Ηλίας Παπαθεοδώρου: 15 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Είναι ιδιαίτερη η σημερινή ημέρα για το νέο προπονητή του ΠΑΟΚ Ηλία Παπαθεοδώρου, που έχει τα γενέθλιά του..
Ηλίας Παπαθεοδώρου: 15 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Και πέρα από τις θερμότερές μας ευχές για υγεία, οικογενειακή ευτυχία και πολλές επιτυχίες με τον ΠΑΟΚ, αλλά και την Εθνική ομάδα, της οποίας θα ηγηθεί στο Ευρωμπάσκετ που θα γίνει τον Ιούλιο στην Κρήτη, το paokbc.gr παρουσιάζει 15 πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για τον Ηλία Παπαθεοδώρου τα οποία ενδεχομένως δεν γνωρίζετε και θα πρέπει να ξέρετε…

1)Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου γεννήθηκε στις 20 Ιουνίου του 1975 στην Αθήνα, αλλά η καταγωγή του είναι από την Ήπειρο και πιο συγκεκριμένα από την Λεπτοκαρυά Ιωαννίνων.

2)Όπως όλα τα μικρά παιδιά, ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τον αθλητισμό από το ποδόσφαιρο, αλλά το μπάσκετ τον κέρδισε, μετά το έπος του ’87. Την επόμενη κιόλας μέρα από τον τελικό με την Ρωσία, στις 15/6/87, πέντε ημέρες πριν κλείσει τα 12 του χρόνια, έκανε την εγγραφή του στα τμήματα υποδομής του Αθηναϊκού, την πρώτη ομάδα που σημάδεψε την καριέρα του.

3)Δεν έκανε σπουδαία καριέρα ως αθλητής, καθώς αγωνίστηκε στον Αθηναϊκό μέχρι τα 19 του και όπως έχει δηλώσει, σταμάτησε το μπάσκετ… «όταν κατάλαβα ότι παρά το γεγονός ότι είχα τη δυνατότητα να αντιληφθώ, να αξιολογήσω και να μεταφέρω τη στρατηγική ενός παιχνιδιού στους άλλους, δεν μπορούσα να την υλοποιήσω ως παίκτης».

4)Η προπονητική του καριέρα ξεκίνησε από τα τμήματα υποδομής του Αθηναϊκού, έφτασε ως τη θέση του βοηθού στην ανδρική ομάδα και η πρώτη του ουσιαστικά δουλειά ως πρώτος προπονητής ήταν στην ομάδα του Λαρισαϊκού, τον οποίο κοουτσάρισε από το 2002 μέχρι και το 2004. Έφτασε μάλιστα ως την Α΄ ΕΣΚΑ, με δύο διαδοχικές ανόδους.

5)Οι φιλίες του κρατούν χρόνια, μία ολόκληρη ζωή θα μπορούσε να πει κανείς. Τέσσερις από τους καλύτερούς του φίλους, είναι παίκτες και άτομα με τα οποία συνεργάστηκε στον Λαρισαϊκό και με τους οποίους διατηρεί στενές σχέσεις και σήμερα. Γενικά είναι άνθρωπος που δένεται με κόσμο, όπως ακριβώς συνέβη και με τον στενό του συνεργάτη Δημήτρη Μενουδάκο, τον οποίο είχε παίκτη στην Κηφισιά για οκτώ χρόνια, ενώ συνεργάστηκαν και σε προπονητικό επίπεδο, μία διετία, σε Κηφισιά και Αστάνα. Είναι μία δεκαετία μαζί δηλαδή…

6)Είναι ειδικός στις διαδοχικές ανόδους, καθώς μετά τον Λαρισαϊκό, έκανε ακριβώς το ίδιο και με την επόμενη ομάδα του, το Μαρκόπουλο, στον πάγκο του οποίου ήταν για τρία χρόνια (2004-07) και το οδήγησε στην Α΄ΕΣΚΑ.

7)Συνέδεσε την προπονητική του καριέρα με την ομάδα της Κηφισιάς, την οποία ανέλαβε το 2007 και από την Β΄ ΕΣΚΑ, την έφερε ως την Basket League, κατακτώντας μάλιστα και την 5η θέση στο πρωτάθλημα, την σεζόν 2013-14, την πρώτη στη μεγάλη κατηγορία.

8) Όταν ολοκληρώθηκε το κεφάλαιο της Νέας Κηφισιάς, μετακόμισε στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, αναλαμβάνοντας την Αστάνα, με την οποία κατέκτησε Πρωτάθλημα και Κύπελλο και μάλιστα χωρίς ήττα, ενώ έφτασε στα play off της VTB League, όπου αποκλείστηκε από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

9)Η πρώτη του επαφή με τον ΠΑΟΚ, έγινε στο φάιναλ φορ του 1993 στην Αθήνα, το οποίο παρακολούθησε ως θεατής, αγοράζοντας κανονικά το εισιτήριό του για τις δύο ημέρες των αγώνων.

10)Αν και αγαπά παθολογικά το μπάσκετ και ασχολείται όλη την ημέρα, του αρέσει πολύ και το ποδόσφαιρο. Είναι δεδομένο ότι κάποια απογεύματα Κυριακής χωρίς αγώνες μπάσκετ, θα τον βρουν στο γήπεδο της Τούμπας.

11)Θεωρεί κορυφαίο προπονητή τον Zeljiko Obradovic, τον οποίο επισκέφθηκε τον Μάιο του 2015 στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να παρακολουθήσει τον τρόπο που εργάζεται στη Φενερμπαχτσέ.  

12)Από τον Μάρτιο του 2013 είναι ομοσπονδιακός προπονητής, έχοντας αναλάβει τις μικρές Εθνικές ομάδες. Μεγαλύτερη επιτυχία του είναι, χωρίς αμφιβολία, η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα εφήβων που έγινε στο Βόλο το 2015.

13)Ο εννιάχρονος γιος του Γιώργος παίζει μπάσκετ στα τμήματα υποδομής της Κηφισιάς και αγαπά παθολογικά το μπάσκετ. Είναι πάντα δίπλα στον πατέρα του, το 2015 στο Βόλο ήταν τόσο κοντά στην προσπάθεια της Εθνικής εφήβων που θεωρήθηκε κάτι σαν «μασκότ» της ομάδας, οπότε σύντομα θα πάρει θέση και στο PAOK Sports Arena.

14)Του αρέσει το ψάρεμα, αλλά με τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που έχει, δεν βρίσκει και πολλές ευκαιρίες για να… ξεφύγει.

15)Σε ένα εντυπωσιακό της κείμενο (http://www.vtb-league.com/en/news/10-regular-season-stars/) η επίσημη ιστοσελίδα της VTB League, τον χαρακτήρισε ως τον Έλληνα Tim Thibodeau, παρομοιάζοντας την πειθαρχία που διέπει τον τρόπο λειτουργίας του στην ομάδα.

Διαβάστε ακόμη...