Σαν σήμερα (18/10) δύο ματς με Προοδευτική!

Δύο φορές συναντήθηκε ο ΠΑΟΚ με την Προοδευτική  σαν σήμερα 18/10, τη δεκαετία του '60, χωρίς η ομάδα μας να γευτεί τη χαρά της νίκης!
Πηγή: aspromavresistories.blogspot.com
Σαν σήμερα (18/10) δύο ματς με Προοδευτική!

Το πρώτο παιχνίδι έγινε στις 18/10/1960, στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του 6ου πρωταθλήματος από καθιερώσεως της Α' Εθνικής στην Τούμπα και οι φιλοξενούμενοι έκανα την έκπληξη παίρνοντας το διπλό με 0-1, σε μια εποχή που όλοι είχαν στραμμένη την προσοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο που ήταν σε πλήρη εξέλιξη!  

Μπροστά σε 7.000 θεατές η Προοδευτική πήρε το διπλό, χάρη σε γκολ που σημείωσε στο 75ο λεπτό ο Σκούφος, μετά από προσπάθεια του Φραντζή ο οποίος απέφυγε τους Ραπτόπουλο και Λιτόπουλο, πασάροντας έτοιμο γκολ στον σκόρερ!  Ο ΠΑΟΚ είχε πολλές αδυναμίες στο παιχνίδι του, απογοήτευσε τον κόσμο που βρέθηκε στην Τούμπα, ένας κόσμος όμως που δεν παρέλειψε όταν ο διαιτητής Λάτσιος σφύριξε για τελευταία φορά να καταχειροκροτήσει τους φιλοξενούμενους για την προσπάθειά τους, διδάσκοντας ΠΑΟΚ!

Ο Δικέφαλος αγωνίστηκε χωρίς τους Μουσελεμίδη - Νικολαΐδη - Κούδα, όμως οι απουσίες αυτών των παικτών δεν δικαιολογούν την εμφάνιση και την ήττα. Μαμόπουλος, Μουρατίδης και Λέανδρος ξεχώρισαν από τον μετριότατο ΠΑΟΚ.

Οι συνθέσεις: 

ΠΑΟΚ: Μπίζας, Ραπτόπουλος, Λιτόπουλος, Μαμόπουλος, Γιακουμής, Μουρατίδης, Παπαδόπουλος, Αποστολίδης, Πλυγουράς, Χαραλαμπίδης, Λέανδρος 

Προοδευτική: Φρονιμίδης, Γεωργιτσάκης, Βεργίδης, Θεοτοκάτος, Φίλιος, Παπανικολάου, Σιδηρόπουλος, Σκούφος, Νικολακάκος, Φραντζής, Καλλής  

* Ο Δικέφαλος εκείνη τη χρονιά (όπως και την προηγούμενη) είχε στον πάγκο του τον Ούγγρο τεχνικό Γκιόργκι Μπαμπολτσάι. Συγκέντρωσε 58 βαθμούς, τερματίζοντας στην 8η θέση με τέρματα 29-33. Πήρε ευρωπαϊκό εισιτήριο (τότε Κύπελλο Εκθέσεων, νυν Europa League), καθώς σε αυτό είχαν δικαίωμα συμμετοχής μόνο σωματεία από πόλεις που φιλοξενούσαν εμπορικές εκθέσεις, χωρίς να παίζει ρόλο σε ποια θέση είχαν τερματίσει στο εθνικό τους πρωτάθλημα (ΔΕΘ).

...............................................................

Πέντε χρόνια αργότερα, στις 18/10/1969, ήταν η σειρά της Προοδευτικής να υποδεχτεί τον Δικέφαλο στην έδρα της, με την ομάδας να παίρνει την ισοπαλία, καθώς το ματς τελείωσε 1-1, για την 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος της περιόδου 1969-1970... Μπροστά σε 10.000 θεατές ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε στο σκορ στο 26ο λεπτό με τον Σταύρο Σαράφη, την ώρα που οι φιλοξενούμενοι διαμαρτυρήθηκαν για τον μη καταλογισμό οφ σάιτ στον σκόρερ (εικόνα που ακολουθεί).

Το παιχνίδι ήταν αμφίρροπο, ο ΠΑΟΚ ήταν πιο οργανωμένος και πατούσε καλύτερα στο γήπεδο, όμως η Προοδευτική στο 32' πέτυχε την ισοφάριση και πάλι με τον Σκούφο (σκόραρε και στο ματς του 1964!), μετά από προσπάθεια του Βουρδαμή. Το τελικό 1-1 αδικεί τον ΠΑΟΚ που ήταν καλύτερος των γηπεδούχων και ήταν η ομάδα που έχασε 2-3 εξαιρετικές ευκαιρίες για να πάρει το ματς!    

Κορυφαίοι του ΠΑΟΚ οι Σαράφης, Αφεντουλίδης, Φουντουκίδης

Οι συνθέσεις:

Προοδευτική: Τζανετουλάκος, Σκριβάνος, Πανουσάκης (59' Γρυπαίος), Παπανικολάου, Σπετσέρης, Σπετσαρίας, Καλλής, Σκούφος, Βουρδαμής (65' Μπαρμπαλιάς), Μπέσης, Ρουμπάνης, 

ΠΑΟΚ: Πίρτσος, Παπαχριστούδης, Φουντουκίδης, Μακρής, Μήτρακας, Λάζος, Παρίδης (73' Στεργιάδης), Σαράφης, Τερζανίδης, Ασλανίδης. Αφεντουλίδης  

* Την περίοδο 1969-1970 ο ΠΑΟΚ τερμάτισε στην 5η θέση με 75 βαθμούς (3-2-1 το σύστημα της βαθμολογίας), έχοντας 12 νίκες - 17 ισοπαλίες (!) - 5 ήττες, με τέρματα 52-25. Μια θέση που του έδωσε το εισιτήριο της συμμετοχής του στο Κύπελλο Εκθέσεων (μετέπειτα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ) της επόμενης σεζόν. Πρώτος σκόρερ του Δικεφάλου ήταν ο Σταύρος Σαράφης με 17 γκολ!

* Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ, Γιέννε Τσάκναντι, ήταν γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας, καθώς είχε ήδη σηκώσει δύο πρωταθλήματα Ελλάδας με την αεκ. Φημιζόταν για την εργατικότητα και την πειθαρχία του. Ο ερχομός του στην Τούμπα ήταν προσωπική επιλογή του τότε Γενικού Γραμματέα του ΠΑΟΚ, Γιώργου Παντελάκη!

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...