«ΠΑΟΚ, χάντμπολ και… γκίνια!»

Για όλους και... για όλα μίλησε ο τεχνικός του ΠΑΟΚ στο χάντμπολ Νίκος Γεωργιάδης, ο οποίος μέσα από το SDNA σχολιάζει το φετινό πρωτάθλημα της Handball Premier.
«ΠΑΟΚ, χάντμπολ και… γκίνια!»

Ο έμπειρος προπονητής που έχει οδηγήσει τον Δικέφαλο στην κατάκτηση του νταμπλ το 2015, μιλάει για την χρονιά που φεύγει αλλά και για τις μάχες που έρχονται τόσο σε πρωτάθλημα, όσο και στο κύπελλο.

Αυτή την ώρα οι «ασπρόμαυροι» βρίσκονται στην 2η θέση με 17 βαθμούς (μαζί με ΑΕΚ), ενώ έχουν πάρει την πρόκριση στους «16» του Κυπέλλου Ελλάδας, μετά από το διπλό στο νοκ-άουτ αγώνα με τον Δούκα.

Η αλήθεια είναι πως όταν ξεκίνησε αυτή η συνέντευξη, το θέμα ήταν καθαρό ο ΠΑΟΚ. Λίγο το κλίμα των εορτών, λίγο ο προβληματισμός που υπάρχει στην καθημερινότητα μας, έκαναν την συζήτηση να απλωθεί περισσότερο και σε βαθύτερα θέματα.

Στα λάθη τα δικά μας, στις ευθύνες του Κράτους, στον Ερασιτεχνικό αθλητισμό αλλά και στους στόχους που πρέπει να βάζουμε καθημερινά. 

Ας αρχίσουμε όμως με το αγωνιστικό, όπου ο τεχνικός του ΠΑΟΚ σημείωσε αρχικά: «Φέτος το καλοκαίρι δημιουργήσαμε μια νέα ομάδα. Ήταν σίγουρο θα χρειαζόταν χρόνος για να στηθεί όλο αυτό. Η ομάδα έφτασε αρκετά γρήγορα στο επιθυμητό βαθμό ετοιμότητας. Όσον αφορά την βαθμολογική συγκομιδή χάσαμε δυο βαθμούς στο τελευταίο δευτερόλεπτο κάναμε μια κακή εμφάνιση που την πληρώσαμε με την ήττα.. Από εκεί και πέρα, πήραμε την πρόκριση στο Κύπελλο, ενώ βγάλαμε δυο καλά διπλά που ήταν πολύ σημαντικά».

Πρόσθεσε για την νίκη στην έδρα της Ένωσης: «Αν χάναμε το παιχνίδι θα μέναμε τέσσερις βαθμούς πίσω από την ΑΕΚ και επτά από τον ΙΕΚ Ξυνή ΔΙΚΕΑ. Νομίζω ότι συνειδητοποιήσαμε την επικινδυνότητα του παιχνιδιού. Αρκετά παθιασμένα και με μεγάλη συγκέντρωση, πήραμε το αποτέλεσμα που μας κράτησε ζωντανούς. Το είδαμε σαν νοκ-άουτ αγώνα στο Κύπελλο. Μετά το παιχνίδι με τον Δούκα (σ.σ. Κύπελλο) είχαμε όλοι καλή διάθεση και θέλαμε να προσαρμοστούμε γρήγορα σε άλλο θεσμό και τα παιχνίδια με τον Φοίβο και με την ΑΕΚ έπρεπε να τα πάρουμε οπωσδήποτε, κάτι που κάναμε».

«Δεν υπάρχει καλή χρονιά, όταν η ομάδα δεν παίρνει τίτλους»!

Όταν ρωτήθηκε για το 2016 που... φεύγει, ήταν ξεκάθαρος: «Για αρκετό κόσμο ήταν άσχημο το 2016, έτσι και για μένα. Αθλητικά, όταν η ομάδα δεν παίρνει τίτλους, δεν υπάρχει καλή χρονιά. Τίποτα, το έχω ξαναπεί, για εμάς εδώ στον ΠΑΟΚ θέλουμε γρήγορα να φύγει το 2016. Και αυτό διότι αν το 2015 μας έδωσε πολλά, το 2016 ήταν μια κακή χρονιά για εμάς. Είχαμε μεγάλη γκίνια... Να φύγει γρήγορα και το 2017 να μας φέρει καλύτερα πράγματα».

Σχετικά με το δύσκολο παιχνίδι Κυπέλλου που θα δώσουν οι «ασπρόμαυροι» στην έδρα του ΙΕΚ Ξυνή ΔΙΚΕΑ: «Είναι πολύ νωρίς για να ασχοληθούμε με αυτό το παιχνίδι. Ο θεσμός στο Κύπελλο τα έχει αυτά, συμβαίνει να κοντράρονται νωρίς ομάδες που μπορούν να φτάσουν στο τελικό. Έτσι είναι, παντού έτσι λειτουργεί. Και για το ΔΙΚΕΑ δεν είναι καλή κλήρωση. Είναι νωρίς ακόμα, χρειαζόμαστε να ξεκουραστούμε λίγο τώρα, να λύσουμε τα θέματα των τραυματισμών και να προσαρμοστεί γρήγορα ο Σανίκης στην ομάδα. Μας περιμένει μια σειρά δύσκολων αγώνων από την επανέναρξη του πρωταθλήματος και μετά».

Αναφορικά με την προσθήκη του Γρηγόρη Σανίκη: «Είναι ένας πολύ ποιοτικός παίκτης, με μεγάλη εμπειρία στο εξωτερικό, ενώ πέρυσι ξεχώρισε στον Φίλιππο Βέροιας που πήρε το νταμπλ. Ο ΠΑΟΚ χρειάζεται τέτοιους παίκτες αλλά και ο Σανίκης χρειάζεται ομάδες σαν τον ΠΑΟΚ για να εκφραστεί μέσα από αυτές».

«Πως; Γιατί; Ποιος; Που; Είναι πολλά τα ερωτήματα...»
Στην συνέχεια η συζήτηση πήγε στα προβλήματα του ελληνικού χάντμπολ, με τον κόουτς να βάζει αρκετά... ερωτήματα.

«Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα βρισκόμαστε σε ένα προβληματικό περιβάλλον. Παντού, σε όλη τη κοινωνία υπάρχουν προβλήματα οικονομικά και εννοείται υπάρχει αυτόν στον αθλητισμό. Εμείς είμαστε σε καλό επίπεδο, θα μπορούσαμε και καλύτερα. Παρόλα αυτά, επειδή το ελληνικό χάντμπολ δεν είναι συνηθισμένο στα πολλά λεφτά, γίνεται μια αρκετά καλή δουλειά, σε αρκετά επίπεδα. Σίγουρα θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα, λείπει και η προβολή. Αλλά πως; Γιατί; Ποιος; Που; Είναι πολλά τα ερωτήματα... Οι ομάδες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να στηρίξουν την προβολή του αθλήματος. Από την άλλη, η Ομοσπονδία παίρνει ελάχιστες επιχορηγήσεις οι οποίες καλύπτουν ίσα ίσα λειτουργικά έξοδα, ώστε να μπορεί παράλληλα και με κάποιο σεβασμό να διαχειρίζεται τις Εθνικές ομάδες. Δεν ξέρω... Θεωρώ πάντως ότι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, γιατί εμείς είμαστε ερασιτέχνες... επαγγελματίας, θα πρέπει να στηρίζεται περισσότερο από τους κρατικούς φορείς. Για παράδειγμα από την κρατική τηλεόραση».

Παράλληλα μίλησε για τα οφέλη του αθλητισμού στα νεαρά παιδιά αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν και σε αυτή την περίπτωση.

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό για τα παιδιά. Τα οφέλη του αθλητισμού είναι αρκετά, είναι γνωστά και τα προβλήματα που υπάρχουν στην κοινωνία μας, επίσης το ίδιο. Νομίζω ότι γλιτώνει τα παιδιά από τέτοια πράγματα, τα φέρνει σε ένα πιο υγιή τις περισσότερες φορές περιβάλλον. Έτσι μπορούν να λειτουργούν, να μεγαλώνουν και να ωριμάζουν πολύ καλύτερα. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να στηρίξουμε σαν κράτος και σαν κοινωνία, όλη αυτή τη διαδικασία των ομάδων, του Ερασιτεχνικού αθλητισμού, των ακαδημιών. Μην ξεχνάμε, όλα αυτά στηρίζονται πάνω στους γονείς. Όταν έχει η οικογένεια προβλήματα οικονομικά, σε πολλές φάσεις ο αθλητισμός γίνεται πολυτέλεια. Σε κάποια οικογένεια δηλαδή που παλεύει να βρει το ψωμί της, το να πάει το παιδί στην ακαδημία είναι έξοδο. Είναι δύσκολα τα πράγματα, για όλους και παντού».

Τέλος, έστειλε τις δικές του ευχές μέσα από το SDNA όπου σημείωσε: «Υγεία πάνω από όλα, αγάπη, ευτυχία και όνειρα και αρκετή τύχη! Να βάζουμε στόχους στη ζωή μας και βραχυπρόθεσμους και μακροπροθέσμους. Το 2017 να μας βρει όλους καλύτερα!».

Διαβάστε ακόμη...