«Ο Σαββίδης απογείωσε τον ΠΑΟΚ»

Στις 8 Δεκεμβρίου 2014 είχαμε συναντήσει τον Χόρχε Ελγκέτα στο λόμπι του Palace Hotel στη Γλυφάδα.
«Ο Σαββίδης απογείωσε τον ΠΑΟΚ»

Μόλις είχε λύσει το συμβόλαιό του με τη διαλυμένη ΑΕΚ και δεν είχε ούτε το εισιτήριο να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Στις 8 Μαΐου 2017 τον βρήκαμε στην ίδια θέση με τη διαφορά ότι ήταν πρωταθλητής με τον ΠΑΟΚ. Μεσολάβησαν πολλά στην καριέρα του και κυρίως το πιο συναρπαστικό 40ήμερο στην προπονητική του καριέρα. Του δόθηκε η εντολή να αναλάβει τον ΠΑΟΚ στη θέση του Γιάννη Καλμαζίδη. Κάθισε σε ηλεκτρική καρέκλα. Δεν είχε... καμία πιθανότητα τίτλου κι όμως μέσα σε πέντε εβδομάδες έδωσε 10 αγώνες και νίκησε τους 8, εκ των οποίων οι τρεις επί του Ολυμπιακού και οι τρεις επί του Παναθηναϊκού στα ημιτελικά.

«Γνώριζα πως αναλαμβάνω ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Κανείς δεν πίστευε πως ο ΠΑΟΚ μπορεί να πάρει τον τίτλο του πρωταθλήματος από τον Ολυμπιακό. Μάλιστα αυτό που μου ζητήθηκε όταν ανέλαβα την ομάδα ήταν να φτάσουμε μέχρι τους τελικούς. Ηταν διάχυτος ο φόβος πως ο ΠΑΟΚ δεν θα περνούσε ούτε τον Παναθηναϊκό στα ημιτελικά. Μη σου πω πως υπήρχε ανησυχία και για τους αγώνες με τον Εθνικό στις θέσεις 1-8. Κανείς δεν πίστευε πως θα μπορούσαμε να πάρουμε το πρωτάθλημα. Ούτε καν το συζητούσαν. Οταν περάσαμε τον Παναθηναϊκό, μου ζητήθηκε μία νίκη επί του Ολυμπιακού στην έδρα μας για να δοθεί χαρά στον κόσμο».

- Πώς έφτασε ο ΠΑΟΚ σε αυτήν τη μεγάλη ανατροπή;

«Μέσα σε 40 μέρες έγιναν πολλά. Ηξερα πως δεν είχα χρόνο. Κάθε προπονητής έχει τη φιλοσοφία του. Μαζέψαμε την ομάδα. Δουλέψαμε πολύ στην ψυχολογία και σε τομείς που υπήρχε μεγάλη βελτίωση όπως η "αλλαγή" και το σερβίς. Αναλύσαμε πολύ τους αντιπάλους μας. Υπήρξε πολύ καλή επικοινωνία με τους αθλητές και σε αυτό με βοήθησαν οι συνεργάτες μου και πιο πολύ ο Ερνάντο Γκόμεζ με τον οποίον μιλάμε την ίδια γλώσσα. Η διοίκηση ήταν κοντά και ο κόσμος είχε υπομονή. Ακόμα και μετά την ήττα στον τέταρτο τελικό στην έδρα μας εισπράξαμε χειροκρότημα. Δεν μου άρεσε που την επομένη μέρα δεν βρέθηκε κάποιος από τη διοίκηση στην προπόνηση, αλλά αυτό μας έδωσε και μία ηρεμία. Μας απελευθέρωσε. Πήγαμε στον πέμπτο τελικό χωρίς προπόνηση. Μόνο με την προετοιμασία μας στην τακτική και στην ψυχολογία».

- Νικήσατε τον Ολυμπιακό όταν δεν είχατε το βάρος του φαβορί. Ηταν τυχαίο;

«Καθόλου τυχαίο. Και οι δύο ομάδες δεν άντεξαν το βάρος του φαβορί στην έδρα τους. Απλά ο Ολυμπιακός δεν περίμενε να κάνουμε τόσο καλή εμφάνιση στον πέμπτο τελικό. Ο Ολυμπιακός έχει μεγάλη ομάδα, αλλά εφησύχασε όταν νίκησε τον τέταρτο τελικό. Πήρε το Κύπελλο και το Λιγκ Καπ, αλλά εμείς πήραμε τον καλύτερο τίτλο. Ο ΠΑΟΚ πέρασε πιο μεγάλες δυσκολίες. Δοκιμάστηκε πιο πολύ και αυτό έδωσε και τον τίτλο. Πέρασε τραυματισμούς και πολλές αλλαγές. Πριν από τον πρώτο τελικό κάναμε προπονήσεις χωρίς πασαδόρους διότι ήταν τραυματίες. Επαιζαν πασαδόροι οι κεντρικοί. Στον τελευταίο τελικό είχαμε και τον Σαφράνοβιτς τραυματία. Παίξαμε και χωρίς Στάροβιτς. Το διαχειριστήκαμε σωστά και κάναμε το σωστό, τη σωστή στιγμή».

- Ποιον παίκτη του Ολυμπιακού θα ήθελες στην ομάδα σου;

«Ποιος δεν θα ήθελε τον Αγκάμεζ; Ηταν ο παίκτης που μας νίκησε μόνος του στον πρώτο τελικό, αλλά τα βάλαμε κάτω, κάναμε την τακτική μας ώστε να χαλάσουμε την υποδοχή του Ολυμπιακού. Ξέραμε πως εάν γίνει αυτό, ο Αγκάμεζ δεν θα έχει τόσες πολλές ευκαιρίες. Είναι μεγάλος παίκτης, αλλά δεν μπορεί ένας παίκτης να νικήσει μόνος του τρεις αγώνες. Είχαμε υπομονή, περιμέναμε τα λάθη του Ολυμπιακού και δικαιωθήκαμε».

- Στον πέμπτο τελικό πότε σιγουρεύτηκες ότι θα νικήσει ο ΠΑΟΚ;

«Οταν προηγηθήκαμε 5-2 στο 1ο σετ. Οταν είδα και τα σερβίς μας, ήμουν σίγουρος πως θα κάνουμε κάτι πολύ μεγάλο και το είπα και στον Γκόμεζ. Κάναμε εμφάνιση επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ. Αλλιώς δεν θα μπορούσαμε να νικήσουμε τον Ολυμπιακό στην έδρα του».

«Ο Σαββίδης απογείωσε τον ΠΑΟΚ»

Στη μεγάλη δυναμική που έχει αποκτήσει ο ΠΑΟΚ σε όλα τα σπορ αναφέρθηκε ο Χόρχε Ελγκέτα και τόνισε πως όλα τα πράγματα έχουν ονοματεπώνυμο...

«Δεν είναι τυχαίο πως μέσα σε λίγες ημέρες ο ΠΑΟΚ πήρε τίτλους σε ποδόσφαιρο και βόλεϊ. Σε σχέση με την τελευταία φορά που ήμουν στην Ελλάδα βλέπω τον σύλλογο να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο παντού. Η παρουσία του Ιβάν Σαββίδη έχει δώσει μεγάλη δυναμική στον σύλλογο. Τον έχει απογειώσει. Δεν έτυχε να τον γνωρίσω προσωπικά. Ισως τον συναντήσω στη φιέστα. Μαθαίνω πως κάνει πολλά για τις υποδομές και την οργάνωση σε όλα τα σπορ και αυτό το θεωρώ το πιο σημαντικό απ' όλα. Αργά ή γρήγορα οι τίτλοι θα έρθουν. Η φήμη του ΠΑΟΚ βελτιώνεται και στο εξωτερικό και αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Ο Ερνάντο Γκόμεζ θα μείνει στον ΠΑΟΚ την επόμενη σεζόν;

«Ο Γκόμεζ έχει παθιαστεί πολύ και έχει ταυτιστεί με την ομάδα του ΠΑΟΚ. Πέρασε δύσκολη σεζόν με τον τραυματισμό του. Τον Ιούλιο θα ξεκινήσει ασκήσεις με την μπάλα και πιστεύω πως θα είναι έτοιμος για τη νέα σεζόν».

Ακούω όσους σε καλούν στο τηλέφωνο να σε ρωτούν αν είσαι καλά. Για ποιον λόγο;

«Με καλούν πολλοί φίλοι από το εξωτερικό για να μου δώσουν συγχαρητήρια. Μέσω του laola1.tv είδε όλος ο πλανήτης αυτούς τους αγώνες. Ηταν μία μεγάλη διαφήμιση για το ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά τα επεισόδια που έγιναν στο φινάλε είναι μία μεγάλη δυσφήμηση. Πουθενά στο παγκόσμιο βόλεϊ δεν συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Λυπάμαι πολύ γι' αυτά που έγιναν. Δεν είναι ωραία εικόνα να βλέπεις τρομαγμένους αθλητές κάτω από τις ασπίδες της αστυνομίας. Δεν γίνεται να προσελκύσεις χορηγούς και τηλεόραση. Το βόλεϊ δεν είναι ποδόσφαιρο. Πρέπει να το καταλάβουν όλοι αυτό και κυρίως εμείς που παίζουμε, οι παράγοντες και αυτοί που κρατούν τους νόμους. Πρέπει να πέσουν πρόστιμα που θα πηγαίνουν στο βόλεϊ για το καλό του βόλεϊ. Ολοι είδαν τα επεισόδια και ανησύχησαν πως θα υπάρχουν τραυματισμοί. Βέβαια όσοι έχουν πείρα από το ελληνικό πρωτάθλημα, ξέρουν από την ατμόσφαιρα των αγώνων».

«Τον πρώτο λόγο τον έχει ο ΠΑΟΚ»

- Από την επομένη μέρα της κατάκτησης του τίτλου η συζήτηση για την παραμονή σου στον ΠΑΟΚ και τη νέα σεζόν έχει ανοίξει. Θα μείνεις στον ΠΑΟΚ μετά από αυτό το φινάλε;

«Ο ΠΑΟΚ έχει τον πρώτο λόγο. Πρέπει πρώτα να ακούσω τι θέλει να κάνει για τη νέα σεζόν. Θέλω να μου πουν τους στόχους και μετά θα κάνω κι εγώ τις προτάσεις μου. Θα ετοιμάσω τη λίστα μου και, αν μπορούμε να δημιουργήσουμε κάτι νέο, θα προχωρήσουμε».

- Τι θα ήθελες να αλλάξεις στον ΠΑΟΚ;

«Πολλά μπορούμε να πούμε για το δυναμικό, αλλά πρώτα πρέπει να αναβαθμίσουμε την οργάνωση όλης της ομάδας. Δεν φτάνει να κάνεις μεταγραφές μεγάλων παικτών, πρέπει να μπορείς και να υποστηρίζεις το όλο εγχείρημα. Ο ΠΑΟΚ είμαι βέβαιος πως μπορεί να τα καταφέρει και να μείνει στην κορυφή για πολλά χρόνια, παρά τον έντονο ανταγωνισμό που θα έχει και από τον Ολυμπιακό και πιστεύω και από τον Παναθηναϊκό».

- Το ελληνικό πρωτάθλημα σε ποιο επίπεδο βρίσκεται σε σχέση με τις σεζόν που αγωνίστηκες σε Ολυμπιακό, ΕΑΠ και Νίκαια;

«Είναι πιο χαμηλά, αλλά είναι και στο χέρι μας να το ανεβάσουμε. Χρειάζεται πολλή δουλειά από όλες τις ομάδες. Η οικονομική κρίση παίζει ρόλο. Τα ίδια περάσαμε και στην Αργεντινή, αλλά τώρα έχουμε ανέβει και πάλι. Το ίδιο ελπίζω να γίνει και στην Ελλάδα».

«Βγάζω το καπέλο στον Καλμαζίδη»

Η αύρα του Γιάννη Καλμαζίδη είναι διάχυτη στην ομάδα του ΠΑΟΚ, ακόμα και στο «παλατάκι», καθώς ήταν ο προπονητής που κατέκτησε τα δύο πρώτα πρωταθλήματα του ΠΑΟΚ. Μάλιστα στη σημερινή φιέστα έχει προσκληθεί και ο Καλμαζίδης για να τιμηθεί ως μέλος της πρωταθλήτριας ομάδας. Ο Χόρχε Ελγκέτα ρωτήθηκε μάλιστα από τον πρόεδρο του ΤΑΑ ΠΑΟΚ, Αντώνη Τσαλόπουλο, για τις προθέσεις της διοίκησης την ώρα της συνέντευξης...

«Δεν θα μπορούσα να έχω τέτοια προβλήματα. Οσοι με γνωρίζουν, ξέρουν τι άνθρωπος είμαι. Προσωπικά βγάζω το καπέλο στον Καλμαζίδη για τα δύο πρωταθλήματα που πήρε με τον ΠΑΟΚ. Τον σεβόμουν ως αθλητή και τον σέβομαι και ως προπονητή. Του βγάζω το καπέλο για τη δουλειά του. Μην ξεχνάτε πως δεν είμαι αυτός που αποφάσισε τις αλλαγές στους προπονητές. Λυπάμαι για ό,τι έγινε, αλλά τις αλλαγές τις αποφάσισε η διοίκηση σε μία δύσκολη στιγμή για την ομάδα. Δέχτηκα να αναλάβω, αν και δεν μου έδιναν καμία πιθανότητα για τον τίτλο. Και εγώ και οι συνεργάτες μου και οι παίκτες αλλά και η διοίκηση δικαιωθήκαμε εκ του αποτελέσματος».

Ο Ντάντε και ο Σαφράνοβιτς τι ρόλο είχαν στον πέμπτο τελικό;

«Κάθε παίκτης είχε τον ρόλο του. Ο Ντάντε είναι τεράστιος παίκτης. Εχει πάρει χρυσά ολυμπιακά μετάλλια, παγκόσμια πρωταθλήματα. Αυτά είναι ρουτίνα για αυτόν τον αθλητή. Ηξερα πως θα κάνει μία μεγάλη εμφάνιση. Τον Σαφράνοβιτς τον είχα συμπαίκτη στην ΕΑ Πατρών. Μεγάλος αθλητής. Ολοκληρωμένη προσωπικότητα».

Ο Τερζής ήταν η αποκάλυψη του ΠΑΟΚ;

«Ολοι οι παίκτες ξεπέρασαν τον εαυτό τους. Ο Θάνος Τερζής κλήθηκε να πάρει τη θέση του τραυματία Βλάντο Πέτκοβιτς και μπήκε στον ρόλο του ηγέτη της ομάδας. Μιλήσαμε πολύ. Στην αρχή δυσκολεύτηκε να πιστέψει ορισμένες αλλαγές αλλά, όταν του έβγαιναν στον αγώνα, αποκτούσε αυτοπεποίθηση».

Ο «νεγκρίτο» και ο μέντορας Καστελάνι

Το προσωνύμιο του Χόρχε Εγκέτα είναι «νέγκρο» και οι φίλοι τον αποκαλούν «νεγκρίτο». Τον βάφτισε ο συμπατριώτης του Ντανιέλ Καστελάνι που τον είχε προπονητή 14 χρόνια στην εθνική Αργεντινής και πλέον είναι ο μέντοράς του.

«Μιλάμε πολύ με τον Καστελάνι. Τον θεωρώ δάσκαλό μου σε πολλά θέματα. Με είχε παίκτη 14 χρόνια και πήρα πολλά από αυτόν. Ακόμα και πριν από κάθε τελικό με τον Ολυμπιακό μιλούσαμε πολύ. Ανταλάσσαμε απόψεις σε θέματα προπονητικής φιλοσοφίας και προετοιμασίας και πήρα πολλή ενέργεια από αυτόν. Μάλιστα, είναι ο νέος προπονητής της εθνικής Βραζιλίας και αυτό είναι τιμή για έναν Αργεντινό. Στην πορεία μου με έχουν βοηθήσει πολύ ο Βελάσκο, ο Μέντες και ο Λορεντσέτι. Φυσικά και ο μάνατζέρ μου Κώστας Μαργαρίτης που χωρίς αυτόν δεν θα ήμουν εδώ».

Είχες φύγει πικραμένος από την ΑΕΚ. Εχεις κάτι να πεις τώρα;

«Με είχε πειράξει πολύ που με τη συμπεριφορά τους με είχαν προσβάλει ως άνθρωπο και μετά ως προπονητή. Θυμάμαι πως τον Ιανουάριο του 2014 μου ζήτησαν να έρθω στην Ελλάδα και ανέλαβα την ΑΕΚ μετά το Λιγκ Καπ που πήρε στην Αλεξανδρούπολη. Το καλοκαίρι του 2014 όλα έμοιαζαν ιδανικά, αλλά δεν τηρήθηκε τίποτα. Μετά από τέσσερις δύσκολους μήνες που δεν έβρισκα κανέναν για να συνενοηθώ η ομάδα διαλυόταν λόγω των οικονομικών προβλημάτων. Οι παίκτες έφευγαν. Δεν είχαμε τα απαραίτητα και από το ξενοδοχείο με έδιωξαν. Δεν μπορούσα ούτε να γυρίσω στην πατρίδα μου. Ευτυχώς όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Μακάρι να μην τα ζήσει κανείς και να μην έρθει ποτέ κανείς στη θέση μου».

Γνώριζες πάντως πως εάν δεν πετύχαινες στον ΠΑΟΚ θα ήταν πολύ δύσκολα για σένα στην Ελλάδα...

«Το γνωρίζω, αλλά πήρα το ρίσκο. Θέλω να αποδείξω πολλά και να μεταδώσω αυτά που σκέπτομαι. Την Ελλάδα τη βλέπω σαν δεύτερη πατρίδα μου. Στεναχωρήθηκα όταν αμφισβητήθηκαν οι γνώσεις μου και τα πτυχία μου. Εχω πάρει άδεια εργασίας σε πέντε χώρες, αλλά στην Ελλάδα αμφισβητήθηκα. Δεν θέλω να μιλάω αλλά να δουλεύω για το βόλεϊ».

«Το πρωτάθλημα είναι των παικτών»

Ο Χόρχε Ελγκέτα υπό διαφορετικές συνθήκες είχε προγραμματίσει να αναχωρήσει σήμερα για την πατρίδα του, αλλά έμεινε για να βρεθεί στην αποψινή φιέστα στο «PAOK Sports Arena». «Είχαμε βγάλει από καιρό τα εισιτήρια. Δεν γνωρίζαμε πως θα γίνει φιέστα. Πιστεύαμε πως θα γίνει απονομή μετά το τέλος του 4ου ή του 5ου τελικού. Μου ζήτησε ο κύριος Τσαλόπουλος να μείνω και ανταποκρίθηκα. Είναι καλό να γεμίσει το γήπεδό μας με τους οπαδούς μας. Γι' αυτούς γίνεται όλη η προσπάθεια και πρέπει να τους τιμάς και να τους σέβεσαι. Ο ΠΑΟΚ έχει πολύ θερμό κοινό, αλλά μου άρεσε πολύ που δεν έγινε το παραμικρό επεισόδιο μετά τον τέταρτο τελικό στην έδρα μας παρότι υπήρχε η πίκρα και η στεναχώρια για την ήττα από τον Ολυμπιακό».

Η φιέστα θα αρχίσει σήμερα στις 6 μ.μ. στο «PAOK Sports Arena» και θα μεταδοθεί από τα κανάλια Novasports, ενώ θα ανακοινωθεί ο MVP του πρωταθλήματος και η καλύτερη ομάδα της σεζόν.

Διαβάστε ακόμη...