Τα Σεπτεμβριανά και τα εγκαίνια της Τούμπας

Τουρκικό Πογκρόμ 1955 κατά του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης, μετά από προβοκάτσια στην Θεσσαλονίκη. Σεπτεμβριανά – Εγκαίνια Τούμπας.
Ο ιστορικός του μέλλοντος Ο ιστορικός του μέλλοντος
Τα Σεπτεμβριανά και τα εγκαίνια της Τούμπας

Η μαύρη σελίδα της ιστορίας των Ελλήνων της Πόλης ξεκινάει στις 06.09.1955 Οι Έλληνες της Πόλης 100.000 περίπου τότε στην πλειοψηφία τους ευημερούν. Ήταν η εποχή του εθνικισμού, τότε που οι ελληνοκύπριοι διεκδικούσαν την ένωσή τους με την Ελλάδα. Η έκρηξη ενός αυτοκινήτου έξω από το σπίτι του Κεμάλ στην Θεσσαλονίκη τα μεσάνυχτα της 5ης προς 6ης Σεπτεμβρίου (αποτέλεσμα προβοκάτσιας) ήταν η ιδανική αφορμή για το οργανωμένο ¨κρατικό¨ πογκρόμ που ακολούθησε σε βάρος των Ελλήνων.

Να τονίσουμε εδώ πως το συγκεκριμένο πογκρόμ είναι το μοναδικό τέτοιου μεγέθους στην Ευρώπη, αυτός είναι και ο λόγος που εξαφάνισε στην ουσία το ελληνικό στοιχείο της Πόλης. Το σχέδιο ήταν τόσο καλά οργανωμένο για την εποχή που δεν μπορούσε να υπάρξει έγκαιρη αντίδραση από κανέναν!!!

Ένα παράδειγμα αρχικά είναι τα σημαδεμένα με κόκκινη μπογιά και τον σταυρό ως σχέδιο, (σήμα κατατεθέν που παραπέμπει σε Ρωμιούς) σπίτια όπου έμεναν οι Ρωμιοί, αλλά και οι επιχειρήσεις τους για να καταλήξουν στις εκκλησίες και στα κοιμητήρια. Πράγμα που έδειχνε πως ο στόχος ήταν να εξαλειφθούν οι ρίζες του ελληνισμού της Πόλης.

Περισσότεροι από 50.000 τουρκόφωνοι κρατώντας βαριοπούλες, τσεκούρια, φτυάρια και λοστούς στα χέρια βεβήλωσαν, λεηλάτησαν, έκαψαν ότι Ελληνικής ταυτότητας κτίσμα υπήρχε, καθώς ταυτοχρόνως σε πολλές περιπτώσεις προέβησαν και σε βιασμούς γυναικών. Το σύνθημα ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΓΚΙΑΟΥΡΙΔΕΣ ακουγόταν σχεδόν παντού.

Η Συνθήκη της Λοζάνης φάνταζε κουρελόχαρτο μπροστά σε όλο αυτό το σκηνικό που συνέβη στους Ρωμιούς.Για να καταλάβουμε το μέγεθος των καταστροφών...Απολογισμός... 30 Έλληνες σκοτώθηκαν, χιλιάδες επίσης τραυματίστηκαν, ενώ οι γυναίκες που βιάστηκαν υπολογίστηκαν περίπου στις 2.000.

73 εκκλησίες λεηλατήθηκαν και κάηκαν, 3.500 ελληνικά σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς, 4348 καταστήματα κάθε είδους, 27 φαρμακεία, 26 σχολεία, 3 ελληνικές εφημερίδες, 5 πολιτιστικοί σύλλογοι, 12 ξενοδοχεία, 21 εργοστάσια, 11 κλινικές, 110 εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία καταστράφηκαν ολοσχερώς!!!!! Η τότε οικονομική καταστροφή υπολογίζεται σε περίπου 1,5 δις ευρώ.

Απ' την μία η μεγάλη οικονομική καταστροφή που υπέστησαν οι Έλληνες της Πόλης και απ την άλλη ο φόβος ενός νέου πογκρόμ ,εγκατέλειψαν τις δραστηριότητές τους και έφυγαν για την Ελλάδα. Το 1961 ο τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεντερές παραπέμφθηκε σε δίκη για εσχάτη προδοσία και απαγχονίστηκε.

Να σημειωθεί εδώ πως κατά την ακρόαση της δίκης φανερώθηκαν πολλά στοιχεία από το οργανωμένο σχέδιο του πογκρόμ εναντίων των Ρωμιών της Πόλης καθώς και πως ο Μεντερές ήταν ο ηθικός αυτουργός για το αποτέλεσμα όλων αυτών που συνέβησαν στην Πόλη!!!

Μαινόμενος τουρκικός όχλος 50.000 ανθρώπων έχοντας συγκεκριμένο σχέδιο με σημαδεμένους στόχους καλά οργανωμένος που κατέφτασε με φορτηγά και αφού είχε στοχοποιήσει, άρχισε να χτυπάει με μένος όποιον Έλληνα και Ελληνίδα έβρισκε μπροστά του.

Ως τα ξημερώματα της 7 ης Σεπτεμβρίου όπου κυρίχθηκε στρατιωτικός νόμος όπου και σταδιακά ο όχλος αποχώρησε η ελληνική κοινότητα που τόσα χρόνια ευημερούσε, ουσιαστικά έπαψε να υπάρχει!  Μέσα σε λίγα χρόνια από τους 100.000 Ρωμιούς της Πόλης που κατοικούσαν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1955, λιγότεροι από 2.000 απέμειναν έως σήμερα.

Ο ΠΑΟΚ μαζί με το μητρικό του σωματείο Ένωση Κωνσταντινουπολιτών 1923 που ταν υπεύθυνο για τα πολιτικά, πολιτιστικά δρώμενα του Ομίλου επέλεξε 4 χρόνια μετά το 1959, να πραγματοποιήσει τα εγκαίνια της Τούμπας 6 Σεπτεμβρίου τιμώντας με αυτό τον τρόπο τα γεγονότα των Σεπτεμβριανών μια ζωή, μια και οι μνήμες της ίδρυσης της Τούμπας παραπέμπει συνειρμικά στα γεγονότα που συνέβησαν στην Θεσσαλονίκη και Κωνσταντινούπολη το 1955.

Πηγή: Skai tv

Πηγή: open tv

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...