Λάζος: "Φοβήθηκαν ή βολεύτηκαν"

Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος, ο πρωταγωνιστής των τελευταίων ημερών στο χώρο του μπάσκετ, παραχώρησε συνέντευξη και μίλησε για την απεργία, τους απεργούς και τους... απεργοσπάστες.
Λάζος: "Φοβήθηκαν ή βολεύτηκαν"
Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος, ο πρωταγωνιστής των τελευταίων ημερών στο χώρο του μπάσκετ, μιλά στο contra.gr για την απεργία, τους απεργούς και τους... απεργοσπάστες.Κάποιος άλλος στη θέση του θα είχε απογοητευτεί και θα είχε ήδη αποχωρήσει. Σε καμία περίπτωση δεν θα διακινδύνευε την υστεροφημία του για έναν αγώνα που ξεκινάει με τις καλύτερες προϋποθέσεις και καταλήγει σε θέατρο του παραλόγου. Η απεργία του ΠΣΑΚ που αποφασίστηκε με την συντριπτική πλειοψηφία των καλαθοσφαιριστών αναιρέθηκε «άτυπα» ακόμη και από μέλη του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου τους. Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος όχι μόνο δεν απογοητεύεται αλλά συνεπής στα όσα υποσχέθηκε στους συναθλητές του αποχώρησε από τον ΠΑΟΚ και συνεχίζει τον αγώνα του για ένα υγιές ελληνικό πρωτάθλημα με τη συνείδηση του καθαρή θεωρώντας ότι αποτυγχάνει μόνο αυτός που κάθεται σπίτι του άπραγος.

-Πήρατε μια απόφαση στον ΠΣΑΚ με συντριπτική πλειοψηφία να προχωρήσετε σε απεργία. Θεωρείς ότι εν τέλει απέτυχε στην πράξη;

"Αν πάρουμε το συνολικό αποτέλεσμα, η απεργία πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία. Απέργησαν όλα τα παιδιά στη Βόρεια Ελλάδα, του Άρη του ΠΑΟΚ του Ηρακλή, της Καβάλας και του Ηλυσιακού. Ήταν αρκετά τα παιδιά που έδωσαν τη μάχη τους για το αιτήματα όλων. Αλλά έτσι δεν γίνεται συνήθως; Οι λίγοι παλεύουν για τους πολλούς. Ο σκοπός της κινητοποίησης ήταν να περάσουν προς τα έξω τα προβλήματα και τα αιτήματά μας που μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν τα γνώριζαν ούτε οι άνθρωποι του μπάσκετ. Αυτό το καταφέραμε".

-Αληθεύει ότι στα αποδυτήρια εξέφρασες παράπονο για τα "αδέρφια" σου που σε πρόδωσαν. Ο αντιπρόεδρος του ΠΣΑΚ δεν θα έπρεπε να ναι συνεπής στις αποφάσεις σας;

"Θα έπρεπε! Δεν θεωρώ όμως ότι με πρόδωσε κανείς. Ο καθένας πράττει κατά βούληση και κατά συνείδηση. Από την αρχή ξέραμε ότι θα δεχθούμε μεγάλες πιέσεις. Γι' αυτό κάνουμε και τις συνελεύσεις. Στην αρχή είχαμε πει πως δεν θα ξεκινήσει καθόλου το πρωτάθλημα. Εμείς στον ΠΑΟΚ ήμασταν αποφασισμένοι να απεργήσουμε όλοι. Όταν όμως μπροστά στα μάτια μου παράγοντας της ομάδας έκοψε δύο συμβόλαια των ξένων παικτών, έγινε αυτό που είδατε. Οι ξένοι μας αναγκάστηκαν να παίξουν Κι εγώ βέβαια αντέδρασα φεύγοντας από την ομάδα. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τι πίεση δέχτηκαν οι παίκτες σε ομάδες με πολύ μεγαλύτερα μπάτζετ. Έφυγα από τον ΠΑΟΚ γιατί δεν ανέχομαι τέτοιες συμπεριφορές".

- Ο Νίκος Σταυρόπουλος μίλησε πολύ σκληρά για το άτομό σου. Χαρακτηριστικά είπε αναφερόμενος σε σένα "Ντροπή και μίσος για έναν άνθρωπο που του δώσαμε τα πάντα". Πώς το σχολιάζεις;

"Δεν θέλω καν να το σχολιάσω".

- Αν ήσασταν μια γροθιά όμως θα ήταν πολύ δύσκολο να διακόψουν τα συμβόλαια όλων των παικτών. Θα ήταν σχεδόν αδύνατον.

"Σίγουρα θα ήταν πιο δύσκολο. Άλλα κάποιοι φοβούνται τις απειλές. Άλλοι περισσότερο άλλοι λιγότερο. Υπάρχουν όμως και κάποιο άλλοι που γι' αυτούς οι απειλές είναι μια δικαιολογία για να μην κάνουν αγώνα για τα δικαιώματά μας. Αυτό γίνεται συνήθως. Εμείς στον ΠΑΟΚ, όπως σας είπα, είχαμε αποφασίσει να απεργήσουμε και οι δώδεκα. Είχαμε μάλιστα προειδοποιήσει ότι αν κάνουν πράξη τις απειλές τους, οι Έλληνες θα ήμασταν αυτοί που θα αποχωρούσαμε πρώτοι. Έτσι και έγινε. Η διοίκηση έκανε προσπάθεια να διχάσει την ομάδα σε Έλληνες και ξένους. Γι' αυτό έφυγα".

- Το μετάνιωσες;

"Όχι καθόλου! Θα το μετάνιωνα, αν έμενα και έπρεπε στα αποδυτήρια να αντικρίσω τη ματιά όλων των παιδιών που τους υποσχέθηκα ότι θα υπερασπιστώ και θα προστατεύσω τα δικαιώματά τους και δεν το έκανα".

- Γιατί θέλεις να διακινδυνεύσεις την υστεροφημία σου για έναν αγώνα που στο τέλος μπορεί να αποδειχτεί μάταιος.

"Δεν είναι για το τίποτα ό,τι κάνω. Όλες οι μάχες που δίνονται έχουν σκοπό. Η δική μας έχει σκοπό την εξυγίανση του χώρου. Όμως αυτό που εισπράττουμε από όλους τους παράγοντες των ομάδων και της ομοσπονδίας είναι πως το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να βρίσκονται στις θέσεις που είναι, οι παίκτες να παίζουν, τα πρωταθλήματα να διεξάγονται άσχετα από τις συνθήκες σε ένα πρωτάθλημα "ετοιμοθάνατο" που συντηρείται διασωληνωμένο στην εντατική. Δεν τους ενδιαφέρει καθόλου να είναι υγιές. Τους βολεύει να το συντηρούν σε αυτή την κατάσταση για να διατηρούν τις καρέκλες τους. Αυτό μόνο τους νοιάζει τελικά".

- Είδαμε εικόνες με τα ΜΑΤ στον αγωνιστικό χώρο να προσπαθούν να σας διαλύσουν. Εικόνες που δεν τις έχουμε δει σε πραγματικές καταστάσεις βίας μέσα στα γήπεδα. Πώς το σχολιάζεις;

"Τέτοιου είδους ενέργειες εν έτει 2010 προβληματίζουν όχι μόνο εμένα αλλά τον καθένα. Το δικαίωμα της απεργίας είναι συνταγματικό δικαίωμα για όλους τους πολίτες των δημοκρατικών καθεστώτων. Αυτές οι συμπεριφορές μας γυρνούν πολλά χρόνια πίσω. Η κυβέρνηση γυρνάει τελείως την πλάτη στον αθλητισμό, δεν την ενδιαφέρει ο αθλητισμός. Αυτό φαίνεται όχι μόνο γιατί ποτέ δεν έχουμε πάρει απαντήσεις στα θέματά που τους έχουμε θέσει, αλλά και από το γεγονός ότι δεν υπάρχει καν υφυπουργείο αθλητισμού".

- Θεωρείς ότι ήταν πρωτοβουλία της αστυνομίας ή πήραν εντολή από τις ομάδες;

"Η αστυνομία δεν έχει πάρει ποτέ τέτοιες πρωτοβουλίες τόσα χρόνια σε πολύ χειρότερες καταστάσεις. Ούτε όταν έχει κινδυνεύσει η ζωή μας στο γήπεδο μας έχει προστατέψει η αστυνομία. Ποτέ δεν έχουμε τόση αστυνομική δύναμη στα γήπεδα. Ειδικά σε άδεια γήπεδα. Δεν μας άφησαν καν να μπούμε με εισιτήριο στο γήπεδο και να κάτσουμε στις κερκίδες. Μας φέρθηκαν πολύ άσχημα, προσπάθησαν με ψεύτικες μαρτυρίες να μας πάρουν αυτόφωρο και επιχείρησαν να μας χτυπήσουν. Η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Δεν πιστεύω ότι ήταν καθαρά δική τους πρωτοβουλία, γιατί αν είχαν τη δυνατότητα αυτή θα έπρατταν το ίδιο και σε πραγματικά περιστατικά βίας. Κάτι που όπως όλοι ξέρετε δεν έχει συμβεί σχεδόν ποτέ".

- Αληθεύει ότι σε έψαχναν να σε συλλάβουν στο αεροδρόμιο;

"Ναι, όταν πήγε η αποστολή του ΠΑΟΚ στο αεροδρόμιο να πετάξει για Θεσσαλονίκη. Εγώ όμως είχα μείνει Αθήνα και έτσι δεν μπόρεσαν να με πάρουν αυτόφωρο".

- Με ποια κατηγορία;

"Υποθέτω με την κατηγορία ότι χτυπήσαμε αστυνομικούς στη μεταξύ μας συμπλοκή".

- Είναι αληθής αυτή κατηγορία;

"Όχι βέβαια. Το βίντεο υπάρχει. Μπορεί να δει ο καθένας τι έγινε και πώς αποχωρήσαμε. Εξάλλου είχαμε πει από την αρχή ότι θα πάμε να διαδηλώσουμε ειρηνικά και αν η αστυνομία μας υποχρεώσει να φύγουμε, θα αποχωρήσουμε ήσυχα. Αυτή ήταν η οδηγία".

- Θα ήθελες να σχολιάσεις τους λόγους που επικαλέστηκαν ο Παπαλουκάς και ο Σπανούλης για το γεγονός ότι έσπασαν την απεργία σας και κατά συνέπεια τους ακολούθησαν και οι παίκτες του Παναθηναϊκού;

"Εγώ δεν μπορώ να σχολιάσω τις αποφάσεις άλλων παικτών και κυρίως συμπαικτών μου. Γιατί για συμπαίκτες μου στην εθνική ομάδα πρόκειται. Ο καθένας έχει τη δική του αντίληψη για όλα τα πράγματα. Εξάλλου οι πράξεις τους μιλούν από μόνες τους. Δεν χρειάζεται να σχολιάσω κάτι περισσότερο εγώ".

- Τελικά, σας υποσχέθηκε κάτι ο υφυπουργός πολιτισμού Γιώργος Νικητιάδης και έπεισε κάποιους παίκτες να αγωνιστούν στην πρεμιέρα;

"Για να υποσχεθείς κάτι πρέπει να γνωρίζεις καλά το θέμα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κ.Νικητιάδης δεν θα μπορούσε να μας υποσχεθεί τίποτα, γιατί είχε παντελή άγνοια για τα θέματά μας. Κι εδώ ρωτάω την ομοσπονδία ποιος είναι ο ρόλος της τελικά; Υποτίθεται ότι είναι ο συνδετικός κρίκος των παικτών με την πολιτεία και ο αρμόδιος φορέας για την ενημερώνει για τα θέματα μας. Έπρεπε να απεργήσουμε και να μας βγάλουν τα ΜΑΤ έξω για να μάθει η πολιτεία ότι ήμαστε ανασφάλιστοι; Γιατί αν γνώριζαν τα προβλήματά μας από καιρό, θα είχαν δοθεί κάποιες λύσεις και δεν θα χαμε φτάσει εδώ. Εδώ τίθενται πολλά ερωτήματα και αντιλαμβάνεται κανείς ότι προφανώς οι αρμόδιοι της ΕΟΚ, στις συναντήσεις τους με την Πολιτεία, συζητούν για άλλα θέματα που εμείς δεν τα γνωρίζουμε και όχι για τα προβλήματά μας".

- Η επόμενη ημέρα του ΠΣΑΚ. Θα κινηθείτε διαφορετικά στη συνέχεια;

"Δεν μπορούμε να κινηθούμε διαφορετικά. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε να ζητάμε τα απλά, συνταγματικά μας δικαιώματα. Αυτό που θα κάνουμε άμεσα είναι να συγκροτήσουμε μια εκτελεστική επιτροπή που θα την απαρτίζουν οι αρχηγοί κάθε ομάδας και θα ψηφίσουμε δημοκρατικά για το τι θα κάνουμε. Ό,τι αποφασίσει η πλειοψηφία αυτό θα γίνει".

- Για να κλείσουμε θεωρείς ότι έχεις πετύχει ως πρόεδρος του ΠΣΑΚ;

"Αποτυγχάνει μόνο όποιος κάθεται στο σπίτι του στον καναπέ του άπραγος. Όποιος σηκώνεται και δίνει μια μάχη, πάντα πετυχαίνει".

Διαβάστε ακόμη...