«Στις κορυφαίες ακαδημίες ο ΠΑΟΚ»

Από inpaok.com: Βρίσκεται στα τμήματα υποδομής του ΠΑΟΚ από το 2008, είναι ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος να μιλήσει για την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες του Δικεφάλου.
Πηγή: inpaok.com
«Στις κορυφαίες ακαδημίες ο ΠΑΟΚ»

Ο Άγγελος Ζαζόπουλος, με τον Πάμπλο Γκαρσία δίπλα του στον πάγκο των «ασπρόμαυρων», κατέκτησε με την Κ17 του ΠΑΟΚ, το πρωτάθλημα υποδομών της Superleague και μιλά στο INPAOK, για την επιτυχία των «αετόπουλων», την επόμενη σεζόν και την συμμετοχή του Δικεφάλου στο Champions League Νέων, αλλά και την φιλοσοφία των ακαδημιών.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Άγγελος Ζαζόπουλος στο INPAOK:

Η κατάκτηση του πρωταθλήματος από την Κ17 πρόκειται για ακόμα μια επιτυχία των τμημάτων υποδομής του ΠΑΟΚ. Ποια είναι τα συναισθήματα όταν οι κόποι μια ολόκληρης χρονιάς αποδίδουν καρπούς;

«Mόνο καλά είναι. Τα συναισθήματα είναι ανακούφιση, χαρά και υπερηφάνεια, αλλά είναι πρόσκαιρα αυτά γιατί ουσιαστικά ο στόχος στις ακαδημίες είναι η εκπαίδευση των Αθλητών».

Tην ομάδα της Ξάνθης την συναντήσατε πριν τον τελικό άλλες τέσσερις φορές, μετρώντας ισάριθμες νίκες. Αυτό έκανε ευκολότερο το έργο στον τελικό για τον ΠΑΟΚ;

«Ήταν πολύ διαφορετικό το ματς, γιατί ο τελικός είναι πάντα πενήντα, πενήντα. Ίσα, ίσα που σου δημιουργεί την υποχρέωση να κερδίσεις. Πρέπει να παλέψεις όπως και να έχει γιατί ένα ματς δεν το κερδίζεις, χωρίς να παίξεις, πρέπει να το παλέψεις.

Όταν ξέρεις ότι τον άλλο τον έχεις κερδίσει τέσσερις φορές. Πιο εύκολα είσαι πιο χαλαρός παρά συγκεντρωμένος. Το κλειδί ήταν εκεί, γιατί υπήρχε και η κούραση από τον ημιτελικό. Η συγκέντρωση ήταν αυτή που έπαιξε σημαντικό ρόλο».

H κατάκτηση του πρωταθλήματος ήρθε. Η Κ17 του ΠΑΟΚ έπαιξε καθ'όλη τη διάρκεια της σεζόν εξαιρετικό ποδόσφαιρο, οι στόχοι για την επόμενη σεζόν με την συμμετοχή και στο Champions League παραμένουν ίδιοι;

«Καταρχήν η ομάδα που θα πάρει μέρος στο Champions League, είναι η U19. Γιατί έχουν δικαίωμα να παίξουν παιδιά γεννημένα το 98 και το 99 και τρεις παίκτες γεννημένοι το 97. Εμείς σαν ακαδημία πήραμε το εισιτήριο. Οι στόχοι για την ακαδημία είναι πρωταρχικά η εκπαίδευση.

Σαν ακαδημία θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε σε τέτοιου είδους διοργανώσεις, θεωρώ ότι είμαστε από τις κορυφαίες ακαδημίες στην Ευρώπη. Όταν θα έρθει η ώρα των αγώνων, τότε θα τεθούν οι στόχοι. Μπορούμε να έχουμε καλή εικόνα και να πρωταγωνιστήσουμε, το δείχνουν άλλωστε οι επιτυχίες που έχουμε στα μικρότερα τμήματα.

Γενικά για τις ομάδες μας. Εμείς θέλουμε να έχουμε ομάδες που παίζουν ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας, που είναι πιεστικές και θέλουμε οι παίκτες μας να γίνονται όσο πιο πλήρεις».

Την επόμενη χρονιά η ομάδα θα αγωνιστεί στο Champions League Νέων, ποιο θα είναι το κέρδος των παιδιών από την συμμετοχή τους σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση;

«Το κέρδος είναι φυσικά οι παραστάσεις. Δεν χρειάζεται να το αναλύσω παραπάνω. Είναι η τρίτη τη τάξη διοργάνωση στην Ευρώπη. Στις χώρες της δυτικής Ευρώπης υπάρχει και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο.

Πέρσι σε έναν αγώνα Άντερλεχτ-Μπαρτσελόνα, αλλά και φέτος που διασταυρώθηκαν ξανά είχε 15 χιλιάδες εισιτήρια. Επίσης και η τελική φάση που γίνεται στη Νιόν κάθε Απρίλιο με Final Four, έχει όλο και περισσότερους φιλάθλους.

Όλα αυτά συν το γεγονός της ποιότητας των ομάδων, νομίζω ότι όσο πιο δύσκολα βάζεις στους αθλητές σου τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα αργότερα».

Πως ήταν η συνεργασία σας με τον Πάμπλο Γκαρσία; Φάνηκε ότι υπήρξε χημεία ανάμεσα σας.

«Είναι ένας θρύλος για την ομάδα μας. Ένας από τους πιο πρόσφατους θρύλους και ότι και να πω εγώ δεν νομίζω ότι θα προσθέσει κάτι. Είναι αυτός που είναι και δεν χρειάζεται να πω εγώ κάτι για αυτόν».

Σε ποιο γενικό επίπεδο. Ένας προπονητής σε αυτές τις ηλικίες πως πρέπει να λειτουργεί απέναντι στα παιδιά ως προπονητής ή ως παιδαγωγός;

«Και τα δύο. Εξαρτάται βέβαια σε ποια ηλικία βρίσκονται, αλλιώς μεταχειρίζεσαι ένα 12χρονο και αλλιώς έναν 17χρονο. Πάντως δεν μπορεί ένας προπονητής να μην είναι παιδαγωγός και να μην είναι και προπονητής είναι και τα δύο μαζί.

Για μένα στις πιο μικρές ηλικίες πρέπει να είναι κάποιος ακόμα καλύτερος προπονητής. Να έχει ξεκάθαρη άποψη για το παιχνίδι να είναι μορφωμένος, είναι πολύ σημαντικά πράγματα αυτά».

Από τα χέρια σας έχουν περάσει αρκετοί νεαροί ποδοσφαιριστές που τώρα ή προπονούνται και συμμετέχουν στην πρώτη ομάδα ή βρίσκονται στον προθάλαμο της, νοιώθετε δικαίωση για την δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες όταν βλέπετε αυτούς τους ποδοσφαιριστές να αγωνίζονται στην ανδρική ομάδα του ΠΑΟΚ;

«Θεωρώ ότι είναι ολόκληρος ο οργανισμός ΠΑΟΚ, αυτός που θέλει και προσπαθεί να έχει παίκτες από την ακαδημία στην πρώτη ομάδα. Ουσιαστικά όσο περνάνε τα χρόνια η ακαδημία γίνεται όλο και καλύτερη και όλοι ωριμότεροι.

Φυσικά και νοιώθω περήφανος για αυτούς βλέποντας τους, αλλά είμαι ταυτόχρονα και πολύ απαιτητικός από αυτούς και θεωρώ ότι πρέπει να κάνουν το ίδιο και αυτοί για τον εαυτό τους».

Διαβάστε ακόμη...