Δύο λόγια την πόλη του Usak

Από paokbc.gr: Το Usak βρίσκεται 210 χιλιόμετρα ανατολικά της Σμύρνης και είναι χτισμένο πάνω στην αρχαία ελληνική πόλη Τημένου Θήραι, η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε Ουσάκειον.
Πηγή: paokbc.gr
Δύο λόγια την πόλη του Usak

Στην περιοχή υπήρχαν αρκετοί Έλληνες μέχρι και το 1922, όταν και αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν, ενώ αρκετοί από αυτούς που ήρθαν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα, λέγεται ότι, εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Νέας Ευκαρπίας στη Θεσσαλονίκη.

Το Usak είναι η πρώτη πόλη που απέκτησε δικό της αστικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας ενώ εκεί υπεγράφη και η πρώτη συλλογική σύμβαση εργασίας, κατά την διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Το Usak είναι μια πόλη, που το κέντρο της ξεπερνά τις 180.000 κατοίκους και πλησιάζει το μισό εκατομμύριο με τα περίχωρα, ενώ η ευρύτερη περιοχή διαθέτει πολλά αξιοθέατα που μπορεί να επισκεφθεί κανείς.

Το Ulubey Canyon είναι από τα διασημότερα αξιοθέατα της περιφέρειας του Usak. Έχει 76 χιλιόμετρα μήκος και συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα φαράγγια παγκοσμίως. Στην επισκέψιμη πλευρά μπορεί κανείς να καθίσει για καφέ ή να δειπνήσει στο εστιατόριο με θέα όλο το φαράγγι.

Το 2015 ολοκληρώθηκε το Park Canyon Project, στόχος του οποίου ήταν ο σχεδιασμός της γυάλινης πλατφόρμας που καταλαμβάνει ένα χώρο 135 τμ. Πλέον οι επισκέπτες του φαραγγιού έχουν τη δυνατότητα να περπατήσουν πάνω στη γυάλινη επιφάνεια και να θαυμάσουν κάτω από τα πόδια τους όλη την ομορφιά του Ulubey Canyon. Αυτοί που δεν έχουν υψοφοβία τουλάχιστον.

Η κοιλάδα Tasyaran είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα αξιοθέατα της περιοχής. Λείες, στρογγυλεμένες πέτρες και κοιλότητες σε κάθε «γωνία». Η αλλαγή του χρώματος των βράχων από πάνω προς τα κάτω προσθέτουν μια ξεχωριστή πινελιά στο περιβάλλον. Υπάρχει ομάδα πεζοπορίας με την οποία μπορεί κάποιος να διασχίσει την κοιλάδα μιας και είναι αρκετά επικίνδυνο να πάει κάποιος μόνος του καθώς πολλές πεζοπορικές διαδρομές δεν έχουν ανοίξει ακόμη.

Η γέφυρα Clandras βρίσκεται στο Karahalli στην επαρχία του Usak. Είναι χτισμένη 2500 χρόνια πριν από την εποχή των Φρυγών. Οι δυο άκρες της γέφυρας καταλήγουν σε περίτεχνες πέτρες, οι οποίες ονομάζονται «πόδια ελέφαντα». Δεν υπάρχει κανένα ίχνος για το σκοπό αυτών των πετρών. Τα τελευταία χρόνια η γέφυρα επισκευάστηκε με σκυρόδεμα κι έχασε έτσι την πρωτοτυπία της.

Η τέχνη της ύφανσης

Το Usak είναι διάσημο για τα χαλιά που εξάγει. Παγκοσμίως τα χαλιά από το Usak θεωρούνται από τα καλύτερα ανατολίτικα χαλιά. Τα δημοφιλή σχέδια του με τα αστέρια και τα μενταγιόν τα καθιστούν τα πλέον αναγνωρίσιμα ανά τον κόσμο.

Φημίζονται για το μεταξένιο, φωτεινό μαλλί με το οποίο υφαίνονται. Τα χρώματά τους συνήθως κινούνται στις αποχρώσεις της κανέλλας, του χρυσού, έχουν μπλε ή πράσινους τόνους, διαθέτουν το ιδιαίτερο χρώμα του σαφράν και ένα μοναδικό γκρι. Το Usak είναι το κέντρο της βιομηχανίας ύφανσης.

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...