"Βάλαμε σε μια σειρά τα χρέη"

Ο Πρόεδρος της ΚΑΕ ΠΑΟΚ Μπάνε Πρέλεβιτς μίλησε σε αθλητική ιστοσελίδα για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Α1, τα μπάτζετ των ομάδων και παρουσίασε την πρότασή του για την βιωσιμότητα του πρωταθλήματος.
"Βάλαμε σε μια σειρά τα χρέη"

Αναλυτικά η συνέντευξη στο Sport24.gr:

Πρόεδρε, μετά τη συνάντηση που είχατε για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του πρωταθλήματος, διέρρευσε ότι η πρόταση που σάς έγινε ήταν σχεδόν η μισή από πέρυσι. Την ίδια στιγμή, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός έχουν τα συμβόλαιά τους με την «TAF Sports Marketing» και δεν συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις...

"Μα εδώ βρίσκεται όλο το ζουμί. Πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι. Αν ο καθένας κοιτάζει την πάρτη του, δεν μπορεί να συντελεστεί πρόοδος. Τα είχα πει και πέρυσι, θα το πω και φέτος, μόνο που τώρα είμαι ακόμη πιο σίγουρος. Σε δύο χρόνια δεν θα υπάρχει μπάσκετ. Πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Μόνο αν είμαστε ενωμένοι, μαζί με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, θα μπορέσουμε να πετύχουμε κάτι. Μόνο έτσι το προϊόν του μπάσκετ θα αποκτήσει την εμπορική αξία που του αρμόζει και θα μπορεί να διεκδικεί".

Θα έχετε ακούσει τις ενστάσεις των ισχυρών. Οτι ο ΠΑΟΚ ή ο οποιοσδήποτε ΠΑΟΚ, δεν μπορεί να έχει υψηλότερες απαιτήσεις με 300.000 ευρώ αγωνιστικό μπάτζετ, ενώ εκείνοι ξοδεύουν εκατομμύρια...

"Το έχω ακούσει, αλλά είναι επιλογή των προέδρων του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού να ξοδεύουν αυτά τα εκατομμύρια. Δεν τους υποχρέωσε κανείς. Επειδή είναι τρελοί για τις ομάδες τους, δεν γίνεται να απαιτούν και τη μερίδα του λέοντος από όλες τις συμφωνίες.

Σε τελική ανάλυση, ας φτιάξουν ένα δικό τους πρωτάθλημα και ας παίζουν 13 ντέρμπι στο ΣΕΦ, 13 στο ΟΑΚΑ και ας βγαίνει ο πρωταθλητής. Εμάς τι μας θέλουν; Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό: ο ισχυρός να επιβιώνει και ο μικρός να εξαφανίζεται. Στο ΝΒΑ, δηλαδή, είναι ανόητοι που δίνουν τον καλύτερο παίκτη του ντραφτ στη χειρότερη ομάδα;"...

Καλά, μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν δεκάδες πράγματα και αυτό το βιώνουμε σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνίας.

"Πες το ψέματα. Ενα παράδειγμα αποτελούν και οι φίλαθλοι. Μας λένε φτιάξτε ομάδα και εγώ θα πάρω διαρκείας. Φέρτε, δηλαδή, τον Μαγκέτι, που λέει ο λόγος και εγώ θα είμαι εκεί. Στην Ευρώπη, αντιθέτως, πρώτα γίνεται sold out και μετά φτιάχνουν ομάδα. Τι πρέπει να κάνουμε δηλαδή; Να φέρουμε έναν παιχταρά, να ξοδέψουμε ένα εκατομμύριο και το επόμενο καλοκαίρι να διαλυθούμε; Στον ΠΑΟΚ είδαμε και πάθαμε, ώσπου να βάλουμε σε μια σειρά τα χρέη μας, να προσθέσουμε κι άλλα;"

Ποια είναι η πρότασή σας για τη βιωσιμότητα του πρωταθλήματος και των ομάδων τους;

"Για μένα η δημιουργία κλειστής λίγκας είναι μονόδρομος. Οι προπονητές θα χρησιμοποιούν ελληνόπουλα, ο κόσμος θα γουστάρει να βλέπει νέα παιδιά και θα έρχεται στο γήπεδο για να τα στηρίξει. Και η ΕΟΚ ας βρει μια φόρμουλα για την άνοδο των ομάδων από την Α2.

Δεν λέω αυτό να λειτουργεί εσαεί, αλλά τουλάχιστον μέχρι να επιστρέψει η ομαλότητα. Γιατί ας μην κρυβόμαστε, μέσα σε αυτή τη φοβερή κρίση που μαστίζει την Ελλάδα, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης. Ας κάνουμε, όμως, κάτι και ας είμαστε πρωτίστως ενωμένοι. Οχι ο καθένας να κοιτάζει την πάρτη του".

Εχετε κάποια πρόταση και για την κατανομή των εσόδων;

"Φυσικά. Θα γίνεται με βάση την περυσινή βαθμολογία, την εμπορική αξία της κάθε ομάδας και τους κανονισμούς του ΕΣΑΚΕ. Χωρίς αυτά τα τρία, το άθλημα δεν μπορεί να προχωρήσει. Αν υλοποιηθούν όλα αυτά και αλλάξει και η δομή του πρωταθλήματος, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για πρόοδο. Αυτές οι αλλαγές, όμως, προϋποθέτουν ενότητα, που αυτή τη στιγμή δυστυχώς δεν υπάρχει".

Κάτι τελευταίο. Εκτιμάτε πως το πρωτάθλημα θα αρχίσει κανονικά;

"Δεν ξέρω"...

Διαβάστε ακόμη...