Συγκίνησε ο Ιβάν Σαββίδης με την ομιλία του στα ποντιακά στο ΑΠΘ

Από newsfish: Οι αναφορές στη μητέρα του, την ξενιτιά και το ξεχωριστό δώρο που έκανε στον κ. Χατζηκυριακίδη.
Πηγή: newsfish.gr
Συγκίνησε ο Ιβάν Σαββίδης με την ομιλία του στα ποντιακά στο ΑΠΘ


Στα ποντιακά επέλεξε ο Ιβάν Σαββίδης να κάνει την ομιλία του προς το κοινό που συγκεντρώθηκε στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ για τα εγκαίνια της Έδρας Ποντιακών Σπουδών η οποία θα λειτουργήσει με την υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδης».

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ συγκίνησε τους παρευρισκόμενους, όταν αναφέρθηκε στη ξενιτιά την οποία έζησε δύο φορές όταν ήταν μικρός, αλλά και στα λόγια που του έλεγε η μητέρα του για το πώς περνάει στα ξένα, ενώ έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι «θέλω να ζω την ημέρα που ένας μη Πόντιος θα λέει κρίμα που δεν γεννήθηκα Πόντιος».

«Δεν θα μιλήσω πολύ. Όποιος με καταλάβει. Δόξα σοι ο Θεός, θεέ μου δώσε μας δύναμη και ευλογία. Γιατί ορφανέψαμε μέσα στην πατρίδα μας; Πουλί μου πως είσαι στα ξένα» ενώ συνέχισε: «Εγώ έφυγα στα ξένα 8 χρονών. Πέρασαν τα χρόνια και ας σας λέω κάτι για την πατρίδα. Η ξενιτιά είναι πικρή. Στην Ελλάδα ντρεπόμασταν να λέμε ότι είμαστε πόντιοι» και τόνισε πως θέλει τα παιδιά και τα εγγόνια τους να ξέρουν την ιστορία τους: «Αυτό θέλουμε και αυτό θα κάνουμε.Θέλω μια μέρα αυτός που δεν είναι πόντιος να λέει κρίμα που δεν είναι πόντιος».

Ο κ. Σαββίδης αναφέρθηκε και στον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει η Έδρα των Ποντιακών Σπουδών, αφού στόχος είναι να μελετηθούν όλα εκείνα τα ιστορικά γεγονότα που συνδέοονται με τον ποντιακό Ελληνισμό.

Τέλος, ο κ. Σαββίδης έδωσε δώρο στον καθηγητή της έδρας κ. Κυριάκο Χατζηκυριακίδη έναν στυλό στον οποίο απεικονίζονταν η Παναγία Σουμελά.

Διαβάστε ακόμη...