Νίκησε τον "φονέα", πέρασε στους "8" (1963)

Η 21η διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδας ήταν σε εξέλιξη και σαν σήμερα στις 12/6/1963 ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε στην Τούμπα τον επονομαζόμενο εκείνη την εποχή "φονέα των γιγάντων" (Φωστήρα) και πέρασε στους "8" του θεσμού!
Πηγή: aspromavresistories.blogspot.com
Νίκησε τον "φονέα", πέρασε στους "8" (1963)

Ο Δικέφαλος για τη φάση των "32" είχε αποκλείσει τη Βέροια, επικρατώντας με 2-1 στο δεύτερο παιχνίδι των δύο ομάδων μετά το ισόπαλο 0-0 του πρώτου αγώνα και η κληρωτίδα έφερε στον δρόμο μας την ομάδα του Φωστήρα, που εκείνα τα χρόνια έκανε ζημιές (εξ ου και το προσωνύμιο ... φονέας).

Στο συγκεκριμένο παιχνίδι η απόδοση του Δικεφάλου κυμάνθηκε στη μετριότητα, με τον τότε τεχνικό της ομάδας μας Καρλ Ντούσμπερκτ να εφαρμόζει σύστημα με τρεις αμυντικούς (Αγγελιδάκη, Ραπτόπουλο, Μακρή) και να έχει σε καλή μέρα τους κυνηγούς του, από προσωπικές ενέργειες των οποίων ήρθε η νίκη - πρόκριση. Μια νίκη που δεν ικανοποίησε τον κόσμο που βρέθηκε εκείνη την Τετάρτη στηνν Τούμπα, καθώς από θρίαμβο κατέληξε σε ένα αγχωτικό αποτέλεσμα! Το σκορ άνοιξε στο 14' ο Παπαδόπουλος μετά από ωραία μπαλιά του Γιακουμή. Νωρίτερα ο Φωστήρας είχε πετύχει κανονικό (σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής) γκολ με τον Γεωργαλά, το οποίο κακώς ακυρώθηκε από τον διαιτητή Λέκκα.

Στο 31' ο Σαββίδης διπλασίασε τα γκολ του ΠΑΟΚ, ένας ΠΑΟΚ ο οποίος στην επανάληψη ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του και όλοι πίστεψαν πως ο Φωστήρας θα τσιμπήσει και άλλα μπαλάκια, γνωρίζοντας συντριβή! Αντ' αυτού όμως, οι φιλοξενούμενοι στο 59' μείωσαν με τον Κολοκούρη μετά από συνδυασμένη προσπάθεια, για να έρθει στο 84' ο Μαρβάκης να γράψει το 3-1. Στο επόμενο λεπτό ο Κολοκούρης βρήκε και πάλι δίχτυα για να ακολουθήσουν τα δραματικά τελευταία λεπτά στα οποία η αθηναϊκή ομάδα απείλησε με ισοφάριση χωρίς να τα καταφέρει...

Οι συννθέσεις:

ΠΑΟΚ: Μιχαηλίδης, Αγγελιδάκης, Ραπτόπουλος, Μακρής, Νικολαΐδης, Μουρατίδης, Παπαδόπουλος, Σαββίδης, Γιακουμής, Μαρβάκης, Λέανδρος

Φωστήρας: Λογοθέτης, Ζαρίφης, Λιόλιος, Φραντζεσκάκης, Κοντοπαντελής, Βολίκας, Κολοκούρης, Γιούργας, Βεντούρης, Χατζηδήμου, Γεωργαλάς

Ενδιαφέρουν...

* Η διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδος τη σεζόν 1962-63 ξεκίνησε το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου. Στην πρώτη φάση του Κυπέλλου εκείνης της περιόδου ο ΠΑΟΚ απέκλεισε τη Βέροια.

* Η ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία άφησε τη διοργάνωση του Κυπέλλου για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου (φάση των 32). Ήταν μια διοργάνωση με αρκετά ενδιαφέρουσες αναματρήσεις, αλλά και εκπλήξεις. Χωρίς αγώνες ως τη φάση των "32" έφτασαν οι 16 ομάδες της φάσης των "16" της προηγούμενης χρονιάς (1961-62).

* Από της ομάδες Α' εθνικής εκείνης της χρονιάς αναγκάστηκαν να περάσουν από προκριματικούς αγώνες οι Παναιγιάλειος, Προοδευτική, Φωστήρας και Αιγάλεω, με το τελευταίο να δέχεται τον αποκλεισμό-έκπληξη από τον Ποσειδώνα Γλυφάδας, σωματείο της Α' ΕΠΣ Αθηνών δύο κατηγορίες χαμηλότερα.

* Έτσι στις 19 Μαΐου 1963 ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε τη Βέροια στην πρωτεύουσα της Ημαθίας και η πρώτη αναμέτρηση τελείωσε 0-0 και στην παράταση. Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 29 Μαΐου του 1963, οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν εκ νέου, αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη και πιο συγκεκριμένα στο Καυταντζόγλειο στάδιο.

Ο Γιακoυμής (εικονιζόμενος) έβαλε μπροστά στο σκορ τον Δικέφαλο (40′), ο Παπαδόπoυλος ισοφάρισε σε 1-1 για την Βέροια (43′) και ο Λέναδρος Συμεωνίδης στο 70′ έδωσε την πρόκριση στον ΠΑΟΚ διαμορφώνοντας το τελικό 2-1 με δυνατό σουτ μέσα από την περιοχή. Η σύνθεση του ΠΑΟΚ σε εκείνο το ματς Κυπέλλου ήταν: Μιχαηλίδης, Αγγελιδάκης, Ραπτόπουλος, Μακρής, Νικολαϊδης, Μουρατίδης, Παπαδόπουλος, Σαββίδης, Γιακουμής, Βασιλειάδης, Λέανδρος.

* Ο Δικέφαλος στην επόμενη φάση απέκλεισε τον Φωστήρα (3-2 όπως γράψαμε πιο πάνω), αλλά στα προημιτελικά αποκλείστηκε από τον Αβέρωφ Ιωννίνων (ήττα με 2-0 από την ομάδα πρόγονο του μετέπειτα ΠΑΣ Γιάννινα).

* Για την ιστορία, στον τελικό της διοργάνωσης έφτασαν Πιερικός και γάβρος, το παιχνίδι διεξήχθη στη Λεωφόρο (πρώτη φορά τελικός κυπέλλου υπό το φως των προβολέων) και η ομάδα της Κατερίνης γνώρισε την ήττα με 3-0, στη μία και μοναδική φορά της ιστορίας της που έφτασε στον τελικό...

  

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...