Τα εγκλήματα του Πανθεσσαλικού που δεν πρέπει να επαναληφθούν!

Από sdna.gr: Ακριβώς ένα χρόνο πριν, η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της ΕΠΟ με επικεφαλής τον Γιάννη Δρόσο, με την σύμφωνη γνώμη του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ, της αστυνομίας και φυσικά τις ευλογίες της ελληνικής Κυβέρνησης, διοργάνωσαν τον πιο αποκρουστικό τελικό Κυπέλλου στα ελληνικά ποδοσφαιρικά χρονικά.
Πηγή: sdna.gr
Τα εγκλήματα του Πανθεσσαλικού που δεν πρέπει να επαναληφθούν!

Ένα φιάσκο άνευ προηγουμένου, ένα κανονικό έγκλημα που έμεινε ατιμώρητο (μόνο οι ομάδες τιμωρήθηκαν) και που από καθαρή σύμπτωση δεν στοίχισε ανθρώπινες ζωές.

Η φαεινή ιδέα να διεξαχθεί ο τελικός του Κυπέλλου στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, αποδείχτηκε η χειρότερη που θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί.

Όμως το χειρότερο δεν ήταν αυτό. Ήταν ότι άπαντες γνώριζαν από πριν ότι ήταν λάθος! Και ρίσκαραν ανθρώπινες ζωές. Ο μόνος που είχε διαφωνήσει σύμφωνα με τα ρεπορτάζ εκείνων των ημερών, ήταν ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης. Όμως το Μαξίμου και κυβερνητικά στελέχη πιο ισχυρά από εκείνον, επέβαλαν την διεξαγωγή του αγώνα στο Πανθεσσαλικό, για να κάνουν το χατίρι της ΕΠΟ και των ΠΑΕ.

Ένα σάπιο γήπεδο χωρίς άδεια
Υπάρχουν δεκάδες επιχειρήματα για να εξηγηθεί γιατί δεν έπρεπε να διεξαχθεί ο περσινός τελικός στον Βόλο:

-Το Πανθεσσαλικό Στάδιο δεν είχε άδεια καταλληλότητας, όπως ορίζει ο νόμος. Εκδόθηκε τελικά, ο Θεός ξέρει πώς, ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ πριν τον τελικό!

-Δεν είχε τουρνικέ τα οποία θα εξασφάλιζαν την ασφαλή και ελεγχόμενη είσοδο των θεατών. Μπήκαν όλοι ανεξέλεγκτα, χωρίς τον παραμικρό έλεγχο.

-Δεν είχε κάμερες ασφαλείας και τοποθετήθηκαν κάποιες πρόχειρα και την τελευταία στιγμή. Ο χειριστής τους είχε πλάτη στο γήπεδο και για να μπορέσει να βλέπει από την αντηλιά τοποθετήθηκαν αστυνομικοί στα παράθυρα... για να κάνουν σκιά!

-Δεν είχε σύστημα ανάγνωσης (σκάνερ) και ακύρωσης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και έφεραν οι ομάδες κάποια χειροκίνητα από τα γήπεδά τους!

-Ήταν ένα ξέφραγο αμπέλι περιμετρικά, που δεν μπορούσε με καμία δύναμη να ελεγχθεί.

-Δεν υπήρχε αρίθμηση, ούτε στα εισιτήρια, ούτε στα καθίσματα! Επιχειρήθηκε τις τελευταίες ημέρες να κολληθούν... αυτοκόλλητα με αριθμούς, γεγονός που εξελίχθηκε σε φιάσκο και δεν λειτούργησε.

-Την τελευταία στιγμή επίσης τοποθετήθηκαν κάποιες χημικές τουαλέτες που φυσικά έγιναν παρανάλωμα του πυρός.

-Το γήπεδο ήταν γενικά σάπιο, γι' αυτό οι χούλιγκανς ξεκολλούσαν με χαρακτηριστική ευκολία τούβλα, είδη υγιεινής, σιδεριές και καθίσματα τα οποία χρησιμοποίησαν ως πολεμοφόδια.

Το επιχειρησιακό σχέδιο και η αερογέφυρα
Από εκεί και πέρα εκπονήθηκε ένα τρισάθλιο επιχειρησιακό σχέδιο από την αστυνομία. Όλα πρόχειρα, όλα στο πόδι, λάθος επιλογές, κακοί χειρισμοί.

Για να πάρει κανείς μια ιδέα για το επιχειρησιακό σχέδιο της αστυνομίας, αρκεί να πούμε ότι στο γήπεδο δεν κατέστη δυνατό να πλησιάσει ούτε καν το πούλμαν του ΠΑΟΚ, το οποίο κόλλησε γιατί δεν μπορούσε να περάσει ανάμεσα στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, την ώρα που πολύ κοντά, εκτός γηπέδου, γινόντουσαν ήδη επεισόδια. Η αποστολή του ΠΑΟΚ έφτασε τελικά με καθυστέρηση και αφού πήγαν βανάκια για να τους παραλάβουν!

Το μεγαλύτερο έγκλημα ασφαλώς, ήταν η περίφημη αερογέφυρα. Εκεί όπου η αστυνομία τοποθέτησε απλά κάτι πόρτες, νομίζοντας ότι οι χούλιγκανς δεν θα μπορέσουν να τις ρίξουν. Έκριναν, λοιπόν, ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει και αστυνομική δύναμη στο σημείο...

Τελικά οι πόρτες έπεσαν για πλάκα, οι κάφροι πέρασαν και ακολούθησαν οι γνωστές εικόνες με το ανελέητο ξύλο, τις μαχαιριές και το αίμα να ρέει...

Οι ευθύνες ΕΠΟ, ΠΑΕ, αστυνομίας, Κυβέρνησης
Ο διοργανωτής έχει πάντα την μεγαλύτερη ευθύνη. Στην προκειμένη περίπτωση η «Επιτροπή Εξομάλυνσης» του κυρίου Δρόσου. Ο άνθρωπος βέβαια, είχε μια επαφή με το ποδόσφαιρο διάρκειας μόλις 6 μηνών. Οι ομάδες το ήθελαν, την βρήκε καλή την ιδέα και... έτρεξε να την υλοποιήσει.

Όμως οι ευθύνες είναι ασφαλώς μοιρασμένες.

Τεράστιες ευθύνες κουβαλούν οι δύο ΠΑΕ, που επέμεναν να γίνει ο τελικός σε ένα ακατάλληλο γήπεδο. Και φυσικά φέρουν και την ευθύνη για τα εισιτήρια, πολλά εκ των οποίων κατέληξαν σε φονιάδες και κακοποιά στοιχεία. Τουλάχιστον αυτές τιμωρήθηκαν από την αθλητική δικαιοσύνη. Με τους κάφρους άραγε τι έγινε; Οι ίδιοι θα είναι και απόψε στο ΟΑΚΑ;

Τεράστιες ευθύνες κουβαλά η αστυνομία, με μια προετοιμασία της πλάκας, με αλλεπάλληλα λάθη και τραγικό σχεδιασμό. Δεν όφειλαν απλά να τα αποφύγουν. Όφειλαν να θέσουν βέτο και να εισηγηθούν από την αρχή αρνητικά στην διεξαγωγή του τελικού στο Πανθεσσαλικό Στάδιο.

Τεράστιες ευθύνες φέρει η ελληνική Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός ο ίδιος. Που δεν ήθελαν να χαλάσουν χατίρι σε έναν δικό τους άνθρωπο, τον Γιάννη Δρόσο και φυσικά ούτε για αστείο να μην ικανοποιήσουν την επιθυμία του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ.

Να μην επαναληφθούν στο ΟΑΚΑ
Όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό, όλα τα παραπάνω ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να επαναληφθούν.

Το ΟΑΚΑ ασφαλώς προσφέρεται για καλύτερο σχεδιασμό και τα προβλήματα θα είναι οπωσδήποτε λιγότερα.

Τα πλέξιγκλας στα όρια των θυρών που θα έχουν οι οπαδοί, οι πόρτες και τα συρματοπλέγματα στην τάφρο, είναι σημαντικές ενέργειες για να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις.

Βέβαια η αστυνομία δεν μας έχει συνηθίσει σε επιτυχημένους σχεδιασμούς σε ντέρμπι τόσο υψηλής επικινδυνότητας. Γι' αυτό κρατάμε μικρό καλάθι και ελπίζουμε κάποια παθήματα να έχουν γίνει μαθήματα.

Τους οιωνούς δεν τους λες και καλούς. Ξύλο στο κέντρο της Αθήνας από την Πέμπτη το βράδυ, καταγγελίες για κάθοδο «επαγγελματιών χούλιγκαν» από άλλες χώρες, ελάχιστος χρόνος να οργανωθεί η εταιρία σεκιούριτι που θα έχει τη φύλαξη αφού ο διαγωνισμός για να επιλεγεί έγινε τελευταία στιγμή και άλλα...

Με το φως της ημέρας, το ξημέρωμα της Κυριακής, ας ελπίσουμε να αντικρύσουμε ένα ΟΑΚΑ αρτιμελές και την στέγη του Καλατράβα στη θέση της...

Διαβάστε ακόμη...