Ο ΠΑΟΚ, η μάχη της πρόκρισης και τα σενάρια

Βρισκόμαστε δύο στροφές πριν το τέλος της regular season του Basketball Champions League και ο ΠΑΟΚ συνεχίζει να δίνει τη μάχη του για την πρόκριση στα play-offs της διοργάνωσης, έχοντας πλέον τις
Ο ΠΑΟΚ, η μάχη της πρόκρισης και τα σενάρια

περισσότερες πιθανότητες με το μέρος του.

Μετά από τις 12 πρώτες αγωνιστικές, ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στην 5η θέση του 3ου ομίλου, μετρώντας 6 νίκες και άλλες τόσες ήττες. Η ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου έχει εξασφαλίσει ότι δεν θα πέσει κάτω από την 5η θέση του ομίλου, ενώ ανάλογα με τις νίκες που θα κάνει και τα υπόλοιπα αποτελέσματα του ομίλου, μπορεί να κατακτήσει και την 4η θέση ή και ακόμη πιο ψηλά.

Αν ο ΠΑΟΚ τερματίσει τουλάχιστον στην 4η θέση, τότε θα περάσει αυτόματα στην επόμενη φάση του Basketball Champions League, ενώ αν παραμείνει 5ος θα τσεκάρει το εισιτήριο του για τα play-offs, μόνο αν είναι μέσα στους τέσσερις "καλύτερους" 5ους των πέντε ομίλων. Κι αυτή την στιγμή ο ΠΑΟΚ είναι σε θέση πρόκρισης και με σημαντικό πλεονέκτημα απέναντι σε όλες τις ομάδες που διεκδικούν επίσης την πρόκριση μέσω της 5ης θέσης.

H μάχη της 4ης θέσης

Για να προσπεράσει τους Λετονούς ο Δικέφαλος, θα πρέπει στις τελευταίες δύο αγωνιστικές να πάρει μία νίκη παραπάνω από αυτούς. Οι δύο ομάδες κοντράρονται την τελευταία αγωνιστική στη Λετονία, οπότε για να πάρει την 4η θέση ο ΠΑΟΚ θα πρέπει:

Να νικήσει εκτός έδρας τη Ventspils
Να νικήσει την Oldenburg στο "PAOK Sports Arena", αν η Ventspils νικήσει τη Neptunas στη Λιθουανία. Αν χάσουν οι Λετονοί στην Κλαϊπέντα, τότε αρκεί στον ΠΑΟΚ η νίκη επί της Ventspils.

Πώς ξεπερνάει Neptunas και Oldenburg

Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται δύο βαθμούς πίσω από τις Neptunas και Oldenburg, κάτι που σημαίνει ότι αν νικήσει τα δύο εναπομείναντα παιχνίδια του και παράλληλα οι Λιθουανοί ή οι Γερμανοί δεν πάρουν κανένα από τα δύο, τότε θα ισοβαθμήσουν. Σε αυτή την περίπτωση, ο ΠΑΟΚ υπερτερεί έναντι της Neptunas, ενώ αν νικήσει την Oldenburg στο "PAOK Sports Arena" με διαφορά μεγαλύτερη των 5 πόντων, τότε θα έχει το "πάνω χέρι" και απέναντι στους Γερμανούς. Υπάρχει και ενδεχόμενη πολλαπλής ισοβαθμίας, αλλά αυτό θα φανεί εάν είναι εφικτό μετά τα παιχνίδια της 13ης αγωνιστικής.

Αναλυτικά η βαθμολογία του 3ου ομίλου μετά από 12 αγωνιστικές:

Θέση

Ομάδα

Βαθμοί

Ρεκόρ

Πόντοι υπέρ

Πόντοι κατά

Διαφορά πόντων

1

Villeurbanne

21

9-3

918

840

78

2

Oldenburg

20

8-4

910

851

59

3

Neptunas

20

8-4

896

825

71

4

Ventspils

19

7-5

939

889

50

5

ΠΑΟΚ

18

6-6

868

854

14

6

Usak Sportif

16

4-8

909

949

-40

7

Rosa Radom

15

3-9

827

934

-107

8

Varese

15

3-9

843

968

-125

Το πρόγραμμα της 13ης αγωνιστικής του 3ου ομίλου:

Τρίτη 17 Ιανουαρίου

Villeurbanne-Rosa Radom (21:30)

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου

ΠΑΟΚ-Oldenburg (19:00)

Neptunas-Ventspils (19:00)

Varese-Usak Sportif (21:30)

Το πρόγραμμα της 14ης αγωνιστικής του 3ου ομίλου:

Τρίτη 24 Ιανουαρίου

Ventspils-ΠΑΟΚ (19:00)

Rosa Radom-Neptunas (19:00)

Oldenburg-Varese (19:00)

Usak Sportif-Villeurbanne (19:00)

H μάχη για τους "καλύτερους" 5ους

Ακόμα κι αν ο ΠΑΟΚ δεν καταφέρει να πάρει την 4η θέση του 3ου ομίλου, μπορεί να πάρει την πρόκριση στα play-offs του Basketball Champions League ως ένας από τους καλύτερους πέμπτους. Δύο αγωνιστικές πριν από το τέλος της regular season, ο ΠΑΟΚ είναι στην 1η θέση της "ειδικής" βαθμολογίας των ομάδων που βρίσκονται αυτή την στιγμή στην 5η θέση των πέντε ομίλων. Η κατάσταση, πάντως, στους περισσότερους ομίλους σχετικά με τις ομάδες που θα τερματίσουν στην 5η θέση είναι αρκετά περίπλοκη και θα ξεκαθαρίσει τις τελευταίες δύο αγωνιστικές. Όπως και να έχει, ο ΠΑΟΚ έχει τις περισσότερες νίκες από όλες τις ομάδες που διεκδικούν την 5η θέση, ενώ αυτή την στιγμή είναι καλύτερος και στη διαφορά πόντων, που είναι το επόμενο κριτήριο για την πρόκρισης σε περίπτωσης ισοβαθμιών μεταξύ ομάδων διαφορετικών ομίλων.

Αναλυτικά η "ειδική βαθμολογία" των ομάδων που βρίσκονται αυτή την στιγμή στην 5η θέση:

Θέση

Ομάδα

Βαθμοί

Ρεκόρ

Πόντοι υπέρ

Πόντοι κατά

Διαφορά πόντων

1

ΠΑΟΚ

18

6-6

868

854

14

2

Dinamo Sassari

17

5-7

922

948

-26

3

Fraport Skyliners

17

5-7

833

861

-28

4

Cibona

17

5-7

955

1007

-52

5

Oradea

17

5-7

780

867

-87

Ακολουθούν ορισμένες απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για τη regular season του Basketball Champions League, τα κριτήρια ισοβαθμίας και τα play-offs της διοργάνωσης.

Ποιες ομάδες συνεχίζουν τις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις και μετά τη regular season του Basketball Champions League;

Στην επόμενη φάση του Basketball Champions League προκρίνονται οι τέσσερις πρώτοι κάθε ομίλου, αλλά και οι τέσσερις "καλύτεροι" πέμπτοι. Από αυτούς, οι πέντε νικητές των ομίλων και οι τρεις καλύτερες δεύτεροι θα αγωνιστούν απευθείας στη δεύτερη φάση των play-offs (φάση των «16»). Οι υπόλοιπες 16 ομάδες θα ριχτούν στην μάχη της πρώτης φάσης των play-offs.

Από εκεί και πέρα, οχτώ ομάδες θα συνεχίσουν την ευρωπαϊκή τους πορεία στα play-offs του FIBA Europe Cup. Αυτές είναι η "χειρότερη" πέμπτη, οι ομάδες που θα τερματίσουν στην έκτη θέση των ομίλων και οι δύο "καλύτερες" δεύτερες.

Ποια είναι τα κριτήρια ισοβαθμίας μεταξύ των ομάδων του ίδιου ομίλου;

Αν δύο οι περισσότερες ομάδες του ίδιου ομίλου, ισοβαθμήσουν μετά το τέλος των 14ων αγωνιστικών της regular season, τότε λαμβάνονται υπόψη τα μεταξύ τους αποτελέσματα. Αν αυτές οι ομάδες έχουν τον ίδιο αριθμό νικών στα μεταξύ τους παιχνίδια, τότε υπερτερεί η ομάδα που:

Έχει καλύτερη διαφορά πόντων στα μεταξύ τους παιχνίδια
Έχει καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους παιχνίδια
Έχει καλύτερη διαφορά πόντων σε όλα τα παιχνίδια του ομίλου
Έχει καλύτερη επίθεση σε όλα τα παιχνίδια του ομίλου

Πώς ορίζονται οι "καλύτερες" ομάδες που κατέκτησαν την ίδια θέση σε διαφορετικούς ομίλους;

Εφόσον οι ομάδες ήταν σε διαφορετικό όμιλο και δεν υπάρχουν μεταξύ τους παιχνίδια, τότε τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη είναι τα εξής:
Οι βαθμοί που έχουν συγκεντρώσει στον όμιλο τους
Η διαφορά πόντων στα παιχνίδια του ομίλου
Η επίθεση στα παιχνίδια του ομίλου

Πότε θα διεξαχθούν οι αγώνες των play-offs της διοργάνωσης;

Οι 16 ομάδες που θα διεκδικήσουν την είσοδο του στην δεύτερη φάση των play-offs του Basketball Champions League, θα χωριστούν σε δύο γκρουπ δυναμικότητας και θα δώσουν διπλούς αγώνες. Οι οχτώ "καλύτερες" θα φιλοξενήσουν το δεύτερο παιχνίδι στο γήπεδο τους. Στην πρώτη φάση δεν γίνεται να τεθούν αντιμέτωπες ομάδες από την ίδια χώρα. Οι πρώτοι αγώνες είναι προγραμματισμένοι για το διήμερο 7-8 Φεβρουαρίου. Οι επαναληπτικοί θα διεξαχθούν στο διήμερο 21-22 Φεβρουαρίου.

Στην δεύτερη φάση των play-offs του Basketball Champions League, οι 16 ομάδες θα χωριστούν και πάλι σε δύο γκρουπ δυναμικότητας και θα διεκδικήσουν την πρόκριση στα προημιτελικά τους σε διπλούς αγώνες. Οι ομάδες που προκρίθηκαν από την πρώτη φάση των play-offs θα φιλοξενήσουν το πρώτο παιχνίδι στην έδρα τους. Από την δεύτερη φάση των play-offs και έπειτα, γίνεται να τεθούν αντιμέτωπες ομάδες από την ίδια χώρα. Οι πρώτοι αγώνες της δεύτερης φάσης των play-offs θα διεξαχθούν το διήμερο 28 Φεβρουαρίου-1 Μαρτίου και οι επαναληπτικοί μία εβδομάδα αργότερα (7-8 Μαρτίου).

Στις 21-22 Μαρτίου και 28-29 Μαρτίου θα διεξαχθούν οι αγώνες των προημιτελικών, οι οποίοι θα καθορίσουν τις τέσσερις ομάδες που θα λάβουν μέρος στο Final Four του Basketball Champions League (28-30 Απριλίου).

Πότε θα πραγματοποιηθούν οι κληρώσεις για τα play-offs της διοργάνωσης;

Η κλήρωση για τους δύο πρώτους γύρους των play-offs θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου στο House of Basketball της Γενεύης.

Η κλήρωση των προημιτελικών θα διεξαχθεί την Παρασκευή 10 Μαρτίου στο Μόναχο.

Μετά το τέλος των προημιτελικών, η FIBA θα αποφασίσει ποια από τις τέσσερις φιναλίστ θα φιλοξενήσει στο γήπεδο της το Final Four.

Το «καλεντάρι» των play-offs της διοργάνωσης

Ημερομηνία

Γεγονός

27 Ιανουαρίου

Κλήρωση για τις δύο πρώτες φάσεις των play-offs

7-8 Φεβρουαρίου

Πρώτοι αγώνες της πρώτης φάσης

21-22 Φεβρουαρίου

Δεύτεροι αγώνες της πρώτης φάσης

28 Φεβ.-1 Μαρτίου

Πρώτοι αγώνες δεύτερης φάσης

7-8 Μαρτίου

Δεύτεροι αγώνες δεύτερης φάσης

10 Μαρτίου

Κλήρωση για τα προημιτελικά

21-22 Μαρτίου

Πρώτοι αγώνες προημιτελικών

28-29 Μαρτίου

Δεύτεροι αγώνες προημιτελικών

28-30 Απριλίου

Final Four

Διαβάστε ακόμη...