Ο νέος, φετινός ΠΑΟΚ...

Από novasports.gr: Το βασικό στάδιο προετοιμασίας ανήκει στο παρελθόν εδώ και τρεις ημέρες.
Πηγή: novasports.gr
Ο νέος, φετινός ΠΑΟΚ...

Ο Βλάνταν Ιβιτς κι οι ποδοσφαιριστές του βρέθηκαν για δυο εβδομάδες στο Οστερμπεϊκ της Ολλανδίας, έδωσαν τέσσερις φιλικούς αγώνες, με απολογισμό τρεις νίκες και μια ήττα και δούλεψαν πάνω στη δημιουργία της ομάδας που θα παρουσιαστεί αύριο στην Τούμπα ενώπιον του - εντός συνόρων - κοινού του, στην τελευταία πρόβα πριν από την πρώτη του - επίσημη - αγωνιστική υποχρέωση, την προσεχή Τρίτη στο Αμστερνταμ με τον Αγιαξ.

Σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές υπήρξαν φέτος βασικές διαφορές, ικανές να κάνουν τη διαφορά. Πρώτη και σημαντικότερη η γνώση του τεχνικού διευθυντή και της τεχνικής ηγεσίας με τη λήξη της σεζόν. Πέρασαν πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που συνέβη κάτι ανάλογο. Οπως επίσης, για πρώτη φορά είχε παρόντες στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας τη συντριπτική πλειοψηφία των νέων ποδοσφαιριστών. Μάτος, Σάκχοφ, Μπίσεσβαρ, Κρέσπο, Κάμπος και μετά Κάνιας, Μπρκιτς, συν τους δανεικούς που επέστρεψαν, Γιαννούλη, Πούγγουρα, Κουλούρη, Περέιρα. Συνεπώς, από άποψη συνθηκών όλα άγγιξαν το ιδεατό και αυτομάτως τα θέματα που απέκτησαν ιδιαίτερη βαρύτητα εκ των πραγμάτων ήταν και είναι η διαχείριση κι η ευστοχία των επιλογών. Γενικότερα στοιχεία που θα διαπιστωθούν και θα κριθούν στην πορεία ....

Στα βασικά .... Ο ΠΑΟΚ φέτος θα - προσπαθήσει να - είναι μια ομάδα που επιστρέφει στο 4-2-3-1 με δυνατότητα να το διαμορφώσει σε 4-1-4-1 ανάλογα με τον αντίπαλο και με την ανάγκη πίεσης ψηλά. Εχει καταβληθεί σημαντική προσπάθεια να είναι ένα σύνολο ομοιογενές, με ευχέρεια στην κατοχή και στην κυκλοφορία της μπάλας, με πολλά τρεξίματα, με μεγάλο βάρος στην τακτική και με διάθεση πίεσης στον αντίπαλο από τα πρώτα μέτρα της αντίπαλης περιοχής. Για ορισμένους αυτά ή κάποια από αυτά είναι λόγια που έχουν ειπωθεί ξανά τέτοια εποχή, όμως αυτή είναι η πραγματικότητα.

Με στόχους την Ευρώπη, ομίλους του Champions League ως ιδεατό ή τους αντίστοιχους του Europa League ως δεύτερη επιλογή και μια γενικότερη καλή παρουσία σε πρωτάθλημα και κύπελλο, διεκδικώντας την κορυφή μέχρι τέλους. Η επιφυλακτικότητα είναι δεδομένη και δικαιολογημένη αλλά μια σειρά θετικών εμφανίσεων και αποτελεσμάτων μπορεί ν' αλλάξει τα πάντα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Προχωρόντας σε μια γοργή εξέταση των δεδομένων, οι πρόσφατες δηλώσεις του Λούμπος Μίχελ έδωσαν το στίγμα. Ο ΠΑΟΚ πλέον, προσπαθεί να κάνει το χρόνο από αντίπαλο ... σύμμαχο. Η σκέψη πώλησης του Μακ προϋπήρχε και γι' αυτό επελέγη ο Κάμπος. Προσπαθεί να προκάμει, να προλάβει κι όχι να ... τρέξει για να συμμαζέψει. Ηδη οι σκέψεις για την επόμενη σεζόν, όχι αυτήν που ξεκίνησε, έχουν αρχίσει με κριτήριο τα συμβόλαια που λήγουν σε ένα χρόνο.

Κι αυτό είναι ένα νέο στοιχείο, που δε θα πρέπει να ενθουσιάσει, αλλά σε βάθος χρόνου, αν εδραιωθεί κι αποδειχτεί τεκμηριωμένα πως εφαρμόζεται τότε ναι, θα είναι μια σημαντικότατη αλλαγή που μπορεί να προκαλεί αισιοδοξία για το μέλλον. Ο Σλοβάκος πρόεδρος και τεχνικός διευθυντής είναι πραγματικής κι απόλυτα συνειδητοποιημένος, καθώς και στις δηλώσεις του ανέφερε: «αν είμαι εδώ μέχρι τότε», αποδεικνύοντας πως ξέρει με ... τί έχει να κάνει. Η γνώση κι η συνείδηση του χώρου, του περιβάλλοντος και των εν γένει συνθηκών είναι κι ένα σημαντικό πλεονέκτημα της τεχνικής ηγεσίας, που δεν το είχε η περσινή.

Μένοντας στα πρόσωπα και δη στα νέα πρόσωπα, για τον Μάτος δεν μπορούν να ειπωθούν πολλά, καθώς έδειξε ήδη πόσο πολύτιμος είναι για την ομάδα που δημιουργείται. Σοβαρός, μετρημένος, χαμηλών τόνων αλλά άκρως ουσιαστικός και καίριος, προκαλεί μια σιγουριά σχεδόν πρωτόγνωρη για τη συγκεκριμένη θέση. Εντελώς διαφορετικά τα δεδομένα για τον Κρέσπο, που θέλει περισσότερο χρόνο για να κριθεί και με τη μεγαλύτερη ανασφάλεια να προκύπτει από το παρελθόν του. Στο διάστημα που αγωνίστηκε άφησε θετικές εντυπώσεις, όμως είναι πολύ πρόωρο για μια τόσο καίρια θέση να υπάρχουν ασφαλείς εκτιμήσεις.

Ευχάριστες εκπλήξεις οι Σάκχοφ και Μπίσεσβαρ, αν και θα έπρεπε να υπάρξουν περισσότερα δείγματα γραφής κι από τους δυο. Για τον Ουκρανό, η δήλωση του συμπαίκτη του στη Ντνίπρο, Μάτος που είπε πως «ήταν ο πιο άρτιος συμπαίκτης που είχα» είχε προκαλέσει συζητήσεις, ωστόσο ο ίδιος φροντίζει ν' αποδεικνύει το περί του λόγου το αληθές. Δημιουργικό χαφ με δυνατότητες και στο σκοράρισμα, ταλαιπωρήθηκε από το πρόβλημα στο πέλμα του, χάνοντας παραστάσεις στο γήπεδο. Κάτι ανάλογο και για τον Μπίσεσβαρ, που ήρθε Ολλανδία υπέρβαρος αλλά με πολύ προσωπική δουλειά, κατάφερε να κάνει αγώνα ταχύτητας για να αποδείξει πως μπορεί να προσφέρει πίσω από τον πλέον προωθημένο ποδοσφαιριστή της ομάδας και δημιουργικά αλλά κι εκτελεστικά.

Πολλά χαμόγελα και για τον Κάμπος, ταχύτατος, δυνατός, με τεχνική και κυρίως διάθεση να προσφέρει και να διακριθεί. Εκκρεμεί η περίπτωση του Βαρέλα που κούρασε γενικώς με όλο αυτό το πήγαινε - έλα εδώ κι ένα μήνα. Η αποκτησή του θα σημάνει την αποχώρηση του Σάμπο, που δεν υπολογίζεται μαζί με Σκόνδρα και Αντόνις ή του Χατζηισαϊα. Για τον τελευταίο, ταπεινή άποψη του υπογράφοντα, υπάρχει μια ένσταση, καθώς για ποδοσφαιριστή στην ηλικία του, με τα προσόντα του, που μια ομάδα έδωσε μισό εκατομμύριο ευρώ πριν από έξι μήνες για να τον αποκτήσει, πιθανόν θα έπρεπε να μπορεί να τον αξιοποιήσει λίγο καλύτερα. Ωστόσο, ο προπονητής είναι ο απόλυτα υπεύθυνος, αυτός που γνωρίζει καλύτερα από τον κάθε έναν και δεν αμφισβητείται, αφού φέρει και τη σχετική ευθύνη.

Ολο αυτό το ... μείγμα λοιπόν, είναι έτοιμο προς χρήση και προς κρίση. Οχι απόλυτα, αλλά όσο πρέπει για να βγάλει τα πρώτα δείγματα γραφής του. Αλλωστε ποτέ και καμία ομάδα δεν είναι έτοιμη τέτοια εποχή. Γι' αυτό κι η ομάδα χρειάζεται - πέραν όλων των άλλων - και τύχη. Τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα στο ... χορτάρι .... Καλή δύναμη και καλή συνέχεια σε όλους ....

Διαβάστε ακόμη...