«Απολαμβάνω τις στιγμές στον ΠΑΟΚ»

Ο 42χρονος προπονητής μιλά για την εικόνα του πρώτου 1,5 μήνα, των τελευταίων αγώνων, για την κριτική που δέχεται και την ακατανόητη μιζέρια.
«Απολαμβάνω τις στιγμές στον ΠΑΟΚ»

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΡΙΔΗ

Για λόγους που δεν αφορούν απόλυτα τον ΠΑΟΚ ίσως ακόμη και τον ίδιο, στήθηκε σε χρόνο ρεκόρ από μερίδα του Τύπου και μερίδα του κόσμου της ομάδας στο «εκτελεστικό». Αν όμως ο μπασκετικός ΠΑΟΚ έχει σε κάτι περίσσευμα, αυτό είναι η υπομονή. Το θετικό είναι ότι, κατά τα φαινόμενα, δεν χρειάστηκε να κάνει μεγάλη υπομονή με τον Ηλία Παπαθεοδώρου και τη δουλειά του στην ομάδα. Ο 42χρονος προπονητής παραχώρησε την πρώτη μεγάλη συνέντευξη του από τη στιγμή που ανέλαβε τον ΠΑΟΚ, μία μέρα μετά τη μεγαλύτερη νίκη του, τον θρίαμβο επί της ΑΕΚ. Μίλησε για την εικόνα του πρώτου 1,5 μήνα, για την εικόνα των τελευταίων αγώνων, για την κριτική που μπορεί να διαχειριστεί και τη μιζέρια που δεν μπορεί να καταλάβει.

Μία μέρα μετά τη δια περιπάτου επικράτηση επί της ΑΕΚ, ο προπονητής του ΠΑΟΚ εκτιμά ότι η ομάδα του απλά έδωσε συνέχεια στις εμφανίσεις του τελευταίου διαστήματος: «Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι νικήσαμε έναν ποιοτικό αντίπαλο όπως η ΑΕΚ όμως έχουμε δει τα αποτελέσματα της δουλειάς μας τον τελευταίο μήνα και όχι μόνο το Σάββατο. Ίσως φάνηκε περισσότερο αυτό το αποτέλεσμα λόγω της έκτασης του σκορ όμως αν βάλουμε τα τελευταία παιχνίδια ένα προς ένα ακόμη και σε ήττα, θα δούμε ότι η ομάδα παίζει καλύτερα, παίζει οργανωμένα, έχει στοιχεία που για εμάς είναι σημαντικά. Χρειαζόταν και χρειάζεται χρόνο αφού ουσιαστικά πριν 15 μέρες κάναμε όλοι μαζί προπόνηση». Για το πώς ήρθε η μεγάλη διαφορά, είπε: «Εξελίχθηκε έτσι γιατί παίξαμε για 40 λεπτά με συγκέντρωση και πήραμε από κάθε παίκτη αν όχι το μέγιστο, σίγουρα ένα πολύ υψηλό επίπεδο. Ήμασταν εύστοχοι στο μακρινό σουτ που είναι σημαντικό στοιχείο για κάθε ομάδα. Ήμασταν πολύ καλοί και στην περιφερειακή άμυνα, εκεί που θέλαμε να επιμείνουμε στον Γκριν, στον Χάρις και στον Σάκοτα».

Ήταν μια από τις σπάνιες πια περιπτώσεις των τελευταίων χρόνων που κόσμος έφυγε «χορτάτος» από τη νίκη και την εμφάνιση: «Θεωρώ ότι όλες οι νίκες μας στο «παλατάκι» ήταν καθαρές. Ο ΠΑΟΚ όμως δεν έχει τη δυναμική να νικάει σε κάθε ματς με 20 πόντους. Ας μην γελιόμαστε. Δεν θυμάμαι τα προηγούμενα χρόνια να το έκανε. Πρέπει να είμαστε όλοι στην πραγματικότητα. Μπορεί να μην ήρθαν όλες οι νίκες με τον ίδιο, εμφατικό τρόπο όμως φτάσαμε να κερδίζουμε τον Άρη με 20, τον Κολοσσό με 18. Ο κόσμος είναι δύσκολος κριτής, θέλει το καλύτερο. Ακόμη και το Σάββατο θα υπήρχαν κάποιοι που θα σκέφτηκαν «γιατί δεν κερδίσαμε με 30;». Εμείς πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι στο πως θα κερδίζουμε τα παιχνίδια με τον τρόπο που θέλουμε».

Με συνέπεια για την 4άδα

Ήταν μια σημαντική και βαθμολογικά νίκη όμως η υπόθεση της τετράδας δεν είναι πια υπόθεση μόνο των μεγάλων: «Εμείς είχαμε οριοθετήσει τους στόχους μας με βάση τι θέλουμε εμείς. Όμως στόχους βάζουν και οι αντίπαλοι. Βρισκόμαστε στο 1/3 του Πρωταθλήματος και είναι πολύ ανοιχτό ακόμη το τι θα διεκδικήσουμε. Η πραγματικότητα λέει πως υπάρχουν ομάδες όπως ο Προμηθέας και το Λαύριο που έχουν κάνει εξαιρετική πορεία. Το που θα βρεθούμε στο τέλος θα εξαρτηθεί από τη συνέπεια μας, από το πόσο θα βελτιωθούμε. Εμείς δείχνουμε βελτίωση κι αυτό μας δίνει αισιοδοξία».

Για την παρουσία επτά Ελλήνων παικτών στο rotation παρότι δεν άρχισε έτσι η σεζόν: «Το πρώτο μας πλάνο ήταν με τον Κατσίβελη που είχε κάτι άλλο στο μυαλό του το καλοκαίρι. Δεν ήμασταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τους τραυματισμούς, έπρεπε να ψάξουμε εσωτερικά να βρούμε τη χημεία μας».

Για τη φιλοσοφία του «πιο σκληρά, πιο γρήγορα» που είχε περιγράψει το καλοκαίρι: «Το να παίξεις γρήγορα δε σημαίνει να σκοράρεις απαραίτητα στον αιφνιδιασμό. Το «γρήγορα» δεν το καταφέραμε για 1,5 μήνα όμως το τελευταίο διάστημα η ομάδα έχει δημιουργία, έχει εκτέλεση, έχει υψηλό σκορ χωρίς συγκεκριμένους πρωταγωνιστές. Μοιράζεται η μπάλα κι αυτό γεμίζει αυτοπεποίθηση όλα τα παιδιά».

Για την περίπτωση του Κέβιν Ντίλαρντ, παραδέχτηκε: «Αγωνιστικά το λάθος μας ήταν ότι στηρίξαμε την ομάδα σε έναν παίκτη, τον Ντίλαρντ, που προσπάθησε, ήθελε, αλλά δεν κατάφερε να ανταποκριθεί χωρίς να είναι αποκλειστικά δική του η ευθύνη».

 

«Δεν με προβληματίζει η πίεση αλλά η μιζέρια»

Ως άνθρωπος που ζει μόλις τους τελευταίους τρεις μήνες στη Θεσσαλονίκη, ο Ηλίας Παπαθεοδώρου είναι λογικό να δυσκολεύεται να μπει στη νοοτροπία της πόλης: «Ερχόμενος στον ΠΑΟΚ και αντικαθιστώντας έναν προπονητή όπως ο κ.Μαρκόπουλος που ήταν εδώ οχτώ χρόνια, ήμουν σίγουρος ότι θα υπήρχαν δύσκολες στιγμές ειδικά αν δεν είχαμε αποτελέσματα. Αυτό που με προβλημάτισε όμως και με προβληματίζει δεν είναι η πίεση αλλά η μιζέρια. Υπάρχει μια κακομοιριά και μια μιζέρια άνευ προηγουμένου και δεν μπορώ να το αντιληφθώ ως άνθρωπος. Υπήρχε συσσωρευμένη αρνητικότητα από συγκεκριμένο κομμάτι το οποίο ήταν προδιαγεγραμμένο να συμβεί. Το εσωτερικό κομμάτι της ομάδας είναι όμως πολύ δυνατό. Εμείς ξέραμε γιατί δεν παίζαμε καλά και ήταν θέμα χρόνου να αλλάξει αυτό».

 

Η στήριξη από τον Μπάνε

Για τη συμπεριφορά των ανθρώπων της ομάδας όταν αυτή περνούσε την περίοδο κρίσης της, ο Ηλίας Παπαθεοδώρου είπε: «Με τον Μπάνε κάναμε αρκετές κουβέντες, όχι προγραμματισμένες. Μου έλεγε μην ανησυχείς, να κοιτάς τη δουλειά σου και αν κρίνεις ότι πρέπει κάτι να αλλάξουμε, να το κάνουμε. Το ίδιο και ο Σταυρόπουλος και ο Ζουρνατζίδης έδειχναν την εμπιστοσύνη τους στην ομάδα με τον τρόπο τους».

 

«Ένα σταθερό βήμα για μένα»

Κηφισιά, Αστάνα και παράλληλα οι «μικρές» Εθνικές πριν τον ΠΑΟΚ. Στην ερώτηση για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η διαδρομή του στην ομάδα αλλά και γενικότερα την προπονητική, ο 42χρονος προπονητής δεν θέλει να δει μακριά: «Ποτέ δεν ήμουν σε κάποια ομάδα σκεπτόμενος την επόμενη. Αν λειτουργείς έτσι δεν μπορείς να έχεις καλό αποτέλεσμα. Εγώ απολαμβάνω όλες τις στιγμές στον ΠΑΟΚ. Η εξέλιξη για έναν προπονητή είναι σημαντική αλλά δεν σκέπτομαι μακροπρόθεσμα. Ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα που έχει καλό και μεγάλο όνομα, δεν έχει τη λάμψη του παρελθόντος. Δεν θεωρώ λοιπόν ότι ήταν μένα ένα τέτοιο βήμα που να μην μπορώ να διαχειριστώ, να μην μπορώ να ανταπεξέλθω. Ήταν ένα σταθερό βήμα για μένα. Δεν βλέπω λοιπόν μακριά. Θέλουμε να χτίσουμε σε αυτή τη χρονιά για να πάμε στην επόμενη».

Διαβάστε ακόμη...