«Με τον κόσμο… θέαμα και νίκες»

 Ένα 10ήμερο πριν την «πρώτη» του ΠΑΟΚ για την περίοδο 2017-18 ο Τέλης Ζουρνατζίδης φιλοξενήθηκε στο στούντιο του Arena FM και για ένα δίωρο μίλησε για πολλά ζητήματα που αφορούν στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του «Δικεφάλου».
«Με τον κόσμο… θέαμα και νίκες»

Ίσως όμως το πιο σημαντικό για αυτή την ομάδα είναι να βρει σημείο επαφής με ένα μεγάλο κομμάτι των φιλάθλων της ώστε το «Παλατάκι» να σταματήσει να είναι άδειο. Είπε αρχικά ο τιμ μάνατζερ του ΠΑΟΚ για το τι θα έλεγε σε ένα μπασκετικό φίλο του Δικεφάλου, αν του ζητούσε ο τελευταίος έναν λόγο για να πάει στο γήπεδο, όταν περιθώρια διακρίσεων δεν υπάρχουν. «Σε όλα τα πρωταθλήματα του κόσμου υπάρχουν 3-4 φαβορί, που είτε παίρνουν τον τίτλο, είτε τον διεκδικούν. Αυτό σημαίνει ότι οι άλλοι δεν θα έπρεπε να συμμετάσχουν;» αναρωτήθηκε αρχικά ο τιμ μάνατζερ του ΠΑΟΚ και πρόσθεσε:

«Ο ΠΑΟΚ είναι κάτι πολύ περισσότερο από την διαδικασία του «είμαι φαβορί και υποστηρίζω την ομάδα μου». Δεν μάζεψε κόσμο από τίτλους, ο κόσμος την υποστηρίζει για αυτό που πρεσβεύει. Για την ιστορία που έχει, για το ότι άντεξε σε όλες τις δύσκολες περιστάσεις, για το ότι η ομάδα κατάφερε όχι μόνο να διασωθεί αθλητικά, αλλά με την παρουσία του κ. Σαββίδη να δώσει τεράστιο όραμα σε όλα τα σπορ. Θα έλεγα στον φίλαθλο του ΠΑΟΚ, ότι κάθε χρόνο κάνουμε βήματα μπροστά, προσθέτουμε κάτι καινούργιο. Μαζί με τον κόσμο σίγουρα θα κάνουμε ακόμα περισσότερα, ο κόσμος πρέπει να είναι αρωγός στην προσπάθεια» σημείωσε ο κ. Ζουρνατζίδης που είπε για το νέο αγωνιστικό στυλ του ΠΑΟΚ: «Είναι μια τελείως διαφορετική χρονιά, με έναν άλλο προπονητή. Θέλουμε να παίξουμε πιο θεαματικό μπάσκετ, αλλά και μπάσκετ που... κερδίζει».

Και για την παρουσία του στην Κρήτη: «Μόνο εμείς και ο Ολυμπιακός ήμασταν εκεί. Θα πήγαινα να συμπαρασταθώ στον προπονητή και στον παίκτη μας, ανεξαρτήτως του τι θα γινόταν με τον Χαραλαμπόπουλο. Υπάρχει η πλευρά του παίκτη που λέει «ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα που θέλω να πάω να παίξω», όταν εσύ είσαι εκεί και τον διευκολύνεις, όλα αυτά προσμετρώνται» σημείωσε ο Τέλης Ζουρνατζίδης που είπε και για την Ευρωπαϊκή πρόκληση του ΠΑΟΚ: Παίζουμε σε μια Λίγκα πολύ δύσκολη με πολλές καλές ομάδες. Δεν υπάρχουν ομάδες φόβητρα και αυτό σου δίνει την δυνατότητα να κάνεις όνειρα. Βέβαια μπορεί να έρθει ένας αντίπαλος από το πουθενά και να κερδίσει, αλλά μας επιτρέπεται να ονειρευόμαστε μια παρουσία σε Φάιναλ Φορ».

Ο ΝΕΟΣ ΠΑΟΚ

Ο Τέλης Ζουρνατζίδης αναφέρθηκε στη νέα ομάδα που δημιουργείται και βρίσκεται στο τέλος του recruiting. Πολλά νέα πρόσωπα... Είπε για τον Κέβιν Ντίλαρντ:

«Είναι σπουδαίος παίκτης. Τον είχαμε στο μυαλό μας, γιατί με ευκολία και εκτελεί και δημιουργεί. Είχε προβλήματα, αλλά αν θέλεις να ανέβεις επίπεδο, θα πρέπει να ρισκάρεις με τέτοιους παίκτες, όταν δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα για ασφαλείς επιλογές».

Για τις δυσκολίες: «Δεν είναι πάντα εύκολα να βρεις έναν πλέιμεϊκερ-πρωταγωνιστή. Φέτος τον βρήκαμε με Ντίλαρντ. Αν είχα 100.000 δολάρια παραπάνω για κάθε θέση, η «δεξαμένη» παικτών θα είναι τρεις ή τέσσερις φορές παραπάνω. Η ομάδα είναι ασφαλής στα γκαρντ, θα είμαστε δύσκολος αντίπαλος για όλους».

Για την ισορροπία στο ρόστερ: «Δεν νιώθω ότι η ομάδα... γέρνει στην περιφέρεια. Χρυσικόπουλος, Μαργαρίτης, Κρουμπάλι, Κλάσεν μπορούν να βοηθήσουν επιθετικά. Οι μέσοι όροι του Κρουμπάλι είναι πάνω από 12-13 πόντους. Το πρωτάθλημα είναι δύσκολο, υπάρχει πολύ τακτική, διάβασμα. Εμείς έχουμε διαφορετικό στυλ, οι ψηλοί μας είναι εκρηκτικοί, θα βρουν χώρο να χτυπήσουν και στο ανοιχτό γήπεδο». Όσο για τις περσινές αστοχίες και τον Κόνιαρη... :

«Δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν στα «θέλω» μας Μπράιαντ, Τέιλορ και Μιλιένοβιτς. Ο Μιλιένοβιτς θα μπορούσε να βοηθήσει, αν δεν είχε αυτόν τον τραυματισμό. Γνωρίζαμε ότι δεν ήταν από αυτούς που θα εκτελέσει από το τρίποντο, αλλά περισσότερο θα οργανώσει. Τα δεδομένα άλλαξαν όταν μπήκε ο Κόνιαρης, μας έκανε πιο χαλαρούς στην αναζήτηση ενός πλέιμεικερ. Πλέον δεν είναι ταλέντο ο Κόνιαρης, είναι έτοιμος, με Ντίλαρντ, Τσόχλα θα κάνουν μια πολύ καλή τριάδα. Τα πράγματα μπορεί να μην πάνε όπως τα θέλεις και σε ομάδες με απεριόριστο μπάτζετ. Η πορεία του ΠΑΟΚ πέρσι δεν ανακόπηκε λόγω της αδυναμίας στον «άσο», δεν μας έλειπαν οι γκαρντ».

«ΤΑ ΕΙΧΑΜΕ ΒΡΕΙ»

Για Σλούκα!

Ο Τέλης Ζουρνατζίδης μιλώντας για παίκτες που δεν μπόρεσε να πάρει στον ΠΑΟΚ, έμεινε στον Σλούκα: «Είχαμε φτάσει πολύ κοντά. Ήθελε να φύγει από τον Ολυμπιακό για έναν χρόνο, τα είχαμε βρει, αλλά ένας τραυματισμός παίκτη του Άρη, έβαλε την ομάδα στο παιχνίδι και τελικά επέλεξε να πάει εκεί, έχει και καταβολές από εκεί».

«Δεν ταίριαζε»

Ο Τέλης Ζουρνατζίδης αναφέρθηκε στον Κιθ Κλάντον λέγοντας: «Είναι καταπληκτικός τύπος, τον λατρεύω. Δεν είναι εύκολος παίκτης, είναι old fashion σέντερ, παίζει επαφή, κρατά πολύ μπάλα. Έχει τεράστια αδυναμία στις βολές, φτάναμε στο τέλος, τον σημάδευαν οι αντίπαλοι με τις βολές και χάναμε παιχνίδια. Δεν ταίριαζε με το μοντέρνο στυλ μπάσκετ. Πάντως αν έμενε και ο νέος προπονητής θα προσπαθούσε να πάρει το καλύτερο από αυτόν». Και πρόσθεσε...

«Αν γυρνούσε ο χρόνος πίσω, Κλάντον, Πέινερς θα έμεναν, γιατί δεν βρήκαν στην αγορά αυτό που έψαχναν. Για αυτό ο Κλάντον δεν βρήκε ομάδα στο επίπεδο του ΠΑΟΚ. Ο Πέινερς άργησε να απαντήσει και στραφήκαμε σε άλλες περιπτώσεις . Έχω να πω τα καλύτερα για τον Ζάνις. Αν βελτιώσει το τρίποντο και βάλει το κορμί στην δύναμη, μπορεί να κάνει σπουδαία πράγματα. Η απάντηση που έστειλε ο Λετονός μάνατζερ του, ήταν ένας... ύμνος για την συνεργασία μας».

Για τις αποτυχίες και την διαχείριση τους: «Την επόμενη μέρα μετά τον Φάρο, ήταν Χριστούγεννα, είχαμε κανονίσαμε να βγούμε όλοι μαζί, δεν το αναβάλλαμε, το περάσαμε όλοι μαζί. Την πιο δύσκολη στιγμή συσπειρωθήκαμε. Μόνο έτσι φτιάχνεις ομάδα και ξεπερνάς τις δυσκολίες. Όπως λένε και οι φίλαθλοι μας : «ΠΑΟΚ είσαι, όλα μπορείς να τα κάνεις», είτε για το θετικό, είτε για το αρνητικό. Δεν θα διαλύαμε την ομάδα, άλλωστε για αυτό μετά κερδίσαμε τη Βαλένθια σε μια χρονιά με σκαμπανεβάσματα. Συμφωνώ για το πώς λειτούργησε τότε ο Μπάνε».

«ΕΧΟΥΜΕ ΩΡΑΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΝΕΝNΟΗΣΗΣ»

Συμβίωση με Μπάνε, Μάτζικ

Ο τιμ μάνατζερ του ΠΑΟΚ αναφέρθηκε και στην καθημερινότητα με Πρέλεβιτς Σταυρόπουλο: «Κάθε μέρα μαλώνουμε. Έχουμε μια διαδικασία απαράβατη έχοντας υπάρξει αθλητές και προπονητές. Δεν θέλουμε ποτέ να κάνουμε ότι μας έκαναν παλαιότερα προπονητές ή παράγοντες. Έχουμε βρει μια ωραία διαδικασία συνεννόησης. Σπάνια κάποιος επικαλείται την ιδιότητα του. Υπάρχει η ιεραρχία, όμως θα πει ο καθένας την γνώμη του. Διαφωνίες υπάρχουν, αλλά όταν λαμβάνεται η απόφαση, όλοι την στηρίζουμε φανατικά. Δεν θυμάμαι ποτέ κάποιος να έχει στεναχωρήσει τον άλλον».

Για το απωθημένο του: «Να βρει οικονομική δυνατότητα ο ΠΑΟΚ να διεκδικεί τίτλους».

Για Εθνική: «Ελπίζω κάποια στιγμή να παίξουν εκεί Κόνιαρης, Χρυσικόπουλος, Παπαθεοδώρου, ο Λίνος μόλις πέρσι έπαιξε για πρώτη φορά χωρίς προβλήματα».

ΓΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, ΜΗΤΟΓΛΟΥ, ΚΩΤΤΑ

Φάκελος «ακαδημίες»

Ο Τέλης Ζουρνατζίδης αναφέρθηκε και στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ : «Αν κάθε χρόνο μπορεί ο ΠΑΟΚ να βγάζει έναν Κόνιαρη, τότε τι άλλο θέλουμε; Είμαστε ενθουσιασμένοι με την δουλειά που γίνεται, όλα τα τμήματα είναι στελεχωμένα με πολλά ταλέντα. Το ότι δεν παίζουν στην μεγάλη ομάδα, δεν φταίει μόνο ο ΠΑΟΚ ή η διαδικασία. Στα 18 το παιδί κάνει ότι θέλει. Εγώ θα το πάρω, θα επενδύσω επάνω του και όταν φτάσω στα 18 κανείς δεν μου υπογράφει ότι θα γίνει επαγγελματίας παίκτης του ΠΑΟΚ. Ακόμα ίσως κάποιοι παίκτες δεν μπορούσαν να παίξουν στην μεγάλη ομάδα. Αδιανόητο το να ξοδεύεις χιλιάδες για να φέρνεις παιδιά στην υποδομή σου, ενώ δεν νομίζω να υπήρξε κάποιος παίκτης που να μην έπαιξε στην μεγάλη ομάδα από την υποδομή μας και να έπαιξε αλλού».

Για Μήτογλου: «Δεν έπαιξε καν στο παιδικό. Έκανε κάποιες επιλογές και είμαι ευτυχισμένος που προχωρά στην καριέρα του. Έφυγε 12 χρονών από τον ΠΑΟΚ και κανείς δεν ήξερε τότε αν θα παίξει μπάσκετ. Κάποιοι φίλοι του έπαιζαν στα Αστέρια και ήθελε να παίξει και αυτός εκεί».

Για παίκτες που μπορούσαν να παίξουν στον ΠΑΟΚ... «Ο Κώττας θα μπορούσε να μείνει, να έχει ρόλο και σιγά-σιγά να έπαιρνε περισσότερο χρόνο. Αν έμενε, θα βελτιωνόταν περισσότερο».

Διαβάστε ακόμη...