«Δε μπορούν να τρέχουν όλοι με... 100 μίλια την ώρα»

Aπό paok24.com:Ο Αμερικανός γκαρντ, είναι αυτός που θα έχει σε πολλές περιπτώσεις τη... μπαγκέτα τη φετινή σεζόν. Δοκιμαζόμενος για πρώτη φορά στην καριέρα του σε αυτό το επίπεδο, μιλάει στο PAOK24 για αυτά που περιμένει τη φετινή χρονιά, ενώ δίνει και τη δική του απάντηση, για το... λάθος στο παιχνίδι με τον Άρη.
Πηγή: paok24.com
«Δε μπορούν να τρέχουν όλοι με... 100 μίλια την ώρα»

Μια πρώτη γεύση από τον ΤζεΚουάν Λιούις, πήραμε κατά τη διάρκεια της περσινής σεζόν, από την παρουσία του στην Κύμη. Φέτος, του παρουσιάστηκε η ευκαιρία του ΠΑΟΚ και είτε στα φιλικά, είτε στα δύο πρώτα παιχνίδια του πρωταθλήματος, έχει δείξει κάποια πράγματα.

Ο τρόπος παιχνιδιού του, το υψηλό τέμπο, η δημιουργία είναι μερικά από τα στοιχεία που έχει ο απόφοιτος του πανεπιστημίου του VCU, αλλά και η ισορροπία σε ένστικτο και καλές αποφάσεις στην επίθεση, είναι ένα ζητούμενο, το οποίο καλείται να βρεθεί, μέσα από τη διαδικασία των αγώνων.

Ο Λιούις, με ένα μόνιμο χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπο του, μιλάει στο PAOK24 για τη χρονιά που ξεκίνησε και όπως τονίζει, πρέπει να βρει τον τρόπο να ισορροπήσει το ένστικτο με το διάβασμα, γιατί δεν τρέχουν όλοι με... 100 μίλια την ώρα όπως αυτός!

Έχεις έρθει σε μια καινούργια ομάδα, διαφορετικού επιπέδου. Πως είναι ο πρώτος σου καιρός στον ΠΑΟΚ;
«Προσαρμόζομαι αρκετά καλά. Ήταν μία γρήγορη μετατροπή για μένα, γιατί ήρθα στον ΠΑΟΚ, τον Σεπτέμβριο. Τα καταφέρνω όλα πολύ γρήγορα και μέρα με τη μέρα, χτίζουμε πράγματα».

Πως πηγαίνει η σχέση σου με τους καινούργιους συμπαίκτες και ειδικά τους ξένους;
«Ο Άνταμ (σ.σ. Σμιθ) είναι αυτός που... συμπαθώ πιο πολύ! Το άλμπουμ που έβγαλε είναι πολύ ωραίο. Ο Αντουέιν (σ.σ. Ουίγκινς) είναι αυτός που... αντιπαθώ περισσότερο, είναι ο πιο εκνευριστικός (γέλια)! Ο «Ζι» (σ.σ. Εγκεκέζε) είναι σα μικρός αδερφός, είναι κολλητός και αυτός που με... προστατεύει!».

Ο προπονητής έχει αναφέρει αρκετές φορές, ότι η ομάδα πρέπει να ισορροπήσει το ένστικτο της, με το «διάβασμα» των φάσεων μέσα στο παιχνίδι...
«Στην Ευρώπη, το μπάσκετ είναι πολύ διαφορετικό. Πρέπει να «διαβάζεις» τις καταστάσεις, να παίρνει τις σωστές αποφάσεις, επειδή πολλοί κανόνες είναι διαφορετικοί. Προσπαθείς να μάθεις, να βρεις το ρυθμό και τη σωστή επιλογή των θέσεων. Κάποιες φορές, πας γρήγορα, προσπαθείς να χρησιμοποιείς τη δυνατότητα που έχεις για να τρέξεις, κάποιες φορές πρέπει να χαμηλώνεις το ρυθμό και να παίρνεις αυτό που σου δίνει η άμυνα».

Τα δικά σου αγωνιστικά στοιχεία, είναι κυρίως το ένστικτο, το παιχνίδι υψηλού ρυθμού. Αυτά ζητάει από εσένα η ομάδα;
«Είμαι ένας πολύ γρήγορος παίκτης. Ο προπονητής μου θέλει να ανεβάζω το ρυθμό αλλά και να ξέρω πότε να τον ανεβάσω και πότε να τον κατεβάσω. Δε μπορούν όλοι να τρέχουν με... 100 μίλια την ώρα, οπότε πρέπει να ξέρεις πότε να τρέξεις και πότε να ηρεμήσεις, για να παίξεις το σύστημα».

Ο έλεγχος του ρυθμού είναι ένα ζητούμενο ειδικά από την επόμενη εβδομάδα, που θα ξεκινήσει το Basketball Champions League και θα έχετε πολλά παιχνίδια, σε μικρό χρονικό διάστημα;
«Ο προπονητής μου έχει μιλήσει αρκετά γι' αυτό, επειδή βγάζω πολλή ενέργεια στην άμυνα. Μου αρέσει να παίζω σκληρά και δυνατά εκεί. Πρέπει να μάθεις να βρίσκεις τρόπους στο παρκέ, για να ηρεμείς, αλλά βέβαια, όχι να μένεις εκτός ρυθμού. Πρέπει να μάθεις να χαλαρώνεις και να βρίσκεις τις καλύτερες θέσεις σου».

Θεωρητικά άλλαξες επίπεδο, ερχόμενος στον ΠΑΟΚ φέτος; Με τι θα είσαι χαρούμενος στο τέλος αυτής της σεζόν;
«Ελπίζω να γίνω καλύτερος παίκτης. Θέλω να ζήσω αυτήν τη φήμη της πόλης, για τους συμπαίκτες μου και τον προπονητή μου. Θέλω να γίνω ο τύπος που όλοι συμπαθούν και τους αρέσει να είναι μαζί του. Και φυσικά, θέλω να βοηθήσω την ομάδα μου να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερες νίκες. Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε».

Τι έγινε σε εκείνη τη φάση της παράτασης με τον Άρη κι έκανες το λάθος για το 82-80, που μπορεί να έπαιξε σημαντικό ρόλο στην έκβαση του αγώνα;
«Υπήρξε μία έλλειψη επικοινωνίας εκείνη τη στιγμή. Είναι κάτι που συμβαίνει, αλλά κανείς δε θέλει να συμβεί ειδικά σε τέτοιο χρονικό σημείο. Υπάρχουν όμως, πολλά συναισθήματα, μια δύσκολη ατμόσφαιρα, είναι κάπως δύσκολο να ακουστεί αυτό που ζητάει ένας παίκτης στον αγωνιστικό χώρο. Ως point guard, έπρεπε να κάνω καλύτερη δουλειά, να έχω τους πάντες στη σωστή θέση και να είμαι σίγουρος γι' αυτό που πρέπει να κάνω».

Μετά από εκείνο το λάθος όμως, ήρθε ένα παιχνίδι όπως αυτό με τη Λάρισα, στο οποίο έδωσες 10 ασίστ...
«Αν κάνω ένα λάθος σε κάποιο παιχνίδι, προχωράω, επειδή στο μπάσκετ, θα κάνεις και λάθη. Είναι μια μεγάλη σεζόν κι έχω μάθει από μικρή ηλικία, να μη στεναχωριέμαι για ό,τι έγινε. Πάντα συγκεντρώνομαι στην επόμενη φάση. Αν κάνω κάποιο λάθος, αυτό που έχω στο μυαλό μου, είναι η επόμενη φάση. Απλά προχώρησα, πήγα στο επόμενο παιχνίδι. Δεν προσπάθησα να αποδείξω τίποτα. Δεν έβλεπα να... λυτρωθώ από τον προηγούμενο αγώνα. Συγκεντρώνομαι στο επόμενο παιχνίδι, στο πως θα το κερδίσω και να βάλω την ομάδα μου σε αυτήν τη θέση, για να πάρει τη νίκη».

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...