φέτος είναι μία πραγματικά καλή ομάδα που απειλεί τόσο από κοντά, όσο και από μακριά. Θα είναι ένας πολύ δύσκολο παιχνίδι".

Ο ΣΤΑΡ

Το BCL αναδεικνύει σταρ της ομάδας τον Γκίτις Μασιούλις. "Είναι μόλις 21 ετών, και ίσως η ανάδειξή του ως τον "σταρ" μίας ιστορικής ομάδας να είναι ριψοκίνδυνη. Ομως, τόσο ο χαρακτήρας του, όσο και οι εμφανίσεις του φέτος οδηγούν προς αυτό. Ο Γκίτις Μασιούλις είναι ο πρώτος σκόρερ της Νεπτούνας, στην οποία έχει δοθεί δανεικός από τη Ζαλγκίρις, όπου ανήκει. Ο πατέρας του, ο Τόμας Μασιούλις, είναι νυν ασίσταντ κόουτς του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους κι έπαιξε πολλά χρόνια στην Ζαλγκίρις, κατακτώντας μάλιστα και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1999 στο Φάιναλ Φορ του Μονάχου. Ο νεαρός Μασιούλις αναδείχθηκε πέρσι καλύτερος νέος παίκτης του Λιθουανικού πρωταθλήματος. Τίτλος, που ειδικά στην Λιθουανία, έχει πραγματικά μεγάλη σημασία".

ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
⦁ Η Νεπτούνας έχει ρεκόρ 1-1 στο BCL. Νίκησε εντός έδρας την Μπρίντιζι με 81-71 και ηττήθηκε, επίσης εντός έδρας από τη Ντιζόν με 89-75.

⦁ Στο πρωτάθλημα Λιθουανίας η Νεπτούνας είναι στην 5η θέση με ρεκόρ 3-4.

⦁ Πρώτος σκόρερ και 9ος στο πρωτάθλημα είναι ο σμολ φόργουορντ, Γκίτις Μασιούλις, ενώ ο Σεντεκέρσκις είναι 6ος ριμπάουντερ με 6.1

⦁ Οι 78 πόντοι επίθεσης είναι η 4η καλύτερη επίδοση, ενώ στα ριμπάουντ είναι 8η.

⦁ Ο Ζιγκμάντας Γιαναβίτσιους είναι ο δεύτερος καλύτερος πασέρ στο Λιθουανικό πρωτάθλημα με 5.1 μ.ο.

CONNECTIONS
⦁ O Tόμας Ντελινινκάιτις είναι ο πιο ισχυρός δεσμός της Νεπτούνας με το ελληνικό μπάσκετ και τον ΠΑΟΚ. Αγωνίστηκε στον δικέφαλο το 2010, ενώ κατόπιν πέρασε από την ΑΕΚ και το Ρέθυμνο.

⦁ Ο Νταρίν Ντόρσεϊ αγωνίστηκε πέρσι στο Χολαργό για μερικά ματς μέχρι να αποχωρήσει για τη Ναπόκα της Ρουμανίας, ενώ ο ΠΑΟΚ τον έχει αντιμετωπίσει και στο ΒCL ως παίκτη της Ελάν Σαλόν το 2018.

⦁ Ο μοναδικός παίκτης του ΠΑΟΚ που έχει αγωνιστεί στο Λιθουανικό πρωτάθλημα είναι ο Ααρον Μπεστ, στη Γιουβέντους Ούτενα, με την οποία μάλιστα αγωνίστηκε και στο BCL.

⦁ O σέντερ της Νεπτούνας, Αντρέ Γουίλιαμσον, αντιμετώπισε τον ΠΑΟΚ και πέρσι στο BCL, ενώ αγωνιζόταν με τα χρώματα της Φριμπούργκ.

ΤΑ 10 ΣΗΜΕΙΑ
⦁ Η Νεπτούνας, εκτός από τη φανέλα του Μασιγιάουσκας με τοι νούμερο "5", έχει αποσύρει και τη φανέλα με το νούμερο "9" του Εουρέλιους Ζουκάουσκας...

⦁ Οταν η Νεπτούνας ήταν μέλος της ECA, πριν 4 χρόνια, είχε στο ρόστερ της 9 παίκτες από την περιοχή της Κλαϊπέντα. Οχι της Λιθουανίας γενικά, αλλά της πόλης, στην οποία εδρεύει

⦁ Το 1975 ελήφθη μία ριζοσπαστική απόφαση. Η ομάδα στο εξής, θα απαρτιζόταν από παίκτης που προέρχονται από τις γύρω περιοχές της Κλαϊπέντα και της Σαμογκίλια.

⦁ Κυρίως θα απαρτιζόταν από φοιτητές που τελείωναν τις σπουδές τους στο Βίλνιους και το Κάουνας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα επόμενα χρόνια να δημιουργηθει μία σούπερ δύναμη στο σοβιετικό μπάσκετ.

⦁ Είναι επίσης πασίγνωστη για την εξαιρετική σχολή μπάσκετ που διαθέτει κι από το πρόγραμμά της έχουν βγει, ή έχουν συμμετάσχει σε αυτό, αρκετοί θρύλοι του λιθουανικού μπάσκετ.

⦁ Ανάμεσά τους βρίσκει κανείς τόσο τον Στομπέργκας, όσο και τον Παουλάουσκας, μαζί φυσικά με τον Μασιγιάουσκας και τον Ζουκάουσκας.

⦁ Στο pre game που δημοσίευσε η Τενερίφη για το ματς με το Περιστέρι, έκανε αναφορά στον αείμνηστο Αλφόνσο Φορντ, ο οποίος τίμησε τη φανέλα του Περιστερίου.

⦁ Ο Τόμας Ντελινινκάιτις είναι ο τέταρτος γηραιότερος παίκτης της διοργάνωσης μετρώντας 37 χρόνια και πέντε μήνες ζωής

⦁ Φέτος η Νεπτούνας γιορτάζει τα 55 χρόνια από την ίδρυσή της για αυτό και τo logo της είναι το επετειακό της.

⦁ Βοηθός προπονητή του Τόμας Ρινκεβίτσιους είναι ο γνωστός μας από τη θητεία του στον Παναθηναϊκό, Γιούριτσα Ζούζα

STATS ANALYSIS

Ο ΠΑΟΚ σουτάρει με μικρότερα ποσοστά από την Νεπτούνας μέχρι τώρα στους δύο αγώνες του BCL, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο Δικέφαλος παίρνει κατά μέσο όρο 11.5 πόντους από αιφνιδιασμό, η Νεπτούνας πετυχαίνει μόνο 4.5 πόντους στο ανοιχτό γήπεδο, παρά το γεγονός ότι είναι στη φύση της να ανοίγει το ρυθμό. Αξίζει να σταθούμε και στο γεγονός ότι οι Λιθουανοί παίρνουν 24.5 πόντους από τους παίκτες οι οποίοι έρχονται από τον πάγκο. Η μεγάλη διαφορά των δύο ομάδων εστιάζεται στα σουτ τριών πόντων όπου ο ΠΑΟΚ εκτελεί με το πενιχρό 26%, ενώ η Νεπτούνας έχει 33.3%. Τέλος, σημείο άξιο αναφοράς είναι και το 57% που έχει ο ΠΑΟΚ από τη γραμμή των βολών, ενώ η Νεπτούνας εισπράτει πάνω από το 70% των ευκαιριών που της δίνονται από τη γραμμή.

Διαβάστε ακόμη...