Γράφει ιστορία!

Από inpaok.com: Σχεδόν 53 χρόνια μετά την πρωτοφανή, για τα αθλητικά χρονικά, απόφαση του να αποχωρήσει από ποδοσφαιρικό γήπεδο, ο αντισυμβατικός σύλλογος που λέγεται ΠΑΟΚ, έρχεται να ταράξει τα «νερά», περισσότερο από ποτέ, με μια απόφαση «σταθμό».
Πηγή: inpaok.com
Γράφει ιστορία!

Πιστός στην αρχική του απόφαση να μην κατεβάσει την ομάδα στο «Γ. Καραΐσκάκης» για τον επαναληπτικό ημιτελικό του κυπέλλου Ελλάδας κόντρα στον Ολυμπιακό, μετά τα τραγελαφικά γεγονότα της Τούμπας με πρωταγωνιστή τον διαιτητή Παππά, ο Ιβάν Σαββίδης δείχνει αποφασισμένος να φτάσει την υπόθεση «κάθαρση», μέχρι τέλους, προσθέτοντας την πιο ξεχωριστή σελίδα στη γεμάτη από ιδιαίτερα γεγονότα ιστορία του συλλόγου. Έτσι, θα γιορτάσει, όπως όλα δείχνουν, τη συμπλήρωση των 90 χρόνων ζωής του, όπως του αρμόζει, με μια... επανάσταση!

Η αρχή γράφτηκε, στις 27 Νοεμβρίου 1963, όταν ο Δικέφαλος έγινε η πρώτη ομάδα, που αποφάσισε να αποχωρήσει από το γήπεδο, σ' ένα ντέρμπι και τότε με τον Ολυμπιακό εξ αιτίας, και πάλι, της διαιτησίας. Την αναμέτρηση της 10ης αγωνιστικής ορίστηκε να διευθύνει από την ΕΠΟ ο Βούλγαρος διαιτητής Ρουμέντσεφ μαζί με δύο Έλληνες επόπτες, όταν στο 30′ «τίναξε» τα πάντα στον «αέρα»!

Ο ΠΑΟΚ με τον Ραπτόπουλο ισοφάρισε σε 1-1 το αρχικό τέρμα των «ερυθρόλευκων», στέλνοντας τη μπάλα στα δίχτυα, ενώ ο Σημαντήρης σταμάτησε την πορεία της, διώχνοντας την σε κόρνερ. Άπαντες έγιναν μάρτυρες του τέρματος του Δικεφάλου ή έστω του πέναλτι, στο οποίο υπέπεσε ο αμυντικός του Ολυμπιακού, εκτός από τον Βούλγαρο διαιτητή, που υπέδειξε άουτ!

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εξοργιστούν οι ποδοσφαιριστές των «ασπρόμαυρων», που μόνοι τους αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τον αγωνιστικό χώρο, χωρίς κανείς να μπορεί να τους συγκρατήσει! Ο Βούλγαρος διαιτητής επέστρεψε ευχαριστημένος στην πατρίδα του, έχοντας κάνει το καθήκον του ως επαγγελματίας, αφού σύμφωνα με τον ίδιο, ο Σημαντήρης απέκρουσε τη μπάλα με το στήθος.

Την επόμενη κιόλας ημέρα, η ΕΠΟ αποφάσισε ο ΠΑΟΚ να μηδενιστεί σε δύο προσεχείς αγώνες. Αυτή ήταν η πρώτη από τις δύο φορές, που ο Δικέφαλος αποχώρησε από το γήπεδο, την ώρα του αγώνα, εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τις άδικες διαιτητικές αποφάσεις εις βάρος του. Η δεύτερη θα ερχόταν, τριάντα χρόνια αργότερα, όταν ο Θωμάς Βουλινός θα έπαιρνε την ίδια απόφαση, αυτή τη φορά, σε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ...

Πιο συγκεκριμένα, ήταν στις 23 Σεπτεμβρίου 1990, όταν ο αείμνηστος πρόεδρος της ομάδας έδωσε εντολή αυτή να αποχωρήσει από το γήπεδο στο 73ο λεπτό του αγώνα, διαμαρτυρόμενος για τα σφυρίγματα του Βοιωτού διαιτητή Καραμάνη, ο οποίος απέβαλλε τους Μαγκντί και Σκαρτάδο κι ενώ το σκορ ήταν 3-0 για το «τριφύλλι».

Κι όμως, η μοίρα τα ξανάφερε έτσι, ώστε ο ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη, πλέον, να είναι αυτός, που για πρώτη φορά στην ιστορία του, δε θα δώσει το «παρών» σε ορισθείσα αναμέτρηση, θέλοντας να δείξει με τον τρόπο αυτό την πλήρη αντίθεση του στο «σάπιο» ποδοσφαιρικό κι όχι μόνο κατεστημένο. Όντας, φυσικά, έτοιμος να αναλάβει και το κόστος της απόφασης του αυτής, που συνοψίζεται σε αφαίρεση τριών βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα και χρηματικό πρόστιμο έως πενήντα χιλιάδες ευρώ. Όπως και τα οφέλη της... θυσίας του, καθώς ο αντίκτυπος της κίνησής του αυτής αναμένεται πρωτοφανής, γι' αυτό και δεν μπορεί να συγκριθεί με αντίστοιχες κινήσεις άλλων ομάδων στο παρελθόν.

Όπως και να' χει, η ιστορία έμελλε να ξαναγράψει ότι ο ΠΑΟΚ ήταν, είναι και θα είναι ο μόνος αντισυμβατικός, ανεξάρτητος και μοναχικός οδοιπόρος του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Διαβάστε ακόμη...