Ταπ(ούτ)ωσε και τις σφυρίχτρες!

Ομάδα από μέταλλο, νίκησε Πανιώνιο, διατητές και απουσίες...
Ταπ(ούτ)ωσε και τις σφυρίχτρες!

Με τον Χρήστο Ταπούτο να κάνει τα πάντα, ο ΠΑΟΚ πήρε σημαντική νίκη για τη συνέχεια του πρωταθληματος.

Ο Σούλης Μαρκόπουλος παρέταξε την ομάδα με τους Καυκή, Gregory, Τσιάρα, Gecevski και Helliwell. Απουσία της τελευταίας στιγμής ο Chris Monroe εξαιτίας στομαχικών διαταραχών.

Μετά από ένα μουδιασμένο ξεκίνημα, όπου ο Πανιώνιος μπήκε δυνατά και προηγήθηκε 0-6, ο Σούλης Μαρκόπουλος πέρασε τον Χρήστο Ταπούτο στη θέση του Τσιάρα. Η κατάσταση άλλαξε άρδην, με τον Ταπούτο να είναι κκυριολεκτικά «on fire» και με 3/3 τρίποντα έβαλε την ομάδα μας μπροστά με 9-6. Το πρώτο πεντάλεπτο πέρασε με τον ΠΑΟΚ να βρίσκεται 15-8 μπροστά στο σκορ με αρκετές κακές επιλογές στην επίθεση. Απόλυτα λογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Σούλης ξεκινά πάντα με το εναλλακτικό δίδυμο ψηλών, προφυλάσσοντας τους βασικούς Παπαδόπουλο - Drobnjak από τα πρώτα φάουλ της σκληρής άμυνας μας. Το πρώτο δεκάλεπτο έληξε με τον Ταπούτο να εκτελεί και πάλι από τα 6.25 (4/4) και να γράφει το 24-18. Έχοντας διαβάσει σωστά τον αντίπαλο, ο Σούλης Μαρκόπουλος ζητά από τους παίκτες του να μεταφέρουν το παιχνίδι κάτω από τη ρακέτα, όπου ο ΠΑΟΚ έχει ξεκάθαρο πλεονέκτημα έναντι των ψηλών του Πανιωνίου.

Το δεύτερο δεκάλεπτο ξεκίνησε με την ομάδα να είναι «υπνωτισμένη», με την έλλειψη καθαρού μυαλού να είναι προφανής. Τέσσερα βιαστικά λάθη, τρεις βεβιασμένες εκτελέσεις 3 πόντων στα μισά των 24 δευτερολέπτων και η αδράνεια στην άμυνα μας άφησαν άποντους στα πρώτα 5 λεπτά του 2ου δεκαλέπτου, με τον Πανιώνιο να φτιάχνει ένα σερί 0-11! Τέλος στη δυστοκία μας έδωσε ο Branko Milisavljevic πετυχαίνοντας τους πρώτους του 6 πόντους με 2 τρίποντα. Τα τέσσερα «χαζά» λάθη στα οποία υπέπεσε σε αυτό το δεκάλεπτο ο Σέρβος γκαρντ, δείχνουν την έλλειψη προσαρμογής του στο κλίμα της ομάδος μιας και είναι περίπου ένα μήνα στην ομάδα. Η επάνοδος του Ταπούτου στο βασικό σχήμα, μαζί με την είσοδο του Δεμερτζή έδωσαν ταχύτητα στην ομάδα η οποία έτρεξε και γύρισε και πάλι το σκορ με ένα σερί 10-0 σε 34-29 2':30'' πριν τη λήξη του ημιχρόνου. Το ημίχρονο έκλεισε με τον ΠΑΟΚ να αστοχεί στην τελευταία επίθεση σε σουτ 3 πόντων του Τσιάρα έχοντας προβάδισμά 3 πόντων, 38-35. Κορυφαίος των 2 πρώτων δεκαλέπτων ο Χρήστος Ταπούτος, οποίος με 18 προσωπικούς πόντους και 100% ευστοχία σε κάθε του προσπάθεια, κράτησε τον ΠΑΟΚ μπροστά στο σκορ. Σε γενικές γραμμές η ομάδα μας αν και ήταν μπροστά στο σκορ, δεν είχε συνολικά καλή απόδοση, επηρεασμένη από την απρόσμενη απουσία του Chris Monroe αλλά και από την παρουσία Milisavljevic - Παπαδόπουλου που εμφανώς δεν έχουν εγκλιματιστεί ακόμη στο σύνολο της ομάδας. Από πλευράς Πανιωνίου τη ζημιά κάνει ο Erceg με 11 πόντους.

Το 3ο δεκάλεπτο ξεκίνησε με την ομάδα μας και πάλι να προσπαθεί αποτυχημένα να βρει ρυθμό και τον Πανιώνιο με 3 σερί τρίποντα να παίρνει κεφάλι στο σκορ με 44-46. Ταπούτος και Milisavljevic οι κύριοι εκφραστές των επιθέσεων για τον ΠΑΟΚ, ενώ για τον Πανιώνιο ο Erceg με 8 πόντους στα μισά του δεκαλέπτου ήταν ο κύριος κίνδυνος για την ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου. Η διαιτησία με 2 ανύπαρκτα αντιαθλητικά μέσα σε τέσσερα λεπτά κατάφερε να βάλει «φωτιά» στις εξέδρες του PAOK Sports Arena, με τον Πανιώνιο να εκμεταλλεύεται τα φαλτσοσφυρίγματα και τη δυστοκία των παικτών μας και να παίρνει κεφάλι στο σκορ με +6. Τελικώς η λήξη το δεκαλέπτου να βρήκε τον ΠΑΟΚ μετά από μια εύστοχη βολή του Χρήστου Ταπούτου στο -5, 50-5, έχοντας ένα ακόμη δεκάλεπτο να γυρίσει το παιχνίδι.

Μην έχοντας άλλη επιλογή και με τη καυτή ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι περίπου 6.000 οπαδοί μας στις εξέδρες, ο ΠΑΟΚ μπήκε δυνατά και μέσα σε 2 λεπτά με ένα σερί 9-0 το προβάδισμα στο σκορ με 59-55. Με το «παλατάκι» να θυμίζει τις παλιές καλές εποχές ο δικέφαλος με τους Milisavljevic, Ταπούτο , Gregory και δίδυμο ψηλών τους Gecevski - Drobnjak βρήκε επιτέλους ρυθμό με τον Πανιώνιο να πετυχαίνει το πρώτο του καλάθι στην τελευταία περίοδο μετά την πάροδο 5 περίπου λεπτών. Με τον Ταπούτο να βρίσκεται σε εκπληκτική φόρμα και τον Gecevski να κάνει πάρα πολύ καλό παιχνίδι σκοράροντας και κατεβάζοντας ριμπάουντ o ΠΑΟΚ διατήρησε τη που πήρε και παρά τα λάθη(;) των διαιτητών μπήκε με +4 στο τελευταίο και κρισιμότερο δίλεπτο με 68-64.

Η φοβερή άμυνα του Todor Gecevski σε δυο συνεχόμενες επιθέσεις του Πανιωνίου, το κάρφωμα που έβγαλε στην αντεπίθεση καθώς και η μια εύστοχη βολή του Gregory νωρίτερα διαμόρφωσαν το σκορ στο 71-66 50 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη του αγώνα. Μια άστοχη προσπάθεια κάτω από το καλάθι του Kenny Gregory και 4 εύστοχες βολές από Erceg και Milisavljevic έκαναν το σκορ 73-68. Η ψυχραιμία του Branko Milisavljevic από τη γραμμή των βολών και ένα καλάθι του Παπανικολάου διαμόρφωσαν το τελικό 75-70 με τον ΠΑΟΚ να παίρνει μια σημαντική νίκη για τη συνέχεια του πρωταθλήματος της Α1. Κορυφαίος για την ομάδα μας ο Χρήστος Ταπούτος που με την εκπληκτική του απόδοση κράτησε την ομάδα κοντά στο σκορ όταν το χρειάστηκε, με άξιους συμπαραστάτες του τους Milisavljevic και Gecevski. Πολλά συγχαρητήρια στον κόσμο που σε περίοδο γιορτών γέμισε το «παλατάκι» και συμπαραστάθηκε στην ομάδα μας για να πάρει αυτή τη δύσκολη νίκη.

 

Ο Σούλης Μαρκόπουλος δήλωσε μετά το ματς: "Εύχομαι καλή χρονιά περισσότερο με υγεία και τύχη. Θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο που για μία ακόμη φορά μας βοήθησε πολύ και να ευχαριστιέται με αυτό που βλέπει. Έγινε ένα σκληρό, δυνατό αλλά και περίεργο παιχνίδι γιατί ο Πανιώνιος αν και συγκεντρώθηκε αργά, έχει έμπειρους παίκτες και δυνάμωσε με την απόκτηση του Έρτσεγκ. Ξέρουν τι να κάνουν στο γήπεδο και να δημιουργεί προβλήματα στον αντίπαλο και στο πως θα πρέπει να αμυνθεί. Θέλαμε πολύ την νίκη μετά τις δύο νίκες που είχαμε. Υπήρχε στρες και άγχος συν τους τραυματισμούς και του Λάζαρου Παπαδόπουλου με αποτέλεσμα να μην έχουμε σωστές επιλογές στην επίθεση. Θέλαμε να τρέξουμε αλλά ο Πανιώνιος στο πρώτο ημίχρονο πήρε 12 επιθετικά ριμπάουντ. Ευτυχώς στο δεύτερο ημίχρονο παίξαμε πιο συγκεντρωμένα, εκμεταλλευτήκαμε κάποια άστοχα σουτ του Πανιωνίου φύγαμε στον αιφνιδιασμό και δημιουργήσαμε μία διαφορά ασφαλείας. Μπορούμε να παίξουμε πολύ καλύτερα. Πιστεύω ότι ο Μιλισάβλιεβιτς θα βοηθήσει την ομάδα αλλά χρειάζεται χρόνος για τον ίδιο και τους υπόλοιπους να παίξουμε πιο ομαδικό μπάσκετ. Ελπίζω να έχουμε τις ίδιες καλές εμφανίσεις».

Για την αντιμετώπιση που είχε η ομάδα του σε ένα ακόμη παιχνίδι από την διαιτησία απάντησε: «Είναι ένα θέμα που δεν θέλω να συζητήσω. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι τι κάνει η ομάδα μου μέσα στο γήπεδο και τι κάνει ο ΠΑΟΚ».

Για τον τραυματισμό του Παπαδόπουλου τόνισε: «Αύριο θα ξέρουμε. Έχει ένα τράβηγμα στον μηρό. Ο γιατρός θα μας πει».

Ο Χρήστος Ταπούτος είπε: «Καλησπέρα σε όλους και χρόνια πολλά. Θεωρώ ότι σήμερα το παιχνίδι ήταν πολύ δύσκολο για μας. Πρώτον γιατί παίζαμε με μια πολύ καλή ομάδα με ίδιους στόχους και δεύτερον γιατί είχαμε και δύο απουσίες. Έγινε ένα πολύ καλό παιχνίδι και μπροστά σε ένα υπέροχο κοινό που μας έδωσε ώθηση να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που είχαμε. Δεν θα πρέπει να μας ξεγελάνε οι συνεχόμενες νίκες εν όψει της συνέχειας. Θα πρέπει να είμαστε το ίδιο συγκεντρωμένοι και στα επόμενα παιχνίδια που κρύβουν παγίδες. Κλείνοντας θέλω να δώσω εκ μέρους της ομάδας ένα τεράστιο ευχαριστώ στον κόσμο μας».

Σε ερώτηση για την εμφάνισή του απάντησε: «Δεν θέλω να κάνω κάποιο σχόλιο για την εμφάνισή μου. Μου βγαίνει η δουλειά της προπόνησης στο γήπεδο και κοιτάω να βοηθάω την ομάδα όπου μου ζητάει ο προπονητής μου και το παιχνίδι έρχεται πάνω μου χωρίς να τραβάω από τα μαλλιά καμία κατάσταση και πάντα μέσα από ομαδική δουλειά».

Διαβάστε ακόμη...