«Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα του ΠΑΟΚ»

Η φετινή πορεία του ΠΑΟΚ έχει σηκώσει μεγάλη συζήτηση.
«Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα του ΠΑΟΚ»

Μπορεί να διατηρήσει τα σκήπτρα στο ελληνικό βόλεϊ; Ο Γιάννης Καλμαζίδης έχει τις απαντήσεις στη μεγάλη συνέντευξη, που έδωσε στην FORZA του Σαββατοκύριακου.

Αναλυτικά το δημοσίευμα της εφημερίδας «FORZA»:

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ δίνει εξηγήσεις για ότι είδαμε και δεν είδαμε ως τώρα, κι εξηγεί όσο πιο απλά μπορεί, το σχέδιο του για τον Δικέφαλο...

-Μπαίνοντας στα γραφεία, πως αισθάνεστε βλέποντας στην σειρά τα τρόπαια που κατέκτησε η ομάδα;

«Αυτά είναι τα κατορθώματα μας και νιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι».

-Πριν δεν υπήρχε τίποτα. Αυτά τα τρόπαια, που κοσμούν τα γραφεία, ήρθαν με την έλευση σας....

«Δεν συμφωνώ ότι δεν υπήρχε τίποτα. Ο ΠΑΟΚ είναι ένας πολύ μεγάλος σύλλογος με πολύ μεγάλη παράδοση. Βέβαια στο βόλεϊ δεν είχε ιδιαίτερα επιτυχίες και αυτό που συνέβη τα τελευταία δύο-τρία χρόνια κανείς δεν μπορούσε να το φανταστεί.

-Συμφωνείτε ότι το να καταφέρει η ομάδα να πρωταγωνιστεί για αρκετά χρόνια είναι πιο μεγάλος στόχος από το να κατακτήσει απλά μία ακόμη χρονιά τίτλους;

«Συμφωνώ. Αυτό νομίζω πως είναι και το μεγάλο στοίχημα του ΠΑΟΚ, να παραμείνει πρωταγωνιστής. Δεν ήταν ένας χρόνος μόνο, που πήραμε τίτλους, και μετά εξαφανιστήκαμε όπως έχει συμβεί σε άλλες ομάδες. Είμαι της άποψης ότι πρέπει η ομάδα να χτίζει κάτι καλό και σταθερό σε βάθος χρόνου. Ο μεγάλος στόχος είναι να καθιερωθεί ο ΠΑΟΚ στην διεκδίκηση των τίτλων. Στον αθλητισμό παίζει και ο αντίπαλος και όλοι θέλουν τους τίτλους και δεν μπορεί να το κατακτά πάντα μία ομάδα. Ωστόσο, αν διεκδικείς συνέχεια τα τρόπαια, φτιάχνεις μία παράδοση και μία συνέχεια με αποτέλεσμα να δημιουργείς μία τεράστια δυναμική. Τα δύο προηγούμενα χρόνια ο βασικός μας αντίπαλος, ο Ολυμπιακός, έχει συνέχεια το μεγαλύτερο μπάτζετ από εμάς. Αυτό σημαίνει ότι προσπαθεί να βελτιώνεται όταν βλέπει να δυναμώνουμε εμείς. Εμείς με την ηρεμία και την υπομονή που έχουμε όλοι μας, μπορούμε να φτάσουμε και πάλι στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

-Φέτος υπήρξε ο τραυματισμός του Γκόμεζ. Πλέον μετά και την έλευση του Σάσα Στάροβιτς, είστε ευχαριστημένος με την πρόοδο του συνόλου σας;

«Είμαι ευχαριστημένος με την πρόοδο της ομάδας όμως ακόμα δεν είμαστε στο 100%. Αυτό είναι και θετικό και αρνητικό. Θετικό, διότι παρατηρώ πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Αρνητικό, διότι ακόμα δεν μπορούμε να βγάλουμε αυτό που θέλουμε σε μία σταθερή βάση».

-Σε ποιους τομείς πρέπει να δουλέψει η ομάδα σας;

«Είναι μικρά κομματάκια. Δεν είναι μόνο ένα στοιχείο. Η ομάδα έχει κλονιστεί από την αρχή, κυρίως με τον τραυματισμό του Γκόμεζ αλλά και άλλα προβλήματα. Ο Ντάντε για παράδειγμα, ήρθε αργά και δεν ήταν απόλυτα έτοιμος. Χρειάστηκε χρόνο. Έτσι με όλα αυτά, κλονίστηκε λίγο η αυτοπεποίθηση της ομάδας».

-Μήπως έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι ως τώρα δεν έχετε κερδίσει κάποιο ντέρμπι;

«Σίγουρα έπαιξε τον ρόλο του και αυτό, σε συνδυασμό και με το πολύ δύσκολο πρόγραμμα. Έπεσαν δηλαδή όλα μαζί και συνεχόμενοι αγώνες, σε μία περίοδο που εμείς ψάχναμε την ισορροπία μας. Για αυτό βλέπετε και ότι δεν είχαμε τόσο σταθερή απόδοση».

«ΚΑΙ ΠΕΡΣΙ ΕΛΕΓΑΝ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΜΟΥ ΛΟΥΖΕΡΣ!»

-Συμφωνείτε ότι παρά τους χαμένους τελικούς, η ομάδα έδειχνε πέρσι πιο σίγουρη ότι στο τέλος θα τα καταφέρει;

«Δεν συμφωνώ. Και πέρσι μετά τους χαμένους τελικούς, υπήρξε μεγάλη αμφισβήτηση και εκτός και εντός ομάδας, καθώς όταν έρχονται τέτοιες ήττες και με τέτοιον τρόπο, κλονίζεται και η ομάδα . Περάσαμε μεγάλη φουρτούνα και πέρσι».

-Μήπως σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια δεν έχει προκύψει ακόμα ο ηγέτης που θα πάρει την ομάδα στις πλάτες; Ή τελικά είναι θέμα χρόνου να συμβεί και αυτό;

«Είναι θέμα χρόνου. Ακριβώς την ίδια συζήτηση είχαμε και πέρσι. Μου λέγανε ότι δεν υπάρχει ένας ηγέτης. Υπήρχε έντονη αμφισβήτηση στα πρόσωπα των Σεπέδα και Χιμένες. Ότι δεν είναι ηγέτες. Τους έλεγαν μέχρι και λούζερς! Μετά που πήραμε το πρωτάθλημα ξεχάστηκαν αυτά. Και την πρώτη χρονιά τα ίδια λέγανε. Ότι δεν υπάρχει ένας ηγέτης ενώ είχαμε τον Γκόμεζ. Όμως, είναι ρόλοι που χτίζονται μέσα στην χρονιά, μέσα από τις δυσκολίες και κυρίως μέσα από τις ήττες. Μέσα από εκεί, δημιουργούνται οι ηγέτες. Εγώ πιστεύω πολύ στην ομάδα αυτή. Μπορεί το παζλ να συμπληρώθηκε λίγο αργά, αλλά υπάρχουν παιδιά μέσα στην ομάδα μας, που έχουν παίξει Ολυμπιάδες, έχουν κατακτήσει τρόπαια, που έχουν κάνει πολλά χιλιόμετρα στο στίβο του βόλεϊ και είμαι σίγουρος πως στα δύσκολα θα βγουν μπροστά».

«ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟΣ Ο ΠΕΤΚΟΒΙΤΣ!»

-Είμαι υποχρεωμένος να ρωτήσω για τρεις παίκτες που λέγονται αρκετά. Και θέλω να μου πείτε τη δική σας γνώμη που είναι η πιο σημαντική. Ντάντε, Πέτκοβιτς, Σαφράνοβιτς.

«Ξέρω πως όταν ήρθε ο Ντάντε, ο κόσμος περίμενε να πετυχαίνει 50 πόντους και να κάνει... κολοτούμπες. Δεν είναι όμως τέτοιος παίκτης ο Ντάντε. Ποτέ δεν ήταν ο πετοσφαιριστής ο θεαματικός. Μπορεί για παράδειγμα ο κόσμος να μην ενθουσιάζεται, όπως το έκανε με τον Χιμένες, όμως τα νούμερα του Ντάντε είναι καλύτερα από του Χιμένες. Και στην επίθεση και στην άμυνα! Είναι πολύ αποτελεσματικός και βοηθάει πολύ την άμυνα. Δεν είναι μόνο αυτό που εντυπωσιάζει που βοηθάει μία ομάδα. Είναι και άλλα πράγματα και είμαι ικανοποιημένος με τον Ντάντε. Σίγουρα θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο στα μεγάλα ματς.

Για τον Πέτκοβιτς γνωρίζω ότι υπάρχει μουρμούρα. Αλλά κακώς! Στο βόλεϊ μπορεί ο οποιοσδήποτε, να κρίνει την επίθεση, αν μπορεί να τελειώσει τις φάσεις ή το σέρβις ή αν κάνει καλή υποδοχή. Τον πασαδόρο όμως, επιτρέψτε μου να σας πω, ότι ένας απλός φίλαθλος δεν μπορεί εύκολα να τον κρίνει. Είναι σαν ένας καλός μάστορας να έχει χάσει το καλύτερο του εργαλείο και καλείται να συναρμολογήσει ένα αυτοκίνητο, χωρίς αυτό το εργαλείο. Το καλύτερο εργαλείο του πασαδόρου μας, ήταν ο Γκόμεζ. Χωρίς λοιπόν το καλύτερο του εργαλείο αναγκάζεται να βρει άλλες λύσεις δύσκολες. Δηλαδή με ένα... κατσαβίδι προσπάθησε να κάνει μία δουλειά που θα έπρεπε να είχε κάποιο καλύτερο εργαλείο για να την κάνει. Αυτό, αυτόματα άλλαξε τις ισορροπίες στην ομάδα. Χωρίς να θέλω να πω πως ο Σακόγλου δεν βοήθησε. Βοήθησε στα μέγιστα στη θέση του Γκόμεζ, απλώς δεν είναι το ίδιο πράγμα να έχεις τον Σακόγλου, που πρώτη φορά πήρε τέτοιον ρόλο, με το να έχεις τον Στάροβιτς. Κάπως έτσι άλλαξε η ισορροπία μας στην ομάδα και ο Πέτκοβιτς έψαχνε λύσεις. Θεωρώ ότι το έκανε εκπληκτικά γιατί έχουμε φορτώσει πολύ τους ακραίους, τους πρώτους χρόνους. Πλέον είμαστε πολύ καλά και με την έλευση του Στάροβιτς.

Το ντεφορμάρισμα που πέρασε ο Σαφράνοβιτς οφείλεται επίσης στην ισορροπία, που χάσαμε μετά τον τραυματισμό του Γκόμεζ, αφού χρειάστηκε για μεγάλο διάστημα, να πάρει βαρύ φορτίο πάνω του. Πλέον το ξεπερνάμε το πρόβλημα. Τόσο με πολλές κουβέντες όσο και φυσικά με συγκεκριμένη στόχευση στην προπόνηση».

«ΑΝΥΠΟΜΟΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ»

-Πως ζει η ομάδα το Final Four του Κυπέλλου;

«Είναι ο πρώτος μεγάλος στόχος. Το περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία. Θέλουμε να παίξουμε καλύτερα απ΄ όσα δείξαμε ως τώρα. Υπάρχουν θετικά δείγματα ότι θα τα καταφέρουμε»

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στον φίλαθλο κόσμο;

«Πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορεί μία ομάδα συνέχεια να κερδίζει. Θέλει υπομονή και επιμονή στον αθλητισμό. Θέλουμε να είναι δίπλα μας και στις ήττες με καλοπροαίρετη κριτική και η θετική τους αύρα, θα μας κάνει ακόμα πιο δυνατούς για να πετύχουμε τους στόχους μας».

 

Διαβάστε ακόμη...