Αντί για μεταγραφές, έκαναν… δοκιμές

Από paok24.com: Οι περιπτώσεις ξεχασμένων ποδοσφαιριστών, που φόρεσαν τις ασπρόμαυρες εμφανίσεις μόνο σε μερικές προπονήσεις και φιλικά παιχνίδια
Πηγή: paok24.com
Αντί για μεταγραφές, έκαναν… δοκιμές

Πριν ένα χρόνο από τα ταμεία της ΠΑΕ έβγαιναν σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Λέγκια και της Ρεν για την παραχώρηση των Πρίγιοβιτς και Ενρίκε, αντίστοιχα.

Φυσικά, το κόστος των δύο συγκεκριμένων μεταγραφών ήταν πολύ μεγαλύτερο, αν συνυπολογίσει κανείς τα χρήματα που προβλέπονταν στα συμβόλαια των δύο παικτών. Και δεν ήταν μόνο ο Σέρβος φορ και ο Βραζιλάνος εξτρέμ, που έφθασαν πριν από ένα χρόνο στην Τούμπα, αφού είχαν αποκτηθεί επίσης και οι Ουάρντα και Λάμπρου.

Στην εποχή του Ιβάν Σαββίδη τα χρήματα δεν αποτελούν εμπόδιο για την έλευση ποδοσφαιριστών, είτε στη διάρκεια του καλοκαιριού, είτε εντός της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου. Δεν πάνε, όμως, και πολλά χρόνια, που η οικονομική στενότητα οδηγούσε τους υπευθύνους της ομάδας σε άλλες επιλογές, αποσκοπώντας στην ενίσχυση του ρόστερ. Και η κύρια από αυτές είχε να κάνει με τις δοκιμές παικτών, με την ελπίδα να εντοπίσουν κάποια περίπτωση - λαχείο και να εμπλουτίσουν το έμψυχο υλικό με μάλλον ανέξοδο τρόπο. Μόνο, που η… τύχη δεν ήταν μαζί τους και έτσι οι (πολλοί) ξένοι παίκτες, που δοκιμάστηκαν τέτοια εποχή από τους εκάστοτε τεχνικούς, είτε σε προπονήσεις, είτε ακόμη και σε φιλικά παιχνίδια, αποχώρησαν από τη Θεσσαλονίκη με συνοπτικές διαδικασίες.

Η FORZA θυμάται σήμερα εκείνους τους παίκτες, που βρέθηκαν χρονιάρες μέρες να φορούν τις ασπρόμαυρες εμφανίσεις και να προσπαθούν -ανεπιτυχώς- να πείσουν για τις ποδοσφαιρικές τους ικανότητες. Οι φυσιογνωμίες τους μάλλον δεν θα σας θυμίζουν τίποτα, όπως άλλωστε και τα ονόματα τους (με ελάχιστες εξαιρέσεις).

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΟΥ ΦΡΙΝΓΚΕΡ Ο... ΑΡΟΣΤΕΓΙ

Τον Δεκέμβριο του 2004 ο Ρολφ Φρίνγκερ είχε ζητήσει ενίσχυση στη θέση του φορ. Και στην Ελλάδα για λογαριασμό του ΠΑΟΚ έφθασε ο 24χρονος Αργεντινός Χουάν Μανουέλ Αροστέγι, για να δοκιμαστεί. Μόλις είχε μείνει ελεύθερος από τη μεξικανική Πατσούκα και αναζητούσε τον πρώτο ευρωπαϊκό σταθμό στην καριέρα του. Ο Αροστέγι επέστρεψε άπραγος στην πατρίδα του, υπογράφοντας συμβόλαιο στη Σπορτίβο Μπελγκράνο, στην οποία παραμένει και σήμερα στα 37 του. Ενδιάμεσα συμμετείχε στα πρωταθλήματα Χιλής και Μαλαισίας, κάνοντας και μικρά περάσματα από Ιταλία (Σαλερνιτάνα) και Ισπανία (Βετσιντάριο).

Ο ΑΧΜΕΤ ΑΜΠΟΥ ΜΟΣΛΕΜ ΤΗΣ ΣΤΡΑΣΜΠΟΥΡ

Τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων του 2008 έφθασε στη Θεσσαλονίκη ο 27χρονος Αιγύπτιος αμυντικός Αχμέτ Αμπού Μοσλέμ για να δοκιμαστεί από τον Σάντος (εκείνες τις ημέρες είχε αποκτηθεί ο Ολιβιέ Σορλέν από τη Ρεν). Η Στρασμπούρ δεν τον υπολόγιζε, αλλά και ο Πορτογάλος προπονητής έψαχνε κάτι καλύτερο εκείνη την εποχή για το αριστερό άκρο της άμυνας. Όντως, λίγες ημέρες αργότερα ο ΠΑΟΚ ανακοίνωνε την απόκτηση του Λίνο… Όσο για τον Μοσλέμ; Παραχωρήθηκε δανεικός στην Αζαξιό, ακολούθως επέστρεψε στην Αίγυπτο, ενώ τη σεζόν 2012-13 γύρισε στην Ευρώπη για λογαριασμό της βελγικής Λιρς.

ΚΟΣΤΟΛΑΝΙ

Δεν έπεισε ο διεθνής Σλοβάκος

H ανάγκη για την απόκτηση ενός αμυντικού στη δεξιά πλευρά έφερε τον Ιανουάριο του 2006 στη Θεσσαλονίκη τον 23χρονο Σλοβάκο Μάρεκ Κοστολάνι. Ήταν, μάλιστα, διεθνής, έχοντας συμμετάσχει τρία χρόνια νωρίτερα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων του 2003, που είχε λάβει χώρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (η Σλοβακία αποκλείστηκε στους 16 από τη Βραζιλία, μετέπειτα κάτοχο του τίτλου). Ο Κοστολάνι δεν ήταν ελεύθερος, αφού τότε άνηκε στη γερμανική Μπουργκχάουζεν. Ετσι κι αλλιώς, πάντως, ο Γιώργος Κωστίκος δεν άναψε το πράσινο φως για την απόκτηση του κι ο Κοστολάνι δεν απασχόλησε περαιτέρω τον Δικέφαλο. Στη μετέπειτα καριέρα του έπαιξε σε Σλοβακία, Τσεχία και Ουγγαρία, ενώ σήμερα είναι παίκτης της αυστριακής Στάινμπρουν.

ΑΠΟ ΔΩΝΗ

«Κόκκινο» σε Κάστελεν και Σουβόροφ

Δοκιμές παικτών υπήρξαν και στον πρώτο χρόνο παρουσίας στον ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη. Όταν τον Ιανουάριο του 2013 ο Ρομέο Κάστελεν δοκιμάζονταν από τον Γιώργο Δώνη, στην ουσία ο Ολλανδός εξτρέμ, με προϋπηρεσία σε Φέγενορντ και Αμβούργο, αλλά με σοβαρούς τραυματισμούς, επιχειρούσε επανεκκίνηση στην καριέρα του (μετρούσε έξι μήνες απουσίας από την ενεργό δράση). Αποχώρησε άπραγος από τη Θεσσαλονίκη, βρέθηκε για έξι μήνες στη Ρωσία και ακολούθησαν η Αυστραλία, η Ν. Κορέα και η Κίνα, όπου παίζει μπάλα σήμερα στα 34 του χρόνια. Μαζί με τον Κάστελεν δοκιμάζονταν κι ο Μολδαβός μεσοεπιθετικός Αλεξάντρου Σουβόροφ, που είχε μείνει ελεύθερος από την πολωνική Κρακοβία και έφυγε όπως.. ήρθε. Αφού έπαιξε αργότερα για ενάμισι χρόνο στη ρωσική Μορντόβια, σήμερα ανήκει στη Σφιντούλ, ομάδα της πατρίδας του.

Αυτοί που πήραν γεύση Ελλάδας

Ο Γκανέζος Γιαχάγια (φωτό) έπαιξε στην ΑΕΚ, ο Πορτογάλος Κόστα αγωνίστηκε στον Άρη κι ο Βραζιλιάνος Τούλιο Σίλβα στον Εθνικό

Τρεις από τους παίκτες που δοκιμάστηκαν στον ΠΑΟΚ, κατέγραψαν αργότερα στα βιογραφικά τους παρουσία στο ελληνικό πρωτάθλημα. Αλλά με φανέλες άλλων ομάδων.

Στις πρώτες προπονήσεις για τη χρονιά του 2006 μετείχε κι ο Πορτογάλος Πάουλο Κόστα. Ο Κωστίκος δεν προέκρινε τη λύση του 27χρονου μεσοεπιθετικού, ο οποίος, όμως, παρέμεινε στη Θεσσαλονίκη, αφού ήρθε σε συμφωνία με τον Άρη (εκείνη τη σεζόν έπαιζε στη Β΄ Εθνική). Μάλιστα, ήταν βασικό στέλεχος των «κίτρινων» την επόμενη περίοδο στη μεγάλη κατηγορία, πετυχαίνοντας και επτά γκολ. Στη συνέχεια έπαιξε στην Κύπρο, ενώ το καλοκαίρι του 2009 επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Λεβαδειακού, στον οποίο παρέμεινε μόλις για έξι μήνες.

Στα τέλη Δεκεμβρίου 2006 η ΠΑΕ είχε ανακοινώσει με κάθε… επισημότητα την άφιξη στη Θεσσαλονίκη του 25χρονου Μάρκο Τούλιο Σίλβα. Πέρα των άλλων, ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός είχε να... επιδείξει παρουσία και στο πρωτάθλημα Ιαπωνίας με τη φανέλα της Νιιγκάτα. Ο Τούλιο πήρε μέρος και σε φιλικό παιχνίδι εναντίον του Πανσερραϊκού στο γήπεδο της Τούμπας (1-1), μόνο που ο Μόμτσιλο Βούκοτιτς δεν… θαμπώθηκε από την απόδοση του. Πραγματικός γυρολόγος, ο Τούλιο πέρασε από τα πρωταθλήματα της Ουγγαρίας, της Βολιβίας, του Κουβέιτ, της Βουλγαρίας, ενώ σήμερα τα ίχνη του εντοπίζονται στη Μαλαισία. Πρόλαβε, πάντως, να πάρει γεύση και από Ελλάδα, αφού τη σεζόν 2008-09 φόρεσε τη φανέλα του Εθνικού στο πρωτάθλημα της Β΄ κατηγορίας.

Η περίπτωση του 18χρονου Γκανέζου αμυντικού χαφ, Σεϊντού Γιαχάγια, στο φιλικό παιχνίδι της 30ης Ιανουαρίου 2008 με την ομάδα νέων δεν είχε περάσει απαρατήρητη, χωρίς όμως τελικά να επέλθει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Το καλοκαίρι που ακολούθησε, ο Αφρικανός εντάχθηκε στην Αναγέννηση Καρδίτσας και ένα χρόνο αργότερα συμφώνησε με την ΑΕΚ. Φόρεσε σε πέντε παιχνίδια τη φανέλα της Ένωσης υπό τις οδηγίες του Μπάγεβιτς, ωστόσο δεν έμελλε να μακροημερεύσει στη χώρα μας. Σήμερα ανήκει στην Ντιναμό Μινσκ, έχοντας περάσει τα προηγούμενα χρόνια από τις Μακάμπι Χάιφα, Αστρα Πλοιέστι και Σερίφ Τιρασπόλ.

H ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΚΒΟΥΝΒΑΝΕ

Παραμονές Πρωτοχρονιάς του 2010, ο Φερνάντο Σάντος δοκίμαζε στις προπονήσεις τον Τζον Οκβουνβάνε. Γεννημένος στη Νιγηρία, αλλά διεθνής με το Μπαχρέιν, ο 24χρονος (τότε) φορ είχε μείνει ελεύθερος από τη Μουσκρόν, η οποία είχε υποβιβαστεί λόγω χρεών στη Γ΄ κατηγορία του Βελγίου. Τελικώς, εκείνη τη μεταγραφική περίοδο είχε προτιμηθεί για την επίθεση ο Εντίνιο. Ο Οκβουνβάνε έπαιξε μια χρονιά στην Τουρκία με την Εσκισεχίρσπορ και στη συνέχεια βρέθηκε στο Κουβέιτ, στο Κατάρ και στην Ταϊλάνδη…

ΝΤΕ ΓΚΡΕΓΚΟΡΙΟ, ΙΜΕΝΤΑΣΒΙΛΙ ΚΑΙ ΝΤΕΜΟΥΡΑ

Ο Χιλιανός επιθετικός Ντιέγκο Ντε Γκρεγκόριο δεν έπεισε τον Σάντος τον Ιανουάριο του 2008 και επέστρεψε στην πατρίδα του .Το ίδιο κι ο Γεωργιανός μπακ Νταβίντ Ιμεντασβίλι, ο οποίος μετά από ένα πέρασμα σε Ουγγαρία και Αζερμπαϊτζάν, γύρισε στη χώρα του.

Το φιλικό της 7ης Δεκεμβρίου 2011 στα Γιαννιτσά είχε προγραμματιστεί από τον Μπόλονι για να τεστάρει τον 22χρονο, Τιάγκο Ντεμούρα. Ο Βραζιλιάνος κινήθηκε σε «ρηχά νερά» και η περίπτωση του δεν απασχόλησε τον Ρουμάνο.

Πηγή : FORZA

Διαβάστε ακόμη...