Μόσχα: Αρχοντιά και σαγήνη

Από paokfc.gr: Πέρα από τα γνωστά αξιοθέατα της Μόσχας, όπως το Κρεμλίνο και η Κόκκινη πλατεία, η ρωσική πρωτεύουσα, έχει να δείξει στους επισκέπτες της κι ένα άλλο πρόσωπο, άλλοτε πιο μοντέρνο κι άλλοτε πιο εναλλακτικό, cult και ρομαντικό.
Πηγή: paokfc.gr
Μόσχα: Αρχοντιά και σαγήνη

Υπάρχει η κλασική Μόσχα των Ρομανόφ, του Τολστόι, του ιμπρεσάριου του μπαλέτου Sergei Diaghilev και του βιολοντσελίστα Mstislav Rostropovich. Αυτή ίσως δεν χρειάζεται συστάσεις. Η αρχόντισσα της Ευρασίας, ωστόσο, μπορεί να είναι και μοντέρνα ή εναλλακτική, όπως και cult ή ρομαντική.

Η μεγαλύτερη πόλη της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ευρώπης μετρά 23.576.879 κατοίκους. Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Μόσχοβα, παραποτάμου του Βόλγα. Μέσα στην πόλη υπάρχουν 49 γέφυρες οι οποίες ενώνουν τις όχθες του ποταμού και των καναλιών του.

Η ονομασία της πόλης προέρχεται από τον ποταμό Μοσκβά (εξελληνισμένα Μόσχοβας) που τη διαρρέει, ενώ η πρώτη αναφορά στη ρωσική ιστορία για την πόλη χρονολογείται το 1147, όταν ο Γιούρι Ντολγκορούκι, πρίγκηπας του Ροστόφ, αναφέρεται στον πρίγκηπα του Νόβγκοροντ-Σεβέρσκι και τον προσκαλεί στη Μόσχα.

Ένα ταξίδι στη Μόσχα αποτελεί μοναδική εμπειρία. Ο χρόνος δεν είναι ποτέ αρκετός, φυσικά, για να εντρυφήσει κανείς στα μυστικά της, μα η αύρα της παραμένει αναλλοίωτη και κάποια από τα κλασικά της αξιοθέατα απλώς δεν γίνεται να τα αγνοήσεις.

Κρεμλίνο

Ένα ιστορικό οχυρωμένο συγκρότημα διοικητικών κτιρίων που βρίσκεται στην καρδιά της Μόσχας δίπλα στον ποταμό Μόσχοβα και συμπληρώνει το σύμπλεγμα των πασίγνωστων αξιοθέατων όπως ο Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, η Κόκκινη Πλατεία και ο κήπος του Αλέξανδρου. Περιλαμβάνει τέσσερα παλάτια, τέσσερις καθεδρικούς και είκοσι πύργους που ενισχύουν το τείχος του. Είναι η επίσημη κατοικία του Προέδρου της Ρωσίας, τόπος συναντήσεων και διπλωματικών διαβουλεύσεων.

Πρόσβαση: Αρκετές είναι οι επιλογές. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τρόλεϊ (γραμμές 1,2,12,30) ή το λεωφορείο(γραμμές 12υ,Κ) και αποβιβαζόμενοι στον σταθμό Metro Alexandrivskiy Sad να βρεθείτε ακριβώς δίπλα στον προορισμό σας. Επιπλέον μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μετρό και με κατεύθυνση τον σταθμό Borovitskaya θα βρεθείτε στο Κρεμλίνο.

Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου

Πρόκειται για έναν μεγαλοπρεπή ρώσικο ορθόδοξο καθεδρικό ναό που βρίσκεται στην κόκκινη πλατεία και είναι αφιερωμένος στην Παναγία. Η ανέγερση του ναού πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1555 και 1561, μετά από εντολή του τσάρου Ιβάν του Τρομερού, σε ανάμνηση της κατάκτησης του χανάτου του Καζάν. Το 1588 ο τσάρος Φιοντόρ ο Κωδωνοκρούστης επέκτεινε το ναό προσθέτοντας στην ανατολική πλευρά του ναού ένα παρεκκλήσιο προς τιμή του Αγίου Βασιλείου από τον οποίο πήρε το όνομά του ολόκληρος ο ναός. Αποτελεί το πλέον αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της ρωσικής αρχιτεκτονικής που σχετίζεται με τη ναοδομία και έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1990. Από το 1928 λειτουργεί ως τμήμα του κρατικού ιστορικού μουσείου και σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να χάσετε την ευκαιρία να τον επισκεφτείτε καθώς πολλοί τον θεωρούν ως ένα από τα σύμβολα της πόλης της Μόσχας.

Πρόσβαση: Και αυτό το μνημείο βρίσκεται στην περιοχή της Κόκκινης Πλατείας έτσι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τρόλεϊ (γραμμές 1,2,12,30) ή το λεωφορείο(γραμμές 12υ,Κ) και αποβιβαζόμενοι στον σταθμό Metro Alexandrivskiy Sad να βρεθείτε ακριβώς δίπλα στον προορισμό σας. Επιπλέον μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μετρό και με κατεύθυνση τον σταθμό Borovitskaya θα βρεθείτε στο στον καθεδρικό.

Καθεδρικός Ναός του Σωτήρος

Ο συγκεκριμένος ναός βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Μόσχοβα, λίγα τετράγωνα δυτικά της κόκκινης πλατείας και μετά το χτίσιμό του υπήρξε ο ψηλότερος ορθόδοξος ναός του κόσμου. Η ιδέα της ίδρυσής του ανήκει στον τσάρο Αλέξανδρο ο οποίος θέλησε να οικοδομήσει έναν μεγαλοπρεπή καθεδρικό προς τιμή του Σωτήρος Χριστού για να δηλώσει την ευγνωμοσύνη του ρωσικού λαού προς τη θεία πρόνοια η οποία οδήγησε στην αποχώρηση των στρατευμάτων του Ναπολέοντα από την Μόσχα στις 25 Δεκεμβρίου 1812. Ο αδερφός του τσάρου Αλέξανδρου και διάδοχος του θρόνου τσάρος Νικόλαος ανέθεσε στον αρχιτέκτονα Konstantin Thon τη δημιουργία ενός νέο-βυζαντινού μνημείου στα πρότυπα της Αγίας Σοφίας. Τα εγκαίνια του ναού πραγματοποιήθηκαν στις 26 Μαΐου 1883 και το γενικότερο αποτέλεσμα των μακροχρόνιων εργασιών ήταν πραγματικά εκθαμβωτικό. Μετά τη σοβιετική επανάσταση ο χώρος του ναού επιλέγει ως το ιδανικό σημείο ανέγερσης του παλατιού των σοβιέτ. Έτσι μετά από απόφαση του υπουργού του Στάλιν, Καγκανόβιτσ, στις 5 Δεκεμβρίου 1931 ο Καθεδρικός Ναός του Σωτήρος μετατράπηκε σε ερείπια με μια σειρά ελεγχόμενων εκρήξεων δυναμίτιδας. Στη συνέχεια η ανέγερση του παλατιού των σοβιέτ δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και πολύ αργότερα ο Νικίτα Χρουτσόφ διέταξε τη δημιουργία στην περιοχή της μεγαλύτερης εξωτερικής πισίνας του κόσμου της πισίνας του Μόσχοβα. Το Φεβρουάριο του 1990 η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία έλαβε άδεια για την ανοικοδόμηση του ναού από τη σοβιετική κυβέρνηση και ανέθεσε στον Aleksey Denisov το σχεδιασμό ενός αντιγράφου υψηλής ακρίβειας. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1992 και παρά την αντικατάσταση του αρχιτέκτονα εν μέσω του έργου, ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2000.

Πρόσβαση: Μέσω του μετρό και της στάσης Kropotkinskaya που θα σας οδηγήσει ακριβώς δίπλα στο ναό, αλλά και με λεωφορείο και τη γραμμής 6 όπως και μέσω του τρόλεϊ και των γραμμών 1 και 33 οι οποίες οδηγούν στην στάση Kropotkinskaya.

Θέατρο Μπολσόι

Το θέατρο Μπολσόι είναι το ιστορικότερο θέατρο της Μόσχας και σχεδιάστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα Ιωσήφ Μποβέ με σκοπό την φιλοξενία παραστάσεων μπαλέτου και όπερας. Η ακαδημία των μπαλέτων Μπολσόι είναι μία από τις παλαιότερες του κόσμου με ηγετικό ρόλο στις εξελίξεις και τα θέματα που αφορούν τον χώρο. Ακόμα η φήμη και το επίπεδο των ίδιων των μπαλέτων είναι τόσο υψηλά που με το πέρασμα των χρόνων έχει δημιουργηθεί ένας θρύλος γύρο από το όνομά τους.

Πρόσβαση: Χρησιμοποιείστε την πράσινη γραμμή του μετρό και κατευθυνθείτε προς τη στάση Teatralnaya η οποία τοποθετείται δίπλα στο θέατρο. Επιπλέον υπάρχει και η επιλογή του τρόλεϊ (γραμμές 2,12,33) αλλά και αυτή του λεωφορείου (12υ και Κ). Και σε αυτές τις περιπτώσεις η στάση στην οποία πρέπει να αποβιβαστείτε είναι η Teatralnaya.

Κρατική Πινακοθήκη Τετιακόφ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη γκαλερί τέχνης της Μόσχας που θεωρείται από πολλούς ως ο θεματοφύλακας των ρωσικών έργων τέχνης ανά τον κόσμο. Η συλλογή περιλαμβάνει περισσότερα από 130.000 εκθέματα μεταξύ των οποίων η Θεοτόκος του Βλαντιμίρ, η αγία τριάδα του Αντρέι Ρουμπλιόφ και πολλά άλλα διεθνώς αναγνωρισμένα έργα. Από το 1977 μάλιστα στην πινακοθήκη διατηρείται ένα μεγάλο μέρος της συλλογής του Κωστάκη Γεωργίου. Ακόμα λοιπόν και αν δεν είστε γνώστης των εικαστικών μπορείτε να επισκεφτείτε την συγκεκριμένη γκαλερί περνώντας σίγουρα ένα ευχάριστο απόγευμα.

Πρόσβαση: Μέσω των μπλε γραμμών 1 και 1κ του τρόλεϊ αποβιβαστείτε στην στάση Улица Большая Якиманка και έχοντας το ποτάμι στα αριστερά σας περπατήστε για ένα δεκάλεπτο μέχρι να αντικρίσετε την επιβλητική όψη της πινακοθήκης.

Εμπορικά κέντρα GUM και TSUM

Τα GUM και TSUM, είναι τα μεγαλύτερα και πιο διάσημα εμπορικά κέντρα στη Μόσχα. Το GUM «βλέπει» την Κόκκινη Πλατεία και το TSUM βρίσκεται στην οδό Petrovka, κοντά στο Karl Marx Place. Οι τιμές είναι πολύ υψηλές εδώ, αλλά αξίζει να κάνετε έστω μια βόλτα για να δείτε τα πολυτελέστατα καταστήματα των οίκων Burberry, Joop!, Hermès και Moschino. Μετά τα ψώνια ή τη βόλτα σας, ανεβείτε στον τέταρτο όροφο, στο Café Tsum, ένα ιδανικό μέρος για να χαλαρώσετε ανάμεσα στην λαμπρότητα και την πολυτέλεια. Για να φτάσετε εκεί με το μετρό, πάρτε την κόκκινη γραμμή για Okhotny Ryad ή την πράσινη γραμμή για Teatralnaya.

Λίμνη Patriarshy Prudy

Βρίσκεται κοντά στην πλατεία Mayakovsky και την κεντρική λεωφόρο Tverskaya Ulitsa και αποτελεί τον καλύτερο «οδηγό» για τη σταλινική Ρωσία και το σουρεαλισμό που, κατά κάποιο τρόπο, εξακολουθεί να διαποτίζει τη Ρωσία. Πρόκειται για μια λίμνη σε τετράγωνο σχήμα που περιβάλλεται από κτήρια της εποχής του Στάλιν. Εδώ βρίσκεται και το κίτρινο, νεοκλασικό κτήριο που στεγάζει το εστιατόριο Pavilion, μεταξύ των καλύτερων της πόλης. Η καλύτερη ώρα για να πάτε στο Patriarshy Prudy είναι το πρωί, όταν ο καιρός είναι καλός. Πάρτε ένα βιβλίο, χαλαρώστε και περπατήστε γύρω από τη λίμνη, χωρίς να παραλείψετε να δείτε τον κήπο με τα γλυπτά.

Λεωφόρος Chistoprudny

Ξεκινήστε από τη λίμνη Chistye Prudy και ακολουθήστε την ομώνυμη λεωφόρο το τεσσάρων λωρίδων που χωρίζεται στη μέση από ένα πάρκο, κοντά στο σταθμό του μετρό. Συνεχίστε τη λεωφόρο μέχρι να φτάσετε στην πλατεία Πούσκιν, την καρδιά της Μόσχας. Εδώ θα συναντήσετε αναπόφευκτα ορδές ανθρώπων που ταϊζουν τα περιστέρια, διαβάζουν την εφημερίδα τους και θαυμάζουν το μεγάλο άγαλμα του λογοτέχνη και ποιητή Alexander Pushkin, τον οποίο οι Ρώσοι θεωρούν ως τον πατέρα της ρωσικής λογοτεχνίας. Αν περπατήσετε λίγο ακόμη, θα βρείτε το Jean-Jacques, ένα πολύ καλό γαλλο-ρωσικό εστιατόριο που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους νέους.

Swiss otel

Αν ψάχνετε για καταπληκτική θέα, πηγαίνετε στο City Space Bar & Lounge ( www.swissotel.com/hotels/moscow/ ), στον 34ο όροφο του Swiss Otel ή ακόμη καλύτερα, παρακολουθήστε μια συναυλία κλασικής μουσικής στο διπλανό House of Music ( www.mmdm.ru/en ) και στη συνέχεια πηγαίνετε στο μπαρ για ένα εκπληκτικό δείπνο.

Café Πούσκιν

Όταν η νύχτα πέφτει και είστε έτοιμοι να χαλαρώσετε, ξανασκεφτείτε το... Πηγαίνετε στο Café Πούσκιν ( www.cafe-pushkin.ru ), όχι μακριά από την ομώνυμη πλατεία. Πρόκειται για ένα εστιατόριο... πέντε αστέρων που είναι ανοιχτό 24 ώρες την ημέρα και βρίσκεται σε ένα κτήριο που ανακαινίστηκε ώστε να είναι ακριβώς όπως το σπίτι ενός Ρώσου αριστοκράτη, περίπου το 1825. Το προσωπικό μιλάει τα όμορφα, προ σοβιετικά ρώσικα (και αγγλικά) και εξυπηρετεί ευγενικά κάθε πελάτη. Δοκιμάστε blinchiki (ρώσικες τηγανίτες) με μαύρο χαβιάρι, σούπα borscht και pelmeni (dumplings) και ένα από τα πολλά, πολλά λαχταριστά γλυκά, αλλά και σφηνάκια βότκας. Εδώ θα σας αντιμετωπίσουν σα να είστε μέλη μιας ανώτερης τάξης.

Τάφος του Λένιν

Αξίζει να τον επισκεφτείτε και είναι το μέρος που θα βρείτε ευκολότερα στη Μόσχα -ένα μεγάλο μαύρο κουτί στο κέντρο της Κόκκινης Πλατείας ( http://lenin.ru/index_e.htm )- και ανοιχτό τις περισσότερες καθημερινές. Μην έχετε μαζί σας σακίδια ή τσάντες, καθώς δε θα σας αφήσουν να πάρετε τίποτα μαζί σας. Οι σοβιετικές αρχές αποφάσισαν να μουμιοποιήσουν το σώμα του πολιτικού ηγέτη της Ρωσικής Επανάστασης, ως σύμβολο της σοβιετικής εποχής και της Οκτωβριανής Επανάστασης.

Διαβάστε ακόμη...