Οι φιναλίστ του κυπέλλου Ελλάδας (μέρος 2ο)

H ώρα για το final 4 του κυπέλλου Ελλάδας Handball έφτασε και το PAOKMANIA σας παρουσιάζει, σε μια εκ βαθέων ανάλυση, τις ομάδες που θα διεκδικήσουν το τρόπαιο.
Οι φιναλίστ του κυπέλλου Ελλάδας (μέρος 2ο)

To Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Μαρτίου η Κοζάνη θα υποδεχτεί τους τέσσερις φιναλίστ του Κυπέλλου Ελλάδας Handball στο ολοκαίνουριο γήπεδο της Λευκόβρυσης. Το PAOKmania θα είναι -και- εκεί αλλά πριν από την έναρξη του final 4, σας παρουσιάζει γενικές πληροφορίες και στατιστικά για τον Π.Α.Ο.Κ αλλά και τους αντιπάλους της ομάδας μας στον δρόμο προς το πολυπόθητο τρόπαιο.

Στο πρώτο μέρος της παρουσίασης εξετάσαμε τους Π.Α.Ο.Κ. και Χ.Α.Ν.Θ.

Στο δεύτερο μέρος της παρουσίασης αυτής θα αναφερθούμε στους δυο... "παλιούς" του αθλήματος στην Ελλάδα. Τον Φίλιππο Βέροιας και τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο.

Πανελλήνιος Γ. Σ.

Ο Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος είναι ένας από τους ιστορικότερους συλλόγους της Ελλάδας. Είναι και ο λεγόμενος ως...σύλλογος των Ολυμπιονικών. Ιδρύθηκε το 1891 και το τμήμα Χάντμπολ ήταν από τα πρώτα που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Στην ιστορία του Ελληνικού Χάντμπολ, ο Π.Γ.Σ είναι τρίτος σε κατακτήσεις τροπαίων, πίσω από τον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας και τον Φίλιππο Βέροιας με 5 Πρωταθλήματα Ελλάδος ανδρών (2000, 2002, 2004, 2006, 2007) και 3 Κύπελλα Ελλάδος ανδρών (2000, 2001, 2002) ενώ έχει χάσει το τρόπαιο άλλες τρεις φορές στον τελικό της διοργάνωσης (2006,2007,2008).

Έδρα του συλλόγου είναι το κλειστό γυμναστήριο του Πανελληνίου ΓΣ με έτος ολοκλήρωσης το 1970 ενώ επίσημα εγκαινιάστηκε το 1976. Έχει χωρητικότητα 1100 θέσεων.

Στην πορεία του για το final 4 του Κυπέλλου αντιμετώπισε αρχικά τον Φαίακα από την Κέρκυρα κερδίζοντας με 16-23 εκτός έδρας ενώ στον προημιτελικό βρέθηκε αντιμέτωπος με την Α.Ε.Σ.Χ. Πυλαίας την οποία κέρδισε με 27-31 πάλι εκτός έδρας.

Στη βαθμολογία αυτή τη στιγμή, παλεύει για την είσοδο του στα Play-off του πρωταθλήματος, ευρισκόμενος στην 7η θέση με 24 βαθμούς, ενώ τους ίδιους βαθμούς έχει ο 6ος Φίλιππος Βέροιας. Θυμίζουμε ότι γίνονται μονοί αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 1-4, με τελικό μεταξύ των δύο πρώτων της Β'φασης (θέσεις 1-2) για την ανάδειξη πρωταθλητή στις 3 νίκες. Δηλαδή όσο πιο υψηλά στη βαθμολογία μια ομάδα, τόσους περισσότερους αντιπάλους θα κληθεί να αντιμετωπίσει εντός έδρας στα play-off.

Στους τελευταίους τρεις αγώνες κέρδισε εντός έδρας τον Αερωπό Έδεσσας με 30-24, έχασε στη Θεσσαλονίκη από τον Π.Α.Ο.Κ με 34-26 αλλά και κέρδισε το Σάββατο που μας πέρασε τον 2ο στη βαθμολογία του πρωταθλήματος, Διομήδη Άργους, με 22-21 σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι. Στην επόμενη, 20η αγωνιστική θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας την πρωτοπόρο ομάδα του πρωταθλήματος, ΙΕΚ ΞΥΝΗ, εκτός έδρας.

Προπονητής της ομάδας είναι ο Γιώργος Ζαραβίνας, πρώην αθλητής του συλλόγου, με καταγωγή από το Αγρίνιο. Ένας άνθρωπος με τεράστια προσφορά στο άθλημα της Χειροσφαίρισης στην Ελλάδα, με πολλά τρόπαια στο παλμαρέ του και κυρίως έναν Ευρωπαϊκό τίτλο (Τσάλεντζ Καπ) με τη φανέλα του Διομήδη Άργους το 2012. Ανέλαβε ως προπονητής την ομάδα του Π.Γ.Σ το 2014 όταν αυτή βρισκόταν σε αγωνιστική καθίζηση, έχοντας μάλιστα υποβιβαστεί στην Α2 ανδρών. Έκτοτε έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα αρκετά ανταγωνιστικό σύνολο το οποίο ανέβηκε ξανά στην Α1 πέρυσι και φέτος πρωταγωνιστεί.

Σε μια σύντομη καταγραφή των στατιστικών του Π.Γ.Σ στη Handball League παρατηρούμε ότι έχει μικρή διαφορά στο μέσο όρο μεταξύ των γκολ που πετυχαίνει και δέχεται, με μέσο όρο 24,56 και 23,56 αντίστοιχα. Περίπου 2 γκολ από αυτά προέρχονται από τη γραμμή του πέναλτι (7μέτρα) με συνολικό ποσοστό 38/48 πέναλτι στους μέχρι στιγμής αγώνες της. Έχει μόλις 2 αποβολές μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα ενώ οι παίχτες του λαμβάνουν περίπου 4,5 δίλεπτες ποινές ανά αγώνα. Ευρύτερη νίκη της στο πρωτάθλημα ήταν στις 28 Ιανουαρίου με 32-26 επί της Πυλαίας σε αγώνα που έγινε στην Αθήνα. Μεγαλύτερη ήττα για τον Πανελλήνιο φέτος το 34-26 πριν από περίπου 2 εβδομάδες στο σπίτι του Χάντμπολ στη Μίκρα από τον Π.Α.Ο.Κ.

Σε ατομικό επίπεδο σαφώς ξεχωρίζουν οι Κρητικός Νικόλαος και Μιλος Ματοβιτς, πρώτοι σκόρερ της ομάδας με 106 και 82 γκολ αντίστοιχα, κάτι που μεταφράζεται σε ενα μέσο όρο 5,9 γκολ/αγώνα για τον πρώτο και 4,6 για τον δεύτερο. Ακολουθούν ο Στούμπης Παναγιώτης (δεν αγωνίστηκε στην ήττα του ΠΓΣ από τον Π.Α.Ο.Κ.) και η χειμερινή μεταγραφή του συλλόγου, Duro Mujic με 27 γκολ σε 7 εμφανίσεις (μ.ο 3,9 περίπου).

Ο Κρητικός βέβαια είναι και ο πιο “σκληρός” παίχτης του Πανελληνίου με μέχρι στιγμής 17 δίλεπτες αποβολές αλλά και 14 παρατηρήσεις με κίτρινη κάρτα. Θυμίζουμε μάλιστα το ιδιαιτέρως σκληρό μαρκάρισμα του σε αγώνα εναντίων του Φιλίππου προς τον Θάνο Κωστακίδη (που πέρυσι αγωνιζόταν στον Π.Α.Ο.Κ) και οδήγησε τον 25χρονο παίχτη της Βέροιας στο νοσοκομείο με διπλό κάταγμα στην οσφυϊκή μοίρα.

Ο μέσος όρος ηλικίας των παιχτών που αγωνίζονται στον Π.Γ.Σ είναι σχεδόν 24 έτη.

Ο Πανελλήνιος θα αντιμετωπίσει την Χ.Α.Ν.Θ στον 2ο ημιτελικό του final 4 το Σάββατο στις 17.30.

Φίλιππος Βέροιας

Μια ομάδα με τεράστια ιστορία στο άθλημα του Χάντμπολ, η μοναδική που έχει συμμετοχή σε όλα τα πρωταθλήματα της Α1 ανδρών, με τα περισσότερα τρόπαια από τις 4 φιναλίστ του final 4 αλλά και με το νεαρότερο ρόστερ (για ακόμα μια φορά), αφού οι παίχτες που το απαρτίζουν της έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 21,5 έτη. Βέβαια ο Φίλιππος Βέροιας είναι...συνηθισμένος στο να δημιουργεί καλές ομάδες μέσα από τις ακαδημίες του. Άλλωστε δεν είναι τυχαία ο σύλλογος με τα περισσότερα τρόπαια στις αναπτυξιακές ηλικίες (19 μόνο σε επίπεδο αρρένων).

Όσον αφορά τα τρόπαια σε επίπεδο ανδρικών ομάδων είναι δεύτερος πίσω από τον Ιωνικό Ν.Φ σε πρωταθλήματα με 9 (έναντι 10 της ομάδας από την Αθήνα) αλλά υπάρχει και ένας τίτλος που...δεν μετράει στα χαρτιά, καθώς τον κατέκτησε το μακρινό 1977. Το πρώτο πρωτάθλημα που έλαβε χώρα, τον Σεπτέμβριο του 1977, είχε διοργανωθεί από τον ΣΕΓΑΣ, όπως και το δεύτερο τον Μάϊο του 1978, θεωρούνται ανεπίσημα και δεν αναγνωρίζονται από την Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος (ΟΧΕ). Θεωρητικά λοιπόν είναι η ομάδα που σήκωσε το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία της Ελληνικής Χειροσφαίρισης. Οι..νόμιμες χρονιές ήταν το 1986, 1988, 1989, 1990, 1991, 1994, 1995, 2003 και πέρυσι (2016). Επίσης έχει κατακτήσει τις πιο πολλές φορές τη 2η θέση του πρωταθλήματος (10+1 το 1978) κάτι που αυτομάτως τον κάνει και την ομάδα με τις πιο πολλές συμμετοχές σε τελικούς πρωταθλήματος. Όσον αφορά το Κύπελλο Ανδρών, είναι ο πολυνίκης του θεσμού με 6 κατακτήσεις (1985, 1991, 1992, 2003, 2007, 2016) αλλά και μαζί με τον Ιωνικό Ν.Φ και το Δούκα η ομάδα με τις περισσότερες συμμετοχές σε τελικό της διοργάνωσης (9) έχοντας δηλαδή χάσει τρεις φορές το τρόπαιο (1989,1995 και 2009). Τέλος, είναι η πρώτη ομάδα στην ιστορία του Ελλ.Χάντμπολ που έφτασε σε τελικό Ευρωπαϊκής διοργάνωσης το 2003 (Τσαλεντζ Καπ) ενώ είχε φτάσει και ως τα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1993.

Έδρα του συλλόγου είναι το Φιλίππειο με χωρητικότητα 700 θέσεων ενώ σε αρκετούς αγώνες χρησιμοποιείται και το ΔΑΚ Δ.Βικέλας με χωρητικότητα που αγγίζει τις 1200 θέσεις.

Στην πορεία του για το final 4 απέκλεισε αρχικά το ΓΑΣ Καματερού κερδίζοντας εκτός έδρας με 18-25 και στη συνέχεια τον Πρωτέα Άρτας με 17-31 πάλι εκτός έδρας. Θεωρητικά, είχε την πιο εύκολη πορεία προς την τετράδα της διοργάνωσης.

Στη βαθμολογία της Handball Premier είναι στην 6η θέση που δίνει εισιτήριο για τα play-off, αλλά ισοβαθμεί με τον Πανελλήνιο στους 24 βαθμούς ενώ την επόμενη αγωνιστική του πρωταθλήματος (20η) δίνει έναν εξαιρετικά δύσκολο αγώνα στο Άργος με τον τοπικό Διομήδη (2ος στη βαθμολογία).

Βρίσκεται σε καλό φεγγάρι στο Ελλ.πρωτάθλημα καθώς στους τρείς τελευταίους αγώνες έχει κερδίσει τους δυο (εντός με Άρη Νικαίας και εκτός με Αερωπό Έδεσσας) ενώ έχει την ισοπαλία με τον ΠΑΟΚ την προηγούμενη αγωνιστική.

Προπονητής της ομάδας είναι ο ο Στέλιος Σεϊρεκίδης με τον οποίο ο Π.Α.Ο.Κ κατέκτησε τα πρώτα πρωτάθλημα της ιστορίας του το 2009 και 2010. Έχει αναλάβει τον Φίλιππο από πέρυσι το χειμώνα. Από το 2011 μάλιστα είναι και προπονητής της εθνικής Νέων. Πέρυσι κατέκτησε το πρώτο κύπελλο ως προπονητής ενώ εκτός από τα δυο πρωταθλήματα με τον Π.Α.Ο.Κ έχει και την περυσινή -επίσης- κατάκτηση αυτού με την ομάδα του Φιλίππου, καθοδηγώντας παίχτες που σήμερα βρίσκονται στον Δικέφαλο και πιο συγκεκριμένα τους Βεσελίνοβιτς, Σανίκη, Μπαντή και Μαστορογιάννη.

Σε μια σύντομη καταγραφή των στατιστικών στοιχείων του Φιλίππου Βέροιας στην Handball Premier παρατηρούμε ότι έχει την 5η καλύτερη επίθεση στην κατηγορία με μέσο όρο 28,2 γκολ ανα αγώνα ενώ αντίστοιχα δέχεται περίπου 26 γκολ/αγώνα, επίδοση που τον κατατάσσει ως την 6η καλύτερη άμυνα της κατηγορίας -μέχρι στιγμής. Δεν έχει καλά ποσοστά στις εκτελέσεις πέναλτι με σχεδόν 1,8 πετυχημένα ανά αγώνα και συνολικά 30 στα 47. Χαρακτηρίζεται για την σκληρή άμυνα των παιχτών του μετρώντας ήδη 5 αποβολές στο πρωτάθλημα ενώ κατά μέσο όρο επιπίπτει σε σχεδόν 5 δίλεπτες αποβολές σε κάθε αγώνα. Ευρύτερη φετινή του νίκη ήταν το 25-13 εντός εδρας με αντίπαλο τον Φοίβο Συκεών ενώ μεγαλύτερη φετινή ήττα το 32-27 μέσα στην έδρα του πρωτοπόρου ΙΕΚ ΞΥΝΗ. Βέβαια πρέπει να τονίσουμε ότι έρχεται στο final 4 όντας αήττητος στις τελευταίες 9 αναμετρήσεις που έδωσε μετά την ήττα από τα ΞΥΝΗ.

Σε ατομικό επίπεδο, εκτός απο τον..γερόλυκο Στηβ Παπαδόπουλο (εξτρεμ) που ακόμα όμως διατηρεί αντοχές...20αρη, υπάρχει ο διεθνής Βόσνιος εξτρέμ Μουχαμεντ Ζουλιφιτς, ο εξαιρετικός αμυντικά Βραζάλιτσα (πιβοτ με καταγωγή απο τη Σεβρβία και πρώτος σκόρερ της ομάδας με 73 γκολ) και ίσως ο πιο ταλαντούχος χειροσφαιριστής στην ηλικία του, ο Χαράλαμπος Δομπρής (πλει-μεικερ) που μάλιστα είναι δεύτερος σκόρερ της ομάδας με 72 γκολ (4,3 μ.ο). Φυσικά δεν ξεχνάμε τον επίσης νεαρό και εξαιρετικά ταλαντούχο Τριανταφυλλίδη Αναστάσιο (περιφερειακός) που προσφέρει σχεδόν 3 γκολ σε κάθε αγώνα στην ομάδα του ενώ ο Αθανάσιος Κωστακίδης που ήταν απο τους πρώτους σκορερ της ομάδας είχε ενα σοβαρότατο τραυματισμό σε αγώνα με τον Πανελλήνιο και δεν πρόκειται να αγωνιστεί.

Γενικά ο Φίλιππος Βέροιας είναι μια ομάδα με μπόλικο ταλέντο και ίσως το πιο δύσκολο εμπόδιο που καλείται να ξεπεράσει ο Π.Α.Ο.Κ στο δρόμο του για το Κύπελλο. Δεν είναι άλλωστε λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο νικητής του ζευγαριού θα είναι και αυτός που εν τέλει θα κατακτήσει το πολυπόθητο τρόπαιο...

Διαβάστε ακόμη...