«Βγαίνω βόλτα με τη φόρμα της Εθνικής Ελλάδας!»

Ο πρώτος σκόρερ του ΠΑΟΚ, στην ευρεία νίκη επί του Παναθηναϊκού, εξηγεί, γιατί κυκλοφορεί στην Θεσσαλονίκη με τη φόρμα της Εθνικής Νέων και μιλάει για τους στόχους του "δικεφάλου του Βορρά".
«Βγαίνω βόλτα με τη φόρμα της Εθνικής Ελλάδας!»

Ήρθε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2012, για λογαριασμό του Ρεθύμνου και μετά από μία αξιοπρόσεκτη χρονιά στην Κρήτη (μ.ο. 11,3π., 3,6ρ., 1,5ασ. & 1,2κλ. με 54,4% στα διπ. & 40,2% στα τριπ.), πέρυσι "προβιβάσθηκε" στον Πανιώνιο και βοήθησε την ομάδα της Νέας Σμύρνης, να τερματίσει στην 4η θέση του πρωταθλήματος (μ.ο. 9,4π., 3,5ρ. & 1,5ασ. με 38,1% στα τριπ.) και να κάνει μία αξιόλογη πορεία στο Eurocup (μ.ο. 10,7π., 2.4ρ. & 1,7ασ. Με 49,2% στα τριπ.).

Οι δύο πολύ πειστικές χρονιές που έκανε στην Ελλάδα, επέτρεψαν στον Σούλη Μαρκόπουλο να τον εμπιστευθεί και να του δώσει του βασικού επιθετικού "βιολιού" ενός συνόλου, του οποίου όλα τα επιθετικά plays, βγαίνουν μέσα από συλλογική προσπάθεια και με την μπάλα να περνάει από όλους τους παίκτες.

Ο λόγος τον Μάρκ Κάρτερ, που κόντρα στον Παναθηναϊκό δεν έθελξε μόνο χάρη στην επιθετική του απόδοση (18π., 2ρ., 2ασ., 2κλ., 1κοψ. με 7/15 σουτ), αλλά έκανε την διαφορά και στην άμυνα, μαρκάροντας αποτελεσματικά τόσο τον Δημήτρη Διαμαντίδη (0π., 6ρ., 4ασ., 3λ. με 0/3 σουτ σε 24'), όσο και τον ΝτεΜάρκους Νέλσον (8π., 5ασ., 5λ. με 3/7 σουτ).

Ο 29χρονος Αμερικανός γκαρντ (1,92), που πρωταγωνίστησε στην απρόσμενα εύκολη νίκη (71-54) του ΠΑΟΚ επί του "τριφυλλιού", μίλησε στο gazzetta.gr για την εφετινή προσπάθεια του "δικεφάλου του Βορρά" σε τρία "ταμπλό" (πρωτάθλημα, Κύπελλο και Eurocup) και εξήγησε γιατί του αρέσει να περιδιαβαίνει τους δρόμους της Θεσσαλονίκης, φορώντας την "γαλανόλευκη" φόρμα της Εθνικής Νέων, που του χάρισε ο συμπαίκτης του, Μιχάλης Λιάπης.

«Κλειδί η διάρκεια στην άμυνα!»

«Από την αρχή της σεζόν, πριν καν αρχίσουν οι αγώνες, όταν ο coach μας εξήγησε την φιλοσοφία του, μας έδωσε να καταλάβουμε ότι η ομάδα είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο, ώστε όλα να αρχίζουν από την άμυνα. Με αυτή την αφετηρία μπαίνουμε στο γήπεδο σε κάθε παιχνίδι και μέσα από την προσπάθειά μας στα μετόπισθεν και την ομαδική συνεργασία στην επίθεση, βάζουμε τις βάσεις για να πάρουμε τη νίκη.

Κόντρα στον Παναθηναϊκό, είχαμε επιπλέον κίνητρο γιατί είχαμε πολύ κόσμο στο γήπεδο και παίζαμε με μία από τις πιο ιστορικές ομάδες στην Ευρώπη, οπότε μπήκαμε με μεγάλη συγκέντρωση στο άμυνα και μέσα από την αποτελεσματικότητα και την διάρκεια που επιδείξαμε στο αμυντικό κομμάτι, καταφέραμε να εκτελέσουμε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση το πλάνο μας στην επίθεση.

Πιστεύω πολύ στην ομάδα μας και αν είμαστε υγιείς μέχρι το τέλος, εκτιμώ ότι μπορούμε να κυνηγήσουμε την διάκριση και στις τρεις διοργανώσεις που συμμετέχουμε!», υπερθεμάτισε ο απόφοιτος του πανεπιστήμιου Νορθ Καρολάϊνα Γουίλμινγκτον, πριν μπει στην διαδικασία να γίνει πιο σαφής όσον αφορά στον συλλογισμό του.

«Να σπάσουμε την "δυαρχία" του ελληνικού μπάσκετ!»

«Στόχος της ομάδας είναι η διάκριση τουλάχιστον σε μία από τις τρεις διοργανώσεις που συμμετέχουμε. Είτε αυτό λέγεται κατάκτηση του Κυπέλλου, είτε πρόκριση στον τελικό του πρωταθλήματος, είτε μία εξαιρετική πορεία στο Eurocup. Νομίζω όμως, ότι είναι πιο εφικτό να "σπάσουμε" την κυριαρχία των δύο μεγάλων αθηναϊκών ομάδων, κατακτώντας το Κύπελλο ή να απειλήσουμε την δυαρχία που επικρατεί στο ελληνικό πρωτάθλημα, από το να διεκδικήσουμε κάτι σπουδαίο στην Ευρώπη.

Αυτές οι σκέψεις, όμως, είναι πολύ μακρινές και προκύπτουν από την ευφορία που υπάρχει μετά την μεγάλη νίκη επί του Παναθηναϊκού. Από αύριο (σ.σ.: σήμερα), όμως, θα την έχουμε αφήσει πίσω μας και θα έχουμε στο μυαλό μας, πως θα μπορέσουμε να νικήσουμε τη Λιμόζ, μέσα στη Γαλλία, για να μπούμε με το δεξί στην 2η φάση του Eurocup

. H η αποστολή μας θα είναι δύσκολη, γιατί η αντίπαλός μας είναι ομάδα επιπέδου Ευρωλίγκα αλλά η επιτυχία μας επί του πρωταθλητή Ελλάδας, όσο να 'ναι μας γεμίζει αυτοπεποίθηση ενόψει της αναμέτρησης», σχολίασε ο Μαρκ Κάρτερ, που φέτος έχει μ.ο. 10,7 πόντους, 5,4 ριμπάουντ, 2,3 ασίστ και 1,5 κλέψιμο σε 10 αγώνες στην διοργάνωση.

Ο Σφαιρόπουλος και η Εθνικής Ελλάδας

«Δεν ξέρω με ποια από τις δύο ομάδες θα παίξουμε στον ημιτελικό του Κυπέλλου, αλλά στην περίπτωση που αντιμετωπίζουμε τον Ολυμπιακό, πιστεύω ότι θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο! Όχι μόνο για να αποδείξουμε ότι μπορούμε να τον ανταγωνιστούμε στα ίσα, αλλά και για να "ξεπλύνουμε" τις πολύ άσχημες εντυπώσεις που αφήσαμε στον αγώνα πρωταθλήματος που παίξαμε στον Πειραιά. Σε εκείνο το ματς, κάναμε ίσως την χειρότερη εφετινή μας εμφάνιση, γνωρίσαμε βαριά ήττα (σ.σ.: 80-55) και θέλουμε να πάρουμε τη ρεβάνς.

Βγάζω το καπέλο, πάντως, στον περυσινό μου προπονητή στον Πανιώνιο, Γιάννη Σφαιρόπουλο, που με το που ανέλαβε, κατόρθωσε να περάσει τη δική του φιλοσοφία στην ομάδα και πολύ γρήγορα κατόρθωσε να ανεβάσει την απόδοση του Ολυμπιακού σε πολύ υψηλό επίπεδο!», επεσήμανε ο πρώην παίκτης της Ντίσελντορφ, της Φοίνιξ Χάγκεν και της Αθλητικής Ένωσης Λεμεσού, που δηλώνει θαυμαστής του ευρωπαϊκού μπάσκετ και αν του δινόταν η ευκαιρία, θα φορούσε μετά χαράς τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας.

«Ζήτησα από τον Λιάπη τη φόρμα της Εθνικής Νέων!»

«Το μπάσκετ στην Ευρώπη, είναι πιο ενδιαφέρον γιατί βασίζεται περισσότερο στο μυαλό, την τακτική και την στρατηγική! Φέτος παίζω για 6η χρονιά στην ευρωπαϊκή Ήπειρο και πραγματικά ευχαριστιέμαι αφάνταστα το παιχνίδι. Παρακολουθώ όσο πιο συχνά μπορώ αγώνες Ευρωλίγκα, ενώ το Σεπτέμβριο μήνα, όταν διεξάγονται οι διεθνείς διοργανώσεις των Εθνικών ομάδων, λατρεύω να βλέπω τις μάχες που γίνονται ανάμεσα σε χώρες που είναι σπουδαίες δυνάμεις του μπάσκετ.

Θα ήθελα πολύ να αποκτήσω διαβατήριο και να παίξω σε μία Εθνική ομάδα, για να ζήσω από κοντά αυτή την φανταστική ατμόσφαιρα που επικρατεί στα μεγάλα αυτά τουρνουά και θα ήταν μεγάλη τιμή για μένα, αυτή η χώρα να είναι η Ελλάδα που έχει μεγάλη ιστορία και παράδοση στο μπάσκετ και διαθέτει υψηλού επιπέδου παίκτες.

Άλλωστε, μ' αρέσουν τρομερά και τα χρώματά σας! Γι' αυτό και παρακάλεσα τον συμπαίκτη μου, τον Μιχάλη (σ.σ.: Λιάπης), να μου χαρίσει το πάνω μέρος της φόρμας της Εθνικής Νέων που έφερνε αρκετές φορές μαζί του και συχνά-πυκνά βγαίνω βόλτα στην Θεσσαλονίκη, φορώντας τη!», κατέληξε ο Αμερικανός γκαρντ του ΠΑΟΚ.

 

Διαβάστε ακόμη...