«Όνειρο να αγωνιστώ στον ΠΑΟΚ»

Ο Στέφανος Κόρφας βαδίζει στα... χνάρια του πατέρα του, Τζον, και μιλά για όλα στο SDNA! Η καθημερινότητά του στις ΗΠΑ, τα μπασκετικά του πρότυπα, ο ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός και η ΤΣΣΚΑ.
«Όνειρο να αγωνιστώ στον ΠΑΟΚ»

Μία από τις πιο γνωστές ελληνικές παροιμίες - που τις περισσότερες φορές βγαίνουν αληθινές - λέει πως το «μήλο θα πέσει κάτω από την μηλιά». Σε... ελεύθερη μετάφραση, η συγκεκριμένη παροιμία αναφέρεται στην προδιάθεση των τέκνων μίας οικογένειας να ακολουθήσουν τα χνάρια των γονιών τους.

Ένα από τα πιο... κλασικά παραδείγματα της συγκεκριμένης ρήσης είναι και ο Στέφανος Κόρφας. Ναι, το όνομά του σίγουρα σας θυμίζει κάτι και παραπέμπει στον σπουδαίο Τζον Κόρφα, ο οποίος έγραψε την δική του ιστορία στα ελληνικά και ευρωπαϊκά παρκέ, με τις φανέλες του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού.

O Ελληνοαμερικανός άσος ήταν ένας από τους κορυφαίους γκαρντ που αγωνίστηκαν στη χώρα μας την δεκαετία του '80 και του '90, καταγράφοντας σπουδαία επιτεύγματα στο ενεργητικό του, τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Αθήνα: Πρωτάθλημα Ελλάδας (1992), Κύπελλο Κόρατς (1994), Κύπελλο Ελλάδας (1995), Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και Διηπειρωτικό Κύπελλο (1996), τρεις πρωτιές στις ασίστ, παρουσίες σε Final Four και 9 συμμετοχές στην Εθνική Ελλάδας ήταν μονό μερικές από τις επιτυχίες του «Τεν-Τεν», ο οποίος άφησε εποχή στο ελληνικό μπάσκετ.

Πλέον, ο παλαίμαχος άσος βλέπει τον γιο του, Στέφανο, να οδεύει στα... αθλητικά του βήματα. Ο 17χρονος (γεννημένος στις 25 Φεβρουαρίου 1999) άσος αγωνίζεται την τελευταία τριετία στο High School του San Marcos της Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια, που συμμετέχει στην 4η κατηγορία (Division 2AA) της CIF Southern της πολιτείας.

Μετά από δύο μεταβατικές σεζόν, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από μερικές εξαιρετικές εμφανίσεις (όπως αυτή κόντρα στο Λύκειο του Santa Barbara, όπου ο Κόρφας σταμάτησε στους 48 πόντους με 10 τρίποντα), ο Έλληνας άσος δείχνει φέτος πιο ώριμος και... έτοιμος για το επόμενο βήμα, που θα τον φέρει, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, στο NCAA.

Μιλώντας στο SDNA, ο 17χρονος γκαρντ μοιράζεται απόψεις και σκέψεις για το ΝΒΑ και το ευρωπαϊκό μπάσκετ, ενώ δίνει μία μικρή εικόνα τις καθημερινότητάς του στις ΗΠΑ. Παράλληλα, αναφέρεται με θαυμασμό για τον πατέρα του, ενώ, αποκαλύπτει τα πρότυπά του και τους αγαπημένους του παίκτες, εκφράζοντας παράλληλα και την γνώμη του με εγκωμιαστικά σχόλια για τους Έλληνες NBAers.

«Ήθελα πάντα να πάω στις ΗΠΑ, δε το έχω μετανιώσει καθόλου»

«Φέτος και για τρίτη χρονιά αγωνίζομαι στο San Marcos High School, στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια. Έχω ξεκινήσει πολύ καλά τη σεζόν, καθώς αγωνίζομαι καθαρά στη θέση του πόιντ-γκαρντ, ενώ τα προηγούμενα χρόνια έπαιζα και στο "2", λόγω του σουτ μου. Μέχρι στιγμής, η ομάδα πάει εξαιρετικά και αυτές τις μέρες είμαστε ιδιαίτερα συγκεντρωμένοι, καθώς μπαίνουμε σε ένα καθοριστικό σημείο της σεζόν μας», τόνισε αρχικά στο SDNA ο 16χρονος άσος, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εμπειρία του στον Αχιλλέα Τριανδρίας, που αποτέλεσε τον τελευταίο... εν Ελλάδι σταθμό του:

«Ο Αχιλλέας με βοήθησε πάρα πολύ και σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, τόσο εντός, όσο και εκτός παρκέ. Είχα εξαιρετικούς προπονητές και όποτε επιστρέφω στην Ελλάδα προπονούμαι μαζί με τον κόουτς Μπαχάρογλου, που ήταν και ο πρώτος μου προπονητής στον Αχιλλέα».

Η ερώτηση για έναν Έλληνα έφηβο που αγωνίζεται εδώ και τρία χρόνια στις ΗΠΑ, είναι προφανής. Πώς και γιατί αποφάσισε να αφήσει την χώρα μας για να... μετακομίσει στην άλλη μεριά του Ατλαντικού και να κυνηγήσει εκεί τα μπασκετικά του όνειρα;

«Η αλήθεια είναι πως πάντα είχα στο μυαλό μου να πάω στις ΗΠΑ, και όταν παρουσιάστηκε η ευκαιρία για κάτι τέτοιο αμέσως την πήρα. Δε το έχω μετανιώσει καθόλου.

Εδώ είναι άλλος κόσμος! Τόσο ως προς την καθημερινότητα, όσο και ως προς κυρίως το μπάσκετ. Μέχρι στιγμής, είμαι πολύ ικανοποιημένος. Έχω μάθει πολλά πράγματα για το μπάσκετ και βελτιώνομαι συνεχώς. Η δουλειά που γίνεται εδώ είναι καταπληκτική, ειδικά στον τομέα της ενδυνάμωσης. Μέσα στη σεζόν, δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για πολλά πράγματα εκτός του μπάσκετ. Μέσα στην εβδομάδα, έχουμε τρεις και κάποιες φορές τέσσερα ματς, ενώ όταν δεν έχουμε αγώνες το πρόγραμμα περιλαμβάνει προπονήσεις, meetings, βίντεο και διάφορα events της ομάδας. Οπότε, δεν υπάρχει χρόνος για κάτι άλλο εκτός του μπάσκετ, αφού το πρωί έχω και το σχολείο».

«Όνειρο να αγωνιστώ στον ΠΑΟΚ, μεγάλη ομάδα ο Παναθηναϊκός»

Η συζήτηση δε θα μπορούσε να μην... γυρίσει γύρω από τον πατέρα του Στέφανου. Ο Τζον Κόρφας αποτελεί από μόνος του ένα κεφάλαιο για το ελληνικό μπάσκετ, και, μιλώντας γι΄άυτόν, ο νεαρός άσος ανέφερε:

«Ξέρω πως ο πατέρας μου ήταν ένας από τους κορυφαίους πλέι-μέικερ στην Ελλάδα. Πολλές φορές βλέπουμε παλιούς αγώνες του για να μαθαίνω πολλά και διαφορετικά πράγματα. Όχι μόνο από αυτόν, αλλά και από άλλους παίκτες, όπως για παράδειγμα ο Γκάλης, ο Γιαννάκης και ο Πρέλεβιτς».

Σχετικά με τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό, τις δύο ομάδες με τις οποίες... μεγαλούργησε ο πατέρας του, ο Στέφανος Κόρφας τόνισε:

«Όπως είναι λογικό, ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα που έβλεπα όσο μεγάλωνα και άκουγα πάντα από τον πατέρα μου καθώς εκεί πέρασε τα κύρια χρόνια της καριέρας του. Εννοείται πως θα ήταν όνειρο να αγωνιζόμουν στον ΠΑΟΚ και να ακολουθούσα τα βήματα του πατέρα μου.

Από εκεί και πέρα, θυμάμαι από μικρός πως ο Παναθηναϊκός ήταν πάντα μέσα στις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Ο πατέρας μου ήταν στην ομάδα του 1996, που κατέκτησε το ευρωπαϊκό, και μου διηγείται συχνά ιστορίες από εκείνα τα χρόνια. Μόνο καλά λόγια έχει να λέει για την ομάδα του Παναθηναϊκού και φυσικά για την διοίκηση του συλλόγου».

Σλούκας, Τόμας και Αντετοκούνμπο

Συνήθως, κάθε νεαρός άσος που διαπρέπει στα High Schools των ΗΠΑ, έχει ως μακρινό στόχο (και όνειρο) το ΝΒΑ. Ισχύει το ίδιο για τον Στέφανο;

«Εννοείται πως είναι όνειρο κάθε αθλητή να αγωνιστεί στο ΝΒΑ, αλλά προς το παρόν δε το σκέφτομαι. Αυτή τη στιγμή, στόχος μου είναι να αγωνιστώ στο Κολεγιακό πρωτάθλημα και στη συνέχεια να επιστρέψω στην Ευρώπη και, μακάρι, στην Ελλάδα».

Μιλώντας για τον «μαγικό κόσμο», ζητήσαμε την γνώμη του νεαρού άσου για τους Έλληνες ΝΒΑers. Τι είχε να πει ο Στέφανος για τους Γιάννη Αντετοκούνμπο, Κώστα Κουφό και Γιώργο Παπαγιάννη;

«Ο Γιάννης κάνει απίστευτα πράγματα και πιστεύω πως σύντομα θα μπει στη συζήτηση για τον κορυφαίο του ΝΒΑ. Από εκεί και πέρα, ο Κουφός δείχνει καθημερινά πόσο έμπειρος είναι, καθώς η απόδοσή του είναι πολύ σταθερή. Ο Παπαγιάννης είναι, κατά την άποψή μου, ένας από τους πιο ταλαντούχους και εξελίξιμους αθλητές, κάτι που δείχνει καθημερινά και στην D-League. Πιστεύω πως θα μεγαλουργήσει όταν του δοθεί η ευκαιρία, το ταβάνι του είναι πολύ υψηλό».

Φυσικά, δε θα μπορούσε να μείνει εκτός συζήτησης η... προσωπική προτίμηση του νεαρού γκαρντ σχετικά με τον αγαπημένο του παίκτη και την ομάδα που τον... εξιτάρει περισσότερο στο ΝΒΑ.

«Αγαπημένος μου παίκτης είναι ο Αιζέια Τόμας, ενώ η ομάδα που μου αρέσει πολύ και παρακολουθούσα από μικρός, είναι οι Λος Άντζελες Λέικερς», τόνισε ο Στέφανος Κόρφας, ο οποίος πρόσθεσε ότι «το στυλ μου μοιάζει αρκετά με αυτό του Κώστα Σλούκα».

«Πολύ δυνατές οι ελληνικές ομάδες, φαβορί η ΤΣΣΚΑ»
Θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει πως ο Στέφανος, ζώντας στις ΗΠΑ, θα είχε την προσοχή του στραμμένη στο ΝΒΑ και θα άφηνε σε δεύτερη ή και σε τρίτη μοίρα την ενασχόλησή του με το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Φευ.

«Παρακολουθώ πολύ ευρωπαϊκό μπάσκετ και, κυρίως, την Euroleague. Μπορώ να πω πως παρακολουθώ περισσότερο και από το ΝΒΑ!», ήταν η... ξεκάθαρη απάντηση του 17χρονου άσου, ο οποίος κλήθηκε να πει την γνώμη του για τις ελληνικές ομάδες, αλλά και την άποψή του για το φαβορί της φετινής διοργάνωσης.

«Οι ελληνικές ομάδες είναι αρκετά δυνατές φέτος, ειδικά ο Ολυμπιακός. Ο Παναθηναικός δεν είναι ιδιαίτερα σταθερός με την απόδοσή του, αλλά πιστεύω πως με τον χρόνο θα το φτιάξει αυτό. Για εμένα, οι τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης είναι η ΤΣΣΚΑ, η Φενερμπαχτσέ, η Ρεάλ και ο Ολυμπιακός. Από εκεί και πέρα, πιστεύω πως η ΤΣΣΚΑ θα είναι αυτή που θα πάρει τον τίτλο στο τέλος, αλλά στα Final Four τα πάντα μπορούν να αλλάξουν και δε μπορώ να αποκλείσω την κατάκτηση του τροπαίου από κάποια άλλη ομάδα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Στέφανος Κόρφας.

Διαβάστε ακόμη...