Κανώτας: "Προσπαθούμε για το καλύτερο"

O πρόεδρος της ΚΑΕ, Μιλτιάδης Κανώτας, στην απολογιστική συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα μίλησε για όλα τα καυτά ζητήματα που αφορούν το τμήμα μπάσκετ.
Κανώτας: "Προσπαθούμε για το καλύτερο"

Αναλυτικά τα όσα είπε ο κ. Κανώτας:

"Τρίτη φορά είναι που δίνουμε απολογιστικού χαρακτήρα συνέντευξη. Την κάναμε στο εξάμηνο, την κάνουμε και τώρα, μετά από μία σεζόν, που συνοδεύεται από οικονομικά δεδομένα.

Θα αναφερθώ πρώτα στο παρελθόν: όπως θυμάστε, πριν ένα χρόνο, μέσα Ιουνίου 2009, πέντε άνθρωποι, που ίσως καλά καλά δεν γνωρίζονταν αποδέχτηκαν πρόσκληση Α.Σ. να αναλάβουν μεγάλη προσπάθεια να διοικήσουν, να τρέξουν υποθέσεις που αφορούσαν την πολυπαθή μέχρι τότε ΚΑΕ ΠΑΟΚ. Κάποιοι μας είπαν ήρωες, άλλοι βλάκες! Η αλήθεια είναι ότι πέντε άνθρωποι ξεκίνησαν και δούλεψαν νύχτα και μέρα, με όλες τις δυνάμεις τους, για να καταφέρουν να επιτευχθούν όσα επετεύχθησαν. Καλά ή όχι.

Πολλοί έβαζαν στοίχημα τότε ότι ομάδα δεν θα παίξει στο πρωτάθλημα. Γιάννης Ιωαννίδης τότε μου είπε ότι δεν θα παίξουμε στο πρωτάθλημα. Το θεωρούσε αδύνατο. Κι όμως, το αδύνατο το κάναμε πράξη. Και παίξαμε, και προσπαθήσαμε σιγά σιγά να επανακτήσουμε αξιοπιστία, που έχασε ο ΠΑΟΚ, και προσπαθήσαμε να βάλουμε βάσεις για το μέλλον του συλλόγου. Κοντά μας ήταν εξωδιοικητικοί παράγοντες, κοντά μας και ο Α.Σ., με την επιτροπή μπάσκετ. Παράδειγμα, ο Βαγγέλης Γαλατσόπουλος, ως πρόεδρος αυτής της επιτροπής, που αγαπάει το μπάσκετ. Επίσης, ο Δημήτρης Πατρίδας, που έτρεξε για τον ΠΑΟΚ. Αγαπάει τον ΠΑΟΚ και το μπάσκετ το βοήθησε. Γιατί δεν θέλει να είναι κοντά μας είναι άλλη ιστορία.

Ευχαριστούμε όλους όσοι είναι κοντά μας, αλλά και τους χορηγούς μας. Ευχαριστούμε Ηλία Βιολίδη και Κώστα Αμοιρίδη. Και οι δύο βοήθησαν και βοηθούν. Χωρίς αυτούς ίσως δεν υπήρχε μπάσκετ ΠΑΟΚ!.

Η αξιοπιστία ήταν το μεγάλο στοίχημα. Αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε πολλές εγγυήσεις. Αναγκαστήκαμε να δείξουμε ότι ο ΠΑΟΚ άλλαξε πρόσωπο και ότι αυτή η ομάδα αξίζει να στηριχθεί. Πλέον, ο ΠΑΟΚ είναι σε ανοδική πορεία. Στην αρχή τα τηλέφωνα χτυπούσαν για να μας πούνε τι χρωστάμε. Δεν ξέραμε τι γίνεται. Τώρα, ξέρουμε τι γίνεται. Μόνο που κάποια πράγματα προκύπτουν από το πουθενά. Παράδειγμα τα 9.600 € που χρωστά ο ΠΑΟΚ στην ULEB για τη... μπουνιά που έριξε ο Ουάσινγκτον σε €παϊκό παιχνίδι.

Εμείς αυτό το χρόνο ήμασταν οι άνθρωποι του Ερασιτέχνη, που προσπαθήσαμε να διαχειριστούμε το τμήμα, σαφώς κάνοντας και λάθη, αφού όποιος δουλεύει κάνει λάθη. Κάναμε μηχανοργάνωση γραφείων, δημιουργήσαμε τμήμα μάρκετινγκ, παιδική κερκίδα, για να φτιάξουμε νέους οπαδούς, φτιάξαμε την "Παλατάκι ΕΠΕ", με τον Πόλυ Κατσιώρα να κάνει μεγάλη δουλειά σε αυτήν, διοργανώσαμε τις πρώτες συναυλίες, είδαμε τα καλά και τα άσχημα αυτών των ενεργειών, προσπαθήσαμε να βρούμε νέες πηγές εσόδων.

Συγχρόνως, με επικεφαλής τον Νίκο Σταυρόπουλο πήρε η ΚΑΕ υπό την αιγίδα της τις ακαδημίες του μπάσκετ. Ήδη, άρχισε να φαίνεται η δουλειά που γίνεται εκεί.

Κάναμε επίσης κι άλλες εκδηλώσεις στη διάρκεια της σεζόν, πράγματα που δεν είχαν γίνει ξανά από την ΚΑΕ ΠΑΟΚ. Όλα αυτά έγιναν παράλληλα με προσπάθεια στήριξης αγωνιστικού τμήματος.

Χτίσαμε και επενδύσαμε πάνω στον Σούλη Μαρκόπουλο, έναν προπονητή που τον θεωρούμε από τους καλύτερους. Γύρω του έχει εξαιρετικό τιμ. Η ομάδα που φτιάξαμε κατάφερε να έχει διακρίσεις. Στόχος ήταν να μην περάσουμε τις εφιαλτικές στιγμές του παρελθόντος. Είχαμε το μικρότερο μπάτζετ στην ιστορία του μπάσκετ του ΠΑΟΚ. Αυτή η ομάδα κατάφερε να βγει πέμπτη και να πάει ξανά στην €πη. Κατάφερε να κάνει τον κόσμο του ΠΑΟΚ να περάσει ξανά ευχάριστα στο "Παλατάκι", όπως στο ΠΑΟΚ-Άρης. Αυτή η ομάδα, λοιπόν, έφερε αποτελέσματα, που ξαφνικά βλέπω ότι αρχίζουν να ξεχνιούνται. Ξαφνικά βλέπω ότι αντί να υπάρχει θετική αύρα, απαξιώνονται τα αποτελέσματα αυτά. Φταίμε κι εμείς! Ό,τι καταφέραμε, δεν το υποστηρίξαμε όπως έπρεπε.

Η διοίκηση δεν σταμάτησε ποτέ να εργάζεται μετά το τέλος του περασμένου πρωταθλήματος. Σιωπηρά κάναμε πράγματα για να έχει συνέχεια η ομάδα, ακόμη κι όταν κάποιοι νόμιζαν ότι τίποτε δεν λειτουργεί στον ΠΑΟΚ.

Διαχειριστήκαμε έντιμα κάθε ευρώ που πέρασε από τα χέρια μας. Μπορεί άλλους να εξοφλήσαμε κι άλλους όχι, όμως, ό,τι κάναμε, το κάναμε έντιμα. Ο Ερασιτέχνης ήξερε κάθε κίνησή μας. Η διοίκηση Πανελούδη το 2004 άφησε περίπου 3 εκατομμύρια € χρέη. Οι απαιτήσεις που υπήρχαν την 1η Ιουλίου του 2009 ήταν 4.350.000 €. Δεν ξέραμε το νούμερο, μαθαίναμε τα χρέη στην πορεία. Μέσα σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνονταν χρήματα αυτών που έβαλαν χρήματα ως "δανειστές" στον ΠΑΟΚ. Κανείς, όμως, από αυτούς δεν απαίτησε αυτά που δάνεισε. Κανείς από αυτούς δεν πήρε έστω ένα €, εκτός από έναν. Αυτός ζήτησε να πάρει το διαρκείας του με χρήματα από τα δανεικά που έβαλε. Κανείς άλλος.

Σήμερα, ο ΠΑΟΚ χρωστά γύρω στα 3,5 εκατομμύρια € από τα 4.350.000 €, έχοντας μέσα και τους δανειστές. Για την ακρίβεια, η ΚΑΕ ΠΑΟΚ χρωστά 804.000 € λιγότερα από αυτά που χρωστούσε. Ναι, αφήσαμε χρέη τη σεζόν που πέρασε, που μπορούσαμε να πληρώσουμε, αν δεν πληρώναμε τίποτε από τα παλιά. αν κάναμε αυτό, θα αφήναμε 63.000 € αποθεματικό στο ταμείο. Αν δεν πληρώσεις τα παλιά, όμως, δεν παίρνεις πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα. Ήμασταν υποχρεωμένοι να πληρώσουμε τα περασμένα. Αυτά που χρωστάμε από τη δική μας χρήση, δεν είναι τραγικά ποσά. Από τότε που θυμάμαι τον ΠΑΟΚ στο μπάσκετ, έχω να πω ότι τη χρονιά που τελείωσε αφήσαμε λιγότερα χρέη από την προηγούμενη σεζόν. Ποτέ δεν έγινε αυτό στο παρελθόν.

Διαχειριστήκαμε γύρω στα 2.260.000 € την περασμένη σεζόν, που προήλθαν από χορηγίες, από εκδηλώσεις, από δικαιώματα, από διαρκείας, από εισιτήρια, από τη συνεισφορά του κάθε ΠΑΟΚτσή, που βοήθησε την όλη προσπάθεια και από ταμειακές διευκολύνσεις. Ξοδέψαμε χρήματα για την λειτουργία της ομάδας, ενώ πληρώσαμε 1.450.000 € για χρήματα της σεζόν που πέρασε και 825.000 € για το παρελθόν. Οι 147.000 € από αυτά αφορούσαν χρέη στο δημόσιο, 163.000 χρήματα σε τρίτους και γύρω στα 500.000 € άλλα χρέη. Πληρώσαμε "ομάδα Παπαδάκη", τα υπόλοιπα του Χαριτόπουλου, του Μαρμαρινού, του Τόμας, του Καλαφατάκη, του Περγαμηνέλη, του Δημητρίου, του Πεδουλάκη, του Γιόνσεν, του Γκρέγκορι, Καυκή, Τσιάρα και διευθετήσαμε υπόθεση Τομάσεβιτς, καταφεύγοντας στη FIBA και περιμένουμε απόφαση για το πώς θα αποπληρώσουμε το χρέος απέναντί του.

Η σεζόν τελείωσε, οι επιτυχίες ήταν δεδομένες. Η διοίκηση συνεχίζει και προσπαθεί. Το προπονητικό τιμ, με τον τεχνικό μας διευθυντή, ασχολείται συνέχεια με θέμα δημιουργίας ομάδας για νέα σεζόν. Δεν καιγόμαστε καθόλου ποιοι παίκτες θα έρθουν. Ξέρουν ποιους παίκτες θα πάρουν. Έχουμε δει τα πλάνα. Θέλουμε να φτιάξουμε ομάδα, με την οποία θα χαιρόμαστε και πάλι. Ομάδα θα γίνει και θα ξεκινήσει την προετοιμασία της, με στόχο να έχει την εμφάνιση που πρέπει στο πρώτο €παϊκό παιχνίδι.

Κατά τα λοιπά, εμείς κάνουμε έργα στο γήπεδο, όπως στο παρκέ και στα αποδυτήρια. Προχωρήσαμε το τμήμα μάρκετινγκ. Ήδη φτιάξαμε το νέο χορηγικό μας πρόγραμμα. Έχουμε κλείσει θέμα εμφάνισης ομάδας, έχουμε προχωρήσει όλα τα θέματα. Έχουμε κλείσει την προετοιμασία μας στο Λιτόχωρο. Ευχαριστούμε Γιώργο Σερβιάδη για την προσφορά της προετοιμασίας στην ομάδα.

Περιμένουμε όλους τους ΠΑΟΚτσήδες να βοηθήσουν. Ακόμη και κάποιος που θα πάρει εισιτήριο διαρκείας αξίας 50 € ή 80 €, δίνει μια τεράστια βοήθεια στην ομάδα. Θέλουμε γεμάτο να είναι το γήπεδο πάντα. Αν έχουμε τον κόσμο μας, θα μπορέσουμε να χτυπήσουμε θέση ακόμη και στην πρώτη δυάδα κι ας "παίζουν" εκεί δεκάδες εκατομμύρια €. Έχουμε κλείσει συμφωνία με το Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο, που αφορά όχι μόνο την ομάδα, αλλά και τους κατόχους διαρκείας. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι οι μεγάλες ομάδες γίνονται μόνο με παρουσία πολλών φιλάθλων.

Περιμένουμε έσοδα και από τις διοργανώσεις της "Παλατάκι ΕΠΕ". Ήδη κλείσαμε δύο συναυλίες αρχές Σεπτεμβρίου και περιμένουμε να κλείσουμε και μια τρίτη αρχές Οκτωβρίου. Θέλουμε κι άλλες να κάνουμε, για να έχουμε περισσότερα έσοδα.

Έληξε η σύμβαση η "αμαρτωλή" που είχε κάνει ο Δρόσος για την μπουτίκ για δύο χρόνια, με την οποία ο ΠΑΟΚ πλήρωσε στην εταιρεία που προμήθευε την μπουτίκ όλα τα έσοδα. Η ζημιά ήταν τεράστια. Όλα αυτά λήγουν φέτος και πάμε στα θετικά. Ήδη, οργανώνουμε τη νέα μπουτίκ και προχωράμε.

Αν λέγαμε πριν ένα χρόνο ότι θα πετυχαίναμε όλα αυτά μέσα σε ένα έτος, θα γελούσαμε. Θα είναι επιτυχία μας αν του χρόνου χρωστάμε ακόμη λιγότερα χρήματα ως ΚΑΕ από αυτά που οφείλουμε τώρα. Το μπάτζετ που είχαμε την περασμένη σεζόν ήταν 1,4 εκατομμύρια €. Κατά 90% έχουμε βρει τις λύσεις για να εξοφλήσουμε τα χρήματα που οφείλουμε από την περασμένη σεζόν. Δεν υπάρχει κανένα θέμα

.Δεν πρόκειται να δώσουμε τίποτε πουθενά. Θα μαζέψουμε πρώτα τα χρήματα από έσοδα που περιμένουμε και μετά θα πληρώσουμε τους πάντες. Από τον ΠΑΟΚ δεν έχασε κανείς κι ούτε θα χάσει. Στον Γκετσέφσκι χρωστάμε γύρω στα 55.000 € κι είναι τα περισσότερα χρήματα που οφείλουμε σε παίκτη από την περασμένη σεζόν. Και με αυτόν θα βρούμε λύση. Σε αυτόν χρωστάμε κυρίως και στους δύο Αμερικανούς".

Διαβάστε ακόμη...