«Η ομάδα θέλει μεγαλύτερη διάρκεια»

Συνεντευξη εδωσε ο Γιαννης Καλμαζίδης στην εκπομπή της Nova "στο φιλε" όπου μίλησε για όλους και για όλα.
«Η ομάδα θέλει μεγαλύτερη διάρκεια»

Αναλυτικά…

Για φετινή χρονιά και άγχος: Κάθε χρονιά είναι αυξημένο το στρες και το άγχος γιατί έχουμε μπει σε πορεία πρωταθλητισμού. Όταν είσαι σε αυτήν, πάντα έχεις άγχος για ν' αποδώσεις και να είσαι καλύτερος. Έχουμε συνηθίσει κι εμένα μ' αρέσει να ζω εδώ και χρόνια και σαν παίκτης και σαν προπονητής με αυτό το άγχος. Ούτε με τρομάζει ούτε με φοβίζει. Βέβαια χάνεις λίγα μαλλιά, ασπρίζουν κάποια άλλα… (γέλια)

Για προβλήματα: Δεν ξέρω αν έχουμε δοκιμάσει από τρίτοι να βγούμε πρώτοι. Προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο. Στον αθλητισμό έχεις πάντα απρόοπτα με τραυματισμούς. Προσπαθούμε να ξεπερνάμε τα προβλήματα όποια κι αν είναι. Ο Γκόμεζ είναι ένας καταπληκτικός παίκτης, ένας ηγέτης, και όπως καταλαβαίνετε όταν κλονίζεται η ισορροπία κλονίζεται όλη η λειτουργία της ομάδας. Ταλαιπωρηθήκαμε πολύ να βρούμε τον καλό δρόμο αλλά νομίζω ότι τον βρήκαμε. Όταν πλησιάζουν τα σημαντικά ματς της χρονιάς έχουμε πολλούς αθλητές με μέταλλο και εμπειρία για να βγουν μπροστά.

Για απαιτήσεις: Δεν δημιουργείς μια παράδοση σε δύο χρόνια. Πριν τέσσερα χρόνια ο ΠΑΟΚ δεν ήταν καν κοντά στις διεκδικήσεις. Να κατεβάζουμε τον πήχη για να μπορούμε να δημιουργούμε αυτό που θέλουμε. Τις κατακτήσεις δηλαδή. Εγώ είμαι τετράγωνος στην λογική μου. Βέβαια χρειάζεται και θέληση και ψυχή και ορμή αλλά πρέπει να ξέρουμε το επόμενο βήμα χωρίς θαύματα και χωρίς να ονειροβατούμε.

Για το rotation: Ναι κάνω rotation. Εκ των πραγμάτων έχουμε 14 αθλητές που μπορούν να παίξουν όλοι. Δεν λέω ότι όλοι είναι στο ίδιο επίπεδο αλλά μπορούν. Είχα παράπονο στο ματς με τον Φοίνικα ότι στο τρίτο σετ δεν έδωσαν κάποιοι αυτά που μπορούσαν. Ίσως να έφταιγε η βαριά προπόνηση. Θα ήθελα κάτι παραπάνω όμως. Πάντως για τις αλλαγές εγώ θέλω όλη η ομάδα να λειτουργεί σαν μια καλή μηχανή όποιος κι αν παίζει. Παίκτες όπως οι Σακόγλου και Σωτηρίου είναι πολύ καλοί, ξεκίνησαν καλά την χρονιά κι έδωσαν πολλά καλύπτοντας τους τραυματίες.

Το ποσοστό ετοιμότητας του ΠΑΟΚ: Είναι...73,5% (γέλια). Δεν μπορώ να πω ακριβώς. Υπάρχει μικρή απόσταση από αυτό που θέλω. Μπορούμε να παίξουμε καλύτερα ακόμη και δεν έχει βγει η σταθερότητα που θα ήθελα. Έχουμε κάποια καλά κομμάτια αλλά θέλω μεγαλύτερη διάρκεια.

Για τον Ολυμπιακό και τις 5 συνολικά ήττες στα φετινά ντέρμπι: Σίγουρα μας ενοχλεί αυτό. Δεν το έχουμε όμως στο μυαλό για το επόμενο ντέρμπι. Πάντα θέλουμε να νικάμε και μας ενοχλεί όταν χάνουμε. Ο Ολυμπιακός φέτος είναι γεμάτη ομάδα σε υψηλό επίπεδο αλλά όλοι έχουμε τρωτά σημεία. Έχει πολλά καλά κομμάτια όπως η επίθεση, το σερβίς, έχουν λύσει κάποια θέματα στην υποδοχή.

Για τον ημιτελικό Κυπέλλου: Κομβικό για όλους είναι το ματς. Ημιτελικός είναι ένα ματς, σίγουρα θα είναι σκληρό ματς και οι δύο ομάδες θα είναι δυνατές. Δύσκολο, πολύ κι ετοιμαζόμαστε γι' αυτό. Εγώ θέλω να εμφανιστούμε καλά. Να έχουμε διάρκεια και σταθερότητα. Αν είμαστε πιεστικοί για μεγάλο διάστημα θα δημιουργήσουμε προβλήματα στον Ολυμπιακό.

Για Στάροβιτς και Σαφράνοβιτς: Δυστυχώς εδώ στην Ελλάδα θέλουμε από τον παίκτη ηγέτη να τα κάνει όλα. Άσους, μπλοκ να τελειώνει τις δύσκολες μπάλες. Ο Στάροβιτς έχει μεγάλη ικανότητα, έπαιξε χρόνια στην Ιταλία και ξέρει να είναι θετικός κι όχι απαραίτητα πάντα εντυπωσιακός. Χωρίς πολλά λάθη. Τα λάθη του είναι ελάχιστα κι εγώ αυτό το ζητάω από τους παίκτες μου. Θέλω να στηριζόμαστε στην ομάδα. Ο Στάροβιτς το έχει αυτό μέσα του. Είναι θετικός για την ομάδα.

Ο Σαφράνοβιτς είναι καλά. όπως όλοι οι παίκτες έχει τα πάνω και τα κάτω του. Η απόδοση σε μια χρονιά μεταβάλλεται. Πρέπει να δούμε τι συνέβη φέτος. Ο τραυματισμός του Γκόμεζ κλόνισε τις ισορροπίες. Ο Σαφράνοβιτς με τον Σωτηρίου πήραν μεγάλος βάρος στην επίθεση και το έκαναν καλά για μεγάλο διάστημα. Όμως όταν παίρνεις τόσο βάρος ήταν λογικό είναι ο Σαφράνοβιτς να κάνει μικρή «κοιλιά». Είχε άλλη προπόνηση και άλλη διαχείριση στους αγώνες. Τώρα πάλι ανεβαίνει.

Αν θα μπει πλει-άουτ η Ορεστιάδα: Έχει δείξει καλύτερο πρόσωπο και πιστεύω θα μπει. Μπορεί να κάνει ζημιές και πιστεύω επειδή είναι παραδοσιακή και ιστορική ομάδα να τα καταφέρει. Πρέπει να στρώσει η διοίκηση τα πράγματα και ελπίζω να είναι στα πλει-άουτ.

Για Παναθηναϊκό και έδρα: Δείχνει πολύ καλό πρόσωπο και έχει βρει χημεία. Λογικά θα βρεθούμε στα ημιτελικά. Η έδρα παίζει ρόλο. Μπορεί να μην μιλάω γενικά για την έδρα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παίζει τον ρόλο της. Όλοι θέλουμε να έχουμε περισσότερα ματς στην έδρα μας. Είναι η βοήθεια του κόσμου σημαντική άσχετα αν μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ όπως πέρυσι για τον Ολυμπιακό που έχασε τα δύο ματς από εμάς.

Για φανατισμένο κόσμο: Κανείς δεν περνάει καλά όταν η ατμόσφαιρα δεν είναι καλή στα γήπεδα. όπως είδαμε στην Χαλκίδα στην Ορεστιάδα και σε άλλα γήπεδα υπάρχουν πολλές όμορφες εικόνες και αυτό μας αρέσει.

Για την Εθνική γυναικών: Γιατί να μην ασχοληθώ. ήταν μια πρόκληση για μένα και όταν έγινε η πρώτη πρόσκληση δεν ήμουν σε κάποια ομάδα. ήταν κάτι που δεν είχα ξανακάνει. Με βοήθησε αρκετά να δω πράγματα διαφορετικά. Προσπάθησα κι έδωσα κάτι. Η Ομοσπονδία άφησε μετά όμως την ομάδα κι εμένα στα κρύα του λουτρού. Με την οργάνωση που δεν υπήρχε κι είχαμε επισημάνει με εκθέσεις. Δεν έλαβαν υπόψη τους τις συνθήκες. Θα μπορούσα να έχω και τον ΠΑΟΚ δεν ήταν πρόβλημα. Το κάνουν πολλοί. Πιστεύω ότι βοήθησα να πάει η Εθνική μερικά βήματα μπροστά. Είχα πει ότι η φουρνιά των κορασίδων που ήταν στην Ταϊλάνδη θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια καλή βάση και για την Εθνική γυναικών πάντα σύμφωνα με τις διαδικασίες που έπρεπε να γίνουν.

Για Εθνική Ανδρών: Όπως λένε και οι ξένοι χρειάζονται δύο για να χορέψεις. Πρέπει και οι δύο να έχουν την ίδια φιλοσοφία στο τι θέλουν και να μπορούν να την υλοποιήσουν. Έχουμε μιλήσει με τον κ. Καραμπέτσο και τον κ. Γκιούρδα. Έχουν γίνει επαφές, είμαι ανοικτός σε όλες τις κουβέντες και συζητήσεις. Ο ΠΑΟΚ δεν έχει πρόβλημα, δεν συμπίπτουν ημερομηνίες. Θεωρώ ότι ο Ομοσπονδιακός πρέπει να είναι μόνιμη απασχόληση αλλά στην Ελλάδα οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές. Είμαι πάντως θετικός. Χρειάζεται πάντως να έχουμε φιλοδοξία σαν Εθνική και καλό προγραμματισμό με πλάνο. Εγώ θέλω να δουλεύω κάπου σαν να είμαι εκεί για δέκα χρόνια. Θεωρητικά έχουν αλλάξει κάποια πράγματα στην Ομοσπονδία αλλά υπάρχουν παλιά προβλήματα. Θέλω να δω όμως στόχο.

Διαβάστε ακόμη...