Μπάνε-Σταυρόπουλος για Παρτιζάν

Μπάνε Πρέλεβιτς και Νίκος Σταυρόπουλος μιλούν για το παρελθόν των αγώνων του ΠΑΟΚ με την Παρτιζάν στο Βελιγράδι,...
Μπάνε-Σταυρόπουλος για Παρτιζάν

Τα παιχνίδια του ΠΑΟΚ με την Partizan έχουν μεγάλη ιστορία και παρελθόν. Ο Νίκος Σταυρόπουλος είχε αγωνιστεί στις δύο πρώτα επίσημες αναμετρήσεις των δύο ομάδων την σεζόν 1986-87, μαζί με τον Μπάνε Πρέλεβιτς έζησαν ξανά τα παιχνίδια ΠΑΟΚ-Partizan στους ομίλους του Κυπέλλου Κυπελλούχων την σεζόν 1989-90 και σε συνέντευξή τους στο επίσημο κανάλι της ΚΑΕ ΠΑΟΚ στο youtube, θυμήθηκαν τα ματς στα τέλη της δεκαετίας του '80, την ατμόσφαιρα του τότε και του τώρα, αλλά και το ματς πρόκρισης της επόμενης Τετάρτης.

«Ήταν η σεζόν 1989-90 και από ότι θυμάμαι η Partizan δεν έπαιζε τότε στη Halla Pionir, αλλά στο παλιό της γήπεδο. Πάντα η ατμόσφαιρα που παίζει η Partizan είναι ζεστή με τους φιλάθλους που γνωρίζουν και μπάσκετ και ξέρουν πότε πρέπει να βοηθήσουν την ομάδα τους στη διάρκεια τους ματς. Ήταν μία χρόνια τότε για τον ΠΑΟΚ, που ξεκίνησε η καλή πορεία της ομάδας στην Ευρώπη, γιατί είχαμε φτάσει για πρώτη φορά στους ημιτελικούς του Κυπέλλου Κυπελλούχων και την επόμενη χρονιά το κερδίσαμε κιόλας», θυμήθηκε αρχικά ο Μπάνε Πρέλεβιτς, ενώ ο Νίκος Σταυρόπουλος πήγε ακόμη πιο πίσω, στη σεζόν 1986-87... «Ήταν μία ομάδα με πολύ μεγάλα ονόματα εκείνη η Partizan. Πλέι μέικερ εκείνης της Partizan ήταν ο σημερινός προπονητής της Εθνικής Σερβίας ο Alexander Djordjevic, ο Zeliko Obradovic ήταν επίσης στην ομάδα, παίκτης της δικής μου γενιάς, είχαν τον Paspalje. Ήταν μία ομάδα δύσκολη, με μεγάλα ονόματα, παίκτες που έκαναν τεράστια καριέρα στη συνέχεια, αλλά και σαν προπονητές, όπως ξέρουμε και από την περίπτωση του Obradovic. Εμείς είχαμε μία ομάδα που έπαιζε πολύ καλά στην έδρα της, τότε στο Παλέ ντε Σπορ, αλλά εκτός έδρας είχαμε μία διαφορετική εικόνα. Νομίζω ότι δίκαια σε εκείνα τα παιχνίδια της σεζόν 1986-87, χάσαμε και αποκλειστήκαμε».

Για το κλίμα στα παιχνίδια του 1986 και την ατμόσφαιρα που συνάντησε ο ΠΑΟΚ στο Βελιγράδι, ο Νίκος Σταυρόπουλος θυμήθηκε... «δεν νομίζω ότι η ατμόσφαιρα ήταν τόσο φιλική. Νομίζω ότι αυτή η αδελφοποίηση των φιλάθλων έγινε αργότερα και το κλίμα ήταν εχθρικό και εδώ στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στον αγώνα στο Βελιγράδι. Σε ένα πολύ δύσκολο γήπεδο, με πολύ μεγάλη πίεση από τον κόσμο, την θυμάμαι πολύ καλά και θα την νιώσουμε και τώρα που θα πάμε στο Βελιγράδι τις επόμενες μέρες. Νομίζω ότι είναι ένα ματς αρκετά δύσκολο, είναι ένα παιχνίδι πρόκρισης. Μεγάλες ομάδες είναι αυτές που κάνουν μεγάλες νίκες και εμείς ψάχνουμε μία μεγάλη νίκη. Θεωρώ ότι η ομάδας μας μπορεί να κερδίσει. Θα παίξουμε πιο ελεύθερα, αλλά θα είναι μία έδρα δύσκολη. Θα παίξουμε πιο απελευθερωμένα κι αυτό ίσως μας βοηθήσει να έχουμε μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας στα σουτ. Είναι ένα παιχνίδι που ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του σαν αθλητής, να βοηθήσει την ομάδα παραπάνω και νομίζω ότι θα έχουμε μία καλή παρουσία στο παιχνίδι και θα διεκδικήσουμε την πρόκριση μέχρι το τελευταίο λεπτό. Είναι ένα παιχνίδι 40 λεπτών, πρέπει να αντέξουμε σε διάρκεια και νομίζω ότι θα είμαστε έτοιμοι να παίξουμε».

Ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε στο πρώτο παιχνίδι, αλλά η πρόκριση είναι ανοικτή και σε αυτό συμφωνούν Πρέλεβιτς και Σταυρόπουλος... «Δεν νομίζω ότι παίζει μεγάλο ρόλο το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα, γιατί στην ουσία πας με την ψυχολογία και την στρατηγική να κερδίσεις το παιχνίδι. Οι ομάδες είναι σε περίπου ίδιο επίπεδο, δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά. Τα πάντα μπορούν να γίνουν, όλα τα αποτελέσματα είναι ανοικτά», υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ, ενώ ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας λέει... «Νομίζω ότι είμαστε σχεδόν ισοδύναμες ομάδες από πλευράς δυναμικότητας. Βέβαια αυτή η ομάδα μέσα στο γήπεδό της γίνεται πολύ δυνατή λόγω του κόσμου που έχει, εγώ έχω παίξει εκεί και ξέρω τι σημαίνει αυτή η έδρα. Υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση από τον κόσμο προς τους παίκτες, στους δικούς τους παίκτες για να ανέβει η ψυχολογία τους και να παίξουν καλύτερα, στους αντιπάλους για να τους επηρεάσουν αλλά επηρεάζει και τους διαιτητές. Είναι μία δύσκολη έδρα, μπορεί και να είναι πρωτοφανής για μερικούς από τους δικούς μας παίκτες, αλλά εμείς θα κάνουμε μία προετοιμασία ψυχολογική και νομίζω ότι θα τους ετοιμάσουμε για να ξέρουν που θα παίξουν».

Η συζήτηση περί ατμόσφαιρα συνεχίστηκε και με απόψεις που δεν είναι ακριβώς ίδιες, καθώς ο Μπάνε Πρέλεβιτς τόνισε: «Η ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι φίλαθλοι της Partizan σε εκείνο το γήπεδο είναι εντυπωσιακή. Σε αυτό το παιχνίδι, σε ένα αγώνα Partizan – ΠΑΟΚ, η ατμόσφαιρα θα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή λόγω της γνωστής φιλίας μεταξύ των φιλάθλων. Νομίζω ότι όλοι που θα είμαστε εκεί θα απολαύσουμε το παιχνίδι. Νομίζω ότι ήταν μία πολύ ωραία ατμόσφαιρα, έτσι θα είναι εκεί, θα είναι πιο έντονη η ατμόσφαιρα στο Βελιγράδι, με περισσότερο κόσμο αλλά σίγουρα θα είναι κάτι που θα μας ευχαριστήσει όλους και δεν θα επηρεάσει θετικά ή αρνητικά τους παίκτες».

Ο Νίκος Σταυρόπουλος ωστόσο, πιστεύει ότι η ατμόσφαιρα έπαιξε ρόλο και στο πρώτο παιχνίδι, θα παίξει και στο δεύτερο, αλλά θεωρεί ότι ο αγώνας θα είναι πολύ δύσκολος, για την Partizan, λέγοντας χαρακτηριστικά... «Αγωνιστικά ήταν εις βάρος αυτή η φιλική κατάσταση που υπήρχε στο γήπεδο και αυτό επηρέασε λίγο και τους παίκτες. Θεώρησαν ίσως ότι περισσότερο ένα φιλικό παιχνίδι, παρά ένας αγώνας που παιζόταν η πρόκριση, αυτό βεβαίως ξεπεράστηκε από το πρώτο παιχνίδι, ευτυχώς που χάσαμε μόνο με ένα καλάθι. Νομίζω ότι τώρα πρέπει να πάμε να βάλουμε τα κορμιά μας δυνατά, να πιέσουμε, να σπρώξουμε και νομίζω ότι θα είναι ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι και ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι για την Partizan, όχι για μας».

Διαβάστε ακόμη...