BCL: Η παρουσίαση του Σομπατέλι-ΠΑΟΚ (pics)

Το Basketball Champions League έχει μπει στην τέταρτη σεζόν του και προχωράει σε μια ακόμα καινοτομία: Την παρουσίαση των προσεχών αγώνων με την ανάλυση των αντιπάλων, εν προκειμένω, των ελληνικών ομάδων που συμμετέχουν στη διοργάνωση.
BCL: Η παρουσίαση του Σομπατέλι-ΠΑΟΚ (pics)

Η αρχή γίνεται με την αυριανή (22/10) αντίπαλο του ΠΑΟΚ, ουγγρική Σομπατέλι.

Μέσω του τμήματος επικοινωνίας του Basketball Champions League, η διοργανώτριας μάς παραθέτει πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία για τη Σομπατέλι αλλά και ό,τι ενδιαφέρει τον ΠΑΟΚ.

Αναλυτικά:

Η Σομπατέλι ιδρύθηκε το 1980 από δύο φίλους της ομάδας, που συγκεντρώνονταν για να παίξουν μπάσκετ, με την υποστήριξη της τοπικής επιχείρησης ξυλείας Falco… Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, η Σομπατέλι εισήλθε στις επίσημες κατηγορίες και πολύ γρήγορα βρέθηκε στην πρώτη κατηγορία του ουγγρικού πρωταθλήματος.

“Το γεγονός ότι καταφέραμε να παίξουμε στο BCL, είναι μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ιστορίας μας” λένε οι άνθρωποι του συλλόγου… “Μας δίνεται η ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε τα πιο ισχυρά μπασκετική έθνη της Ευρώπης”. Για τη Σομπατέλι είναι πολύ σημαντική η εμπειρία του BCL γιατί: “Κάθε παιχνίδι είναι σημαντικό για εμάς και θα μας δίνεται η ευκαιρία να μάθουμε. Να μάθουμε από κάθε αντίπαλο”. Το παιχνίδι με το ΠΑΟΚ είναι σημαντικό για τους Ούγγρους καθώς θα είναι το πρώτο ευρωπαϊκό στην έδρα τους… “Ελπίζουμε να δείξουμε στην Ευρώπη, πόσο υποστηρικτικοί ειναι οι οπαδοί μας.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΓΚΑΣΠΕΡ ΟΚΟΡΝ (Προπονητής)

“Κάναμε πολλά λάθη εναντίον της Ντιζόν. Είχαμε έξι μέρες για να προετοιμαστούμε για τον ΠΑΟΚ και να διορθώσουμε τα λάθη μας. Η transition άμυνά μας ήταν πολύ αδύναμη και δεχθήκαμε πολλά εύκολα καλάθια. Δουλεύουμε πολύ σε αυτή την κατάσταση και για αυτό ελπίζω να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη. Το ελληνικό μπάσκετ είναι πάρα πολύ υψηλότερου επιπέδου από το ουγγρικό, αλλά μας δίνεται η ευκαιρία σε αυτό το παιχνίδι να δείξουμε ότι είμαστε μία καλή ομάδα. Παίζουν σε πολύ υψηλό τέμπο και με αρκετή δύναμη, κάτι που θα είναι καλό για εμάς, αν παίξουμε έξυπνα. Θα είναι ένα πολύ καλό παιχνίδι”.

ΜΠΑΝΑΝΤΕΚ ΒΑΡΑΝΤΙ (παίκτης): “Αυτό είναι το BCL. Μία εβδομάδα παίζεις κόντρα σε μία από τις καλύτερες ομάδες της Γαλλίας και την επόμενη φιλοξενείς τον ΠΑΟΚ. Αποκτούμε τεράστια εμπειρία για το στυλ του μπάσκετ και την ταχύτητα των αγώνων του BCL. Δεν είναι υπερβολή να πω ότι στη Γαλλία, προσωπικά έγινα καλύτερος παίκτης. Θέλουμε να το απολαύσουμε από την αρχή μέχρι το τέλος κι ελπίζω ότι θα κάνουμε κάποιες εκπλήξεις. Πρέπει να παίξουμε 40 λεπτά στο υψηλότερο επίπεδο κόντρα στον ΠΑΟΚ”

Ο ΣΤΑΡ – ΜΑΡΚΟ ΦΙΛΙΠΟΒΙΤΙ

Γεννημένος το 1996, είναι μόλις 23 ετών και από μεγαλύτερα νέα ταλέντα του ουγγρικού μπάσκετ.

Προερχόμενος από την πόλη του Κάποσβαρ, ο Φιλιποβίτι, αγωνίστηκε τέσσερα χρόνια στην ομάδα Αλμπα Φέχερβαρ, μέχρι που ήρθε η ώρα, όπως δήλωσε ο ίδιος το καλοκαίρι, να αλλάξει παραστάσεις και να ενταχθεί στην μία από τις δύο μεγάλες ομάδες της Ουγγαρίας. Στο εγχώριο πρωτάθλημα έχει 16π.μ.ο., που είναι ήδη διπλάσιος συγκριτικά με τον μέσο όρο που είχε πέρσι με την Αλμπα.

Ενας από τους λόγους που τον οδήγησαν στην Σομπατέλι, ήταν και η σύντροφός του, που είναι παίκτρια του βόλει, γεννημένη στο Πουέρτο Ρίκι και κάνει καριέρα στην πόλη της Falco. Ο Φιλιποβίτι, σημείωσε 22 πόντους στο πρώτο παιχνίδι της Φάλκο, εναντίον της Ντιζόν.

Ο ΘΡΥΛΟΣ – ΖΟΛΤΑΝ ΧΟΡΒΑΤ

Στην οροφή της Αρένα Σαβάρια, είναι κρεμασμένη η φανέλα με το νούμερο 18, εις μνήμην του αξέχαστου Ζόλταν Χόρβατ.

Γεννήθηκε το 1979 και ήταν ένας από τους λιγοστούς παίκτες έως τότε, που αγωνίστηκε στο εξωτερικό, και μάλιστα στον επόμενο αντίπαλο της Σομπατέλι, τον ΠΑΟΚ. Αγωνίστηκε για μόλις 4 ματς. Στις 28 Δεκεμβρίου 2009, ο διεθνής με την Εθνική Ουγγαρίας και μεγάλος σταρ του ουγγρικού αθλητισμού, σκοτώθηκε σε ένα τροχαίο δυστύχημα στους δρόμους του Σομπατέλι. Είχε αγωνιστεί επίσης στην Ατεμορόμου και τους Πεκς Πάνθερς.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Μία ομάδα που προσπέρασε τους δύο προκριματικούς γύρους, αποκλείοντας την έμπειρη Βέντσπιλς, δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέα ποσότητα, ή εύκολος αντίπαλος.

Η Σομπατέλι ειναι μία ομάδα που αναπτύσσει μεγάλη δύναμη εντός έδρας, αλλά μακριά από αυτή, παρουσιάζει μία αδυναμία. Τα όπλα της είναι η ενέργεια που καταθέτουν οι νέοι παίκτες της, ξένοι και Ούγγροι, που τη βοηθούν να πιέσει εντός έδρας για να δημιουργήσει πρόβλημα στους αντιπάλους.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως, ότι τα σχήματά της είναι κυρίως χαμηλά, καθώς διαθέτει πολλά combo guard, εκ των οποίων ουδείς είναι ο χαρακτηριστικός τύπος του point guard. Ο Φιλιποβίτι είναι σε εξαιρετική κατάσταση και εκφράζει απειλή από μακριά παίζοντας στο “4”, ενώ ο Ρέντικ είναι πολύ αποτελεσματικός μέσα στο καλάθι. Είναι μία ομάδα που της αρέσει να παίζει με αλλαγές στα pick n’ roll και ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να βρει λύσεις σε αυτό.

ΟΝΕ ΜΟΜΕΝΤ ΙΝ ΤΙΜΕ

“Η ομάδα μας ιδρύθηκε το 1980 και ως ένα ερασιτεχνικό γκρουπ, πανηγυρίσαμε τον πρώτο τίτλο μας 28 χρόνια αργότερα. ο Γκιοργκ Γκράτζερ, ο διεύθυνων σύμβουλος της ομάδας, ήταν ένας από τους ιδρυτές της, πίσω στα 1980. Πράγματι, αυτή η χρονιά, είναι πολύ σημαντική και ιστορική για την ομάδα μας, η χρονιά που πήραμε το πρώτο πρωτάθλημα, το 2008.

Αυτό που κάνει ακόμα πιο σημαντική την επιτυχία μας, είναι το γεγονός ότι τα καταφέραμε απέναντι στην μεγάλη αντίπαλό μας, την Κέρμεντ. Ετσι, αυτή είναι μία χρονιά, παρότι που ακολούθησε ακόμα ένα πρωτάθλημα για εμάς πέρσι, που θα θυμόμαστε για πάντα. Ηταν το πρώτο, για μία ομάδα που γεννήθηκε 28 χρόνια πριν”

CONNECTIONS

O αείμνηστος Λάζλο Χόρβατ, που σκοτώθηκε σε τροχαίο το 2009, είναι ο μοναδικός Ούγγρος παίκτης που έχει αγωνιστεί στον ΠΑΟΚ.

Ο Ζουβόντε Ρέντικ έκανε προπονήσεις με τον Μάικ Μπατίστ τη σεζόν 2015-16, όταν ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού ανήκε στο τεχνικό τιμ των Μπρούκλιν Νετς.

Ο Ζουβόντε Ρέντικ και ο Τζακουάν Λιούις, ήταν συμπαίκτες στο VCU τη σεζόν 2013-14, όταν ο πρώτος ήταν τεταρτοετής και ο Λιούις πρωτοετής.

Ο Τζεκουάν Λιούις και ο Ντεβόν Ουάσινγκτον ήταν συμπαίκτες στην Κύμη τη σεζόν 2018-19

STATS ANALYSIS

Ο ΠΑΟΚ στήριξε πολύ μεγάλο βάρος την καλή εμφάνισής του κόντρα στην Μπεσίκτας στα σουτ τριών πόντων. Εκτέλεσε 31 φορές έξω από τη γραμμή, ενώ είχε 32 προσπάθειες για δίποντο. Αντίθετα, η Σομπατέλι είχε λιγότερα τρίποντα απ’ό,τι δίποντα κι αυτό εξηγείται από την κυρίαρχη παρουσία του Ζουβόντε Ρέντικ μέσα στις δύο ρακέτες.

Τρεις παίκτες της Σομπατέλι σημείωσαν διψήφιο αριθμό πόντων εναντίον της Ντιζόν στους συνολικά 68 που πέτυχαν οι Ούγγροι, αντίθετα, ο ΠΑΟΚ είδε μόνο τους Λιούις και Νόουλς να φτάνουν ή να ξεπερνούν τους 10π.

Οι Ούγγροι είχαν καλύτερα ποσοστά ευστοχίας εντός παιδιάς, (41% έναντι 37% του ΠΑΟΚ), αντίθετα ο ΠΑΟΚ πήρε περισσότερους πόντους στο ανοιχτό γήπεδο (10 έναντι 6 της Σομπατέλι)

10 ΚΕΥ POINTS

O Λάζλο Καλμάν ήταν ο αρχηγός στην ομάδα που κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία της Σομπατέλι. Το 2013 αποσύρθηκε και μετά εργάστηκε ως προπονητής στην ίδια ομάδα.

Η ανάπτυξη νέων παικτών είναι ένας από τους βασικούς άξονες της φιλοσοφίας της Σομπατέλι.

Τρεις παίκτες, ο Νέμεθ, ο Βεράστο και ο Σοβεγκιάρτο είναι κάτω από 19 ετών και αγωνίζονται στην εφηβική ομάδα της Σομπατέλι.

Στην ουγγρική ομάδα είναι περήφανοι για τον πυρήνα των φιλάθλων που έχουν. Το γήπεδο της Σομπατέλι γεμίζει σχεδόν κάθε βράδι από 3500 φίλους της ομάδας.

Ο Ζουβόντε Ρέντικ, στη Μπολόνια ήταν συμπαίκτης με τον Οκάρο Γουάιτ, πριν έρθει στον Κολοσσό και αναδειχθεί MVP του πρωτο γύρου τη σεζόν 2016-17.

Ο Ντεβόν Ουάσινγκτον με τη φανέλα της Κύμης είχε πετύχει 22 πόντους κόντρα στον Ολυμπιακό, όταν οι Ευβοιώτες είχαν ηττηθεί στη Χαλκίδα με 77-74.

Ο Κουίντον Χούκερ ήταν ο άνθρωπος που οδήγησε για πρώτη φορά το Πανεπιστήμιο της Νορθ Ντακότα στην τελική φάση του NCAA και είναι ο έκτος σκόρερ στην ιστορία του κολεγίου

“Ηταν ένας από τους αγαπημένους μου παίκτες. Τα έδωσε όλα. θα μου λείψει, αλλά η μοίρα του είναι να μεγαλουργήσει” γράφει ένας φίλος των Sun Devils, κάτω από τη δημοσίευση του επίσημου γκρουπ της ομάδας μπάσκετ του Αριζόνα Στέιτ, όταν αυτή ανακοίνωσε την υπογραφή του Ντε Κουάν Λέικ στη Σομπατέλι.

Στο ντεμπούτο του στο Αριζόνα Στέιτ, ο Σάνον Εβανς, είχε 25 πόντους, αλλά μετά το τέλος του αγώνα, ο ηγέτης των Sun Devils, έκανε χώρο και μόλις μπήκε ο Λέικ, μαζί με όλους τους συμπαίκτες του, χειροκρότησαν τον Λέικ, οποίος είχε κόντρα στο Αιντάχο Στέιτ 24 πόντους, 3 τάπες και 8 ριμπάουντ.

Διαβάστε ακόμη...