Η μεταγραφή Ορφανού στον Ολυμπιακό (1980)

Από aspromavresistories.blogspot.com: Την πρώτη μέρα της επίσημης έναρξης της μεταγραφικής περιόδου (16/7/1980), πραγματοποιήθηκε η ακριβότερη ως τότε μεταγραφή -για τα ελληνικά δεδομένα- με τον Ορφανό να κατηφορίζει στον Πειραιά, κάνοντας χρήση της πενταετίας του.
Πηγή: aspromavresistories.blogspot.com
Η μεταγραφή Ορφανού στον Ολυμπιακό (1980)

Η μεταγραφή έφτασε τα 21 εκατομμύρια δρχ (σημαντικότατο ποσό για την εποχή), από τα οποία ο ΠΑΟΚ έβαλε στα ταμεία του τα 17,5 (κατατέθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς) και ο παίκτης 3,5, από τα οποία τα 3 στο χέρι και οι 500.000 μέσα στη χρονιά. Στους όρους του πενταετούς συμβολαίου, αναφερόταν πως μετά από 2 χρόνια ο γάβρος υποχρεούταν να δώσει ελεύθερα τον Ορφανό αν υπάρξει  ενδιαφέρον από ομάδα του εξωτερικού και προσφορά 30 εκατομμύρια δρχ (η ρήτρα δηλαδή).

Ο παίκτης κατέβηκε αυθημερόν στον Πειραιά και μάλιστα το απόγευμα της ίδιας μέρας πήγε στο Παναθηναϊκό στάδιο για να δει αγώνα μπάσκετ ανάμεσα σε γάβρο και αεκ, ενώ ο αθηναϊκός τύπος πανηγύριζε για τη μετακίνηση! 

Στις πρώτες του δηλώσεις σαν παίκτης του γάβρου είχε πει: "Αισθάνομαι χαρά που ήρθα σε έναν μεγάλο σύλλογο όπως ο Ολυμπιακός και φιλοδοξώ να κάνω μια δεύτερη μεγάλη καριέρα. Ευχαριστώ όλους όσους με βοήθησαν στον ΠΑΟΚ, από τον οποίον κέρδισα πολλά αλλά πιστεύω ότι πρόσφερα . Είναι η ομάδα που με ανέδειξε και δεν την ξεχνώ. Όμως δημιουργήθηκε ένα άσχημο κλίμα για μένα και ζήτησα να φύγω. Τώρα είμαι πολύ ευχαριστημένος που ανήκω στον Ολυμπιακό"

Ο 23χρονος τότε Ορφανός, πήγε στον γάβρο μετά από επιθυμία του τότε προπονητή του θρήνου, Κάζιμιρ Γκόρσκι, που τον θεωρούσε πολύ καλό παίκτη και τον πίστευε. Η μεταγραφή πυροδότησε αντιδράσεις στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς είχε ήδη ξεκινήσει η μεγάλη κόντρα του Παντελάκη με τα "Σπορ του Βορρά", τα οποία εκείνη τη μέρα είχαν βγει με πρωτοσέλιδο: "ΠΟΥΛΗΣΕ ΝΥΧΤΑ ΤΟΝ ΟΡΦΑΝΟ", βάλλοντας ευθέως κατά του προέδρου της ΠΑΕ. Μια κόντρα που συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια και είχε σαν κατάληξη την πτώση του Παντελάκη λίγα χρόνια αργότερα, του μεγαλύτερου παράγοντα που ανέδειξε ο σύλλογος.

Δεν πέρασε απαρατήρητη η παραίτηση του τότε εφόρου του Δικεφάλου, Νίκου Βεζυρτζή, ο οποίος διαφώνησε με τις τακτικές του Παντελάκη και αποστασιοποιήθηκε από αυτές τρεις μέρες αργότερα! Η αίσθησή μας είναι πως ο Ορφανός ήθελε διακαώς να φύγει από την ομάδα, κάτι που είχε διαφανεί στις δηλώσεις που έκανε στην "πρώτη" της ομάδας τη Δευτέρα 14/7/1980 από την οποία όχι μόνο απουσίαζε αλλά είχε δηλώσει: "Αφού το σύνολο που λέγεται ΠΑΟΚ λειτουργεί αρμονικά χωρίς την παρουσία μου, για ποιο λόγο να διαταραχθεί η ισορροπία του". Ο παίκτης προφανώς πουλούσε τρέλα με τις δηλώσεις του...  Ο Ορφανός αγωνίστηκε στον γάβρο από το 1980 ως το 1985, όταν κάποια σοφά διοικητικά μυαλά τον ξανάφεραν στον ΠΑΟΚ (!) για μια διετία, για να κλείσει την καριέρα του στον Απόλλωνα Καλαμαριάς το 1989...

Με τη φανέλα του ΠΑΟΚ κατέγραψε 147 παιχνίδια πρωταθλήματος (50 γκολ), 21 παιχνίδια Κυπέλλου (10 γκολ) και 9 ευρωπαϊκά (1 γκολ, με τη δανέζικη Βέιλε το 1977 στην Τούμπα), ενώ ήταν και 8 φορές διεθνής (οι 7 με τη φανέλα του ΠΑΟΚ). Ασχολήθηκε με τα διοικητικά του ΠΑΟΚ επί εποχής ... Μπατατούδη, τον οποίον όπως λέγεται αυτός έφερε στον ΠΑΟΚ το 1996 στην μετά Βουλινού εποχή!!!

Την ίδια μέρα (16/7/1980), ο ΠΑΟΚ -με τα χρήματα που μπήκαν στα ταμεία του από τη μεταγραφή Ορφανού- κρατούσε τον Κούδα και ανακοίνωνε τον Βασίλη Γεωργόπουλο, ενώ ο Παντελάκης έκανε προσπάθεια για την υπέρβαση, προσπαθώντας να πάρει από τον Πανιώνιο τον ... Αναστόπουλο, κάτι που φυσικά δεν έγινε, αφού και αυτός ντύθηκε στα κόκκινα!!! Ίδια κατάληξη είχε και η κρούση στη Λάρισα για τον Βαλαώρα. Τελικά ο παίκτης που κάλυψε και με το παραπάνω το κενό του Ορφανού ήταν ένας νεαρός από τον Παναιτωλικό, ονόματι Χρήστος Δημόπουλος, που πρόσφερε πολλά στον Δικέφαλο την πενταετία (1980-1985) όμως στο τέλος συμπεριφέρθηκε σαν προδότης, με τη γνωστή ιστορία που εξελίχθηκε τις παραμονές του τελικού του 1985, όταν συμφώνησε με τους Βαρδινογιάννηδες, κάνοντας τον ΠΑΟΚ άνω - κάτω!

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...