Οι φιναλίστ του κυπέλλου Ελλάδας (μέρος 1ο)

H ώρα για το final 4 του κυπέλλου Ελλάδας Handball έφτασε και το PAOKMANIA σας παρουσιάζει, σε μια εκ βαθέων ανάλυση, τις ομάδες που θα διεκδικήσουν το τρόπαιο.
Οι φιναλίστ του κυπέλλου Ελλάδας (μέρος 1ο)

To Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Μαρτίου η Κοζάνη θα υποδεχτεί τους τέσσερις φιναλίστ του Κυπέλλου Ελλάδας Handball στο ολοκαίνουριο γήπεδο της Λευκόβρυσης. Το PAOKmania θα είναι -και- εκεί αλλά πριν από την έναρξη του final 4, σας παρουσιάζει γενικές πληροφορίες και στατιστικά για τον Π.Α.Ο.Κ αλλά και τους αντιπάλους της ομάδας μας στον δρόμο προς το πολυπόθητο τρόπαιο.

Φυσικά, ξεκινάμε με τον Π.Α.Ο.Κ αλλά και την έτερη ομάδα της Θεσσαλονίκης, τη Χ.Α.Ν.Θ.

Π.Α.Ο.Κ.

Μπορεί να προξενήσει εντύπωση αλλά ο Π.Α.Ο.Κ είναι η... “νεαρότερη” ομάδα εκ των τεσσάρων φιναλίστ του κυπέλλου Ελλάδας. Το τμήμα χάντμπολ του ΠΑΟΚ ιδρύθηκε το 1999 και προέκυψε μετά από συγχώνευση – απορρόφηση με έναν άλλο σύλλογο της Θεσσαλονίκης, τον Τρίτωνα. Βέβαια έκτοτε έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη δυναμική στο άθλημα και πλέον θεωρείται από τους βασικούς πρωταγωνιστές αυτού. Φυσικά τεράστιο ρόλο σε αυτό συντέλεσε ο πολύ καλός προγραμματισμός την τελευταία κυρίως δεκαετία αλλά και η προσέλκυση σημαντικών προσωπικοτήτων του αθλήματος (κυρίως από τη Βόρειο Ελλάδα) σε διάφορα πόστα.

Ο Π.Α.Ο.Κ έχει καταφέρει -στη σύντομη αυτή ιστορία του- να κατακτήσει 3 πρωταθλήματα Ελλάδας (2009,2010,2015), μια δεύτερη θέση (2011) και δύο φορές κατετάγη τρίτος (2012 και 2016). Επίσης έχει κατακτήσει 2 φορές το κύπελλο Ελλάδας (2012 και 2015 όπου έκανε το double). Έχει συμμετοχή σε 3 τελικούς Κυπέλλου χάνοντας μόνο το 2013 από την ΑΕΚ. Επίσης το 2011 ενώ ήταν φιναλίστ στη διοργάνωση, λόγω των επεισοδίων στη Λαμία (με ευθύνη των οπαδών της ΑΕΚ) αποκλείστηκαν και οι δυο ομάδες με τον τελικό να γίνεται εν τέλει μεταξύ του Δούκα και της ομάδας των Βριλησσίων με νικητή τον πρώτο.

Έδρα του τμήματος είναι το “Σπίτι του Χάντμπολ” στη Μίκρα , όπου στεγάζονται και όλα τα ηλικιακά τμήματα του συλλόγου. Τα εγκαίνια του έγιναν το 2008 και έχει χωρητικότητα 1100 θεατών (Μίκρα-3).

Ο Π.Α.Ο.Κ είχε σαφώς το πιο δύσβατο μονοπάτι για το final 4 του κυπέλλου Ελλάδος, καθώς αρχικά απέκλεισε το Δούκα μέσα στην Αθήνα, κερδίζοντας με 24-27 ενώ στη συνέχεια απέκλεισε και ΠΑΛΙ εκτός έδρας τον πρωτοπόρο του πρωταθλήματος ΙΕΚ ΞΥΝΗ με 23-26. Ουσιαστικά κατάφερε να βρίσκεται στο final 4 με τις πιθανότητες εναντίων του και στους δυο αγώνες που έδωσε.

Στη βαθμολογία αυτή τη στιγμή, διατηρείται στην 4η θέση και παλεύει για το καλύτερο το δυνατόν πλασάρισμα στη κανονική διάρκεια. Έχει 26 βαθμούς με τον 2ο Διομήδη να έχει έναν μόλις παραπάνω (27), όσους και η 3η ΑΕΚ την οποία όμως ο Δικέφαλος του Βορρά υποδέχεται στην τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου της Handball Premier.

Τα τρία τελευταία ματς της ομάδας μας ήταν στο Σεριφάτο Αιγίου όπου θριάμβευσε με 23-37, εντός έδρας με τον Πανελλήνιο όπου επιβλήθηκε με 34-26 σχετικά άνετα και τέλος, ο αγώνας με το Φίλιππο μέσα στη Βέροια, αντίπαλο του και στον ημιτελικό του final 4, που έληξε ισόπαλος με 22-22 σε ένα...εκρηκτικό φινάλε με αποβολές και για τις δύο ομάδες. Στην επόμενη (20η) αγωνιστική θα αντιμετωπίσει την Πυλαία εντός έδρας σε αγώνα που θα γίνει στις 1 Απριλίου και ώρα 18.00.

Προπονητής της ομάδας είναι ο Νίκος Γεωργιάδης, ο πλέον πολυνίκης στο θεσμό του κυπέλλου μεταξύ αυτών που θα συμμετάσχουν στο final 4, με 2 κατακτήσεις. Μία το 2004 με το ΓΑΣ Κιλκίς (στην πρώτη του χρονιά ως προπονητής Ανδρικής ομάδας!) και φυσικά τον επικό τελικό κυπέλλου του 2015 στο Παλατάκι εναντίων της ΑΕΚ. Διατηρεί τον καλύτερο απολογισμό του τμήματος σε χρονιά πρωταθλήματος, με 19 νίκες, 1 ισοπαλία και 2 ήττες το 2015 όπου κατακτήσαμε και το double. Ως φυσικό επακόλουθο αυτών, αναδείχτηκε προπονητής για το έτος εκείνο. Διανύει την τέταρτη του χρονιά ως προπονητής του ΠΑΟΚ.

Σε μια σύντομη καταγραφή των στατιστικών του Π.Α.Ο.Κ στη Handball League παρατηρούμε ότι είναι η ομάδα με τον υψηλότερο μέσο όρο στην επίτευξη τερμάτων (28,8) από αυτές που συμμετέχουν στο final 4 και 2ος στην Ελλάδα πίσω μόνο από την ΑΕΚ. Επίσης δέχεται περίπου 23,6 γκολ ανά αγώνα, επίδοση που τον κατατάσσει 5ο στο πρωτάθλημα. Περίπου 4 (3,8) γκολ σε κάθε αγώνα προέρχονται από τη γραμμή του πέναλτι (7 μέτρα) και στο σύνολο μετράει 68 στις 85 επιτυχημένες προσπάθειες. Μόλις μια φορά έχει αποβληθεί παίχτης του (ο Κοκώνης μέσα στο Άργος) ενώ οι δίλεπτες ποινές είναι 4,2 ανά αγώνα. Ευρύτερη νίκη στο πρωτάθλημα σαφώς είναι το επιβλητικό 23-37 μέσα στο Αίγιο με αντίπαλο το τοπικό Σεριφάτο αλλά έχει κερδίσει και άλλη μια φορά με 14 γκολ διαφορά την Πυλαία εκτός έδρας (20-34). Μεγαλύτερη ήττα φέτος το 25-17 στην έδρα του Δούκα ενώ εντύπωση δημιουργεί το γεγονός ότι όποτε έχει χάσει φέτος είναι με μόλις ένα γκολ διαφορά!

Σε ατομικό επίπεδο υπάρχει ιδιαίτερος πλουραλισμός με τους Βεσελινοβιτς, Σανίκη, Παλάσκα, Πετρίδη, Κυπραίο (που παρόλο τον τραυματισμό του την προηγούμενη εβδομάδα όλα δείχνουν ότι θα είναι σε θέση να βοηθήσει την ομάδα!) και Κοκώνη να ξεχωρίζουν. Πρώτος σκόρερ ο Σλόμπονταν Βεσελίνοβιτς με 113 γκολ (6,3 μ.ο) ενώ ακολουθούν οι Κοκώνης και Παλάσκας με 58 (3,4 και 3,2 ανα αγώνα αντίστοιχα). Κατόπιν τα δυο εξτρέμ της ομάδας, οι Αραμπατζής και Νικολαϊδης με 44 έκαστος (2,44 ανα αγώνα) αλλά και ο Γρηγόρης Σανίκης, χειμερινή μεταγραφή της ομάδας, που έχει το δεύτερο καλύτερο μέσο όρο γκολ ανά αγώνα με 4,57 (και ακόμα περισσότερες ασίστ!). Δεν ξεχνάμε και τον αρχηγό μας, Θεόδωρο Πετρίδη που έχει πετύχει μέχρι στιγμής 43 τέρματα (2,5 ανα αγώνα).

Όσον αφορά τους...σκληρούς της ομάδας, αυτός είναι σίγουρα ο Κων/νος Γρηγοριάδης (με συμμετοχή όμως κυρίως στην άμυνα και αλλαγή στην επίθεση) με 13 δίλεπτες αποβολές μέχρι στιγμής, ενώ ακολουθούν οι Κυπραίος και Οικονόμου (και αυτός συμμετοχή κυρίως στην άμυνα) με 11. Πρώτος σε παρατηρήσεις με κίτρινη κάρτα επίσης ο Κυπραίος με 12.

Ο μέσος όρος ηλικίας των παιχτών που αγωνίζονται στον Π.Α.Ο.Κ είναι σχεδόν 27 έτη.

Ο Π.Α.Ο.Κ θα αντιμετωπίσει το Φίλιππο Βέροιας στον 1ο ημιτελικό του final 4, το Σάββατο στις 15.00 η ώρα.

Χ.Α.Ν.Θ.

Η... έκπληξη του φετινού θεσμού, καθώς αγωνίζεται στην Α2 Ανδρών. Βέβαια πρωτοπόρος στην κατηγορίας της και με το ένα πόδι στην Handball Premier η Χ.Α.Ν.Θ (ή... Χ.Α.Ν.Κ όπως ίσως θα θυμούνται οι παλαιότεροι) είναι ένα σωματείο που έχει και αυτό τη δική του, σημαντική, ιστορία στο άθλημα. Προπονητής της μάλιστα είναι ο μέχρι πρότινος συνεργάτης του Νίκου Γεωργιάδη στον Π.Α.Ο.Κ, Αντώνης Τσολάκος.

Χωρίς να έχει κατακτήσει κάποιο τρόπαιο,είναι κυρίως γνωστή για την παραγωγή παιχτών που στελέχωσαν άλλες ανδρικές ομάδες. Το τμήμα Χάντμπολ της Χριστιανικής Αδερφότητας Νέων Θεσσαλονίκης, ιδρύθηκε το 1979, όντας ένα από τα μακροβιότερα στην Ελλάδα. Μετράει 10 συμμετοχές στα 35 πρωταθλήματα της Α1 ενώ από πέρυσι είχε υποβιβαστεί στην Α2. Βέβαια φέτος δείχνει διατεθειμένη να επιστρέψει στα...μεγάλα σαλόνια ούσα πρώτη και..με διαφορά στον 2ο όμιλο της Α2 ανδρών. Έχει μόλις μια ήττα φέτος από τον Φαίακα στην Κέρκυρα με 30-21.

Έδρα του συλλόγου είναι η Κλειστή Σάλα Αθλοπαιδιών Χ.Α.Ν.Θ στη Θεσσαλονίκη φυσικά, με χωρητικότητα 1100 θέσεων!

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ελληνικής χειροσφαίρισης που μια ομάδα από την Α2 μετέχει στα ημιτελικά του θεσμού ενώ επιπρόσθετα είναι και η..πρώτη φορά σε final 4 για την ομάδα από τη Θεσσαλονίκη! Μάλιστα για να φτάσει εδώ απέκλεισε δυο ομάδες της Handball Premier, αρχικά τον Διομήδη Άργους με 32-25 εντός έδρας, στη μεγαλύτερη φετινή έκπληξη του θεσμού ενώ στη συνέχεια επιβλήθηκε με 31-21 του Φοίβου Συκεών μπροστά σε 1000 οπαδούς της που είχαν κατακλύσει το γήπεδο!

Για τις επιδόσεις της στο πρωτάθλημα της Α2 είναι περιττό να αναφερθούμε αφού ουσιαστικά πρόκειται για μια ομάδα με δυναμική που αρμόζει στη μεγάλη κατηγορία του πρωταθλήματος Ανδρών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι έχει μέσο όρο στην επίθεση τα 31 τέρματα ενώ δέχεται 21,5 ανά αγώνα. Περίπου 3 γκολ ανά αγώνα προέρχονται από τα 7 μέτρα (πέναλτι) με συνολικό ποσοστό 45 πετυχημένα στις 58 προσπάθειες.

Ατομικά στατιστικά δυστυχώς δεν παρέχονται αλλά μπορούμε να πούμε ότι οι Δέσπος (Περιφερειακός), Μπαϊρλης (εξτρεμ), Τσιρογιάννης (εξτρεμ), Βασιάδης (πλέι μέικερ), Παπαδόπουλος Θανάσης (περιφερειακός), Ευαγγελόπουλος (Τ/Φ) και Στίγγας ξεχωρίζουν σε μια ομάδα με μέσο όρο ηλικίας τα 23 έτη..

Σίγουρα σημαντική προσωπικότητα για την ομάδα, είναι ο προπονητής της, Αντώνης Τσολάκος. Γεννήθηκε το 1965 στη Βέροια και αποτέλεσε μέλος της ομάδας του Φιλίππου Βέροιας, που πρωταγωνίστησε τη δεκαετία του '80. Ως αθλητής κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα (1986, 1988, 1989, 1990) και ένα κύπελλο Ελλάδος (1985). Αγωνίστηκε επίσης στη ΓΕ Βέροιας και στο Ζαφειράκη Νάουσας. Η πορεία του στους πάγκους ξεκίνησε στο Ζαφειράκη Νάουσας (1996-2000) και συνεχίστηκε σε Άρη (2000-04), Θερμαϊκό (2004-05) και Διομήδη Άργους (2006-09). Τον Φεβρουάριο του 2014 εντάχθηκε στο τεχνικό επιτελείο του Π.Α.Ο.Κ. κατακτώντας το πρωτάθλημα και το κύπελλο Ελλάδος το 2015. Αποχώρησε τον Δεκέμβριο του 2015 από τον Δικέφαλο και το καλοκαίρι του 2016 αντικατέστησε τον Νίκο Μάντζο στον πάγκο της Χ.Α.Ν.Θ με στόχο την άνοδο στην Handball Premier.

Μπορεί η παρουσία της να...μην γεμίζει το μάτι, αλλά κανένας δεν πρέπει να ξεγράψει τη Χ.Α.Ν.Θ σε αυτό το final 4 καθώς ήδη έχει κάνει την έκπληξη με την παρουσία της και μόνο, συνεπώς δεν έχει τίποτα απολύτως να χάσει πάρα μόνο να παλέψει για ένα..θαύμα. Ακόμα και η παρουσία τους στον τελικό θα είναι ένα -ακόμα- τεράστιο επίτευγμα για τον Α.Τσολάκη και την ομάδα του.

 

Διαβάστε ακόμη...