"Ανταμείφθηκα για τις θυσίες μου"

Ο Ρολάντο Σεπέδα μίλησε στο Sport24.gr για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, αποθέωσε τον κόσμο του ΠΑΟΚ και εξέφρασε την επιθυμία να παραμείνει "για νέες προκλήσεις".
"Ανταμείφθηκα για τις θυσίες μου"

Δεν ήταν λίγες οι φορές που το όνομα του έγινε σύνθημα στα χείλη των φίλων του ΠΑΟΚ που γέμισαν το PAOK Sports Arena και στον τέταρτο τελικό με τον Φοίνικα Σύρου. Τα εντυπωσιακά του αθλητικά προσόντα μαζί με το δυναμικό του παιχνίδι τον έκαναν αμέσως ένα από τα αγαπημένα παιδιά της εξέδρας.

Έφυγε από την πατρίδα του για πρώτη φορά στα 28του χρόνια με την υπόσχεση ότι θα επιστρέψει πίσω πρωταθλητής. Τελικά, μετά από μία γεμάτη χρονιά γεμάτη ανάμεικτα συναισθήματα θα το κάνει πράξη.

Η εισαγωγή μας φυσικά είναι για τον Ρολάντο Αμπρέου Σεπέδα. Ο διαγώνιος του ΠΑΟΚ μίλησε στο Sport24.gr λίγο μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος και αναφέρθηκε με τα καλύτερα λόγια για αυτά που ζει στη χώρα μας, για τα όσα συνάντησε εδώ και δεν κρύβει την επιθυμία του να παραμείνει στη Θεσσαλονίκη.

"Είμαι πολύ καλά, ειλικρινά τώρα δεν έχω λέξεις να σου περιγράψω το πώς αισθάνομαι. Όταν πετύχαμε τον τελευταίο πόντο, ήταν κάτι το φανταστικό. Για πρώτη φορά παίζω επαγγελματικά και ήταν πολύ σημαντική η συνεισφορά του κόσμου, ο οποίος με πολιτισμένη συμπεριφορά μας ώθησε στη νίκη. Ήταν μια τρομερή εμπειρία αυτό που έζησα" παραδέχεται για τα όσα έγιναν στον τελευταίο τελικό.

Πως όμως ήρθε στη χώρα μας για να ζήσει αυτό το μεγάλο ταξίδι με τον ΠΑΟΚ; "Ήταν πολύ δύσκολο να έρθω να παίξω εδώ, αλλά ήταν κι ένας προσωπικός στόχος που είχα, να δείξω στο κουβανικό κοινό την ποιότητα και το επίπεδο που έχουμε. Από την αρχή μέχρι το τέλος ήμουν συγκεντρωμένος και όταν έφυγα τους εξήγησα ότι ερχόμουν στην Ελλάδα, για να γίνω πρωταθλητής ξανά. Αυτός ήταν ο μοναδικός μου στόχος".

Δεν ήταν όμως όλα ρόδινα. Ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να έχει ακόμα δύο τρόπαια τη φετινή σεζόν τα οποία κατά πολλούς τα χάρισε στον Ολυμπιακό. Η κατάκτηση του πρωταθλήματος όμως ήταν ένα είδος εξιλέωσης για εκείνον και τους συμπαίκτες του ειδικά με τον τρόπο που ήρθε: "Με λύπησε πολύ το ότι έχασα το Κύπελλο, ότι χάσαμε το Κύπελλο. Τα ματς με τον Ολυμπιακό τα χάσαμε εμείς, δεν τα κέρδισε ο Ολυμπιακός. Πρέπει να αναλύσεις γιατί χάνεις. Κι εμείς καθίσαμε κι αναλύσαμε γιατί χάσαμε. Είπαμε γιατί χάσαμε.

Μετά αντιμετωπίσαμε πιο ψύχραιμα τα ματς, κερδίσαμε τα δυο παιχνίδια στην Αθήνα. Ήταν κάτι πολύ σημαντικό, πολύ κομβικό. Πάντα είχα θετική σκέψη, και πίστευα ότι η κατάκτηση του πρωταθλήματος ήταν εφικτός στόχος. Χάρη στον Χιμένες, τον ξέρω για την εμπειρία του από την Κούβα, πήραμε τη νίκη".

Η επίτευξη του πρωταθλήματος μόνο εύκολη υπόθεση δεν ήταν αφού ο ΠΑΟΚ χρειάστηκα να κάνει μία ακόμα ανατροπή: "Σήμερα (σ.σ. χτες) είπα ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει πέμπτο ματς, χάσαμε το πρώτο ματς, αλλά μετά συγκεντρωθήκαμε και το γυρίσαμε. Δεν υπήρχε αύριο, υπήρχε μόνο σήμερα. Θα ήταν δύσκολο εάν υπήρχε και άλλο ματς, ευτυχώς τα πράγματα πήγαν καλά για εμάς και το πήραμε".

Για πολλούς όμως εκείνο που χρειαζόταν ο ΠΑΟΚ των πολλών αλλαγών μέσα στη χρονιά ήταν ο χρόνος κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο Σεπέδα: "Σίγουρα με κάθε αλλαγή χρειάζεται κάποιος χρόνος. Παιχνίδι με παιχνίδι γινόμασταν καλύτεροι και το αποδείξαμε τώρα με αυτή τη νίκη και αυτό τον τίτλο".

Οφείλω πολλά στον Καλμαζίδη

Φυσικά, ο Κουβανός διαγώνιος είχε να αντιμετωπίσει και ένα ακόμα πρόβλημα, τη σύγκριση με τον μεγάλο Γκόμες. "Ήταν μια μεγάλη ευθύνη, καθώς την προηγούμενη σεζόν αναδείχθηκε πρωταθλητής. Πάντα προσπαθούσαν να βελτιώσω το παιχνίδι μου και δώσω ο,τι θετικό περισσότερο μπορούσα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συμπαίκτες μου, που με στήριξαν από την πρώτη ημέρα. Με τον καιρό προσαρμόστηκα στο σύστημα και χάρη στο Θεό, όλα πήγαν καλά".

Η κουβέντα δεν γινόταν να μην πάει στον Γιάννη Καλμαζίδη και στους παίκτες που ήρθαν τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο: "Ήταν ένας προπονητής που φάνηκε ότι γνώριζε την ομάδα. Θα έλεγα ότι έδωσε περισσότερη ασφάλεια στην ομάδα. Εγώ προσωπικά του οφείλω πολλά, μιας και ήταν η πρώτη φορά που δούλεψα με ξένο τεχνικό. Όσο για τον Λι, για εμένα είναι ένας από τους καλύτερους που υπάρχουν στο παγκόσμιο βόλεϊ.

Είχα παίξει αντίπαλο με την εθνική Κούβας απέναντι σε αυτή των ΗΠΑ και ήταν ένα σημείο ειδικό, μοναδικό για εμένα. Συνδυάσαμε την εμπειρία και τη δύναμη του αμερικάνικου στοιχείου με το πάθος του κουβανικού. Δεν θα κερδίζαμε αλλιώς".

Η ατμόσφαιρα στο PAOK Sports Arena τόσο στους ημιτελικούς με τον Ολυμπιακό όσο και στους τελικούς με τον Φοίνικα ήταν μοναδική ακόμα και για εκείνον που έχει αγωνιστεί σε πολλά γήπεδα του κόσμου με την εθνική ομάδα της Κούβας. "To έχω ζήσει και στην Κούβα, αλλά αυτό είναι κάτι το μοναδικό. Να έχεις όλο τον κόσμο να γεμίζει το γήπεδο και να σε στηρίζει. Νομίζω ότι πάνω από το 50% της επιτυχίας που είχαμε αυτή τη σεζόν, οφείλεται σε αυτό τον κόσμο. Είχα και την άσχημη θα έλεγα εμπειρία να παίξω από την αντίθετη πλευρά, αλλά δεν υπάρχει καλύτερο από το να παίζεις περικυκλωμένος από αυτό τον κόσμο. Πάντα ψάχνεις τη νίκη".

Πάντως, παραδέχτηκε ότι την αγάπη που ένιωσε από τους φίλους του ΠΑΟΚ δεν θα την ξεχάσει ποτέ: "Το ελληνικό κοινό είναι πολύ ενθουσιώδες. Το βλέπω κάθε μέρα, πώς μου στέλνουν μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τι μου λένε στο δρόμο. Οι φανατικοί οπαδοί μου έλεγαν πόσο σημαντικός ήταν αυτός ο τίτλος για τα 90 χρόνια του ΠΑΟΚ. Δεν θα σβήσω ποτέ από τη μνήμη μου αυτό το γεγονός".

Θέλω να μείνω για νέες προκλήσεις

Κάνοντας τον απολογισμό του για την μέχρι τώρα παρουσία του στον ΠΑΟΚ ήταν ξεκάθαρος: "Ήρθα στον ΠΑΟΚ για να εκπληρώσω αυτούς τους τρεις στόχους. Έχασα τον πρώτο, αλλά κέρδισα τον τρίτο που είναι και ο πιο σημαντικός. Ανταμείφθηκα για τις θυσίες μου στην Κούβα και την επιμονή μου να γίνω επαγγελματίας. Δεν μου μένει πολύς χρόνος γιατί πρέπει να πάω και στην εθνική, δεν ξέρω τι θα κάνω, αλλά θα ήθελα να παραμείνω στην ομάδα".

Όταν τον ρωτήσαμε που θα ήθελε να αφιερώσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος την απάντηση την γνωρίζαμε από πριν... "Αφιερώνω αυτή τη νίκη, στην οικογένειά μου, που με στήριξε καθώς ήταν η πρώτη φορά που βγήκα έξω από τη χώρα μου, που ήρθα σε μια ξένη χώρα και στα δύο παιδιά μου, τα οποία τα έχω στο μυαλό μου όλη την ώρα. Επίσης στην ομάδα μου στην Κούβα, η οποία με άφησε και με εμπιστεύτηκε να έρθω εδώ. Κι επίσης σε αυτό τον κόσμο, στους συμπαίκτες μου, στον προπονητή μου. Είναι όλα, όλοι, μια οικογένεια εδώ".

Για το τέλος δεν θα μπορούσαμε να μην τον ρωτήσουμε για το μέλλον του με τον Σεπέδα να στέλνει μήνυμα παραμονής: "Θα ήθελα να μείνω, αλλά αυτή τη στιγμή έχω άλλες υποχρεώσεις αγωνιστικές, δεν ξέρω τι θα γίνει του χρόνου, αλλά θα ήθελα να επιστρέψω στον ΠΑΟΚ για νέες προκλήσεις".

Διαβάστε ακόμη...