Βόλτα στο παγοδρόμιο των αναμνήσεων

Από gazzetta.gr : Ο ΠΑΟΚ, πριν από 26 χρόνια, στέφθηκε Κυπελλούχος Ευρώπης και ο Σταύρος Σουντουλίδης κάνει μια βόλτα στη Γενεύη για να σας παρουσιάζει το «Πατινουάρ ντε Βερνέ», έτσι όπως είναι σήμερα...
Πηγή: gazzetta.gr
Βόλτα στο παγοδρόμιο των αναμνήσεων

Ο «Δικέφαλος» έγινε «βασιλιάς της Ευρώπης» σ' ένα παλιό παγοδρόμιο. Στη γαλλόφωνη πλευρά της Ελβετίας, στην πόλη της Γενεύης, όπου το βράδυ της 26ης Μαρτίου του 1991 έγινε η στέψη των ασπρόμαυρων και η αγόρευση τους σε «Κυπελλούχους Ευρώπης», «Patinoire» σημαίνει «παγοδρόμιο», αλλά είμαστε βέβαιοι πως ελάχιστοι από τους 5-6.000 ΠΑΟΚτσήδες που βρεθηκαν εκεί θα το γνώριζαν, αφήστε που δεν θα τους πολυενδιέφερε κιόλας...

Έχοντας ταξιδέψει αρκετές φορές στη Γενεύη τα τελευταία χρόνια πάντα είχα μια επιθυμία. Να βρεθώ στο «Πατινουάρ ντε Βερνέ», στον τόπο του ελληνικού θριάμβου, με το «Δικέφαλο» να επικρατεί κόντρα σ' όλα τα προγνωστικά της ισπανικής CAI Σαραγόσα με 76-72 στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων.

Η «απόβαση» των χιλιάδων ΠΑΟΚτσήδων, με αεροπλάνα, τρένα και... βαπόρια, σε μια γενικά φιλήσυχη πόλη, όπου σε μαγεύει η λίμνη της, κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία, ήταν κάτι το μοναδικό. Θα μπορουσαν να γραφτούν ολόκληροι τόμοι για την ασπρόμαυρη λαοθάλασσα

Η επιλογή της ΦΙΜΠΑ ήταν να φιλοξενηθεί ο τελικός του κυπέλλου κυπελλούχων στο παγοδρόμιο το οποίο αποτελεί μέρος των αθλητικών εγκαταστάσεων της πόλης της Γενεύης, στο αθλητικό κέντρο Vernets. Χτίστηκε το 1959 και ανακαινίστηκε το 2009, ανεβάζοντας από 6.400 σε 7.202 τις θέσεις του, έχοντας φιλοξενήσει στο παρελθόν το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τζούντο (1963) και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κέρλινγκ (1993). Ήταν δε, το δεύτερο μεγάλο μπασκετικό ραντεβού, μετά τον αγώνα μεταξύ της ευρωπαϊκής μικτής ομάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών στις 19 Ιουνίου του 1972, για τον εορτασμό των 40 ετών από την ίδρυση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

Κι αυτή η εικόνα ενός παγοδρόμιου να μετατρέπεται σε γήπεδο μπάσκετ, έστω και για έναν τελικό, ήταν πρωτόγνωρη. Μια εικόνα την οποία οι κάτοικοι της Γενεύης δεν την έχουν ξαναδεί από το 2008 και μετά.

Στο αθλητικό κέντρο της πόλης φιλοξενούνται πλέον κυρίως αγώνες χόκεϊ επί πάγου, μάλιστα το «Πατινουάρ ντε Βερνέ» αποτελεί την έδρα της ομάδας χόκεϊ επί πάγου «Genève-Servette». Περιλαμβάνει δύο παγοδρόμια τα οποία είναι ανοικτά προς χρήση για το κοινό και τους συλλόγους της ευρύτερης περιοχής. Το μικρότερο παγοδρόμιο βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους , ενώ το δεύτερο είναι μεγαλύτερο παγοδρόμιο στο εσωτερικό και φιλοξενεί μεγάλα αθλητικά γεγονότα. Το 2013 είχε μετατραπεί σε κλειστό γήπεδο ποδοσφαίρου και μερικά από τα μεγαλύτερα αστέρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, βετεράνοι όπως ο Πιρές, ο Σέριγχαμ, ο Βιεϊρά κ.α.

Επιστροφή στο 1991. Εκείνο το απόγευμα η Γενεύη είχε κατακλυστεί από χιλιάδες Ελληνες. Τα λεωφορεία της ασπρόμαυρης εκστρατείας από την Θεσσαλονίκη κατέφθανε το ένα μετά το άλλο. Είναι η εποχή που ακόμα μεσουρανούσαν στο οπαδικό κίνημα του ΠΑΟΚ ο Μάκης Μαυρομιχάλης, ο Νίκος Νάτσιος, με τον δεύτερο να έχει μείνει στην ιστορία για την είσοδο του στον αγωνιστικό χώρο του «Πατινουάρ ντε Βερνέ» στη διάρκεια της μεγάλης διακοπής, με το σκορ στο 41-41.

Ποιος, όμως, θυμάται τη διακοπή; Σχεδόν κανένας. Αυτό που έχει μείνει στο μυαλό όλων όσων βρέθηκαν εκείνο το βράδυ στη Γενεύη είναι η στιγμή που από τα χέρια του Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς η πορσελάνινη κούπα περνούσε σε αυτά του Παναγιώτη Φασούλα.

Κι αν ποτέ βρεθείτε στη Γενεύη αξίζει να κάνετε μια βόλτα από το «Πατινουάρ ντε Βερνέ»...

Διαβάστε ακόμη...