Χρόνια Πολλά, Μπάνε! (vid)

Ω Μπάνε, Μπάνε... Ω Μπάνε, Μπάνε. Σαν σήμερα στις 19 Δεκεμβρίου του 1966, γεννήθηκε στο Βελιγράδι ο Μπράνισλαβ «Μπανε» Πρέλεβιτς (Бранислав "Бане" Прелевић).
Χρόνια Πολλά, Μπάνε! (vid)

Θεωρείται και όχι άδικα ένας από τους καλύτερους Ευρωπαίους σουτέρ στην ιστορία του αθλήματος. 

Ήταν και παραμένει ο πιο εμβληματικός μπασκετμπολίστας που αγωνίστηκε με το Δικέφαλο στο στήθος, κυρίως διότι οδήγησε τον ΠΑΟΚ στην κορυφή του Ευρωπαϊκού μπάσκετ σε μία μαγική 6ετία για τον ασπρόμαυρο σύλλογο. Ήταν πάντα παρών και αγάπησε τον ΠΑΟΚ όσο λίγοι, δεν τον πρόδωσε ακόμα και όταν όλοι οι σημαντικοί παίκτες μεταγράφηκαν στην Αθήνα και δίκαια ο κόσμος του ΠΑΟΚ τον θεωρεί σημαία του συλλόγου.

Μέσω του ΠΑΟΚ κλήθηκε και φόρεσε τη φανέλα της μεγάλης εθνικής Γιουγκοσλαβίας και θα συμμετείχε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992, αλλά την τελευταία στιγμή η ΔΟΕ απέκλεισε τους Σέρβους λόγω του εμφύλιου πολέμου.Η πρώτη του επίσημη εμφάνιση με την φανέλα του ΠΑΟΚ ήταν στις 12 Οκτωβρίου 1988. Τότε ο «τίγρης» οδήγησε τον ΠΑΟΚ σε μία σπουδαία εκτός έδρας νίκη επί της γαλλικής Βιλερμπάν με 93-83, σημειώνοντας 29 πόντους και έβαλε τις βάσεις πρόκρισης στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Κόρατς.

Μία πρόκριση που «σφραγίστηκε» στο Αλεξάνδρειο με σκορ 125-78. Αντίπαλος στην επόμενη φάση η πρώην ομάδα του Μπάνε, ο Ερυθρός Αστέρας και το αλησμόνητο παιχνίδι του Βελιγραδίου. Ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε με την διακοπή του αγώνα μετά το σπρώξιμο του Τζον Νιούμαν στον διαιτητή Γκρόσι. Η μεταγραφή του στον ΠΑΟΚ από τον Ερυθρό Αστέρα είχε αναγκάσει τον Βλάντο Τζούροβιτς να πει: «Τρελάθηκαν στον Ερυθρό Αστέρα ή δεν έχουν να φάνε;».

Ο ΠΑΟΚ είχε αποκτήσει έναν γκαρντ με δολοφονικό ένστικτο το οποίο έδειξε από μικρός. Δεν είναι τυχαίο ότι σε ηλικία 19 ετών πέτυχε 58 πόντους σε παιχνίδι του Ερυθρού Αστέρα. Ο Πρέλεβιτς είναι ο 2ος σκόρερ του ΠΑΟΚ στην ιστορία της Α' Εθνικής με 4.427 πόντους πίσω μόνο από τον Μάνθο Κατσούλη (5.227). Είναι πάντως πρώτος στα χρονικά της Α1. Παίζοντας στις περιόδους 1988-1996 και 1999-2000, αγωνίστηκε σε 237 ματς πρωταθλήματος (4ος στην ιστορία του ΠΑΟΚ). Είναι πρώτος σε εύστοχες βολές (911), δεύτερος σε εύστοχα δίποντα (975), δεύτερος σε τρίποντα (522), τρίτος σε ασίστ (533) και δεύτερος σε κλεψίματα (300).

Το βιογραφικό του «τίγρη»

Ο Μπάνε Πρέλεβιτς ξεκίνησε την καριέρα του από τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου, με τον οποίο κατέκτησε 1 πρωτάθλημα και 2 κύπελλα Γιουγκοσλαβίας, συμμετέχοντας σε όλα τα παιδικά και εφηβικά τμήματα, μέχρι και την ανδρική ομάδα. Το 1988 ο ΠΑΟΚ αποφάσισε να τον φέρει στην Ελλάδα, προχωρώντας στην ελληνοποίηση του. Για 10 συναπτά έτη ο Μπάνε Πρέλεβιτς κατέκτησε σχεδόν τα πάντα (του λείπει μόνο το Κύπελλο Πρωταθλητριών) με τη μεγάλη ομάδα του ΠΑΟΚ.

Ξεκινώντας από το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης το 1991 στη Γενεύη κόντρα στην ισπανική Σαραγόσα, όπου σημείωσε τους 31 από τους 76 πόντους του ΠΑΟΚ. Ένας αξέχαστος τελικός, το πρώτο Ευρωπαϊκό Κύπελλο μετά από 23 χρόνια για το ελληνικό μπάσκετ. Ακολούθησε το πρωτάθλημα Ελλάδος το 1992 με 4-1 νίκες στον τελικό των play-off απέναντι στον Ολυμπιακό, μια επιτυχία που εκτόξευσε τον ΠΑΟΚ στην κορυφή του ελληνικού μπάσκετ για πρώτη φορά μετά από το 1959. Ο Μπάνε οδήγησε το Δικέφαλο και στην κατάκτηση του Κυπέλλου Κόρατς το 1994 κόντρα στη Στεφανέλ Τριέστε (σημείωσε 30 πόντους στην Τεργέστη, στο ακόμη και σήμερα θεωρούμενο «τέλειο παιχνίδι» από τους ειδικούς), το πρώτο τρόπαιο Ελληνικής ομάδας στην εν λόγω διοργάνωση και το δεύτερο μέσα σε μια τριετία.

Το 1995 κατακτά το Κύπελλο Ελλάδος στο final-4 της Λαμίας, όπου αναδείχτηκε και MVP της διοργάνωσης. Ήταν το δεύτερο τρόπαιο μετά το 1984 για την ομάδα του ΠΑΟΚ στο επαγγελματικό μπάσκετ. Ο Πρέλεβιτς σημείωσε συνολικά 56 πόντους. Στον τελικό πέτυχε 27 πόντους στο 72-53 με τον Πανιώνιο του Ντούσαν Ίβκοβιτς και στον ημιτελικό σημείωσε 29 πόντους στο 80-63 κόντρα στον «αιώνιο» αντίπαλο Άρη και πήρε το Κύπελλο σχεδόν μόνος του... Κατέχει μέχρι και σήμερα το ρεκόρ εύστοχων σουτ 3 πόντων στην ιστορία της Α1, με 10/14 τρίποντα, ενώ έχει αναδειχθεί κατ' επανάληψη πρώτος στις επί μέρους στατιστικές κατηγορίες της ελληνικής λίγκας, με επαναλαμβανόμενη παρουσία στην κορυφή των σουτ τριών πόντων, ποσοστού ευστοχίας σε βολές ασίστ και κλεψίματα.

Ρεκόρ καριέρας οι 58 πόντοι που πέτυχε σε ηλικία 19 ετών στην πρώην Γιουγκοσλαβία με τον Ερυθρό Αστέρα, ενώ με τη φανέλα του ΠΑΟΚ έχει από 2 φορές σημειώσει 41 πόντους. Ο μέσος όρος του στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι λίγο κάτω από 20 πόντους, ενώ στην Ιταλία κυμάνθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα (μ.ο 15πόντους) και θεωρείται ένας από τους καλύτερους Ευρωπαίους σουτέρ στην ιστορία του αθλήματος. Με τη φανέλα του ΠΑΟΚ αγωνίστηκε επίσης στο final-4 του 1993 στην Αθήνα, σε μία χρονιά που ο ΠΑΟΚ ήταν κατά κοινή ομολογία η καλύτερη ομάδα στην ιστορία της διοργάνωσης, μετά την Γιουγκοπλάστικα Σπλίτ.

Ο Μπάνε είχε συμπαίκτες τους Κλιφ Λέβινγκστον, Κένεθ Μπάρλοου, Τζόν Κόρφα, Νίκο Μπουντούρη και Παναγιώτη Φασούλα, υπό τις οδηγίες του μεγάλου Ντούσαν Ίβκοβιτς σε μια ομάδα που θαύμαζε όλη η μπασκετική Ευρώπη και δεν κατέκτησε το τρόπαιο στις λεπτομέρειες και εξ αιτίας εχθρικής διαιτησίας, χάνοντας από την Μπενετόν Τρεβίζο του Τόνι Κούκοτς με 79-77 στον ημιτελικό. Στο μικρό τελικό ο ΠΑΟΚ κατέκτησε την 3η θέση νικώντας τη Ρεάλ Μαδρίτης του Άρβιντας Σαμπόνις, επιτυχία πολύ μικρή μπροστά στην ποιότητα της ομάδας. Ο Πρέλεβιτς με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, έπαιξε έναν ημιτελικό Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1990 απέναντι στην Κνορ Μπολόνια και έβαλε το «Δικέφαλο του Βορρά» στις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες, αλλά και έναν ακόμη τελικό το 1992, όταν σε ένα συγκλονιστικό τελικό στη Νάντ έχασε 65-63 από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Στο παιχνίδι ο Μπάνε σημείωσε 29 πόντους και κρατούσε τον ΠΑΟΚ μόνος του. Χαρακτηριστική η εικόνα του να ισοφαρίζει σε 63-63, 11 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη με βόμβα τριών πόντων από τα 10 μέτρα και ενώ η μπάλα ζύγιζε...τόνους. Βαθειά χαραγμένο στη μνήμη όλων, το γοερό του κλάμα στο κέντρο του γηπέδου, όταν από τραγικό λάθος του Φασούλα, ο ΠΑΟΚ έχασε το τρόπαιο. Όπως δήλωσε αργότερα ο ίδιος, είναι το παιχνίδι που του άλλαξε τη ζωή και τον τρόπο να προσεγγίζει το μπάσκετ γενικότερα. Ο τελευταίος του τελικός ως αρχηγός του ΠΑΟΚ ήταν το 1996 στη Βιτόρια της Βασκονίας όπου ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε από τη γηπεδούχο Ταουγκρές με 88-81.

Ο Μπάνε σημείωσε 34 πόντους και έκανε τα πάντα για να φέρει ένα ακόμη τρόπαιο στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα οι Βάσκοι φίλαθλοι να αποθεώσουν τον ίδιο αλλά και την ομάδα του ΠΑΟΚ με τη λήξη του αγώνα. Την επόμενη χρονιά και παρόλο που ο κόσμος τον ήθελε στην ομάδα, λόγω οικονομικών προβλημάτων της διοίκησης του ΠΑΟΚ, αλλά και εξαιτίας μιας αθέτησης συμφωνίας με τον τότε πρόεδρο Λάκη Αλεξόπουλο, ο Μπάνε Πρέλεβιτς μεταγράφηκε στην Βίρτους Κίντερ Μπολόνια ως κοινοτικός (είχε και ελληνικό διαβατήριο) προκειμένου να αντικαταστήσει τον Σάσα Ντανίλοβιτς. Στην Ιταλία προσαρμόστηκε αργά, κάτι όμως που δεν τον εμπόδισε να αναδειχθεί MVP στον μοναδικό τίτλο που κατέκτησε η Βίρτους, το Κύπελλο Ιταλίας στο final-4 του 1997 στο Palamalaguti του Casalecchio di Reno.

Το καλοκαίρι του 1997,ο Πρέλεβιτς επιστρέφει στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ, αλλά ξεκαθαρίζει στην παρουσίασή του ότι ξεχωριστά συναισθήματα έχει μόνο για τον ΠΑΟΚ, αν και σέβεται και το δικέφαλο της Αθήνας. Οδηγεί την ΑΕΚ στο final-4 της Βαρκελώνης τον Απρίλιο του 1998, όπου με δικό του απίστευτο τρίποντο αποκλείει την Μπενετον Τρεβίζο του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Πριν τον τελικό τσακώνεται με τον προπονητή της ΑΕΚ, Γιάννη Ιωαννίδη και μοιραία έρχεται η ήττα από την καλύτερη Κνορ Μπολόνια με 58-44.

Ο Πρέλεβιτς μένει ενεργός ενάμιση χρόνο στην ομάδα της Αθήνας, με την οποία έπαιξε ακόμη έναν τελικό κυπέλλου Ελλάδος το 1998, ενώ συμμετείχε και στον τελικό της επόμενης σεζόν όπου έχασε τον τίτλο απέναντι στον αγαπημένο του ΠΑΟΚ στο ΣΕΦ. Η σεζόν του υπήρξε ελλιπής, αφού η ΑΕΚ λόγω διοικητικών και αγωνιστικών δυσχερειών, προχωρά σε ανανέωση της ομάδας στο μέσο της χρονιάς και ο Πρέλεβιτς ενώ ξεκινά πολύ δυνατά, βρίσκεται εκτός ομάδας επειδή δε δέχεται μείωση αποδοχών στο συμβόλαιο του. Το 1999 έρχεται το πλήρωμα του χρόνου και η σημαία επιστρέφει στον ιστό της. Ο αγαπημένος Μπάνε των οπαδών του ΠΑΟΚ, επιστρέφει στην ομάδα που δοξάστηκε και δόξασε, για να κλείσει την 14χρονο καριέρα του σε ηλικία 34 ετών.

Ο Μπάνε στον πάγκο του ΠΑΟΚ

Ο Μπανε Πρέλεβιτς κατείχε τον τίτλο του μακροβιότερου προπονητή στον ΠΑΟΚ με τα 3,5 συνεχόμενα χρόνια στο πάγκο της. Το 2001 ανέλαβε θέση βοηθού προπονητή δίπλα στον Λευτέρη Σούμποτιτς και στη συνέχεια ως συνεργάτης του Βαγγέλη Αλεξανδρή, που διαδέχθηκε εκείνη τη χρονιά τον "Πίξι".

Την επόμενη σέζον προβιβάστηκε σε πρώτο προπονητή, μένοντας στην άκρη του πάγκου ΠΑΟΚ μέχρι τις αρχές της σεζόν 2005-06 (αντικαταστάθηκε από τον Σούλη Μαρκόπουλο), όντας ο μακροβιότερος τεχνικός στην ιστορία της ομάδας. Ξαναεπέστρεψε το 2006-07 για δυο παιχνίδια πριν γίνει τζένεραλ μάνατζερ, εργάστηκε στην Α2 κοουτσάροντας τον Ιωνικό Λαμίας, ενώ από το 2008 διετέλεσε μάνατζερ στη βουλγαρική ΤΣΣΚΑ Σόφιας. Από το καλοκαίρι του 2011 είναι πρόεδρος της ΚΑΕ ΠΑΟΚ.

Τα 131 παιχνίδια του Μπανε Πρέλεβιτς στον ΠΑΟΚ ανά σεζόν (69 Νίκες – 62 Ήττες)

2002-03 (29 αγώνες) 26 αγώνες (13Ν-13Η) πρωταθλήματος, 2 αγώνες (0Ν-2Η) Πλει-οφ, 1 αγώνας (0Ν-1Η)Κυπέλλου Ελλάδος.
2003-04 (36 αγώνες) 26 αγώνες (15Ν-11Η) πρωταθλήματος, 3 αγώνες (1Ν-2Η) Πλει-οφ, 1 αγώνας (0Ν-1Η) Κυπέλλου Ελλάδος, 6 αγώνες (5Ν-1Η) Fiba Europe.
2004-05 (45 αγώνες) 26 αγώνες (15Ν-11Η) πρωταθλήματος, 2 αγώνες (0Ν-2Η) Πλει-οφ, 3 αγώνες (2Ν-1Η) Κύπελλο Ελλάδος, 14 αγώνες (11Ν-3Η) Uleb Cup.
2005-06 (19 αγώνες) 9 αγώνες (3Ν-6Η) πρωταθλήματος, 4 αγώνες (2Ν-2Η) Κύπελλο Ελλάδος, 6 αγώνες (1Ν-5Η) Fiba Europe.
Αποχώρησε στις 20 Δεκεμβρίου 2005
2006-07 (2 αγώνες) Ανέλαβε στις 18 Ιουλίου 2006 - 2 αγώνες (1Ν-1Η) πρωταθλήματος
Αποχώρησε 20 Οκτωβρίου 2006

Διαβάστε ακόμη...