"Έχουμε φιλοδοξίες αλλά..."

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι ο Μπάνε Πρέλεβιτς μαζί με τον Βαγγέλη Γαλατσόπουλο, τόνισαν τα πολλά οικονομικά προβλήματα της ΚΑΕ, η οποία θα πρέπει να τα ξεπεράσει αναζητώντας πηγές εσόδων.
"Έχουμε φιλοδοξίες αλλά..."

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι ο Μπάνε Πρέλεβιτς μαζί με τον Βαγγέλη Γαλατσόπουλο, τόνισαν τα πολλά οικονομικά προβλήματα της ΚΑΕ, η οποία θα πρέπει να τα ξεπεράσει αναζητώντας πηγές εσόδων.

Αρχικά πήρε το λόγο ο πρόεδρος της ΚΑΕ, Μπάνε Πρέλεβιτς, ο οποίος είπε: " Ήρθαμε εδώ γιατί θέλουμε να σας ενημερώσουμε για  την οικονομική κατάσταση της εταιρείας και με ποιο τρόπο μπορούμε να ξεπεράσουμε τα χίλια προβλήματα  που εμποδίζουν την καθημερινή λειτουργία της ομάδας και εμποδίζουν τις φιλοδοξίες που όλοι έχουμε για το μέλλον της ομάδας. Το αγωνιστικό είνα άμεσα συνδεδεμένο με το οικονομικό, θα ακούσετε σε λίγο και από τον Βαγγέλη τα νούμερα. Όμως επειδή, όμως, όλοι έχουμε φιλοδοξίες και βλέπουμε τα πράματα θετικά, υπάρχει μέλλον, εφόσον βοηθήσουμε όλοι και αλλάξουμε τη νοοτροπία. Τα εμπόδια που έχουμε είναι λόγω της νοοτροπίας και του τρόπου σκέψης γύρω από τον σύλλογο. Η ομάδα δεν έχει ιδιοκτήτη, έχει διοικήσεις πρωτοδικείου που αλλάζουν και θα πρέπει να ζει από τις καινούριες πηγές εσόδων που θα προσπαθήσει να δημιουργήσει γιατί δεν μπορεί να εξαρτάται από τις συμβάσεις που πάρχουν.

Με τον ΟΠΑΠ είχαμε μιλήσει από το καλοκαίρι για χορηγία μια στην φανέλα, είχαμε συμφωνήσει προφορικά αλλά ακόμη περιμένουμε την απάντηση. Επειδή δεν μπορούμε να εξαρτόμαστε από τα κέφια του καθενός, για αυτό πρέπει να δημιουργήσουμε καινούριες πηγές εσόδων".

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Βαγγέλης Γαλατσόπουλος, αναλύοντας τα οικονομικά θέματα. "Ο ΠΑΟΚ μπήκε στο άρθρο 99, η απόφαση βγήκε στις 12 Δεκεμβρίου και πλέον είναι μια πραγματικότητα. Αυτή είναι μια ευχάριστη είδηση. Το καλοκαίρι, όταν έγινε συζήτηση για τη νέα διοίκηση, προτάθηκε από τον ΑΣ να γίνει ενωμένη διοίκηση και να προχωρήσουμε. Σε αυτή είχε προταθεί και στον κύριο Κανώτα να είναι διευθύνων σύμβουλος, αλλά το αρνήθηκε. Από εκεί και πέρα, εμείς οι πέντε της διοίκησης ξεκινήσαμε. Παραλάβαμε ταμείο μηδέν. 9.130 ευρώ για την ακρίβεια, τα οποία ήταν δεσμευμένα για την Εφορία. Επιταγές μηδέν.

Από εκεί και πέρα, σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια της διοίκησης Πρωτοδικείου, υπάρχει μια διαφορά. Η προηγούμενη διοίκηση ξεκίνησε με 300.000 ευρώ βοήθεια από τον ΑΣ, ξεκίνησε με βοήθεια 100.000 ευρώ από τη ΠΑΕ, με τηλεοπτικό συμβόλαιο με τη NOVA όπου δόθηκε προκαταβολή 150.000 ευρώ και σταθερές μηνιαίες δόσεις, ενώ υπήρχε και μια μεγάλη χορηγία του κυρίου Αμοιρίδη. Και μετά ήρθε και η εταιρία STAMION. Με όλα αυτά τα εφόδια, ξεκίνησε η τότε διοίκηση. Εμείς παραλάβαμε τα πάντα στο μηδέν από χορηγίες, από τηλεοπτικά και η μοναδική χορηγία που είχαμε ήταν της STAMION. Πρώτα θέλαμε να πάρουμε την άδεια και πληρώσαμε γύρω στα 120.000 ευρώ στο Δημόσιο για τη φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

Μετά θέλαμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα και ξεκαθαρίσαμε στον προπονητή μας ότι το μπάτζετ θα είναι 500.000 ευρώ. Τρίτον, ξεκινήσαμε να κάνουμε συμφωνίες με τον ΟΠΑΠ και το τηλεοπτικό. Θυμάστε λοιπόν ότι τότε που έγινε η ιστορία με τον ΟΠΑΠ, χαρακτηριστήκαμε «επαναστάτες χωρίς αιτίες». Σήμερα δικαιωνόμαστε, γιατί για δύο λόγους. Πρώτον δεν θέλαμε να μας δώσουν το δικαίωμα να έχουμε live συνεντεύξεις και αγώνες από το PAOK WEB TV και ο δεύτερος λόγος είναι ότι στη σύμβαση του ΟΠΑΠ προβλεπόταν κάποια πράγματα που είχαν σχέση με τα τηλεοπτικά. Αρα αδυνατούσαν οι ομάδες να κάνουν σωστή διαπραγμάτευση στο τηλεοπτικό. Και βλέπετε ότι μετά από 10 αγώνες, οι ομάδες δεν έχουν πάρει χρήματα".

Συνεχίζοντας ο κύριος Γαλατσόπουλος αναφέρθηκε στα εφόδια που είχε η τωρινή διοίκηση. "Εμείς είχαμε δύο βοήθειες. Η μία ήταν του κόσμου από τα διαρκείας και η δεύτερη, η συμμετοχή της διοίκησης με χρήματα που μπήκαν στην εταιρία, γύρω στα 150.000 ευρώ όπου τα περισσότερα έβαλε ο κύριος Πολυχρονιάδης. Μετά έγιναν διάφορα πράγματα σε χορηγικό επίπεδο, όπως έγινε κάτι καινούργιο στο γήπεδο με προσωπικές προσπάθειες του κυρίου Πανάκα, με τον χώρο για τους πρώην προέδρους της ομάδας.

Σήμερα τα χρέη της εταιρίας είναι 5.000.000 ευρώ, βάσει ισολογισμού. Στον Δρόσο είχε παραδοθεί εταιρία με 2.28 εκατομμύρια χρέη. Αυτά τα 5εκ αφορούν, 1.750.000 προς προμηθευτές, 982.000 ευρώ προς την εφορία, 102.000 ευρώ προς το ΙΚΑ, 1.880.000 σε διάφορους πιστωτές και υπάρχει ένα ποσό 325.000 που είναι οι προκαταβολές από τιμολόγια που εκδόθηκαν μετά. Τα πραγματικά χρέη είναι 3,75 εκατομμύρια ευρώ, μετά την υπαγωγή στο άρθρο 99, ενώ υπάρχουν και κάποιες αγωγές που σχετίζονται με το διάστημα της παρουσίας του Δρόσου και οι αγωγέ αφορούν τον Κυρίτση (140.000 ευρώ), του Σίμτσακ (42.000 ευρώ) και της κυρίας Παπαδημητρίου που ζητάει από τον ΠΑΟΚ 115.000 ευρώ που λέει ότι είχε δώσει στον Δρόσο.

Βάσει όλων αυτών, πραγματικά για μένα, πιστεύω ότι ναι το άρθρο 99 είναι προς της πτώχευσης, αλλά είναι η μόνη σωτηρία για τον ΠΑΟΚ που υποχρεούται να βαδίσει στον δρόμο της εξυγίανσης. Να βαδίσει στον δρόμο των περικοπών, για να αντέξει. Υπάρχει μια διαφορά των προηγούμενων ετών με το άρθρο 99.Παλιά λέγαμε. έλα σε έναν μήνα, τώρα όμως το άρθρο 99 είναι αυστηρό και κάθε εξάμηνο πληρώνεις συγκεκριμένα ποσά. Τη πρώτη χρονιά πρέπει να πληρώσουμε 275.000 ευρώ και πάει αναλογικά για το σύνολο των τεσσάρων χρόνων. Η υπόθεση Γκαγκαλούδη, ενώ δεν έχει τελειώσει το άρθρο 99 είχε συμφωνηθεί να δώσουμε δύο δόσεις από 5.000 ευρώ. Δώσαμε τη πρώτη τον Αύγουστο, μετά του προτείναμε να του δώσουμε επιταγή, αλλά πιστεύω ότι στο τέλος θα το λύσουμε το θέμα, γιατί θεωρώ ότι έχει τη διάθεση, άσχετα αν έκανε ένα λάθος. Δεν μπορείς λοιπόν να φορτώσεις ομάδα με παίκτες, γιατί πολύ εύκολα ο κόσμος ζητά παίκτες".

Ο Μπάνε Πρέλεβιτς ρωτήθηκε για τη καθυστέρηση που υπάρχει στο τηλεοπτικό κομμάτι και είπε: "Περιμένουμε τηλεφώνημα από τον ΕΣΑΚΕ για να δούμε τι θα γίνει. Δεν ξέρω αν υπάρχει θέμα αναβολής. Το θέμα δημιουργήθηκε γιατί υπάρχουν κάποια άρθρα στη σύμβαση με τον ΟΠΑΠ που αφορούν και την τηλεοπτική σύμβαση. Εμείς το αναφέραμε από το καλοκαίρι και μας έλεγαν ότι γκρινιάζαμε, ότι έγινε επανάσταση των φτωχών, φαίνεται όμως ότι μόνο εμείς είχαμε διαβάσει τη σύμβαση», απάντησε, αλλά ο Βαγγέλης Γαλατσόπουλος επιβεβαίωσε ότι όντως υπάρχει θέμα αναβολής. «Μίλησα με τον κύριο Βασιλακόπουλο, του εξήγησα το πρόβλημα κι αν δεν γίνει άμεσα κάτι, δεν αποκλείεται να γίνει άμεσα διοικητικό συμβούλιο στον ΕΣΑΚΕ".

Σε ερώτηση σχετική με δηλώσεις του κυρίου Κανώτα σχετικά με το τι άφησε, ο Γαλατσόπουλος υποστήριξε: "Εμείς σαν διοίκηση έχουμε πληρώσει 550.000 ευρώ σε Δημόσιο, παίκτες, προπονητές, υπάλλήλους γραφείων και σε υποχρεώσεις άρθρου 99. Και θα ήθελα να πω κάτι. Η φιλοσοφία της διοίκησης είναι η εξυγίανση σε επίπεδο 100% και το δεύτερο είναι ότι μόνο έτσι ο ΠΑΟΚ μπορεί να προχωρήσει. Σήμερα ο ΠΑΟΚ ξέρει που χρωστάει και πού πρέπει να το πληρώσει. Κι εφόσον γίνει, τότε στα επόμενα 2-3 μπορεί να βρει κι έναν ιδιοκτήτη. Δεν ήρθαμε για να μείνουμε δέκα χρόνια. Για όσο καιρό όμως είμαστε, θα βαδίσουμε σε αυτό το μοντέλο. Αυτό είπαμε και στη συνάντηση των συνδέσμων, ότι θα βαδίσουμε σε αυτόν τον άξονα".

Ο Γαλατσόπουλος ρωτήθηκε για το αν θα καταφέρει τελικώς ο ΠΑΟΚ να αντέξει οικονομικά. "Αυτή η μάχη δίνουμε κι ελπίζουμε να τα καταφέρουμε. Γι' αυτό κάναμε το χαμηλότερο μπάτζετ στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Το μπάτζετ της πρώτης χρονιάς διοίκησης του κυρίου Κανώτα ήταν 1,45 εκατομμύρια ευρώ, τη δεύτερη χρονιά ήταν γύρω στις 850.000 ευρώ κι αυτό χάρη στον Λάζαρο Παπαδόπουλο του οποίου η φυγή έσωσε τον ΠΑΟΚ. Φέτος εμείς έχουμε 500.000 ευρώ. Αναθέσαμε στον ορκωτό λογικό που δούλεψε δύο μήνες ώστε να γίνει η πρώτη κίνηση με τον ισολογισμό και το δεύτερον, ο ΠΑΟΚ παραδόθηκε στον Δρόσο με 2.980.000 χρέη και σήμερα είναι αποτυπωμένα 5 στον ισολογισμό. Αρα σε αυτή τη διετία κι ενώ μπήκαν περίπου 6,5 εκατομμύρια ευρώ στο ταμείο, υπήρξε άνοιγμα 2.000.000 ευρώ. Αυτά τα λέει ο ισολογισμός της εταιρίας, αλλά σας εξήγησα ότι με το άρθρο 99 τα χρέη είναι γύρω στα 3,7 εκατομμύρια ευρώ. Ετσι κι αλλιώς ζητήθηκε από τον Κανώτα να παραδώσει στον ερασιτέχνη το τι έκανε στον ΑΣ στα δύο χρόνια που ήταν στη διοίκηση, τα οποία παρέδωσε".

Ο Γαλατσόπουλος ρωτήθηκε επίσης για το αν υπήρξε οικονομική πολιτική από τον κύριο Κανώτα. "Για να μην είμαστε άδικοι, τα δύο εκατομμύρια ανοίγματος είναι η αποτύπωση στον ισολογισμό. Από εκεί και πέρα, φάνηκε ότι έριξε περισσότερο βάρος στον αγωνιστικό στόχο, παρά στο να πληρωθούν περισσότερα χρέη. Αν ρωτάτε τη δική μου φιλοσοφία, θεωρώ ότι στα δύο χρόνια θα μπορούσε να γίνει μεγαλύτερη εξοικονόμηση χρημάτων υπέρ των χρεών και όχι της ομάδας".

Ο Μπάνε Πρέλεβιτς ρωτήθηκε επίσης για τη νοοτροπία που υπάρχει και η οποία τον βρίσκει αντίθετο. "Πρέπει πρώτα να θυμόμαστε το παρελθόν, αλλά όχι να ζούμε σε αυτό. Αναφέρομαι στην φιλοσοφία φιλάθλων, δημοσιογράφων, διοικήσεων, υπαλλήλων, παικτών, προπονητών, να κατανοήσουν όλοι ότι αυτό που γινόταν, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Μην ζητάμε αυτά που δεν μπορούμε να αποκτήσουμε. Μόνο με αλλαγή νοοτροπίας μπορεί να γίνει εξυγίανση. Αν όχι, όρεξη να έχεις να μαλώσεις. Γιατί 19 άνθρωποι στην αποστολή και όχι 21, γιατί δεν παίρνουμε παίκτες. Ορεξη να έχεις να μαλώνεις με τον κόσμο. Προσωπικά δεν την έχω. Μόνο η καθαρή ομάδα μπορεί να προσελκύσει ιδιοκτήτη. Αλλιώς μια μέρα θα πάμε στο Υπουργείου Ανάπτυξης θα πούμε ότι είμαστε ΠΑΟΚ, θα είναι Γερμανός εκεί, θα κοιτάξει το ΑΦΜ σου και θα σε κλείσει. Να προσπαθήσουμε να κάνουμε εξυγίανση, να αξιοποιήσουμε το WEB TV που είναι κάτι σπουδαίο και θα το δείτε μελλοντικά πόσο θα βοηθήσει".

Για το θέμα ΜακΓκραθ ανέφερε: "Αυτό που ξέρω είναι ότι δεν είναι ελεύθερος. Αν έχουν γίνει κάποιες επαφές, ναι έχουν γίνει, αλλά εφόσον δεσμεύεται με συμβόλαιο ουσιαστικά δεν υπάρχει τίποτα. Θα δούμε τις απαιτήσεις του παίκτη, να δούμε αν μπορούν να μειωθούν κάποια έξοδα από το αγωνιστικό και θα δούμε. Δεν έχει καταλάβει ο κόσμος ότι για να υπάρχει ομάδα, πρέπει να υπάρχει η εταιρεία. Δε γίνεται αυτήν τη στιγμή να χρεώσουμε και άλλο την ομάδα. Το πιο εύκολο είναι να χρεώσουμε την ομάδα άλλα 500.000 ευρώ και να φύγουμε το καλοκαίρι".

Ο Γαλατσόπουλος ουσιαστικά εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ο ΠΑΟΚ έχει μείνει πίσω σε πληρωμές: "Ο ΠΑΟΚ θα έπρεπε να είχε πάρει 130.000 ευρώ από τα τηλεοπτικά. Αν είχαν έρθει θα πήγαιναν στους παίκτες, προπονητές, προμηθευτές. Κι αν δεν έρθουν, υπάρχει περίπτωση αναβολής".

Ο Μπάνε Πρέλεβιτς αναφέρθηκε και στην κατάταξη του μπάτζετ του ΠΑΟΚ στην Α1. "Εμείς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε νέες πηγές εσόδων. Μετά τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό και νομίζω τον Πανιώνιο, ο ΠΑΟΚ πρέπει να έχει τον 4ο προϋπολογισμό. Παίζουν όμως πολλά πράγματα ρόλο. Όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι από την Ευρώπη μπήκαμε μέσα 105.000 ευρώ. 270 εισιτήρια είχαμε με τη Σολέ, 450 με τη Κίμκι και περίπου 300 με τη Ρίγα. Κι εγώ θέλω η ομάδα να είναι η καλύτερη. Εμείς όμως δεν έχουμε μόνο 12 παίκτες στην ομάδα. Εμείς έχουμε και τους 25 γιατί τόσους πληρώνουμε κάθε μήνα. Είναι εύκολο να φέρεις ακόμη 3-4 παίκτες, αλλά ποιος θα τους πληρώσει;"

Διαβάστε ακόμη...