Ο «μάγος της Λουάντα» στον ΠΑΟΚ (pics & vids)

Από gazzetta.gr: Αν μπερδεύεστε στον τονισμό, Τζάλμα ή Τζαλμά, έχουμε καλύτερη λύση για σας: Τζάλμα Μπραουμέ Μανουέλ Αμπέλ Κάμπος. To gazzetta.gr αναλύει τον «number 3» νέο παίκτη του ΠΑΟΚ...
Πηγή: gazzetta.gr
Ο «μάγος της Λουάντα» στον ΠΑΟΚ (pics & vids)

Από τις ακτές του Ατλαντικού, την πρωτεύουσα Λουάντα της Αγκόλα, ξεκίνησε πριν από 29 χρόνια το ταξίδι του επιθετικού Τζάλμα Μπραουμέ Μανουέλ Αμπέλ Κάμπος. Αν σας δυσκολεύει το ονοματεπώνυμο... σιδηρόδρομος, πείτε τον απλά, Τζάλμα. Κι ο ίδιος, συνήθισε και γυρίζει πιο εύκολα στο άκουσμά του...

Έκανε δειλά δειλά τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματα του στους δρόμους της Λισσαβόνας και η Αλβέρκα ήταν, σε ηλικία 14 ετών, ο πρώτος σταθμός στην καριέρα του. Στα 16 του πήγε στη Λουρές και δύο χρόνια αργότερα τον βρίσκουμε στην Εστορίλ. Αν κάτι σας θυμίζει, το όνομα της τρίτης ομάδας του Τζάλμα, αυτή ήταν η πρώτη ομάδα του Φερνάντο Σάντος...

Το 2006 υπέγραψε στη Μαρίτιμο, ξεκίνησε στην under 19 με 4 γκολ σε 19 ματς, ενώ στο τέλος εκείνης της χρονιάς έκανε ντεμπούτο στο πορτογαλικό πρωτάθλημα παίζοντας 12 λεπτά εναντίον της Ακαδέμικα.

​Ως νέος ήθελε και ήξερε πως έπρεπε να κάνει το ένα βήμα, μετά το άλλο. Δίχως βιασύνη, έστω κι αν το μεγάλο του προσόν ήταν από τότε η ταχύτητα. Η σεζόν 2008/09 και 28 εμφανίσεις, που συνοδεύτηκαν από 6 γκολ, τον καθιέρωσαν στην ενδεκάδα της Μαρίτιμο. Κάπως έτσι κύλησαν και τα επόμενα δύο χρόνια, με τις ίδιες «γεμάτες χρονιές», πάνω κάτω τα ίδια περίπου νούμερα σε γκολ και ασίστ.

Το όνομά του άρχισε να «παίζει» στα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων της Πορτογαλίας και οι πρώτες εικόνες από τα κατορθώματά του να εμφανίζονται στο YouTube. Η δημοσιότητα δεν τον τρέλανε, αλλά τον οδήγησε να μην ανανεώσει το συμβόλαιο του με τους «ναυτικούς». Θεωρούσε αρκετά τα τέσσερα χρόνια, που είχε περάσει ως ποδοσφαιριστής της Μαρίτιμο. Ήταν ολοφάνερο ότι αναζητούσε το επόμενο -μεγαλύτερο- βήμα.

Τα «λιοντάρια» της Λισσαβόνας τον ήθελαν, όμως ποτέ δεν απάντησε θετικά στην πρόταση της Σπόρτινγκ. Αντίθετα, είπε πολύ πιο εύκολα το «ναι» στην Πόρτο, που ως εξπέρ του είδους και «βασίλισσα» στις πωλήσεις παικτών, έβαλε ρήτρα 30.000.000 ευρώ στο πενταετές συμβόλαιο με το οποίο τον «έδεσε» μέχρι και αυτό το καλοκαίρι. Βασικός δεν έγινε ποτέ στους «δράκους», μετ'βίας «έγραψε» 20 συμμετοχές και 3 γκολ, αλλά αυτοί συνέχισαν κι έβγαζαν χρήματα από τους τέσσερις σερί δανεισμούς του σε Κασίμπασα, Κόνιασπορ και Γκεντσλεμπιρλιγκί.

Στις 19 Νοεμβρίου 2008 χρίστηκε για πρώτη φορά διεθνής με την Αγκόλα και έγινε μέλος των Palancas Negras», με τους οποίους μετράει 35 συμμετοχές και 4 γκολ.

Γενικά θεωρείται «καλό παιδί». Στα 246 ματς σε Πορτογαλία και Τουρκία έχει αντικρίσει μόλις μία κόκκινη κάρτα! Στο... μακρινό 2008. Είναι οικογενειάρχης, πατέρας ενός παιδιού, αυτό που έδειξε να αναζητά είναι ένα καλό περιβάλλον για την οικογένεια του. Το ίδιο έκανε στην Αγκυρα, το ίδιο θέλει να κάνει και τώρα στη Θεσσαλονίκη.

Τη μέρα δε που υπέγραψε για ένα ακόμη χρόνο, πάντα δανεικός από την Πόρτο, στην Κόνιασπορ φωτογραφήθηκε για λογαριασμό της τουρκικής αθλητικής εφημερίδας Fanatik, φορώντας παραδοσιακή στολή και απειλώντας τους αντιπάλους του:

 

Διαβάστε ακόμη...