Ο ΠΑΟΚ και το ανανεωμένο Basketball Champions League…

Την συμμετοχή του στο Basketball Champions League και της επόμενης αγωνιστικής περιόδου (2017-18), εξασφάλισε (με την κατάκτηση της 5ης θέσης στο πρωτάθλημα) ο ΠΑΟΚ και ταυτόχρονα την επιβεβαίωσε καταθέτοντας τα απαραίτητα έγγραφα στη διοργανώτρια αρχή.
Ο ΠΑΟΚ και το ανανεωμένο Basketball Champions League…

Η διοργάνωση, στην πρώτη σεζόν της οποίας ο ΠΑΟΚ έφτασε ως τους «16», κερδίζοντας μάλιστα και την κάτοχο του τίτλου Iberostar Tenerife, θα συνεχιστεί την επόμενη χρονιά με ορισμένες αλλαγές, όπως η μείωση των ομάδων (στον αρχικό αριθμό των 32), η αύξηση των χρημάτων που θα δοθούν στον τελικό νικητή, ενώ με επίσημη ανακοίνωση του BCL, έγιναν γνωστές και οι ημερομηνίες διεξαγωγής της διοργάνωσης.

Ακολουθούν οι βασικές αλλαγές, οι οποίες προκύπτουν από την σχετική ανακοίνωση του Basketball Champions League, οι οποίες και θα τεθούν σε ισχύ από την σεζόν 2017-18 και είναι…

Το σύστημα διεξαγωγής

Στη regular season θα συμμετάσχουν 32 ομάδες, εκ των οποίων οι 24 θα περάσουν απευθείας στη φάση των ομίλων και οι υπόλοιπες 8 θα προκύψουν μετά από τους τρεις προκριματικούς γύρους.  Οι 32 ομάδες θα χωριστούν σε 4 ομίλους των 8 ομάδων, με τις 4 πρώτες θέσεις κάθε ομίλου να οδηγούν στα play off (φάση των 16), ενώ οι ομάδες που θα τερματίσουν στην 5η και την 6η θέση κάθε ομίλου θα έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν την ευρωπαϊκή τους πορεία στο FIBA Europe Cup.

Οι γηγενείς

Μία αλλαγή που προκύπτει σχετίζεται με την τους γηγενείς παίκτες που θα πρέπει να δηλώνει κάθε ομάδα στην αποστολή κάθε αγώνα. Σύμφωνα με τη διοργάνωση, σε περίπτωση που μια ομάδα δηλώνει 11 ή 12 παίκτες σε έναν αγώνα, τότε οι 5 από αυτούς θα πρέπει να είναι γηγενείς, ενώ σε περίπτωση που μια ομάδα δηλώνει 10 ή λιγότερους παίκτες σε έναν αγώνα, ο αριθμός των ελάχιστων γηγενών πέφτει στους 4. Γηγενείς είναι οι παίκτες που είναι εγγεγραμμένοι στην Εθνική Ομοσπονδία της κάθε ομάδας για τουλάχιστον 3 σεζόν από τα 12 ως τα 20 τους.

Το καλεντάρι

Η πρώτη φάση των προκριματικών της διοργάνωσης θα διεξαχθεί στις 19 και 21 Σεπτεμβρίου του 2017, η δεύτερη στις 24 και 26 Σεπτεμβρίου και η τρίτη, από την οποία θα προκύψουν και οι 8 ομάδες που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στους ομίλους, θα διεξαχθεί στις 29 Σεπτεμβρίου και 2 Οκτωβρίου. Οι αγώνες της regular season θα διεξάγονται Τρίτη και Τετάρτη και θα ξεκινήσουν στις 10 Οκτωβρίου του 2017 και θα ολοκληρωθούν στις 7 Φεβρουαρίου του 2018. Στα τέλη Νοεμβρίου θα υπάρχει διακοπή 2 εβδομάδων λόγω των προκριματικών αγώνων των Εθνικών ομάδων για το Basketball World Cup, ενώ διακοπή ενός  μήνα έχει προβλεφθεί και τον Φεβρουάριο, για να διευκολυνθούν οι Ομοσπονδίες με τη διοργάνωση των Εθνικών Κυπέλλων. Τα playoffs (φάση των 16 και προημιτελικά) θα έχουν την μορφή διπλών αγώνων, ενώ το Final Four θα διεξαχθεί στο πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαΐου (4-6 Μαΐου 2017).

Το μπόνους

To Basketball Champions League αποφάσισε να διπλασιάσει το ποσό που θα βάλει στα ταμεία του ο νικητής της διοργάνωσης. Έτσι η ομάδα που θα κατακτήσει το Basketball Champions League της σεζόν 2017-2018, θα εισπράξει 1 εκατομμύριο ευρώ. Οι διοργανωτές θα συνεχίσουν να καλύπτουν τη διοργάνωση με τηλεοπτικές παραγωγές υψηλού επιπέδου, ενώ θα επωμιστούν τα έξοδα των διαιτητών σε κάθε παιχνίδι.

Διαβάστε ακόμη...